avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 30 Iunie 2024
Despre criogenia umana

Criogenia este procesul de inghetare sau suspendare a unui corp in azot lichid la o temperatura de aproximativ -130 grade Celsius, a unui corp imediat dupa moarte. Potentialii clienti ai criogeniei spera ca progresul stiintific sa-i poata aduce la un moment dat inapoi la viata.

Despre criogenia umana si experientele efectuate in aceasta directie se ocupa, mai ales, cateva institutii americane, cel mai cunoscut fiind Alcor. Acesta apartine fundatiei Life Extension Foundation, se afla in apropierea aeroportului Scottsdale, din statul Arizona.

Prima asociatie stiintifica ce s-a dedicat studiului criogeniei, a fost infiintata in anul 1963 in SUA de catre profesorul Robert Ettinger. In anul 1967, la scurt timp de la infiintarea asociatiei, a avut loc prima aplicatie experimentala, adica a fost inghetat pentru prima data un om.

In medicina, criogenia este utilizata pentru pastrarea organelor sau tesuturilor pentru a fi transplantate mai tarziu sau pentru alte utilizari. Insa, deocamdata, numai unele tipuri de celule si tesuturi, inclusiv sperma si embrionii, pot fi inghetati si reincalziti cu succes.

Potrivit definitiei, criogenia este tehnica producerii temperaturilor foarte joase, prin care se studiaza comportamentul structurilor organice si anorganice la temperaturi criogenice, iar reactiile corpului supuse acestor temperaturi este studiata de criologie.

Scopul criogeniei este depasirea bolilor grave prin prezervarea si protejarea vietii.

Procedura de criogenizare:

Operatia chirurgicala implica pomparea in venele pacientului a unui lichid rece ca gheata care contine substante nutritive si chimice de conservare a tesuturilor. Astfel, in conditii normale, creierul uman sufera deteriorari ireversibile dupa cinci minute fara oxigen, iar dupa 15 minute intervine moartea. In schimb, racirea tesuturilor cu ajutorul acestui lichid incetineste metabolismul, diminuand nevoia de oxigen. De indata ce operatia este finalizata, trupul pacientului este reincalzit treptat.

Coordonatorul cercetarilor de la Massachusetts General Hospital din Boston, Medicul Hasan Alam, sustine ca aceasta procedura ar putea salva 90% dintre pacientii care au suferit rani considerate fatale.

Este important faptul ca unii medici sunt de parerea ca un nou tratament, bazat pe pomparea unui lichid foarte rece, in venele pacientilor cu rani foarte grave, ar putea lasa suficient timp chirurgilor sa efectueze operatiile salvatoare.

Opinii:

Exista o serie de oameni de stiinta care considera ca inghetarea unui organism nu rezolva nicio problema, ba mai mult, organismul ar putea fi deteriorat si mai tare in timpul procedurii, deoarece gheata are un volum mai mare decat apa lichida, si cum o mare parte din corp este formata din apa, atunci cand trupul e inghetat, in interiorul celulelor iau nastere mici cristale de gheata care se extind si le distrug. Daca si-ar recapata functionalitatea, un corp inghetat si reinviat, fiind un “mort viu”, nu va mai avea probabil constiinta si memorie.

Altii condamna criogenia, invocand suprapopularea planetei; incertitudinea, fiind un alt dezavantaj in ceea ce priveste viitorul.

In principal, criogenia este folosita in scopul conservarii de material biologic prin inghetare, aplicatiile criogeniei se regasesc in medicina, industria alimentara, industria spatiala si cea nucleara.

[ link extern ]




Dumnezeu... a ordonat primul recensamant?

Moise a facut primele recensamanturi imediat dupa ce a scapat de robia faraonului. Dupa ce a ratacit vreme de 40 de ani prin pustiul peninsulei Sinai, Dumnezeu i-a ordonat sa faca un recensamant. Atunci s-au inscris numai barbatii de la varsta de 16 ani in sus, care puteau sa poarte arme.
Dupa Moise, cel care a facut recensamant a fost David dar pentru ca nu a avut aprobarea lui Dumnezeu a fost pedepsit.

Se pare ca nu doar la vechii evrei, ci si la alte popoare, recensamantul avea un aspect aproape sacerdotal.

Se banuieste ca primul recensamant ar fi avut loc in Egipt, acum 5000 de ani, in perioada faraonilor.
Unul din cele mai timpurii recensaminte atestat documentar a avul loc in anii 500 - 499 i.e.n. facut de militarii imperiului Persan in scopul inregistrarii pamanturilor existente si impozitarii.

