Am remarcat in ultimele zile ca ultimele mesaje postate apar foarte greu.
Am presupus ca este datorita numarului mare de pagini, de aceea am deschis un subiect nou in continuare.
Daca am presupus gresit rog administratorul sa il stearga.
Autor: eva03
Data inregistrarii:
Miercuri, 14 Iunie 2006, 20:10
eva03 a mai scris
trimite mesaj privat
Data post: Vineri, 9 Noiembrie 2007, 18:32 I Citeaza post
Forum: Admitere avocatura
Subiect: RE: ADMITERE BAROU 2007
4. Neagravarea situatiei partii in propria cale de atac
In urma modificarii si completarii Codului de procedura civila, principiul non reformatio in peius a primit o consacrare ina rt. 296 c. proc. civ. "apelantului nu i se poate insa crea in propria cale de atac o situatie mai grea decat aceea din hotararea atacata. Principiul este aplicabil si in recurs, art. 316 c. proc. civ.
Se aplica in toate acele situatii in care partea a atacat in mod solitar hotararea pronuntata. Intr-o asemenea situatie instanta de control judiciar nu poate pronunta o solutie prin care sa-i ceeze partii o situatie mai grea decat cea stabilita prin hotararea atacata. Altminteri, partile, adeseori ar fi tentate sa renunte la exercitiul unui drept procedural fundamental de teama ca li s-ar crea o situatie mai grea in urma propriilor lor plangeri.
Situatia este diferita inc azul exercitarii caii de atac si de partea adversa sau de procuror.
In cazul declararii recursului si de parte adversa, de procuror sau de tertele persoane indreptatite sa exercite o cale de atac, se paote ajunge si la inrautatirea situatiei in raport cu situatia stabilita in prima instanta.
O situatie speciala este ce a exercitarii caii de atac de catre Ministerul Public. Daca aceasta a exercitat o cale de atac exclusiv in interesul partii, situatia ei nu va putea fi inrautatita, principiul gasindu-si aplicare plenara.
Principiul non reformatio in peius se poate ina resfrange si asupra altor participanti procesuali decat ce i ce au exerciat calea de ata.
Este cazul coparticiparii procesuale necesare sau obligatorii, situatie in care se aplica principiul dependentei procesuale a coparticipantilor. In considerarea acestui principiu s-a statuat ca "in cazul obligatiilor solidare, precum si a obligatiilor indivizibile exercitarea caii de atac a recursului de catre unul dintre participantii la proces le va folosi si celorlalti, in sensul ca efectele admiterii recursului se vor extinde si la partile care nu au declarat recurs sau al caror recurs a fost respins fara a fi fost solutionat in fond.
Situatia este asemanatoare si in cazul unor cereri incidente aflate intr-o legatura indisolubila cu actiunea principala. Astfel, recursul declarat numai de reclamant repune in discutie si problema admisibilitatii cererii de chemare in garantie, chiar daca garantul nu a formulat si el recurs. De aemenea repunerea in discutie a cererii principale este necesara si in cazul in care recursul a fost declarat numai de cel chemat in garantie.
Principiul isi gaseste aplicatiune in toate caile de atac.
In doctrina s.a apreciat pentru identitate de ratiune ca pricipiul este aplicabil si in cazul litigiilor de munca.
Se va plica si in cazul rejudecarii fondului dupa casare.
Autor: eva03
Data inregistrarii:
Miercuri, 14 Iunie 2006, 20:10
eva03 a mai scris
trimite mesaj privat
Data post: Vineri, 9 Noiembrie 2007, 18:15 I Citeaza post
Forum: Admitere avocatura
Subiect: RE: ADMITERE BAROU 2007
3. Unicitatea dreptului de a exercita o cale de atac
Dreptul de a exercita o cale de atac este, in principiu, unic si se epuizeaza o data cu exercitarea lui. In caz contrat, exceptia puterii lucrului judecat va putea fiinvocata de cel interesat si de instanta din oficiu spre aa anihila calea de atac inadmisibila.
Unicitatea cailor de atac vizeaza insa numai apelul si recursul, nu si celelalte cai extraordinare. Datorita specificului cailor extraordinare de atac acestea pot fi exercitate, in unele cazuri in mod repetat. calea revizuirii poate fi folosita in cazul descoperirii unor inscrisuri doveditoare retinuta de partea potrivnica sau care nu au putut fi infatisate dintr-o imprejurare mai presus de vointa partilor sau o a doua cerere poate fi admisa pentru un alt motiv cum ar fi cel al condamnarii unui martor, judecator sau expert pentru o infractiune in legatura cu pricina respectiva.
O a doua cerere de revizuire poate fi paralizata prin mecanismul decaderii din termenul de exercitare a acestei cai de atac.
Contestaia in anulare poate fi exercitata in mod repetat numai pentru motive care nu au existat la data introducerii primei contestatii.
