Consultanta in ce? In constructii, in fizica aplicata?...
Cat despre consultanta juridica, aceasta se face in limitele legii consilierilor si a legii avocatului... Consilierul nu e PFA, nici avocatul nu e chiar PFA...
Asa incat, sincer, nu inteleg ce activitati doriti exact sa prestati si pentru cine...
Poate mai aduceti lamuriri.
as vrea sa va intreb ceva fiindca am intrebat pe la o gramada de Colegii si nimeni nu a stiut sa-mi raspunda : sunt CJ definitiv in Colegiul Bucuresti si sunt angajata unei societati comerciale; aceasta societate comerciala este asociat in alte 30 de societati care impreuna formeaza un fel de consortiu/grup, avand aceeasi asociati si aceeasi activitate (dezvoltare imob.),i aceleasi surse de finantare, aceeasi marca inregistrata, etc. Intrebarea este (intrebarile sunt) :
POT REPREZENTA TOATE SOCIETATILE IN CARE SOCIETATEA LA CARE AM CARTEA DE MUNCA ESTE ASOCIAT?
POT ATESTA MACAR DOCUMENTE? SAU
POT TAIA DELEGATIE LA REGISTRUL COMERTULUI PENTRU ACETE FIRME?
Multumesc
Data post: Joi, 27 Noiembrie 2008, 17:54
Si inca ceva : daca sunt PFA cu CAEN 7022 si ma angajez pe mine, CJ, cu CM, pot in calitate de angajat al PFA sa fac consultanta juridica si pentru clientii PFA-ului?
Fiindca am citit cam toate discutiile de la acest subiect ma gandeam sa va povestesc ce mi s-a intamplat mie; poate va foloseste :
Am intrat in Barou in 2000 ca stagiar si cu exceptia a 2 ani in care am fost suspendata, am profesat ca stagiar pana in 2008; am profesat cu adevarat fiindca sunt o persoana razbatatoare iar pe "maestru" l-a cam durut in partea dorsala, scuzati exprimarea; eu l-am vazut de 3 ori in viata mea, cand mi-a dat niste recomandari; in rest - pe cont propriu; in 2008 m-am suspendat si am intrat Consilier Juridic Definitiv, proband cei 5 ani de experienta. Partea interesanta este ca daca ma reactivez acum ca avocat, devin automat definitiv, fara DEF si fara examen de intrare fiindca pe acela l-am dat in 2000. As scapa de ex. de DEF. Dar sincer m-am saturat de Barou pana in gat. Si de taxele pe care le iau fara sa dea nimic in schimb. Iar cine vrea sa il consiliez eu, vine la mine stiind ca nu sunt in Barou si ca nu tai chitanta de avocat ci de consultant pe management si business. Conteaza cat de multa incredere au clientii in tine.
Am inteles ca exista un proiect de modificare a legii CJ in sensul posibilitatii de a deveni independenti. P site-ul CCJ Brasov. Nu stiu daca mai e de actualitate sau nu. Merita vazut.
Nu am inteles foarte bine daca toate intrebarile ni le adreseaza aceeasi persoana. Dar...
La prima chestiune raspunsul se afla in primele articole din legea 514; consilierul isi poate consilia persoana juridica la care e angajat sau numit, in rest nimic: nici parteneri de afaceri, nici alte firme de pe langa firma angajatoare, nici macar daca au birouri comune etc.
Deci nu.
Cu privire la PFA, nu inteleg: numai persoanele juridice pot angaja CJ, prin urmare, raspunsul este inutil.
Referitor la vechime si avocat definitiv, parca era nevoie de 10 ani de profesii juridice ca sa intri def fara examen... Din amintiri, se poate verifica. Deci ma indoiesc de faptul ca puteti intra def in avocatura acum.
Despre oamenii care cauta consultanta in aceste moduri, ma abtin... Caci nu prea inteleg cum sa caut eu raspunsuri medicale la un om care nici macar nu s-a putut autoriza legal sa dea raspunsuri medicale. De aceea, sar peste.
Dar despre barou (vaz ca il tratezi cu respect, scrii cu initiala mare) sunt 100% de acord cu tine. Luna trecuta insa Baroul a organizat prima data ceva util, niste cursuri de formare profesionala. Desi au fost si sambata si duminica, lumea s-a dus.
IN rest, asa e, nu face mai nimic.
Poti reprezenta fiecare societate in parte dar pentru aceasta ar trebui sa inchei contract de munca cu timp partial cu fiecare, nici o lege nu interzice, x ore pe zi, pe saptamina, pe luna . asa ai toate drepturile conferite pentru un consilier juridic in raport de cei pe care îi reprezinti .
Poate actionarii nu sunt de acord cu incheierea de contracte de munca cu timp partial pentru celelalte firme. In aceasta conditie nu este legal sa va delegati sau sa reprezentati acele firme neavand contract de munca.