avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 30 Iunie 2024


"cel mai lung cuvant din limba romana este pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza? Acesta contine 44 de caractere. Electroglotospectrografie (termen medical, 25 caracatere) este cel mai lung cauvant cuprins in DEX `98 si inseamna: “Metoda de stabilire a compozitiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obtinute cu electroglotograful”

acioaiei (pop. obiect realizat din aliaj, tinchea, cutit) este cel mai lung cuvant (8 litere) romanesc care contine o singura consoana?

exista si cacografie, nu doar cacofonie? Cacofonia semnaleaza o eroare de stil in vorbire caracterizata de alaturarea nepotrivita a unor sunete care, rostite, distrag atentia ascultatotului. Cacofonice sunt si expresii ca “la latitudine”, “pe pervaz”, “am ameliorat” etc, nu doar clasicele “ca cartea”, “cu curaj” etc. Cuvantul este de provenienta greceasca: “kakos = rau, urat” si “phone = sunet”.

romana este singura limba romanica in care articolul hotarat este enclitic (se afla la sfarsitul substantivului)?

bildungsromanesc (din ger. bildungsroman) este cel mai lung cuvant (16 caractere) care contine o singura data cele 5 vocale principale ale limbii romane (a, e, i, o. u)? Cuvantul autoînsămânţările este cel mai lung cuvant (17 litere) care contine toate cele 8 vocale ale limbii romane: a, ă, â, e, i, î, o, u.

cuvantul ininteligibilitatii este cel mai lung cuvant (19 litere) in care se repeta de cele mai multe ori (8 ori) o litera (litera I) a alfabetului roman ?

cuvantul “locatie” nu are, de fapt, sensul de “spatiu, amplasament, loc etc”, asa cum gresit este folosit de unii vorbitori? Locatie inseamna, conform DEX, “chirie, inchiriere, suma platita drept chirie”. Confuzia se datoreaza influentei limbii engleze unde cuvantul “location” are sensul de “loc, spatiu”.

degenerescentele si regenescentele sunt cele mai lungi cuvinte (fiecare de cate 16 caractere) care contin o singura vocala (repetata de cateva ori)?

cuvantul “patetic” inseamna, de fapt, “plin de patos”? El este folosit in mod incorect, de catre vorbitorii cu o slaba pregatire lingvistica, in expresii peiorative, cu sensul de “penibil, jalnic”. Si aici, cauza o reprezinta influenta limbii engleze unde cuvantul cu o pronuntie asemanatoare, “pathetic“, are sensul de “jalnic, disperat”.

schwyz (numele unei rase de taurine) este cel mai lung cuvant al limbii romane format numai din consoane?

in DEX nu exista niciun cuvant care sa se termina cu litera Q ? Totusi, Q nu este cea mai rara consoana in cuvintele limbii romane ci X.

litera C este incipienta in cele mai multe cuvinte romanesti in timp ce Y se gaseste ca litera de inceput in cele mai putine?

din punct de vedere a numarului de vorbitori, limba romana sa afla pe locul 5 (dupa spaniola, portugheza, franceza si italiana) in cadrul familiei limbilor romanice? Pe langa cei din Romania (aproximativ 20 de milioane), sunt inca 6 milioane de vorbitori ai limbii romane pe glob, formand astfel un total de aproximativ 26 de milioane.

doar 3.91% dintre cuvintele limbii romane sunt formatii interne?

in afara de tara noastra, comunitati importante de vorbitori de limba romana se afla in Republica Moldova (limba de stat), provincia autonoma Voivodina (limba de stat), Rusia, Ucraina, Israel, Serbia sau Ungaria. De asemenea, datorita migratiei fortei de munca si integrarii europene, romana este vorbita in Spania, Italia, Franta sau Germania.

ponderea limbii romane pe Internet este aproximata la circa 0.17%, cel mai slab procent intre limbile neolatine? Datele sunt disponibile in studiul Limbile şi culturile pe Internet 2005 si sunt valabile la nivelul lunii martie 2005.

