avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 30 Iunie 2024
1. Monumentul Khazneh, din Petra, în Iordania, a fost construit de nabateeni de sus în jos, începand cu aproximativ anul 80 î.Hr. Construcţia, înaltă de 39 de metri, un mausoleu, după cum s-a descoperit ulterior - având şi un nivel subteran, dar care la momentul construcţiei, acum 2000 de ani, reprezenta parterul, unde au fost descoperite 11 morminte - a fost săpată în stâncă, începând de sus în jos, invers decât se contruiesc clădirile normale, la care se porneşte cu baza. Procedând în acest fel, constructorii nu au avut nevoie de lemn pentru schelele ajutătoare, lemnul fiind extrem de rar în deşertul de piatră de la Petra. În schimb, nabateenii s-au folosit de particularităţile muntelui în care au săpat, pentru a începe să cioplească piatra stând pe nişte praguri pe care le-au tot adâncit şi modelat treptat, înaintând astfel cu magnifica lucrare, de sus în jos.
Construcţia, cu o arhitectură de influenţă greacă, a fost realizată de nabateeni, un trib nomad de arabi, veniţi din deşert, din vestul Arabiei, care s-au îmbogăţit aşezându-şi capitala, Petra, într-un nod extrem de important al comerţului dintre Orient (perşi) şi lumea mediteraneană (egipteni, greci, romani).
Civilizaţia nabateenilor se sfârşeşte brusc, în secolul IV d.Hr., când aceştia hotărăsc să părăsească oraşul, în urma mutării rutelor comerciale mai la nord de aşezarea lor, fapt care făcea imposibilă continuarea vieţii în acel loc, fără resurse naturale sau mijloace care să îi ajute să-şi procure accesul la resursele necesare.


2. Vârsta estimată a complexului megalitic de la Stonehenge este de aproximativ 5000 de ani. Complexul este compus din blocuri imense de piatră, ca nişte coloane, dispuse circular, ce susţin alte blocuri, mai mici, tot din piatră, dispuse sub forma unor traverse ce unesc coloanele. În interiorul cercului, astăzi incomplet, se află un aranjament format din blocuri şi mai mari, cu deschidere către răsărit.
Se crede că acest complex de la Stonehenge a fost ridicat, printre alţii, şi de preoţii druizi ai celţilor, deşi construcţia a fost realizată în trei faze, începând cu 3100 î.Hr. şi până în 1600 î.Hr.
Construcţia se află la doar 90 de mile (aprox. 144 de kilometri) vest de Londra, lângă orăşelul Amesbury. Vizitarea complexului se face contracost.

Nimeni nu ştie cum şi de ce a fost construit acest complex.
[ link extern ] /

Sursa:[ link extern ]
shishiza a scris:
Mai jos sunt reproduse patru zicale despre adevar, cine au fost autorii lor?

1. Puterea adevarului consta-n faptul ca dureaza.
2. Adevarul il face si pe diavol sa roseasca.
3. Nimic nu e mai mare daca nu e si adevarat.
4. Cand vrei sa tragi o sageata adevarului, inmoaie mai intai varful in miere.


Mi-a spus Google:
1. Maximă egipteană, descoperită într-o inscripţia de la Memphis (mileniul II î.e.n.).
2. Replică din teatrul lui Shakespeare.
3. Maximă rămasă de la poetul, filozoful şi dramaturgul german G. E. Lessing (sec. XVIII).
4. Proverb arab.

Ce nu mi-a spus (nici) Google: in care piesa a lui Shakespeare?


**
Numele adevarat a lui George Sand este Amantine Lucille Aurore Dupin, baroneasa Dudevant?
Sotul ei a cerut legiunea de onoare in calitate de incornorat (evident, i-a fost refuzata)

Numele adevarat a lui Stendhal este Marie Henri Beyle?

Numele adevarat al lui Voltaire este Marie Francois Arouet si a fost prieten cu Frederic al II-lea?

**
Unica epopee completa romaneasca este ”Tiganiada”, scrisa de Ioan Budai-Deleanu (cca 1760-1820)?

Cel mai vechi document cunoscut pana azi redactat in limba romana este Scrisoarea lui Neacsu din Campulung, trimisa de acesta in 1521 lui Johannes Benkner, judele Brasovului, prin care ii dadea o serie de informatii in legatura cu inaintarea unor corabii turcesti pe Dunare?
oamenii din Atena, orasul unde s-a nascut ideea de libertate a cuvantului, au votat moartea unuia dintre cei mai intelepti cetateni ai sai doar pentru ca si-a exprimat liber ideile?

