avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 30 Iunie 2024

1. Doi din trei americani suferă de hemoroizi;
2. Cămilele au câte trei pleoape;
3. Tonul înoată constant cu 14,5 kilometrii pe oră, ceea ce înseamnă că un peste în vârstă de 15 ani a străbătut la viata lui 1.609.347 kilometri;
4. Când sunt pusi să spună o culoare, 3 din 5 oameni aleg rosul;
5. Regina Anne (1665-1714) a Marii Britanii a trăit mai mult decât toti cei 17 copii ai săi;
6. Ohio este listat drept al 17-lea stat la Americii, dar de fapt acesta este al 47-lea. Până pe 7 august 1953, Congresul a uitat pur si simplu să voteze rezolutia care primea Ohio în Uniune;
7. In Australia sunt de 10 ori mai multe oi decât oameni;
8. Autograful lui Iulius Cezar costă două milioane de dolari, dar nici unul nu a fost găsit încă;
9. Chiar în acestă secundă, 70% dintre soferii americani depăsesc limita de viteză;
10. La 21 de ore după ce un australian a fost dat dispărut în apele oceanului Pacific, capul său în greutate de 5 kilograme a fost găsit în burta unui pui de rechin care cântărea 45 de kilograme;
Curiozităţi

Personajul Coana Chiriţa din operele lui Vasile Alecsandri a existat în realitate şi se numea Anastasia Greceanu, născută Balş?
Un crater de pe Lună poartă numele lui Spiru Haret?
Municipiul Zalău apare menţionată pentru prima dată în Gesta Hungarorum.
Poarta Meseşeană este singura cale de acces, trecătoare de vale, în partea limitei de NV a Podişului Transilvaniei spre Câmpia Panonică şi spre cursul mijlociu al Dunării.
Lângă localitatea Sighetu Silvaniei, pe unde se presupune că a trecut armata lui Mihai Viteazul, mai există și azi un gorun denumit „Gorunul lui Mihai Viteazul”? Legenda spune că s-ar fi odihnit la umbra acestui gorun secular.
Dacii considerau că aurul aduce ghinion şi, din acest motiv, purtau doar podoabe din argint.
Numele staţiunii Costineşti vine de la politicianul Emil Costinescu, fost ministru de Finanţe, care a înfiinţat-o prin colonizarea cu germani pe moşia sa.
Insulina, substanţă necesară tratării diabetului, a fost descoperită de către medicul român Nicolae Paulescu. Cu toate acestea, Premiul Nobel a fost acordat pentru descoperirea insulinei altor cercetători, din Occident.
Singurul exemplar cunoscut din Ceasoslovul de București (1760), căruia i se mai păstrează foaia de titlu, se află în colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău.
Globe-trotterul român Dumitru Dan a cucerit tilul mondial pentru înconjurul pământului pe jos, pe o distanţă de circa 100.000 km, în aproximativ 6 ani, performanţă neegalată până azi.
Braga este varianta românească a unei băuturi orientale care s-a răspândit în ţările cu influenţă otomană.
Inginerul român Ion Ionescu-Bizeţ a întocmit un studiu de deviere spre Prut a apelor Siretului în vederea construcţiei unei centrale hidroelectrice şi a transformării Prutului într-un canal navigabil între Galaţi şi Iaşi.
Smaranda Brăescu este una dintre primele femei-paraşutist din lume şi deţine mai multe recorduri mondiale în domeniu.
România se află în topul primelor 10 ţări din Europa care au introdus automobilul în circulaţia rutieră.
La nivel mondial, România este a şasea ţară din lume care a organizat concursuri automobilistice.
Generalului Mercy (general de cavalerie, Claudius Florimond conte de Mercy, guvernator al Banatului Timişoarei, între 1716-1734) i-a fost prezentat un român din districtul Caransebeşului, pe nume Iancu Cuvin, în vârstă de 172 de ani şi soţia sa, Sara, de 164 de ani. Ei au fost căsătoriţi vreme de 147 de ani şi au murit în 1728. Generalul a pus să fie pictaţi şi a trimis apoi tabloul împăratului Carol al VI-lea, care l-a expus în galeria sa de pictură de la Viena.[1]
În anul 1827 Petrache Poenaru, membru al Academiei Române şi unul dintre organizatorii învăţământului naţional inventează predecesorul stiloului modern, numit “condei portăreţ, fără sfârşit, alimentându–se singur cu cerneală”.
Claponul a fost un săptămânal umoristic redactat în întregime de Ion Luca Caragiale, fără semnătură, la începutul lunii mai 1877.
Dumitru Văsescu (1860-1909), inginer şi inventator, a construit în anul 1880 un inovativ automobil cu aburi, care i-a purtat numele.
Românul Emil Racoviţă este fondatorul biospeologiei, în anul 1904.
Legea Orleanu adoptată în 1910, interzicea dreptul la asociere şi de grevă a tuturor salariaţilor?
Un român, Grigore Briscu (1884-1965), este inventatorul elicopterului şi al motorului rotativ. El a inventat un elicopter în anul 1909, iar motorul rotativ şi l-a brevetat la Oficiul Român de Invenţii sub nr. 2323/2046 din 1912.
Henri Coandă a inventat în anul 1933 un aparat de zbor asemănător cu o farfurie zburătoare, denumit "aerodina lenticulară".
Regiunea Stalin a fost o diviziune administrativ-teritorială situată în centrul Republicii Populare Române, între 1950, când au fost desfiinţate judeţele, şi 1960.
Ţăranul autodidact Badea Cârţan a călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii lui Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român.