Iata cele mai lungi cuvinte din limba romana:

ELECTROGLOTOSPECTROGRAFIE (25 de caractere)

DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere)

GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere)

ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere)

DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere)

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza (44 de litere)

Alfabet:

Cel mai lung cuvant alcatuit doar din vocale: “Uiuiu” – chiot de bucurie

Cel mai lung cuvant care contine o singura consoana: “Acioaiei“

Cel mai lung cuvant care contine doar doua vocale: “Transplant“

Cel mai lung cuvant care incepe si se termina cu o vocala, iar in rest contine doar consoane: “Inspre“

Cel mai lung nume de oras din Romania – Constantinesti (15 litere)

Cel mai scurt nume al unei localitati din tara – Ip, din judetul Salaj

“C” este litera cu care incep cele mai multe cuvinte in limba romana

“Y” este litera cu care incep cele mai putine cuvinte in limba romana

Consoana cea mai frecventa in cuvintele limbii romane este “R“, urmata de “T“

Limba romana este singura limba europeana in care se poate face o propozitie completa, formata din 5 cuvinte, care contin doar vocale (cu un total de 11 litere): “Oaia aia e a ei”.

sursa [ link extern ]
Mihaela! =D>

Am incercat sa citesc ce scriai tu pe acolo: pneumonochichimichitreileiridichii si mi s-a innodat limba! Apoi, am citit si celelalte cuvinte lungi si - no! - iata, pe scurt, ce-am patimit: mi s-o chircit cenusia materie si tzeasta a capatat mai multe colturi pe care amu
vreu sa le netezesc... cu fierul de calcat!

Excelent! Incep sa-mi revin... N-am reusit sa citesc cuvantul fara sa-l silabisesc balbaindu-ma si cum - oare - l-as putea invata pe de rost? Nu are un ”frate geaman” mai scurt? Nu ma obliga nimeni sa-l invat, dar m-as putea da mare pe uscat! :D

Poti sa zici repede, de cinci ori, ”placintzici” din prima incercare fara sa te balbai?


**

unele expresii au origini foarte vechi? Sigur ca stiati - dar cum sa fi potrivit textul in topic?


Apa Sâmbetei:
- dupa o veche credinta, Apa Sâmbetei era un râu care se varsa in Infern; legenda pretinde ca apa fierbea toata saptamâna si numai sâmbata se potolea, de unde i se trage si numele.
In alta explicatie:
De câte ori etichetăm o pierdere ca fiind dusă “pe apa sâmbetei”, e reiterata concepţia populară care distingea zile faste (lunea şi joia) când era bine să fie început un lucru, şi zile nefaste, marţea şi sâmbăta, nerecomandabile pentru o călătorie sau pentru a începe o construcţie. Îndeosebi sâmbăta era considerată o zi plină de taine şi farmece, cu cele mai multe ceasuri rele şi asociată în general cu sfârşitul, nu numai al săptămânii, ci şi al vieţii. Din acest motiv, a fost consacrată ca zi a diverselor acte religioase oficiate în memoria decedaţilor. În practica populară, specialiştii au constatat că, în aşteptarea zilei sfinte de duminică, ţăranii se îmbăiau şi îşi spălau hainele, iar apa de sâmbătă, colectoare de impurităţi, o aruncau cât mai departe de casă, pentru ca acele însuşiri negative şi ceasuri rele ale sâmbetei să nu se mai întoarcă niciodată în gospodăria respectivă.
Conotaţia negativă se regăseşte şi în frazeologismul “a purta sâmbetele cuiva” = “a urî, a purta pică, a căuta să facă rau cuiva”

A-si da arama pe fatza
- expresia are o baza reala: falsificarea monedelor care, facute din arama, erau acoperite cu strat subtire de aur ori argint. Dupa un timp, prin utilizare, banii falsificati pierdeau aceasta pojghita si îti dadeau arama pe fatza; expresia se aplica celor care îsi dau pe fatza adevaratele intentii sau defectele.

A tăia / scurta nasul cuiva
- se referă la vechiul obicei de pedepsire prin mutilare, spre oprobiul public; azi are ca sensuri: a pune la locul lui pe cineva, a pune capăt obrăzniciei și aroganţei cuiva.

Banii nu au miros
- prin aceasta expresie sunt ridiculizati oamenii care folosesc mijloace necinstite pentru a câstiga bani sau pentru a parveni. Se afirma ca aceste cuvinte au fost rostite de împaratul Vespasian (69-79), urmas al lui Nero, care, gasind visteria goala, a introdus taxe noi, printre care si taxa asupra toaletelor publice. Comentariile nefavorabile facute în public la adresa acestei masuri l-au facut pe fiul sau, viitorul împarat Titus, sa-l avertizeze ca poporul bârfeste. Vespasian a replicat, aratând o moneda, Uite, banul n-are miros.

La calendele grecesti
- expresie atribuita de Sueton împaratului roman Augustus. Acesta ar fi afirmat despre cei rai-platnici ca isi achita datoriile ad calendas graecas (la calendele grecesti); referire ironica la faptul ca grecii - spre deosebire de romani - nu aveau prima zi a lunii din calendar (numita calendae), zi obisnuita de restituire a datoriilor = nu-si platesc niciodata datoriile.