In anul 399 a.Hr., un tribunal grec l-a judecat pe filosoful Socrate pentru crime impotriva statului. La 70 de ani a fost gasit vinovat pentru introducerea unor noi zei si coruperea tinerilor. A fost fortat să bea otrava (cucuta)
S-ar spune ca el este cel care a ?inventat?metoda investigatiei rationale...
Socrate: - Stii care e diferenta intre bine si rau?
- Da. Binele e iubit de zei si raul e urat de acestia.
Socrate: - Dar zeii nu sunt mereu de acord.
- Adevarat.
Socrate: - Iubesc si urasc lucruri diferite.
- Da.
Socrate: - Asta inseamna ca unele lucruri sunt si iubite si urate de zei. Deci sunt si bune si rele.
- Cred ca da.
Socrate: - Nu prea mi-ai raspuns la intrebare.
- Nu.

Pe majoritatea oamenilor abordati intrebarile sale ii faceau sa se simta umiliti, ignoranti si penibili.
El a pus bazele convingerii noastre ca toate pot fi puse la indoiala, dar si-a castigat astfel tot atatia dusmani cati si prieteni. Intrebarile neplacute ale lui Socrate aveau sa tulbure cetatenii si democratia ateniana. Rationalismul concura cu o conceptie mai veche: cea a unei lumi dominate de zei, pe care atenienii o invatasera in copilarie, din poeme si mituri. Religia era suverana. Invatatii se impotrivisera deseori religiei grecesti. Cei care dezvaluiau secrete ? sau explicau ca poemele religioase, ca exemplu ? trebuie interpretate alegoric si nu ad litteram riscau pedeapsa cu moartea, pentru ?atac la democratie?. Unii oameni au nevoie de religie sa le explice motivele suferintelor. Era o parte esentiala a politicii, culturii si dezbaterilor lor publice. Dar, sa nu uitam: persoana care crede ca stie totul se condamna singura la tragedie; ca in ?Oedip? : cand crezi ca ai totul sub control constati ca te-ai culcat cu mama ta si ti-ai ucis tatal.

Platon spune ca Socrate si-a luat in deradere acuzatorii si acestia au apelat la acuzatiile standard impotriva oricarui intelept: au spus ca isi invata elevii lucruri din ceruri si de sub pamant, sa se indoiasca de zei si sa foloseasca argumentul mai slab pentru a-l invinge pe cel puternic. N-au vrut sa accepte adevarul: se pretindeau invatati cand erau in fapt ignoranti. Socrate a refuzat sa respecte completul de judecata. I s-a cerut sa sugereze o pedeapsa, cand juratii ar fi acceptat exilul, iar el a raspuns: ?Mese gratis toata viata?, recompensa traditionala pentru eroii din jocurile sportive. Atitudinea sa n-a fost acceptata.
Tot Platon ne spune ca Socrate a avut ultimul cuvant: ?Ora plecarii a sosit si fiecare va pleca pe calea sa. Eu spre moarte iar tu spre viata. Numai zeii stiu care e mai buna.?

Imediat dupa ce Socrate a murit atenienii si-au regretat fapta. I-au ridicat o statuie si Platon, elevul sau, l-a imortalizat in istorie ca pe primul martir ideologic al lumii, un martir al libertatii si al liberei exprimari. Socrate le-a spus atenienilor tot ceea ce nu voiau sa auda despre ei insisi si a refuzat sa faca vreo concesie. Acesta e unul dintre motivele maretiei, dar si al executiei sale.
Unii il considera pe Socrate invatatorul tiranilor: am putea accepta un discurs discriminatoriu? Ca profesor ai responsabilitati si trebuie sa te ridici la inaltimea acestora. Elevul sau, Platon, a fost teoreticianul la care au apelat Stalin si Hitler pentru a-si justifica statele totalitare.
Socrate a pus la indoiala intelepciunea maselor conducatoare; s-a aliat cu aristocratii conservatori si entuziasti. In multe privinte a fost antidemocratic dar, in acelasi timp, intrebarile sale au eliberat omenirea. A fost pionierul unei miscari ce a trecut de granitele religiei si a pus intrebari despre alcatuirea lumii si despre rolul oamenilor in ea.
Democratia putea fi toleranta dar nu putea accepta o provocare directa. Punand la indoiala zeii Socrate subminase sistemul de valori pe care se sprijinea democratia ateniana. Paradoxal, aceste idei radicale aparusera chiar datorita democratiei ateniene.
Povestea Atenei ne explica o parte a motivelor pentru care Occidentul a respins acest model politic o mare parte din istoria sa: democratia e dificila, solicitanta, imperfecta si nestatornica.


