…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.
…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.
…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.
…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
… amorul e mai tanar decat umanitatea?
Amorul nu s-a nascut odata cu umanitatea, ca foamea, setea sau placerea carnala. In caverna primitiva masculul era supus dorintei elementare, satisfacuta de posesiunea femelei care era supusa si nu suferea de pe urma acestei sclavii fiindca omul – la fel ca si celelalte animale – nu-si maltrata femela, cu exceptia violentei de ritual cand o rapea. Masculul proteja femela insarcinata. A fost necesar – fara indoiala – un grad mai avansat de civilizatie pentru ca femeia sa fie batuta de barbatul ei – cand se spune ca ne "intoarcem la natura". Dar tigrul nu e brutal cu tigroaica, nici leul cu leoaica, iar pisica indragostita e cea care zgarie motanul pe nas. Cata vreme stramosii nostri din caverne au ramas brute relatiile dintre sexe erau simple: urmarire, impreunare, gestatie, nastere. Tatal proteja copii si mama – sau mamele (aceste femei erau un fel de cireada sacra de vite, viitorul clanului, al tribului depindea de ele). S-ar putea crede ca "sotul" lor le iubea ca pe niste bunuri de pret, jinduite de vecini. Calatorii pretind ca gorila africana e remarcabila prin virtutile sale de bun sot si bun tata. El construieste "cuibul" intre crengile cele mai inalte, unde isi adaposteste familia, in vreme ce el insusi vegheaza jos, la radacina pomului. Stramosul nostru ar fi putut avea aceeasi solicitudine. Dar nefiind gorila ii era interzisa fericirea simplicitatii – el reflecta, rationa, schimba, degusta lucrurile, dorea mai mult decat avea, fara sa stie prea bine de ce. Nenorocitul era prea inteligent pentru a fi intr-adevar un intelept. El visa sa cunoasca atat cauzele prime cat si telurile ultime, ridica altare pentru zeii sai, inventa artele, scobind lemnul. Si tot el a inventat amorul.
In ziua cand in loc sa rapeasca o femela barbatul i-a oferit un colier de os sau de scoici, in scopul de-a o face sa vina singura la el – ca si cand n-ar fi fost deloc fortata – in ziua in care a dorit de la ea un suras, o mangaiere, ca simulacrul unui liber consimtamant, in acea zi s-a nascut amorul din bestialitate.
Voiai sarman salbatic sa obtii prin salbaticia ta placerea noua de-a apare chiar in fatza ta victorios, cu prestigiul sporit, mai frumos si mai robust decat fratii tai. Voiai ca neputand sa spuna "nu" ea sa se prefaca a spune "da"? Intelegand lectia si simtind avantajul pe care i-l daruiai ea scoate, sigur, si de aici un beneficiu. Ce a facut oare salbaticiunea ta? A lasat sa-i cada colierul. A fugit spre salcii – daca existau salcii pe atunci – si trecand prin frunzisuri ea te-a vazut venind furios si nelinistit in furia ta. Cand in sfarsit ai prins-o, ea a indraznit sa se poarte ca pisica: te-a zgariat pe nas. Apoi a cedat spunandu-ti: "Tu esti cel mai frumos, mai puternic si mai bun decat toti ceilalti". Tu ai gandit ca ea gandeste chiar asa. E posibil sa fi gandit asa.
Posibile definitii ale amorului:
"Poezie a simturilor" – Balzac; "Copil gata sa se nasca" – Louis Menard; "Cursa a geniului speciei" – Schopenhauer. Dar nu am putea spune ca amorul e imaginatie adaugata instinctului? Placerea senzuala va fi suficienta sa formeze capcane in care barbatul si femeia se prind. Copilul nu are nevoie de amor pentru a se naste, iar iubirea nu are nevoie de copil pentru a exista. Amorul nu se confunda cu institutia casatoriei, care a fost instituita pentru scopuri sociale, morale si religioase – casatoria poate fi poarta de aur, dar nu e o conditie esentiala. Legislatorii si moralistii stiu bine acest lucru cand incearca sa legitimeze amorul, fixandu-l in cadrul familiei si opunandu-i franele legii, ale moravurilor si ale religiilor. Dar niciodata ei nu l-au transformat pe acest anarhist. Amorul nu are ce face cu sanctiunile si actele de blamare pe care societatea i le propune sau i le aplica. El nu se sinchiseste daca e autorizat de familie, inregistrat de ofiterii starii civile, binecuvantat de cler. El e cuprins de ingrijorare cand vrea sa se fixeze, schimbandu-si caracterul si devenind familie. Omul il va numi miracol si mister si va crede ca i-a descoperit pecetea divina. Zeu sau demon, amorul cu fatza dubla ii va aparea ca un reflex al unui paradis pierdut, ca umbra unei invizibile frumuseti, mereu urmarita dar niciodata atinsa printre frumusetile vizibile ale lumii materiale. Placerea pur carnala nu-l va mai multumi pe om. El va amesteca si aici ideea de eternitate cu aceea de infinit. El va face din iubire culmea pe care visul sau se va inalta la cer. Sublim sau vrednic de mila, cateodata de-a dreptul ridicol, omul va ajunge prin stimularea uluitoare a senzualitatii si a imaginatiei sa se depaseasca pe sine. Efortul, durerea, sacrificiul vor spori. Omul isi va imbogati viata cu visuri fara pereche, lipsite de masura in raport cu cauza lor, iar suferinta generata de deceptie nu-l va vindeca de visare. Pe un alt plan, el va trai drama eterna a omului care-l cauta pe Dumnezeu.