De la oua la mere
- expresia era folosita în antichitate de romani cu referire la prânzurile lor, care începeau cu oua si se terminau cu mere. Astazi poate fi utilizata cu întelesul realizarii unui lucru de la început pâna la sfârsit.

Dupa mine, potopul
- cuvintele au fost rostite în mai multe împrejurari de marchiza de Pompadur si de regele Frantei, Ludovic al XV-lea; subliniaza punerea pe prim plan a propriei existente si a vietii de huzur. Dezinteresul regelui fatza de problemele de stat a accentuat criza societatii franceze si a grabit declansarea revolutiei. In fapt, aceste cuvinte sunt un moto al omului egoist, preocupat în primul rând de placerile personale. In antichitate era cunoscut proverbul Dupa moartea mea, poate fi si mistuit de flacari.

Despre gusturi si culori nu trebuie sa discuti
- expresia filosofilor din evul mediu care sugereaza ca discutiile despre gusturi si culori sunt interminabile si ca atare pierdere de vreme.

Hai, foloseste-te de libertatea din decembrie
- expresia este astazi un îndemn la folosirea unei temporare libertati de actiune; în antichitate ilustra dreptul acordat sclavilor romani, în timpul sarbatorii Saturnaliilor, din luna decembrie, de a-si critica stapânii si chiar de a fi serviti de acestia.

Mai mare daraua decât ocaua
- transmite ideea că efortul este mai mare decât câştigul şi izvorăşte din observaţia conform căreia uneori ambalajul (daraua) depăşeşte ca valoare chiar marfa

Notele muzicale
In tarile latine din Europa denumirea initiala a celor 7 note muzicale (ut/do, re, mi, fa, sol, la, si) s-a facut dupa Solmisation-ul lui Guido de Arezzo (995-1050, Italia). Notele ut, re, mi, fa, sol, la reprezinta acrostihul unui vechi cântec religios latin consacrat lui Ioan Botezatorul, nota si de la initialele latine ale lui Ioan Botezatorul (Sancte Iohannes). In sec.17 nota ut, greu de pronuntat, a fost inlocuita cu do.
Textul cântecului Sancte Iohannes
Utqueant laxis
Resonare fibris
Mira gestorum
Famuli tuorum
Solve Polluti
Labii reatum
Sancte Iohannes

Prietenul sigur ii cunosti într-o împrejurare nesigura
- adevarul acestei afirmatii este reîntâlnit în multe forme. Parintele expresiei a fost Euripide, care lauda prietenul adevarat pe care te poti baza în orice împrejurare. Expresia e cunoscutasi sub forma: Când râzi, te aude toata lumea, când plângi, nu te vede nimeni.

Prieten mi-e Platon, dar mai prieten adevarul
- expresia apartine filosofului antic Aristotel, discipol al lui Platon, astazi aratând ca adevarul este mai presus de prietenie.

Sfertul academic
- în trecut, în scolile academice, se accepta ca lectiile sa înceapa cu cel mult un sfert de ceas mai târziu decât ora stabilita. In zilele noastre expresia sfertul academic desemneaza o asteptare permisa, iar depasirea celor cincisprezece minute nu mai este academica

Tap ispasitor
- expresie larg raspândita, preluata din Vechiul Testament. In religia mozaica tapul si vitelul au reprezentat animalele cele mai des sacrificate la ofrande, spre spalarea pacatelor.

Vocea poporului, vocea lui Dumnezeu
- aceasta consideratie apartine filosofului medieval Alquin si a fost exprimata în lucrarea Scrisoare catre Carol cel Mare; arata ca numai un consens general confera valoare de adevar unei opinii.


Am uitat sursa!
Mic dictionar academic, 2004 (dar si diverse)
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
trope_doi, utilizator
Un om uita, in medie, circa 80% din tot ceea ce a invatat intr-o zi.

Durata care ii ia unui fulg de zapada ca sa ajunga de la nori pana pe suprafata pamantului? Cel putin o ora...

Cei mai mari iubitori ai carnii de porc sunt danezii. In Danemarca exista de doua ori mai multi porci decat intreaga populatie umana a acestei tari.

In statul american, Dakota de Nord, nu s-a inregistrat niciodata un cutremur.

Cel mai mare restaurant McDonalds se afla in... Beijing, China. Acesta se intinde pe o suprafata de 2,6 kilometri patrati si are nu mai putin de 29 de case de marcat.
trope_doi a scris:

Mihaela! =D>

Am incercat sa citesc ce scriai tu pe acolo: pneumonochichimichitreileiridichii...