Mi se terminase cerneala si nu am scris sursa:
"Atena - adevarul despre democratie" (film documentar)
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
trope_doi, utilizator
RON este abreviere la ROmanian New si ROL este abreviere pentru ROmanian Leu?

Atat la singular cat si la plural, corect este RON.
1 RON este egal cu 10.000 ROL
RON / ROL sunt coduri ISO si nu ar trebui sa inlocuiasca denumirea monedei.
Conform Bancii Nationale a Romaniei: Moneda natională este leul, iar subdiviziunea acestuia este banul.
Lege nr. 348 din 14. 07. 2004, art 1 al 3) - Leul nou va fi unitatea monetara nationala a RO, denumita in continuare leu, si se va diviza in 100 de bani.

Unii justifica cel putin ciudat acest obicei al majoritatii de a utiliza RON si ROL (dar in loc de ROL spun ”lei vechi” ) Zic unii: RON e simbolul international al monedei noastre, asa cum sunt USD, JPY, EURO ... Si totusi:
USD = united states dollar
JPY = japanese yen
EURO - ISO Eur (moneda europeana a unor state membre UE) Zice cineva 100 Eur?!
RON - ISO ROmanian New

Adica... 1 RON se divizeaza in 100 bani? Dar ROmanian New nu contine si denumirea monedei nationale, ca in celelalte cazuri: leu...

Un fel de concluzie
Cand undeva scrie “Pret: 20 lei” oricine ar trebui sa priceapa ca e vorba despre 200.000 de lei de dinainte de denominare. Asadar RON si ROL nu prea au sens... pentru ca in RO nu exista ca moneda nationala ”leu nou” si ”leu vechi” ci numai ”leu”

Francezii s-au obisnuit mai repede cu denumirile - pana sa ”treaca” la euro...
Mai mult (si) aici:
[ link extern ]
Vechii Faraoni n-au fost pamanteni!


Se stie ca exista destule teorii care sunstin ipoteza unei origini extraterestre a speciei umane. Aceasta ipoteza nu este deloc noua, v-ati familiarizat probabil cu ea citindu-l pe Erich von Daniken.

Iata insa ca teoria se intilneste - in sensul confirmarii - cu rezultatele cercetarilor efectuate in Egipt, timp de mai bine de 8 ani, de un grup pluridisciplinar britanic. In preajma localitatii Faytah, gazda a mai multor echipe de arheologi in ultimul secol au fost descoperite constructii funerare subterane de o importanta deosebita. Ce este nou intr-o asemenea descoperire? Aparent, nimic. Mumiile scoase la lumina sunt rodul aceleiasi tehnologii funerare care a adus deja celebritate Egiptului Antic. Diferenta esentiala intre rezultatele arheologice de pina acum si descoperirea din vara anului 1994 este datarea mumiilor. Ele provin dintr-o epoca a Egiptului atit de indepartata, incat istoricii obisnuiau sa o numeasca "epopeea fabuloasa", in sensul de "legendara".

De la incaput trebuie amintit ca o imensa parte din trecutul egiptean este un fel de "anteistorie", despre care se stiu extrem de putine lucruri. Atunci cind primul faraon este mentionat in istorie ca un personaj real, imperiul de pe malurile Nilului avea deja cateva milenii de evolutie in spate. De unde venea poporul pe care istoricii l-au numit "egiptean"? Cu ce familii etnice era inrudit? Mister. Textele gasite mu lamuresc aceasta intrebare. Conform lor, raspunsul este simplu : cand vechii egipt 15415o1414p eni se refera la trecutul lor, nu o fac decit afirmand ca descind din zei.