Documentele consemneaza efectuarea unei numaratori a populatiei Chinei cu cca 3000 de ani i.e.n.
Cel mai vechi recensamant, ale carui date s-au pastrat, a avut loc in China in perioada dinastiei Han. Efectuat in anul 2 e.n., este considerat de specialisti destul de exact. Numarul populatiei determinat prin recensământ era de 57,5 milioane persoane, cel mai numeros stat pentru acele timpuri. Al doilea recensamant pastrat este de asemenea datat in perioada dinastiei Han, efectuat in anul 140 e.n., in care au fost inregistrate cca 48 milioane de persoane.

Romanii erau cei mai bine organizati, mai sistematici in numaratoarea populatiei. De aici vine si termenul ”census”.
Inregistrari au existat in cadrul Imperiului Roman in timpul imparatului Servius Tullius (578-534 i.e.n.) denumite “census", inregistrarile se efectuau cu o periodicitate de 5 ani, apoi de 10 ani, iar pe timpul lui Diocletian din 15 in 15 ani. In acele timpuri populatia era numarata in general pentru organizarea evidentei dupa care se incasau taxele si pentru determinarea populatiei masculine apte de serviciul militar. Urmatoarele recensaminte au fost organizate la intervale de 10 ani.

In Evul Mediu, William Cuceritorul si-a numarat populatia in anii 1085-1086.

Populatia S.U.A. a fost numarata pentru prima data in anul 1790 si impartita in mai multe categorii: barbati albi sub 16 ani, barbati peste 16 ani, femei albe, sclavi, altele.



saracia este una dintre cauzele exploziei demografice?

Fara a avea numeroase cunostinte in domeniul sociologiei oricine poate observa ca popoarele subdezvoltate, cu proportii mari de analfabetism, se inmultesc intr-un ritm fantastic.
In special in segmentul intelectual al popualtiei natalitatea este cea mai scazuta.

La conferinta Mondiala a Populatie la Bucuresti, organizata de ONU in 1974, un canadian a spus: ”Cea mai buna pilula contaceptiva este dezvoltarea”.

Resurse: academician Vladimir Trebici, intr-un interviu pentru rev. Ochiul soacrei, 1996; wikipedia)


P.S. Daca au mintit sursele va mint si eu :)
Cele mai amuzante si ciudate obiceiuri de pe glob, care scot din rutina sarbatorirea Pastelui


Republica Ceha si Slovacia

In aceste doua tari traditiile de Paste implica mai mult decat incondeiere a oualelor sau taiatul mielului. Aici, fetele tinere sunt udate si apoi biciuite, pentru a-si pastra frumuseta si fertilitatea, zic obiceiurile de prin partea locului, relatate de ibitimes.com. In acea zi, baietii de varsta de insuratoare decoreaza manual nuiele cu panglici si funde, si, imbracati in straie populare, alearga fetele si le stropesc.

Acum, daca saracele fete nimeresc un an cu temperature mai scazute in perioada Pastelui, frumusetea si fertilitatea se poate transforma usor intr-o raceala zdravana. :))

Finlanda

In Finlanda, copiii se imbraca decent, frumos si incep sa cerseasca pe strazi, cu fetele manjite cu funingine si incalecand cozi de matura.

Polonia

In Polonia, daca barbatul, care este considerat capul familiei, participa la prepararea painii traditionale de Paste, legenda spune ca mustata lui va albi si aluatul pentru paine nu va creste.

Franta

In Franta, pe strazile orasului Haux, peste 4.500 de oua sunt folosite pentru prepararea unei omlete gigantice, in fiecare an.

Germania

In Germania, se aprinde un foc mare de Paste, folosind brazii de Craciun, ramasi din timpul iernii.
Focul este un simbol al victoriei repurtata de primavara asupra zilelor reci ale iernii.

Spania

In Joia mare, in orasul Verges din Spania, se organizeaza un "dans al mortii".
Toti participantii poarta costume speciale, iar procesiunea se incheie cu defilarea unor personaje costumate in schelete care poarta cutii pline cu cenusa.

Elvetia

In Elvetia, toate satele isi transforma fantanile in adevarate izvoare de Paste, folosind panglici colorate din hartie, flori si oua vopsite, pentru a le decora.
Aceasta traditie celebreaza simbolul apei, o resursa foarte importanta in regiunile secetoase situate dincolo de Alpi.

Marea Britanie

In Marea Britanie, in timpul Festivalului Hocktide din localitatea Hungerford, politistii claxoneaza de fiecare data cand intalnesc pe strada grupuri de barbati, pentru a-i chema sa se reuneasca in sala mare a tribunalului local.
Un juriu desemneaza doi barbati care vor defila pe strazile orasului si care vor oferi cate o portocala tuturor femeilor, in schimbul unui sarut.

Bulgaria

Bulgarii obisnuiesc sa ciocneasca intai oul de peretele bisericii si de abia dupa aceea sa ciocneasca intre ei.

In multe tari, printre care si Romania, vedeta sarbatorilor pascale este Iepurasul de Paste.

