Curiozităţi
Personajul Coana Chiriţa din operele lui Vasile Alecsandri a existat în realitate şi se numea Anastasia Greceanu, născută Balş?
Un crater de pe Lună poartă numele lui Spiru Haret?
Municipiul Zalău apare menţionată pentru prima dată în Gesta Hungarorum.
Poarta Meseşeană este singura cale de acces, trecătoare de vale, în partea limitei de NV a Podişului Transilvaniei spre Câmpia Panonică şi spre cursul mijlociu al Dunării.
Lângă localitatea Sighetu Silvaniei, pe unde se presupune că a trecut armata lui Mihai Viteazul, mai există și azi un gorun denumit „Gorunul lui Mihai Viteazul”? Legenda spune că s-ar fi odihnit la umbra acestui gorun secular.
Dacii considerau că aurul aduce ghinion şi, din acest motiv, purtau doar podoabe din argint.
Numele staţiunii Costineşti vine de la politicianul Emil Costinescu, fost ministru de Finanţe, care a înfiinţat-o prin colonizarea cu germani pe moşia sa.
Insulina, substanţă necesară tratării diabetului, a fost descoperită de către medicul român Nicolae Paulescu. Cu toate acestea, Premiul Nobel a fost acordat pentru descoperirea insulinei altor cercetători, din Occident.
Singurul exemplar cunoscut din Ceasoslovul de București (1760), căruia i se mai păstrează foaia de titlu, se află în colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău.
Globe-trotterul român Dumitru Dan a cucerit tilul mondial pentru înconjurul pământului pe jos, pe o distanţă de circa 100.000 km, în aproximativ 6 ani, performanţă neegalată până azi.
Braga este varianta românească a unei băuturi orientale care s-a răspândit în ţările cu influenţă otomană.
Inginerul român Ion Ionescu-Bizeţ a întocmit un studiu de deviere spre Prut a apelor Siretului în vederea construcţiei unei centrale hidroelectrice şi a transformării Prutului într-un canal navigabil între Galaţi şi Iaşi.
Smaranda Brăescu este una dintre primele femei-paraşutist din lume şi deţine mai multe recorduri mondiale în domeniu.
România se află în topul primelor 10 ţări din Europa care au introdus automobilul în circulaţia rutieră.
La nivel mondial, România este a şasea ţară din lume care a organizat concursuri automobilistice.
Generalului Mercy (general de cavalerie, Claudius Florimond conte de Mercy, guvernator al Banatului Timişoarei, între 1716-1734) i-a fost prezentat un român din districtul Caransebeşului, pe nume Iancu Cuvin, în vârstă de 172 de ani şi soţia sa, Sara, de 164 de ani. Ei au fost căsătoriţi vreme de 147 de ani şi au murit în 1728. Generalul a pus să fie pictaţi şi a trimis apoi tabloul împăratului Carol al VI-lea, care l-a expus în galeria sa de pictură de la Viena.[1]
În anul 1827 Petrache Poenaru, membru al Academiei Române şi unul dintre organizatorii învăţământului naţional inventează predecesorul stiloului modern, numit “condei portăreţ, fără sfârşit, alimentându–se singur cu cerneală”.
Claponul a fost un săptămânal umoristic redactat în întregime de Ion Luca Caragiale, fără semnătură, la începutul lunii mai 1877.
Dumitru Văsescu (1860-1909), inginer şi inventator, a construit în anul 1880 un inovativ automobil cu aburi, care i-a purtat numele.
Românul Emil Racoviţă este fondatorul biospeologiei, în anul 1904.
Legea Orleanu adoptată în 1910, interzicea dreptul la asociere şi de grevă a tuturor salariaţilor?
Un român, Grigore Briscu (1884-1965), este inventatorul elicopterului şi al motorului rotativ. El a inventat un elicopter în anul 1909, iar motorul rotativ şi l-a brevetat la Oficiul Român de Invenţii sub nr. 2323/2046 din 1912.
Henri Coandă a inventat în anul 1933 un aparat de zbor asemănător cu o farfurie zburătoare, denumit "aerodina lenticulară".
Regiunea Stalin a fost o diviziune administrativ-teritorială situată în centrul Republicii Populare Române, între 1950, când au fost desfiinţate judeţele, şi 1960.
Ţăranul autodidact Badea Cârţan a călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii lui Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român.
[ link extern ]