Realitatea este mult mai complicata: se pare ca teritoriul viitoriului imperiu era populat de un neam asemanator berberilor (ceea ce infirma teoria potrivit careia acestia ar fi descendentii vizigotilor ajunsi in nordul Africii), Incetatenit in preajma Nilului in urma cu aprox. 10.000 de ani inainte de era noastra. Cultura lui era radical diferita de cea pe care ne-am obisnuit sa o numi egipteana. Texte extrem de vechi ai dau numele "Anu", "Arcasii". Orasul sfint al Egiptului, care a purtat mai apoi numele Heliopolis, se cheama la origine An.

Brusc (in termenii relativi ai istoriei), aceasta populatie dispare ca din senin, pentru a fi inlocuita de un neam diferit, de tip caucasian, pe care il numim si astazi "vechi egipteni". Tot ce se stie este ca patria lor de bastina pare a fi fost actualul sud al Arabiei, de unde au emigrat in jurul anilor 8000 i.e.n.

Multe lucruri ne-au ramas neclare despre Egiptul Vechi. De pilda, monoteismul este considerat creatia iudaismului desi, prima forma a venerarii unui zeu unic, care cuprinde in el esenta lumii pe care a faurit-o, apare pe malurile Nilului. Multe imnuri religioase egiptene care ni s-au pastrat cuprin fraza: "Unul, care este Singur, Cel care se naste din El Insusi, Cel care era atunci cand nimic nu exista". La fel de interesant este faptul ca, la vechii egipteni, credint6ele religioase se bazau pe un fundament acceptat si perpetuat ca istorie: zeii au coborit in Egipt, l-au ocupat si au intemeiat Imperiul pe care dinastiile urmatoare - coboratoare in sensul propriu al cuvantului din zei - l-au dus mai departe. Pe vremea monarhiei tebane (2000 - 1110 i.e.n.), preotii afirma omul, la aparitia sa pe Pamant, era lipsit de mijloace de evolutie; zeii au coborit si i-au invatat elementele civilizatiei. Domnia zeilor a durat mii de ani, succesiunea lor la tron formand o dinastie legendara, care incepe cu Phtah, Amon, Ra, Su, Seb, Osiris, Set si in cele din urma, Horus. Trecerea de la acestia la primele dinastii "istorice", "umane" in intelesul nostru, s-ar fi facut gradual, prin incrucisari de sange.

Pentru a reveni la vremurile noastre, noutatea in toate aceste teorii si sisteme mitologice este faptul ca mormintele descoperite linga Faytah dateaza din jurul anilor 6000 i.e.n. si ca mumiile au fost examinate, timp de un an, in laboratoare de genetica. Probele prevelate si supuse unor analize amanuntite au adus la un rezultat socant: unele secvente ale ADN-ului prezinta diferente fata de genotipul (totalitatea genelor) uman, atat de importante incat teoria potrivita careia ele ar fi rezultatul unor mutatii nu poate fi sustinuta! Altfel spus, organismele mumificate gasite la Faytah nu sunt umane. Sau, pentru a fi mai exacti, ele nu sunt in totalitate umane, unii cercetatori ai grupului britanic sustinind ca structura genetica descoperita nu ar putea fi explicata decat in cazul unei "incrucisari" intre specii diferite.

Tacerea in jurul acestui caz se explica prin timiditatea obisnuita mediului stiintific, dar o concluzie definitiva nu va intarzia sa fie data publicitatii.

Daca aceasta descoperire ni se pare extrem de interesanta, este fiindca ea vine sa coroboreze o serie de date istorice a caror deslusire a ramas dintotdeauna in mister.

La toate popoarele lumii exista mitul Potopului. Anteistoria Egiptului il cunoaste si ea: Domnia zeului Ra a fost incheiata sumbru; infuriat de nerecunostinta oamenilor, care complotau impotriva sa, zeul (citeste "extraterestrul") convoaca un sfat al egalilor sai si le cere sfatul:

"Priviti oamenii care s-au nascut din trupul meu! Spuneti-mi ce sa fac cu ei, fiindca n-am vrut sa-i omor inainte sa va intreb."