:rofl:

...YouTube a fost infiintat in februarie 2005? Fondatorii sunt trei angajati PayPal : Steve Chen, Chad Hurley si Jawed Karim?

...a fost cumparat de Google in octombrie 2006? Compania a fost cumparata pentru suma de 1,65 milioane $?

In noiembrie 2008 YouTube a incheiat o intelegere cu MGM, Lionsgate si CBS ce permite companiilor sa incarce filme intregi si show-uri pe site, plus alte reclame?

...Succesul lui YouTube a afectat situl companiei Universal Tube & Rollform Equipment? Adresa acestuia era utube.com. La inceputul lui noiembrie 2006, Universal Tube a initiat un proces federal impotriva lui YouTube, cerand ca domeniul youtube.com sa le fie transferat lor. In iulie 2008 adresa utube.com a fost schimbata cu utubeonline.com

…in fiecare an, de 1 aprilie, Youtube pregateste farse vizitatorilor? In 2008, toate linkurile au fost redirectionate catre pagina cu videoclipul melodiei Never Gonna Give You Up a lui Rick Astley. In 2009, cand accesai un clip pe pagina principala, imaginea se intorcea cu susul in jos, in 2010 se schimbau culorile clipurilor, iar in 2011 site-ul si-a “celebrat” cea de-a “o suta anivesare” cu “butonul 1911″, culori sepia la videoclipuri si tonuri specifice inceputului secolului 20.

…YouTube e interzis in China?

…Marocul a taiat accesul la YT in 2008?

…intre 2006 si 2007 si Tailanda a blocat accestul la YouTube, din cauza clipurilor video ofensatoare la adresa regelui Bhumibol Adulyadej?

…YouTube a mai fost cenzurat si de Turcia, Iran, Pakistan si Libia, tot datorita unor conflicte cu caracter politic?

sursa: [ link extern ] /
Ghiocelul - frumuseţea primăverii...

Legenda...
Într-una din legendele despre ghiocel, se spune că atunci când Dumnezeu i-a alungat din rai pe Adam şi Eva, pământul era în anotimpul iernii, fiind întru totul acoperit de zăpadă. Eva a îngheţat şi a început să plângă, amintindu-şi cu regret de grădinile paradisului. Pentru a o consola, Dumnezeu a transformat câţiva fulgi de zăpadă în flori de ghiocei. Potrivit acestui mit, ghioceii sunt cele dintâi flori apărute pe pământ.

Scurt istoric...
Despre ghiocel s-a menţionat pentru prima dată în Marea Britanie, dar până la sfârşitul secolului XVIII putea fi găsit numai în sălbăticie. Denumirea sa provine de la cuvintele greceşti “gala” - care înseamnă lapte, “anthos” - floare şi “nivalis” - înzăpezit. În Anglia au fost aduşi primii ghiocei de la Roma de către călugări, care i-au plantat în jurul mănăstirilor. Astfel, ei au devenit cunoscuţi şi ca "flori ale bisericii". Ulterior, a început să fie apreciat şi de cultivatori, găsindu-şi locul în grădinile regale din Franţa, Rusia şi Grecia.

Cultivare...
Ghioceii se dezvolta cel mai bine în zonele umbrite. Bulbii trebuie plantaţi la 4-10 cm adâncime, la o distanţă de 4 cm, preferabil la începutul toamnei sub umbra unui copac, într-un sol bine drenabil, bogat în humus şi să reţină umezeala. Înmulţirea se face prin bulbi sau seminţe. Pot fi mutaţi sau răriţi imediat după ce se ofilesc.

Simbolistica...
Ghiocelul simbolizează speranţa şi puritatea, având în vedere că este o floare atât de firava, şi, totuşi atât de puternică, fiind prima care înfloreşte de sub zăpadă, anunţând venirea primăverii.

Întrebuinţare...
În 1983, Duvoisin a sugerat că planta misterioasă care apare în Odiseea lui Homer este de fapt un ghiocel. O substanţă activă din ghiocel este numită galantamină, care, precum anticolinesteraza, putea acţiona ca antidot contra otrăvurilor lui Circe. Galantamina poate fi utilă în tratamentul bolii Alzheimer, deşi nu este un leac; substanţa apare şi în alte plante, precum narcisa.
În medicină populară, sucul obţinut din presarea plantei de ghiocel se utilizează pentru combaterea pistruilor şi a petelor de pe piele.

sursa: [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
ContSters214874, utilizator

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)