(sursa: Istoria iubirii, Marcell Tinayre)
Unele dintre statisticile de mai jos vi se vor parea amuzante in timp ce altele sunt cat se poate de serioase. Absolut toate sunt menite, insa, sa ne arate cat de putine lucruri cunoastem despre lumea care ne inconjoara. Demersul nostru include statistici din absolut toate domeniile de interes, de la date geografice si zoologice pana la cele politice si militare... un melanj de informatii mai mult sau mai putin inedite care sa va descreteasca fruntile si care sa va permita cateva momente de reflectie...
1. Furnicile nu dorm niciodata. Cu toate acestea, in zorii zilei, furnicile se intind asemenea oamenilor pentru a se dezmorti.
2. Aproximativ 90% din populatia intregii planete locuieste in emisfera nordica.
3. Cimpanzeii si cotofenele sunt singurele animale care isi pot recunoaste imaginea intr-o oglinda.
4. Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca sa reziste pentru cel putin 2.000 de ani. Cimentul folosit la ridicarea impresionantei constructii nu se va intari complet decat peste 500 de ani.
5. In ciuda aparentelor, doua treimi din suprafata intregului continent african se afla in emisfera nordica.
6. Daca tii un caras auriu intr-o incapere lipsita de lumina, acesta va deveni, in cele din urma, alb.
7. Irlanda este singura tara europeana in care nu exista serpi.
8. In provincia Alberta din Canada au fost ucisi absolut toti soarecii. In prezent, este singura provincie din lume in care nu exista asemenea rozatoare.
9. Ochiul unui strut este mai mare decat creierul acestei pasari.
10. Pentru fiecare om de pe Terra exista circa 200 de milioane de insecte. Numai termitele ne depasesc intr-un raport de 10 la 1.
11. Balena albastra este animalul care produce cele mai puternice sunete (pana la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apa la o distanta de pana la 850 de kilometri.
12. Te-ai gandit cata benzina ti-ar trebui ca sa poti inconjura planeta cu propriul automobil? Ei bine, in rezervorul unui avion Boeing poate incapea suficient combustibil incat sa poti face acest lucru de patru ori.
13. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de Coca-Cola din lume? Daca ati raspuns islandezii, ati dat raspunsul corect...
14. Stiti care este apetitul unui furnicar sud-american? Ei bine, acesta poate ingera pana la 30.000 de furnici... pe zi.
15. Cei mai tineri parinti din istorie ( doi copii cu varste de 8, respectiv 9 ani) au trait in China . Copilul lor s-a nascut in anul 1910.
16. Vreti sa stiti care este regiunea cu cea mai scazuta criminalitate? Incercati Quebec , Canada . Rata criminalitatii in aceasta zona este similara cu cea inregistrata intr-un parc Disney World, aproape 0.
17. Se estimeaza ca in lume exista circa 1 miliard de vite. 200 de milioane dintre ele traiesc numai in India , acolo unde sunt considerate animale sfinte.
18. In urma cu 5 ani, 60% dintre cumparatorii din supermarketurile lumii plateau cu bani gheata. Astazi, procentul este de doar 50%. Se estimeaza ca in anul 2011, doar 39% dintre cumparatori vor mai plati cu bani gheata in detrimentul cardurilor.
19. Pe suprafata unui corp uman traiesc mai multe vietati decat oameni pe intreaga planeta.
20. Bufnitele sunt singurele pasari care pot distinge culoarea albastra.
21. Mamiferele sunt singurele specii vii care prezinta lobi ai urechilor.
22. Prefixul telefonic pentru Antarctica este 672.
23. Desi nu pare, Chicago este mult mai aproape de Moscova decat este de Rio de Janeiro .
24. Lungimea unui elefant este egala, aproximativ, cu lungimea limbii unei balene albastre. De asemenea, limba unei balene este mai grea decat un elefant adult.
25. Limba unui crocodil este imobila. Ea este atasata de cerul gurii acestui animal.
26. Un om uita, in medie, circa 80% din tot ceea ce a invatat intr-o zi.
27. Durata care ii ia unui fulg de zapada ca sa ajunga de la nori pana pe suprafata pamantului? Cel putin o ora...
28. Cei mai mari iubitori ai carnii de porc sunt danezii. In Danemarca exista de doua ori mai multi porci decat intreaga populatie umana a acestei tari.