Sfatuit de ceilalti zei, Ra trimite impotriva oamenilor ochiul sau, sub forma zeitei Hathor, care macelareste tot ce intilneste in cale, sangele varsat luind proportiile unui adevarat potop. Nevoit sa opreasca razboiul pentru a mai slava ceva din omenire, Ra infrineaza printr-un siretlic furia ucigasa a lui Hathor si le spune supravietuitorilor:

"Pacatul vostru a fost spalat! Moartea indeparteaza moartea!"

Din aceasta fraza s-au nascut sacrificiile rituale

Este greu sa ne intrebam de ce pastreaza aproape intreaga omenire amintirea unei primejdii de moarte, unei cvasi-starpiri, daca nu fiindca aceasta amintire are in spate un eveniment real, dar ingropat in milenii?

Osiris este ultimul din aceasta dinastie de esenta pur divina (extraterestra). Textele egiptene il amintesc ca un suveran blind, spre deosebire de fratele sau, Set, zeul raului, al "intunericului" (raportarile cuplului Osiris-Set la fazele soarelui nu au aparut insa decit mult mai tarziu in mitologia egipteana). Set are toate trasaturile ingerului decazut, Satanei, in timp ce Osiris pare a fi traducerea egipteana a lui Iisus: Osiris a fost ucis de Set, iar corpul sau a fost dezmembrat si imprastiat pe drumuri. Gratie interventiei lui Ra, Osiris a inviat si a fost identificat cu SOARELE LUMII DE DINCOLO. Set a condus mai departe Egiptul, dar a uitat de un fiu al lui Osiris, Horus, pretendent la tron. Textele sacre pastreaza si anul din domnia sa in care, din provincia pe care o stapinea, i-a declarat razboi lui Set: 363. ajutat de sfetnicul sau Thot (considerat de Masoni primul lor MARE MAESTRU al vremurilor legendare). Razboiul a avut un deznodamant incert, ducind la separarea tarii in Egiptul de Jos si cel de SUS. De aceea, faraonii epocii istorice erau intotdeauna stapani al celor doua egipturi, tinind in mana doua sceptre, cwl al lui Osiris si cel al lui Set.

Horus este ultimul suveran al dinastiei divine (extraterestre?). Ultimului "zeu rege" ai urmeaza o dinastie ramasa in acelasi mister : cea a "URMASILOR LUI HORUS" ("Sesu Hor", traducerea mai exacta fiind "CEI CE-AU MERS CU HORUS"). Traditia le atribuie lor intreaga civilizatie care a facut fala Egiptului de mai tarziu : Astronomia, tratatele de morala, filosofie si legislatie, arhitectura (ei ar fi lasat urmasilor principiile construirii templelor piramidele fiind fundamentale pe invatamintele lor). Pe scurt, ei i-au civilizat pe locuitorii Egiptului, ca si cum "zeii" veniti din cer s-ar fi hotarit sa plece si sa le lase totusi oamenilor ceva din cunostiintele lor. Capitala "urmasilor lui Horus" era la Thini (Abydos) domnia lor a fost in ceata pina la descoperirea in primii ani ai secolului nostru, a mai multor morminte subterane, de genul celor dezgropate la Faytah. Formate din mai multe camere, ele nu au adus nimic exceptional cercetatorilor din acea vreme, parand chiar dezamagitoare in comparatie cu alte descoperiri; a trebuit ca genetica sa-si faca aparitia pentru ca mormintele Celor ce-au mers cu Horus sa-si dezvaluie secretele

In acele camere funerare au fost gasite sisturi de aproape un metru inaltime, care pareau a fi fost imbracate in aur. Pe toate se gasesc hieroglife sapate in piatra, pastrind peste veacuri numele unor regi necunoscuti: Djet, Den, Ti, Quad. Tot in placile de sisturi exista lacasuri piramidale in care se aflau probabil pietre pretioase taiate in aceasta forma considerata divina de catre vechii egipteni.

