M-au contactat recent cei de la [SOCIETATE RECUPERARE] in legatura cu un debit pe care il am la [FURNIZOR] din anul 2000. Debitul principal este de 134,84 RON, penalizarile sunt de 337,05RON, iar taxa de reziliere este de 1029,89 RON. :(
Din cate stiu, dupa trei ani se prescriu datoriile. ma insel?
Daca initiaza procedura judecatoreasca impotriva mea au sanse de castig?
Din 2000 nu am mai primit nimic de la [FURNIZOR].
Ce ma sfatuiti sa fac?
Buna seara,
ma confrunt cu o situatie asemanatoare si v-as ruga sa ma ajutati cu un sfat:
in 2000 mi s-a furat buletinul (lasat la caminul unei facultati din Bucuresti pt. viza de flotant) si s-a creat, in baza documentului furat, un contract cu orange in numele meu. mi s-a emis atunci factura de la orange in valoare de aprox. 900 ron. am mers la orange cu declaratia data de politie cum ca buletinul imi era furat si nu eu incheiasem contractul cu orange. la momentul respectiv orange mi-a anulat factura. recent (august 2008) am primit o notificare de la EOS KSI cum ca as avea de plata:
Debit principal: 738 ron
recalculare penalizari: o ron
Taxa de reziliere: 0 ron.
Data pana la care ar trebui sa platesc aceasta suma este 11. sept. 08.
In caz contrar urmeaza actiunea in instanta.
Ce ma sfatuiti?Va multumesc!
Interesant, dar ultima factura, cea nominalizata de EOS, cand este datata ca sa vedem daca are legatura cu cea veche!Mai e ceva, un contract incheiat intre doua parti necesita semnatura si probabil nu este semnatura dvs. pe contract daca spuneti ca nu ati facut abonament lucru care se poate dovedi in cazul in care este nevoie!
Si oricum cei de la EOS nu merita platiti nici daca au toate avantajele legale de partea lor si asta pt. ca ce fac ei se numeste HARTUIRE!
Si oricum daca din anul 2000 nu ati primit nici un semn de la Orange sau EOS(instiintare de plata, factura, somatie etc) se aplica termenul general de prescriptie, care este de trei ani si care ii impiedica sa isi ceara drepturile in instanta!
Eu as vorbi la Orange si apoi as trimite o notificare la EOS, mentionand ca, in cazul in care isi continua demersul legal, voi solicita despagubiri pentru disconfortul creat mie si familiei mele prin aceasta hartuire care cere plata ilegala a unui presupus debit.
As face efectiv si un calcul si as descrie stresul si nervii care m-ar determina sa cer despagubiri.
Cat priveste mesajul anterior, este cel putin imoral daca nu si ilegal sa incurajam oamenii sa nu respecte legea, Cosmina! Indiferent cum procedeaza cei de la EOS sau altii, daca ai o problema, te adresezi legii, ca nu traim in epoca de piatra cand fiecare isi face dreptate dupa criterii proprii si nici nu suntem din lumea interlopa!
Astfel, incurajarea oamenilor sa nu respecte legi si termene de plata nu e tocmai legala!
In plus, EOS cunoaste bine legea, nu e atat vina loc cat e un vid legislativ in domeniul hartuirii unei persoane... Ei nu incalca nicio lege actuala si nu vad de ce poate o persoana sa-si aroge dreptul de a pedepsi o alta... in lipsa unei legi!
Ca maine EOS ar putea considera ca trebuie sa fii omorata pentru atitudinea ta, chiar daca nu e o lege in sensul asta!
E o atitudine gresita care poate duce la situatii urate.
Nu e vina EOS ca debitorii nu apeleaza la ajutor profesionist, la cei care ar putea sa le arate ca procedeaza gresit etc. Nu e vina lor nici ca legea permite sa suni de sute de ori un om doar asa... ca poti!
Telefoanele date din greseala la 112 nu sunt inca pedepsite, ce sa cerem de la un telefon pe saptamana la o resedinta privata! Crezi ca telefoanele date la numere de urgenta nu produc discomfort? Cheltuieli?
Cred ca solutii exista de la caz la caz si e gresit sa incurajam nerespectarea legilor, fie ele civile.
Multumesc mult pentru raspunsuri!
Avertismentul de plata emis de EOS este datat 12.08.08.
Probabil contractul respectiv s-a incheiat intre Orange si persoana care-mi furase buletinul, pe baza unei semnaturi false. Ciudat este ca la momentul respectiv Orange m-a absolvit de orice plata si nu am mai primit nimic de la ei din 2000(de la incidentul respectiv) pana in prezent; si desi mi-au anulat factura respectiva in baza dovezii de la politie cum ca aveam buletinul furat, deci in mod clar altcineva 'imi furase identitatea', mi s-a spus atunci ca in baza lor de date am ramas ca 'rau platnic' sau ceva in sensul asta, fara posibilitatea de a-mi face un abonament la ei (deci ei nu au inteles nici din actul de la politie ca acel contract trebuia considerat un fals, un act invalid). Mi se pare ciudat si faptul ca factura de la Orange din anul 2000 era de vreo 900 ron, iar EOS mentntioneaza acum o suma de 738 ron. Este posibil sa fi achitat ei vreo chitanta in numele meu, asa cum am citit pe acest site ca se mai procedeaza? Ei mentioneaza faptul ca 'orice plata partiala va fi imputata prevederilor art. 1111 Cod Civil. In cazul neachitarii acestui debit penalitatile de intarziere se vor calcula in continuare pentru fiecare zi de intarziere pana la plata integrala'.
Cosmina doar pt ca esti hartuita cu niste telefoane nu ar trebui sa iti platesti datoriile?! Dna avocat AVLIL are dreptate...cateodata parca traim in epoca de piatra cu oameni care fac afirmatii asemanatoare cu ale tale si mai grav chiar pun in practica ce spun.
Iar in ceea ce priveste problema datoriei de la orange in cazul lui monik2006 - te sfatuiesc sa faci o solicitare in scris la orange sau eos pt contract - pt a vedea semnatura. art 1111 se refera la imputatia platii - adica daca achiti o parte din debit mai intai se scade din dobanda , penalitati si apoi din datoria propriuzisa (debit principal). Nu cred ca ai de ce sa iti faci griji - datoria nu iti aprtine.
Bun aziua
horia33
Am avut un credit de consum la o banca din 1.10.2003, in valoare de 3500 Ron, si dupa atita ani EOS KSI m-au sunat azi acasa la ai mei, desi eu nu mai stau cu ... (vezi toată discuția)