Autor: eva03
Data inregistrarii:
Miercuri, 14 Iunie 2006, 20:10
eva03 a mai scris
trimite mesaj privat
Data post: Vineri, 9 Noiembrie 2007, 18:07 I Citeaza post
Forum: Admitere avocatura
Subiect: RE: ADMITERE BAROU 2007
1. Legalitatea cailor de atac
Instituirea cailor de atac este o problema de interes general ce vizeaza determinarea mijloacelor procedurale ce pot fi exercitate pentru reformarea sau retractarea unei hotarari judecatoresti.
In afara cailor de atac prevazute de lege nu se pot folosi si alte mijloace procedurale in scopul de a obtine reformarea sau retractarea unei hotarari. Principiul enuntat decurge si din art.129 din Constitutie. Acest text consacra dreptul partilor si a Ministerului public de a folosi caile de atac, dar adauga ca ele se pot exercita in "conditiile legii".
Partile au la dispozitie acele cai de atac care erau prevazute de lege in momentul pronuntarii hotararii. Modificarea dispozitiilor procedurale, in aceasta materie, nu poate afeta dreptul de a ataca hotararea cu o anumita cale de atac, caci acest drept s-a nascut chiar in momentul pronuntarii hotararii. De aceea calea de atac a fost considerata de unii autori ca o calitate imanenta a hotararii judecatoresti.
2. ierarhia cailor de atac.
Principiul ierarhiei cailor de legale de atac decurge din modul de organizare a instantelor judecatoresti intr-un sistem piramidal. In principiu nu se poate exercita o cale extraordinara de atac atata timp cat partea are la dispozitie o cale ordinara de atac.
Astfel, de pilda, contestatia in anilare se poate exercita numai impotriva hotararilor judecatoresti ramase irevocabile; revizuirea poate fi exercitata si impotriva hotararilor ramase definitive in instanta de apel.
Principiul ierarhiei cailor de atac functioneaza si in raportul dintre apel si recurs. In acest sens s.a decis constant ca recursul nu poate fie xercitat, in principiu, per omisso medio, respectiv atata timp cat partea are la dispozitie calea ordinara de atac a apelului.
In privinta cailor extraordinare de atac, legea nu prevede o succesiune in exercitarea lor. Astfel ca revizuirea poate fi exercitata inaintea contestatiei in anulare sau invers.
Autor: eva03
Data inregistrarii:
Miercuri, 14 Iunie 2006, 20:10
eva03 a mai scris
trimite mesaj privat
Data post: Vineri, 9 Noiembrie 2007, 17:38 I Citeaza post
Forum: Admitere avocatura
Subiect: RE: ADMITERE BAROU 2007
1. LEGALITATEA CAILOR DE ATAC
2. IERARHIA CAILOR DE ATAC
UNICITATEA DREPTULUI DE A EXERCITA O CALE DE ATAC
NEAGRAVAREA SITUATIEI PARTILOR IN PROPRIA CALE DE ATAC
Dc scrii notiunea , insiri clasificarea cu exemple si ceva generalitati la fiecare si enumeri principiile, sunt deja creo trei pagini si ceva. Dc mai intrii atat de mult in amanunte ajungi ... la cate? Si celelalte doua subiecte, mai ales daca sunt mai ample? Pt ca anul trecut au fost destul de mari si cele mai mici le-au cuplat dc ati observat. Intrebare: chiar ati invatat atat de mult incat puteti scrie detaliat subiectul? Eu imi pun singura intrebari si incerc sa reproiduc ce am citit (sigur nu exact) si nu reusesc f bine la toate. Dc voi stiti asa de mult eu nu ma mai duc la examenX-(
or fi importante la Organizare subiectele cu avocatii straini? #-o Ca mie nu prea imi plac.
Imi plac atributiile :))
ATRIBUTIILE. le-am citit de o suta de ori sa le tin minte
Nu s-au dat niciodata subiecte din codul deontologic. nimic cu av straini. in buc vreau sa spun. nici la oral. poate anul asta
eu propun ceva: DACA TOT NE-AM INTANLIT TOTI IN SEARA ASTA AICI ar trebui sa comunicam si dupa examen sa vedem ce a facut fiecare si in cazul in care luam sa ramanem prieteni si pe viitor si sa comunicam pe mess sau aici. sa ne spunem ce ne-au dat maestrii de facut, sa ne ajutam cand nu gasim ceva sau cand nu stim ca sa facem.eu zic ca vom avea nevoie de sfaturi ca stagiari. ce ziceti?
"picat" la examen barou
Pilu
Buna seara,
Incep a scrie cu putine sperente ca cineva ar putea avea rabdare si timp sa ma ajute, desi asta ar insemna mult pentru mine, dar stiu ca stiu ... (vezi toată discuția)