Era Horienilor, a descendentilor lui Horus, a mai adus un aport tehnic extraordinar necunoscut sau nefolosit de poporul care ocupa, inainte de "venirea zeilor", malurile Nilului: Metalul. Egiptul, foarte sarac in minereuri feroase, nu era tinutul cel mai potrivit acestei tehnologii. Brusc, ca si cum ar fi cazut din cer, folosirea metalelor se impune ca o coordonata majora a civilizatiei faraonice. Legendele povestesc ca - si aici trebuie sa va eliberati de prejudecatile legate de ipoteza prezentei extraterestriilor pe Terra - zeii coborati din cer foloseau "lemnul tare", adica metalul. "Cei ce au mers cu Horus" i-au invatat pe oameni ca "lemnul tare" creste in maduva p[amantului si ca el trebuie extras si prelucrat pentru a obtine arme ucigatoare si unelte rodnice. Horus apare in texte ca un "metalurgist", in sensul modern al cuvantului, iar urmasii sai, ca niste maestrii ai tehnologiei proaspat deprinse. O dovada a faptului ca folosirea metalelor n-a fost, in Egipt, o achizitie a geniului uman ci un implant tehnologic strain este persistenta in traditiile populare a unei eversiuni fatise fata de uneltele care nu erau din lemn. Groaza fierului reiesind din aceste legende in care Raul lupta cu "metalul tare" impotriva bietului personaj pozitiv inarmat cu arcuri si sageti din lemn obisnuit, este semnul dificilei asimilari a noului venit din alta parte.

Dinastiile thinite (din Thini) sunt cele mai vechi cunoscute, dar si ele raman in umbra; faraonii de mai tarziu, care aveau obsesia declararii tuturor stramosilor, nu au ajuns niciodata mai departe de Menes. Asta cu toate ca dogma dinastica pretindea insiruirea ascendentei pina la Horus insusi (fiindca faraonul era un Horus incarnat, sau, in limbajul inspirat de noile descoperiri genetice, era un descendent direct, in sens biologic, al Celor Veniti de Sus, dintre care Horus era ultimul exponent). De ce nu se facea referinta la aceasta ascendenta glorioasa, justificatoare pentru puterea absoluta a tronului celor doua Egipturi? Fiindca preotii egipteni au incercat de la bun inceput sa transforme in mit, in religie, adevarul (legaturile acestor preoti cu "Fratia Sarpelui" sunt deja o certitudine, daca nu cumva ne inselam si chiar acesti inalti prelati ai cultului solar au intemeiat aceasta prima si esentiala societate secreta, cu scopul de a tainui aparitia umanitatii). Au reusit. Ce-i drept, a fost un proces lung de cateva milenii, dar rezultatele sunt vizibile in cartile noastre de istorie: Ra este zeul Soare, Osiris este ipostaza sa diurna, ucisa de Set in fiecare noapte si renascuta in fiecare zi.... Astfel, poporul de rind a ajuns sa uite realitatea straina, extraterestra, intiparita in sangele conducatorilor sai si in civilizatia de care se simtea mandru. O lume intreaga de fiinte palpabile, o intreaga istorie a impreunarii acestora cu oamenii neajutorati, primitivi, a fost deghizata in basme superbe.

In legatura cu aceasta preocupare obsesiva a faraonilor de a-si denumi stramosii, mai multe detalii sunt necesare, ele avand legatura cu subiectul pe care ne-am propus sa-l atingem, atat de tangential pe cat se poate pentru moment.

Cand familia Cutarescu se hataraste sa-si alcatuiasca arborele genealogic, intreprinderea este dificila datorita insuficientri datelor de care dispune despre trecutul sau. In cazul unei familii regale europene, un asemenea arbore nu "coboara", in cele mai fericite cazuri, mai departe de negurile Evului Mediu timpuriu. Asta inseamna, daca ne raportam la prezentul nostru, ca exponentul celui mai albastru sange european nu-si poate gasi stramosii decat pe parcursul a sapte, opt secole. Si suntem ingaduitori, fiindca multe asemenea ascendente s-au construit pe baza unei imaginatii demne de cauze mai bune, literare mai ale.

In cazul faraonilor, lucrurile stau putin altfel: de pilda, Masaherta, care a domnit in jurul anilor 900 i.e.n., isi repertoriase toti stramosii pina la Setes (faraon al celei de-a treia dinastii memfite, in jurul anilor 4300 i.e.n.). Deci, arborele sau genealogic se intinde (cu o exactitate care i-ar innebuni pe genealogii europeni) pe parcursul a nu mai putin de trei milenii si patru secole!

