avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 30 Iunie 2024
in Romania ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932?

Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932 - 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România.
Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.
Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu anul 1979.
Prezenta regulă este în vigoare din 1997; până atunci s-au mai aplicat următoarele reguli:
1979 - 1983: prima duminică din aprilie, ora 00:00 devine 01:00; ultima duminică din septembrie, ora 01:00 devine 00:00 (cu excepția anului 1979, când ora de vară a început pe 27 mai);
1984 - 1996: ultima duminică din martie, ora 00:00 devine 01:00; ultima duminică din septembrie, ora 01:00 devine 00:00
(wikipedia)

Timpul Universal (UTC) va fi de trei ore (UTC+3)

Prima ţară care a acceptat sistemul de trecere la ora de vară, a fost Germania, pe data de 30 aprilie 1916, urmată mai apoi de Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.
Pe 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă în Statele Unite.
(ziuanews.ro)


Hipertensiunea arterială (HTA) este o problemă de sănătate ce a luat amploare în ultimele decenii. Se estimează că în ţările subdezvoltate până la 10% din populaţie suferă de HTA, iar în ţările industrializate procentul ajunge până la 20% din populaţie.

De cele mai multe ori hipertensiunea arterială este descoperită întâmplător sau la examinările periodice. Este un sindrom clinic caracterizat prin creşterea de durată a valorilor tensiunii arteriale (tensiunea arterială normală este de 120 – 130 mmHg şi 80 – 85 mmHg).
Hipertensiunea arterială apare de obicei după vârsta de 30 de ani. Până la 60 de ani numărul bărbaţilor afectaţi este asemănător cu al femeilor. După vârsta de 60 de ani numărul femeilor afectate de hipertensiune arterială creşte. HTA este un factor de risc pentru numeroase boli: ateroscleroză coronariană, atacuri vasculare cerebrale sau insuficienţă renală.
Deşi este o afecţiune foarte frecventă, în majoritatea cazurilor nu se poate stabili cum s-a produs hipertensiunea arterială. În schimb, se cunosc anumiţi factori de risc pentru apariţia HTA: vârsta, sexul, aportul de sare, obezitatea etc.
Există două feluri de hipertensiune arterială: primară – de cauză necunoscută şi secundară – cu etiologia binecunoscută.

Hipertensiunea arterială primară
Cauzele clare de producere nu sunt cunoscute, în schimb s-a stabilit rolul unor factori de risc în declanşarea HTA primară.
Ereditatea – rolul jucat de acest factor în producerea hipertensiunii arteriale este încă discutat. S-a observat că în familiile cu ambii părinţi hipertensivi copiii vor fi afectaţi cu 20 de ani mai devreme decât într-o familie neafectată şi cu 10 ani mai devreme decât în familiile cu un singur părinte hipertensiv.
Vârsta – tensiunea arterială creşte odată cu îmbătrânirea organismului. Arterele devin mai rigide şi îşi pierd elasticitatea.
Sexul – hipertensiunea arterială este mai frecventă la bărbaţii sub 40 de ani, apoi se egalează între cele două sexe între 40 şi 60 de ani, iar după 60 ani (şi în special după menopauză) devine mai frecventă la femei.
Rasa – HTA apare cu o frecvenţă mai mare în anumite zone geografice şi este variabilă cu rasa. Populaţia de culoare şi din mediul urban din SUA este de două ori mai afectată de HTA decât populaţia albă din aceleaşi zone. În schimb, populaţiile din regiunea Indiei au o incidenţă mai redusă pentru apariţia HTA decât populaţia europeană.
Aportul de sare – este considerat un factor de risc pentru producerea HTA. Consumul crescut de sare este definit ca o cantitate mai mare de 10g pe zi. Consumul de sare creşte volumul de sânge circulant, fiind necesar ca inima să lucreze mai intens pentru a putea face faţă noului volum.
Excesul alimentar şi obezitatea – studiile au arătat că există o corelaţie între excesul ponderal şi apariţia HTA. Scăderea în greutatea este urmată şi de scăderea valorilor tensiunii arteriale.
Consumul de alcool – persoanele care consumă mai mult de 60 ml pe zi au, în general, valori tensionale mai ridicate decât cei cu un consum mai mic. Hipertensiunea produsă de alcool este imediat reversibilă după abstinenţa de alcool. Efectul cel mai intens îl are berea, vinul şi apoi băuturile tari.
Profesia – HTA este mai frecventă la persoanele cu o ocupaţie caracterizată prin sedentarism şi efort intelectual decât la categoriile profesionale fizic active. Rolul stresului în producerea HTA este încă discutat, nu însă şi rolul stresului în producerea puseelor de hipertensiune.

Hipertensiunea arterială secundară
HTA secundară este rezultatul îmbolnăvirii unui organ sau sistem. Cel mai frecvent sunt indicate cauze renale şi tulburări endocrine. Frecvenţa cu care apare HTA secundară este mult mai mică, doar 10 – 20% din numărul de cazuri, iar unele dintre acestea sunt vindecabile (spre deosebire de HTA primară, unde se trece la scheme de tratament).