Australia

Australienii, in schimb, au inceput o campanie de inlocuire a acestuia cu Bilby, o specie mica de cangur, pentru ca adultii sunt suparati ca iepurii adevarati dauneaza grav agriculturii.


[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2012
Andreea-Ionescu, utilizator
unii dintre scriitorii, filosofii, poetii etc celebri au facut greseala sa se sinucida?

Intre ei:

Lucius Annaeus Seneca (n. cca. 4 i.H. - d. 65)
- filosof stoic roman, preceptor al imparatului Nero; manifesta omenie fata de sclavi si fata de gladiatori; in intelepciunea sa aveau incredere - si il consultau - filosofii, clericii, moralistii crestini.
- a fost obligat sa isi taie venele si a facut-o fara ezitare; sinuciderea sa a oferit un model celebru de stoicism in actiune;

“Arbiter” Gaius Petronius, pe numele sau real Titus Petronius Niger (cca. 27 - 66)
- om politic si scriitor latin, autor al romanului Satyricon – descrierea societatii romane din primul secol al erei noastre; Nero l-a numit “arbitrul elegantei”
- si el a fost obligat sa-si taie venele

Comentariu:
Se poate spune despre acestia ca au fost condamnati la moarte, practic - au ales sinuciderea pentru a evita o moarte mai grea. Acest motiv pentru sinucidere poate fi inteles, as zice. Cat de teribil trebuie sa fie sa ajungi in situatia de a-ti alege modul in care vrei sa mori?
Ati vazut filmul “Frosen”? Nu e cine stie, dar imaginatia fiecaruia poate completa… lacunele.

Gerard de Nerval, pe numele sau adevarat Gerard Labrunie (n. 22 Mai 1808, Paris - d. 26 Ian 1855, Paris)
- poet si dramaturg francez;
- s-a spanzurat de un felinar pe o straduta parisiana

Veronica Micle (n 22 Aprilie 1850, Nasaud - d. 4 Aug 1889, Varatec)
- poet, nuvelist, traducator
- a avut o relatie tumultoasa cu Mihai Eminescu;
- a baut arsenic (in noaptea de 3 spre 4 august) si a murit – se zice – la 50 de zile de la moartea lui Eminescu; se spune ca a fost un accident: fiind depresiva a luat medicamente in exces. Dar intr-o scrisoare data 1 August roaga o amica sa ii procure prin fratele ei, medic, inca o sticluta cu picaturi de arsenic pentru tratamentul anemiei fiicei ei mai mici.

Stefan Zweig (n 28 Nov 1881, Viena, Austria - d. 24 Febr. 1942, Petropolis, Brazilia
- romancier, dramaturg, jurnalist și biograf austriac
- s-a sinucis impreuna cu sotia sa Lotte.
Zweig scria: ”Trecut de saizeci de ani, aş fi avut nevoie de energii noi, pentru a reîncepe cu totul viaţa mea. ªi puterile mele, în urma lungilor peregrinări de om fără patrie, au secătuit. Socot deci, că e mai bine să închei la timp, şi în picioare o viaţă pentru care truda spirituală era cea mai mare bucurie, iar libertatea personală era cel mai mare dintre bunuri pe acest pămînt....Spun adio tuturor prietenilor mei. Să le fie dat a vedea aurora după noaptea interminabilă. Eu, mai nerăbdător o iau înainte...“
(citat din Marturii despre ieri si azi, Eugen Relgis, ed Hasefer, 2011)

Virginia Woolf, numele real fiind Adeline Virginia Stephen (n. 25 Ian 1882, Londra - d. 28 Martie 1941)
- scriitor englez, eseist, editor
După terminarea manuscrisului ultimului ei roman (publicat postmortum) Between the Acts, Woolf a cazut victimă depresiei asemănătoare cu cea pe care o mai avusese. Inceputul celui de-al doilea razboi mondial, distrugerea casei ei din Londra în timpul atacului prin surprindere, și primirea rece a biografiei sale de către un prieten - Roger Fly, au agravat starea ei într-atît încît nu a mai putut să lucreze.
Pe data de 28 martie 1941, Woolf s-a sinucis. Ea și-a îmbrăcat paltonul, i-a umplut buzunarele cu pietre și a intrat în rîul Ouse din apropierea casei sale, unde s-a înnecat
(wikipedia)

Serghei Alexandrovici Esenin (n. 3 Oct 1895, regiunea Riazan, Rusia - d. 27 Dec 1925, Sankt Petersburg, Rusia)
- poet rus;
- cea de a 5-a sotie (o nepoata a scriitorului Lev Tolstoi) a incercat sa il ajute dar pentru ca a suferit o criza mentala a fost spitalizat o luna - cu doua zile inainte de externare si-a taiat venele si a scris un poem de adio cu propriul sange iar mai apoi s-a spanzurat de tevile de incalzire aflate pe tavanul unei camere din hotelul “Anglia”, Sankt Petersburg.