[ link extern ]
Stiati ca Dan Diaconescu si Marius Tuca sunt din Caracal?Eh si-o sa ziceti si ce daca?!Pai pe langa faptul ca probabil majoritatea nu stiti unde e situat acest oras/municipiu…a-ti auzit de cele 7 minuni din Caracal?

Sa le prezentam:



1.S-a construit un bloc si s-a uitat macaraua in interior.(Am fost informata ca dupa ce si-au dat seama ca au lasat macaraua inauntru au demolat blocul ca sa scoata macaraua).

2 A luat foc sediul pompierilor

3 S-a furat usa politiei

4 Cimitirul e pe strada Invierii

5 Brutaria e construita pe strada Foametei

6 Inchisoarea e pe strada Libertatii

7 Exista o singura scoala si se numeste Scoala nr. 2.


In anul 1980 in Caracal erau 2 taxiuri…si au reusit sa se loveasca intre ele.

In ceasul din gara,in loc de IV(4 roman) e scris IIII.

In fata Casei Armatei a fost construit un monument cu niste soldati cu pusti.Dupa ce si-au dat seama ca au orientat pustile spre Casa Armatei,au demolat monumentul si l-au indreptat spre Politie.Si cum pustile erau indreptate spre Politie l-au daramat iar si iar l-au construit de aceasta data cu Pustile spre Posta.Nimeni n-a mai comentat nimic:))


[ link extern ] /
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
Muresan Felicia, utilizator
"Cainele tau, asistenta medicala personala

Cainii nu doar ca sunt animale de companie foarte indragite de catre multi oameni, dar unii sunt capabili si sa indeplineasca anumite sarcini care le confera multa responsabilitate, cum ar fi sa aiba grija de o persoana nevazatoare sau sa depisteze droguri ori sa caute printre daramaturi eventuali supravietuitori. Mai mult, anumiti caini pot sa depisteze o afectiune si chiar sa recunoasca simptome periculoase sau sa amelioreze unele simptome ale unor boli. Conform Daily Mail, iata in ce boli cainii pot juca partial rolul unei asistente medicale personale.
1. Diabet
Unii caini antrenati pentru a ingriji persoane care sufera de diabet de tip 1 le pot alerta pe acestea atunci cand glicemia lor este prea joasa si cand riscul ca aceasta sa ajunga la o limita scazuta periculoasa este mai mare. La o astfel de limita se poate ajunge daca persoana in cauza nu mananca suficient sau isi administreaza prea multa insulina. Persoana poate deveni palida sau se poate simti slabita, nesigura, dar astfel de simptome pot trece neobservate si, fara un semnal din partea cainelui, bolnavul poate ajunge sa isi piarda cunostinta. Un caine antrenat in acest scop poate simti o schimbare in mirosul corpului care indica o glicemie scazuta, potrivit doctorului Claire Guest, de la organizatia umanitara Medical Detection Dogs. “Noi antrenam cainii nostri pentru a linge, a se uita fix si a sari pe cineva care are hipoglicemie, pentru a ne asigura ca persoana stie ca trebuie sa faca ceva”, a spus acesta.
2. Autism
Conform unor cercetari, cainii pot reduce anxietatea si comportamentul agresiv la copiii cu autism in doar cateva saptamani. Unele organizatii au anumite scheme de antrenament pentru ca un caine de familie sa poata ajuta un copil autist. “Ii invatam, spre exemplu, sa isi puna capul in poala copiilor, ceea ce ii calmeaza pe acestia atunci cand sunt agitati”, spune Joel Young de la organizatia caritabila Dogs for the Disabled. De asemenea, cainii antrenati in acest scop ii pot ajuta pe copii sa nu se rataceasca atunci cand ies din casa sau curte.
3. Fibromialgie
In Statele Unite ale Americii, organizatia Paws for Comfort foloseste o rasa de caini numita Xoloitzcuintli sau Xolo pentru a ajuta oamenii care au dureri cronice provocate de afectiuni ca fibromialgia. Toti cainii au o temperatura corporala ridicata, dar cum acestia nu prea au par, emana si mai multa caldura atunci cand ating o persoana care are dureri. Iar prin aceasta caldura, atingerile lor ofera o alinare persoanelor in cauza."

sursa: [ link extern ] /
Stiati ca :
Salteaua de dormit isi dubleaza greutatea in 10 ani. Aceasta din cauza acarienilor (un fel de viermisori microscopici) care isi fac cuib acolo si care ies in timp ce noi dormim si se hranesc cu pielea noastra. O solutie ar fi sa punem o protectie pt. saltea speciala, anti-alergica. Faceti acelasi lucru si cu pernele si spalati sau calcati lenjeria de pat la temperaturi inalte.

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)