Hipertensiunea arterială „de halat alb”
Este o formă particulară de hipertensiune. În cabinetul medical se constată valori tensionale crescute, iar pacientul la domiciliu constată valori normale. Astfel de persoane sunt predispuse la HTA primară odată cu înaintarea în vârstă.

sursa: [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2012
ContSters214874, utilizator
- Cucuveaua e singura pasare din lume care vede culoarea albastra.
- Sigura felina care nu-si poate retrage ghearele este ghepardul.
- Sunetul scos de rate n-are ecou. Nimeni nu stie de ce.
- Limba cameleonului raportata la corp este de 5:1
- Albinele, broastele testoase si termitele sunt complet surde.
- Sobolanii rezista mai mult fara apa decat camilele.
- Panza de paianjen are o rezistanta remarcabila. Firul de grosimea unui creion ar putea opri un Boeing 747 din zbor.
"Albine. Stiati ca…?

- din cele mai vechi timpuri, pentru mai multe natiuni, albina reprezinta simbolul harniciei si fidelitatii? Pe monedele multor tari (de exemplu: Italia, Norvegia, Republica Malita etc) chiar si astazi se regaseste chipul albinei.
- dupa inventia stupului mobil cu rame apicultura a devenit rationala, dar ca a trebuit sa mai treaca inca 130 ani pentru ca aceasta inventie sa se impregneze definitiv in constiinta umana?
- exista mai multe specii de animale si plante a caror denumire are legatura cu albinele si produsele lor (melisa, mierea ursului etc)?
- albinele care pazesc stupul recunosc albinele straine care incearca sa intre in stup dupa un miros specific? Fiecare familie are mirosul sau specific produs de niste glande speciale denumite Nassonov.
- puteti recunoaste o albina “hoata batrina” dupa corpul ei plesuv, negru-lucios? Acesta a devenit asa in urma luptelor cu albinele pe care le-a atacat, ele smulgandu-i cu mandibulele toti perisorii de pe corp.
- in natura, pe langa albinele melifere se mai intilnesc si rudele lor apropiate – albine solitare (melitele-rozatoare de frunze, megahilele etc, aproximativ 300 specii)?
- liniile de curent electric de inalta tensiune au o influenta negativa asupra activitatii si vitalitatii albinelor? Acestea afecteaza productivitatea familiilor de albine si le face agresive.
- larva din care se va naste o regina isi mareste greutatea corpului de 3000 de ori in 5 zile in timp ce larva din care se va naste o albina lucratoare doar de 1500 ori?
- in conditii extreme, albinele au o rata de supravietuire de 5-6 ori mai mare decat a omului?
- durata de viata a reginei este de 50-60 de ori mai mare decat a albinei lucratoare?
- in trecut, stupii erau vopsiti cu o solutie facuta din var stins amestecat cu brinza la care se adauga clei de visinar?
- de obicei albinele culeg nectar de la o distanta de pina in 2 km de la stupina?
- in caz de necesitate, albinele pot culege nectar si la distante de pana la 3 km iar familiile slabe zbor pina la 1 km in timp ce familiile puternice pina la 3-4 km?
- raza de zbor a albinei de la stup pina la cules de hrana depinde de mai multi factori: puterea familiei, conditiile climaterice, sezon si perioada zilei, intensitatea si concentratia nectarului plantelor melifere?
- albinele pot fi folosite pentru a detecta minele terestre?
- pentru a obtine un kilogram de miere, albinele colecteaza nectarul din aproximativ 2 milioane de flori de salcam?
- o albina poate sa viziteze 24 de flori in doar un minut?
- albinele pot comunica intre ele in trei moduri: cu ajutorul antenelor, prin miros dar si prin “dans”? Astfel, dansul in cerc inseamna ca hrana se afla la o distanta mai mica de 100m fata de stup in timp ce dansul in forma de opt arata directia dar si faptul ca hrana este la o distanta mai mare de 100m.
- albinele nu pot vedea culoarea rosie dar vad razele ultraviolete, invizibile ochilor nostri?
- albina e unica insecta domesticita de om?
- sansele de a fi intepat de o albina cresc daca afara este vant?
- in agricultura, polenizarea plantelor entomofile poate creste productia cu pana la 75-80%?
- in anii 80, un parazit adus din Asia a decimat populatiile de albine europene? Acesta, un acarian denumit Varroa destructor, este extrem de rezistent si este considerat cel mai mare pericol pentru populatiile de albine iar infestarea unei colonii duce, in majoritatea cazurilor, la moartea acesteia.
- in Germania, consumul de miere pe cap de locuitor este de aproximativ 4 kilograme reprezentand una din cele mai mari rate de cosnum din lume?
- putem intalni una din cele aproximativ 20.000 specii cunoscute pana in prezent oriunde pe glob, mai putin in Antarctica?"