Ernest Miller Hemingway (n.21 Iulie 1899, Illinois, SUA - d. 2 Iulie 1961, Idaho, SUA)
- a fost romancier, nuvelist, prozator, reporter de razboi (in cele doua razboaie mondiale si in razboiul civil spaniol);
- laureat al Premiului Pulitzer in 1953 si laureat al Premiului Nobel pentru literatura, 1954 (Batranul si marea)
Suferea de probleme fizice (afectiuni ale ficatului cauzate de abuzul de alcool, arteroscleroza, afectiuni oculare), dar si de depresie si usoara paranoia.
Mary, sotia lui, a declarat presei ca Ernest a murit in timp ce isi curata pusca, iar aceasta s-a descarcat accidental. In final a recunoscut adevarul. (dar chiar putem fi siguri? Si despre Liviu Rebreanu se presupune ca s-ar fi sinucis)

Pantazi Ghica (n. 15 Martie 1831, Bucuresti - 17 Iulie 1882, Bucuresti)
- gazetar, prozator si autor dramatic; fratele lui Ion Ghica
A fost indragostit de Wanda, prima femeie din viata lui si cand a pierdut-o a urmat o viata de desfrau. Apoi s-a indragostit de Ilinca Arnoteanu - care semana cu Wanda; o cere in casatorie dar aceasta moare de scarlatina. La 51 de ani, Pantazi, atins de depresie, moare inghitand un pumn de pastile.

Alexandru Odobescu (n. 23 Ian 1834, Bucuresti - d. 10 Nov 1895, Bucuresti)
- scriitor, arheolog, om politic
- a crezut, la 60 de ani, ca si-a intalnit sufletul pereche: o profesoara de geografie mai tanara decat el cu 30 de ani (Hortensia Racovita). Ii destainuie sotiei ca iubeste o alta femeie si aceasta, Alexandra, induiosata de suferintele sotului ii permite sa traiasca ultimele clipe de viata alaturi de Hortensia – doar ca profesoara il paraseste si, distrus sufleteste, ia o supradoza de morfina.
Se sinucide in urma unor tragice evenimente de ordin familial si public.

Ilarie Voronca - pe numele sau adevarat Eduard Marcus (n. 31 Dec 1903, Braila – d. 8 Aprilie 1946, Paris)
- poet roman de origine evreiasca naturalizat francez in 1938;
- s-a sinucis din cauza unei actrite cunoscute la Paris. Iubirea neimpartasita l-a impins sa-si puna streangul de gat
A murit in perioada cand scria despre fericire: Manualul perfect al fericirii.

Paul Celan (pseudonimul lui Paul Peisah Antschel) (n. 23 Nov 1920, Cernauti, Bucovina – d. 20 Aprilie 1970, Paris)
- poet, eseist de limba germana, traducator - a tradus din limba germana in limba romana povestirile lui Franz Kafka) (evreu originar din Romania, din 1955 cetatean francez)
- s-a aruncat in Sena.

Luca Gherasim, pe numele sau adevarat Salman Locker (n. 23 Iulie 1913, Bucuresti - d. 9 Febr 1994, Paris)
- teoretician al suprarealismului si poet roman de origine evreiasca;
- a locuit in Franta timp de 40 de ani, fara acte; in 1994 a fost evacuat din apartament pe motiv de “curatenie generala” si a ales sa moara, la varsta de 80 de ani, aruncandu-se in Sena; in biletul de adio a scris: ”In aceasta lume, poetii n-au ce cauta!”.


”Fiecare carte scrisa este ca o sinucidere amanata”, spunea Emil Cioran.

“O, suflet al meu, nu nazui la viata nemuritoare, ci epuizeaza domeniul posibilului” (Pindar, Pythica a III-a)



(resurse: nu prea conteaza - informatii sunt si pe net, dar: note biografice, memorii, scrisori, studii critice, wikipedia etc)
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2012
trope_doi, utilizator
Pentru cine vrea sa experimenteze, nu costa decat o portocala.

Daca trebuie sa faci o mancare gatita, o friptura de porc la cuptor sau altceva...
Pune o portocala cu tot cu coaja, spalata, in mancare sau friptura la cuptor.
Chiar functioneaza, desi pare un greu de explicat, grasimea se aduna toata in portocala, fiind suficient ca sa o tai, pentru a avea confirmarea.
Portocala nu modifica de loc gustul mancarii si nici al carnii la cuptor, ramanand super light !
Experimenteaza cu o bucata de carnat, pune apa la fiert, inteapa carnatul cu furculita, pune portocala in oala si apoi carnatul....
Verifica, in 10 minute grasimea intra toata in portocala !
Apoi gateste carnatul si vezi ce delicios ramane....si oala fara grasime.

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)