De unde sa provina aceasta pasiune pentru trecut? De unde efortul de a pastra si de a perpetua memoria unor timpuri peste care au trecut vremuri de trei ori mai indelungate decat mileniul pe care tocmai l-am incheiat? De unde altundeva daca nu din nevoia de a duce mai departe o particica macar din sangele celor care au venit din stele? O asemenea preocupare pentru perpetuarea unui sange "albastru" nu s-a intalnit nici in Evul Mediu european, in care este totusi cunoscuta dezvoltarea fantastica a specialistilor in genealogii nobiliare. In Evul Mediu timpuriu, un cuceritor distrugea o dinastie si intemeia una noua, ivita din sangele sau barbar, fara traditie, dar cu o prospetime a melanjurilor etnice din care s-au nascut monarhiile europene. Fara aportul brutal de sange germanic ("barbar", adica "strain" in sensul romanilor), vestul continentului nostru, dominat de o Roma decadenta, asiatizata, ar fi aratat cu totul altfel.

In Egiptul antic, coborator din dinastiile divine, sosite din cer, situatia era diferita: intemeietorul unei noi dinastii era obligat (credem ca preotimea egipteana nu era straina de aceasta obligatie) sa aiba un mostenitor nascut dintr-o femeie provenind din dinastia precedenta (fie ea femeia fostului faraon, sora sau fiica sa...). Ca si cum o samanta din esenta "descalecatorilor" estraterestri trebuia mentinuta in trupul regilor Egiptului....Asa se explica faptul, aparent incredibil ca, inafara de mici sincope ivite in perioadele decadentei, dinastiile egiptene acopera o perioada de stabilitate politica,economica, sociala si religioasa de peste sapte milenii!

Stiintele egiptene, printre care stralucea astronomia, ne ofera dovezi suplimentare ale prezentei "Zeilor Veniti din Stele". Egiptenii vechi cunosteau (cu patru milenii inainte de Christos, pe baza datelor de care dispunem la ora actuala) distinctia intre planete (numite "akhimurdu", Cele ce n-au incetat sa existe") si "akhimur sekhu" "Indestructibilele", adica stelele. Evolutia lor a fost studiata pe indelete in templele egiptene, pe vremea in care, in Europa, mistretii ai vanau pe oameni si nu invers. Printre aceste astre, textele vechi ne ingaduie sa distingem pe Horus, identificat cu Jupiter, Horkhaher, Saturn, Hor-m-khut, ("Horus la orizont"), adica Marte, numit si Hardeshir, ("Horus cel rosu"), Duant (Venus). Un istoric francez din secolul trecut, Chabas, sustine chiar ca egiptenii stiau ca Pamantul nu este centrul Universului, ci doar o planeta printre celelalte si ca aveau deja calcule privitoare la miscarea de rotatie a Terrei.

Printre cele mai importante stele era Sirius, intreg sistemul cronologic egiptean bazandu-se pe ea.

Ce se poate spune in incheiere? Decadenta acestui popor divin, in care umanul primordial si noutatea straina s-au impletit perfect, este la fel de trista precum cea a imperiului Roman. In perioada alexandrina, un grup de intelepti, coboratori din acea casta a preotimii egiptene care a tinut in picioare un intreg imperiu timp de atatea milenii, s-a refugiat la Philae. Acolo au continuat sa scrie si unele texte ni s-au pastrat, dovedind caracterul profetic al intelepciunii lor.

"Asa precum Inteleptii trebuie sa stie, exista ceva ce trebuie sa aflati: va veni o vreme in care vi se va parea ca egiptenii au respectat zeii in zadar si ca minunile de care s-au bucurat au fost doar amintiri. Zeii vor parasi Pamantul si se vor indrepta spre ceruri, abandonind Tara Egiptului. Strainii vor veni; lucrurile sfinte vor fi uitate si amintirea lor, pedepsita. Atunci, acest pamant binecuvantat de Ei va fi acoperit de morminte. Egipt! Nu va ramane din el decat o amintire pe care nimeni nu o va crede, vorbe sparte in piatra, povestind despre maretia sa trecuta! Zeii vor urca in ceruri, iar Egiptul va ramane un pustiu invadat de straini. Atunci, omul nu va mai pastra in el nici iubire, nici credinta".


[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)