sursa: [ link extern ] /
Efect placebo – efect nocebo

Este incredibil cât de mult poate fi influenţat subconştientul nostru de forţa sugestiei ! Si intrucât mintea subconştientã este cea care controleazã majoritar corpul nostru şi intreaga viaţã , prin intermediul sugestiei putem avea parte de o mulţime de surprize – unele plãcute, altele extrem de neplãcute.
Multã lume a auzit de efectul P l a c e b o. In cadrul unui experiment medical, ţi se dã un medicament despre care ţi se spune cã este foarte eficient – de pildã ca pansament gastric. Din 100 de voluntari pe care se testeazã medicamentul, aproximativ 50 constatã intr-adevãr cã au scãpat de durerea de stomac.Dar – surprizã ! Aşa-zisul medicament este de fapt o bobiţã de zahãr acoperitã de un inveliş albastru.El nu conţine nimic altceva decât zahãr. Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari ? Forţa sugestiei. Li s-a spus cã se vor face bine, au fost convinşi cã se vor face bine şi s-au fãcut bine. In fapt, subconştientul lor a fost convins de eficienţa medicamentului şi a dat organismului comenzile necesare pentru a se face bine.Tot ceea ce mintea noastrã crede, poate realiza.
Mult mai puţini au auzit de efectul N o c e b o. In cadrul unui experiment similar, ţi se dã o pastilã despre care eşti avertizat cã iţi va face rãu – de pildã crampe stomacale.De data aceasta, numãrul celor ce se plâng de dureri la stomac este insã de 90 ! Evident era aceeaşi pastilã inofensivã de zahãr. Se constatã insã cã forţa sugestiei negative este mult mai mare decât a sugestiei pozitive.
Lucrul acesta trebuie sã ne dea de gândit. Suntem expuşi zilnic, orã de orã, unei adevãrate avalanşe de mesaje negative , in primul rând prin presã . Inundaţii, cutremure, avioane prãbuşite, crime, violuri, preţuri care cresc,bârfe rãutãcioase ale colegilor, accidente de maşinã etc etc.
Aceste mesaje cu puternicã valoare emoţionalã lucreazã fãrã sã ne dãm seama asupra subconştientului nostru. Iar rezultatul este cã ne merge din ce în ce mai prost fãrã sã ştim de ce.Suntem deprimaţi, ne pierdem increderea intr-o viaţã mai bunã, ne aşteptãm sã ni se intâmple ce e mai rãu. Si, de obicei, la ce te aştepţi, aşa se intãmplã. Dãm vina pe ursitã, pe guvern, pe socri, pe colegi, fãrã sã observãm cã de fapt rãul este in noi.
Cã l-am lãsat sã pãtrundã in mintea noastrã ori de câte ori a vrut, fãrã sã realizãm cã trãim in casã cu un duşman.
Gata ! Puneţi piciorul in prag ! Incepând de astãzi inchideţi uşile pentru aceşti musafri periculoşi. Evitaţi persoanele-informaţiile-jurnalele negative! Schimbaţi postul pe altceva, in fond aveţi 25 -30 -40 de canale prin firma de cablu. Urmãriţi doar emisiunile constructive-optimiste-pozitive. Muzicã bună, educaţie, divertisment, comedie.
Evitaţi persoanele negative, cele care permanent se vaietã, criticã şi condamnã. Dacã aşa sunt colegii de serviciu sau, mai rãu, şeful dumneavoastrã, gândiţi-vã foarte serios sã vã cãutaţi un alt loc de muncã. Altfel, rãmânând alãturi de ei, riscaţi sã vã condamnaţi la o viaţã de eşec şi frustrare.
Asociaţi-vã cu persoane pozitive, optimiste, orientate spre succes. Dacã vreţi sã aveţi o viaţã de succes, trebuie sã staţi cãt mai mult in preajma unor oameni de succes. Invãţaţi de la ei, gândiţi ca ei, acţionaţi ca ei.
Folosiţi permanent forţa sugestiei pozitive citind cãrţi motivaţionale sau biografii ale oamenilor de succes, ascultând casete şi CD-uri motivaţionale, participând la cursuri şi seminarii despre succes, urmãrind emisiuni radio şi Tv cu oameni de succes.
Preluaţi controlul tuturor elementelor de sugestie din preajma dumneavoastrã şi folosiţi-le pentru a vã atinge obiectivele. Vibraţia gândurilor-emoţiilor-faptelor noastre se va curăţi-lumina şi vom putea folosi apoi Rugăciunea-Meditaţia pentru ridicarea propriei vibraţii în aşa fel încât să Rezonăm-vibrăm doar cu frecvenţele benefice (ca un radio) din zona Fericirii conform principiului cosmic al Atracţiei Pozitive.

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)