29. Girafa este singurul animal care isi poate introduce limba in ureche. Limba unei girafe adulte masoara peste 50 de centimetri.
30. Biblioteca Universitatii din Indiana , SUA, se scufunda in fiecare an cu circa 2,5 centimetri. Acest fenomen se datoreaza unei erori a constructorilor care au omis sa calculeze si greutatea cartilor care vor fi depozitate in uriasa cladire.
31. Cele mai numeroase vietati de pe Terra sunt artropodele. Ca un exemplu, pana in prezent au fost descoperite circa 70.000 de mii de specii... de paianjeni.
32. De peste 4.000 de ani, nicio specie animala nu a mai fost domesticita.
33. In prezent, pentru prima data in istoria planetei, numarul persoanelor cu varste de peste 60 de ani il depaseste pe cel al copiilor cu varsta sub 5 ani.
34. Credeti ca Romania este o tara saraca? Ganditi-va ca una din cinci persoane de pe Terra traieste cu mai putin de 1$ pe zi.
35. In Santa Fe, New Mexico, legea impune ca animalele de casa sa poarte centura de siguranta in masina.
36. O singura vaca poate produce intr-un an mai mult lapte decat poate consuma un singur om... circa 200.000 de pahare pline cu lapte.
37. Plajele de nudisti pot fi periculoase pentru navele care circula in apropierea lor. Recent, un iaht cu 60 de persoane la bord s-a rasturnat pe tarmul texan al Golfului Mexic dupa ce toti pasagerii s-au ingramadit pe aceeasi parte a navei pentru a vedea nudistii de pe o plaja din apropiere.
38. Stiti cate emailuri se trimit zilnic in toata lumea? Peste 35 de miliarde...
39. Pentru fiecare tona de peste prinsa in oceanele lumii, oamenii arunca trei tone de gunoi in aceleasi ape.
40. Cea mai mare caracatita descoperita vreodata cantarea 4 tone. A fost vanata in anul 1878, in nordul Oceanului Atlantic.
41. Cea mai mare meduza observata vreodata avea un diametru de 2,3 metri. Tentaculele sale se intindeau pana la 36 de metri.
42. In statul american, Dakota de Nord, nu s-a inregistrat niciodata un cutremur.
43. Hawaii se apropie de Japonia cu aproximativ 10 centimetri in fiecare an.
44. Rechinii sunt singurele animale despre care se stie ca nu se pot imbolnavi de cancer.
45. La Paz , Bolivia , este orasul cel mai sigur din punct de vedere al prevenirii incendiilor. Data fiind altitudinea ridicata la care se afla (peste 3.000 de metri), cantitatea de oxigen din aer de abia poate sustine un foc.
46. Tot in La Paz , temperatura medie este de doar 10 grade Celsius. Si cu toate acestea, niciodata nu s-a inregistrat o temperatura de 0 grade. Situatia este identica si in Punta Arenas , Chile sau Stanley , Insulele Falkland .
47. Absolut toti crevetii se nasc masculi. Unii dintre ei devin femele la maturitate.
48. Daca vreti sa fiti in siguranta in fata unor nisipuri miscatoare, intotdeauna sa calariti un catar. Daca magarii sau caii se scufunda in nisipurile miscatoare, un catar nu o va face niciodata.
49. Chiar si astazi, 90% din teritoriul Statelor Unite ale Americii este format din terenuri neamenajate sau ferme.
50. Numai marea piramida a lui Keops contine suficienta piatra incat sa poate fi construit un zid inalt de 50 de centimetri care sa inconjoare planeta la Ecuator.
Continuare...alte 50 de curiozitati despre lumea in care traim
51. Cel mai mare sarpe veninos din lume este Cobra Regala. Aceasta poate atinge lungimi de pana la 5,5 metri.
52. O gaina poate depune, in medie, pana la 19 oua pe an.
53. Cel mai mare restaurant McDonalds se afla in... Beijing, China. Acesta se intinde pe o suprafata de 2,6 kilometri patrati si are nu mai putin de 29 de case de marcat.
54. Vreti sa stiti in ce tara se acorda cele mai lungi concedii? Ei bine, in Franta statul asigura angajatilor 5 saptamani de concediu pe an. Cei mai multi francezi primesc, insa, doua luni de concediu anual.
55. Un cal adult poate consuma intr-un an o cantitate de hrana ce depaseste de 7 ori propria sa greutate.
56. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de fast-food de pe planeta? Raspunsul corect este... chinezii. 41% dintre chinezi mananca, cel putin o data pe saptamana la un restaurant fast-food. Doar 35% dintre americani fac acest lucru.
57. In randul elefantilor africani, atat masculii, cat si femelele, poseda fildesi, in vreme ce la elefantii asiatici doar masculii se pot lauda cu fildesi.
58. Exista mai multi oameni care invata limba engleza in China decat cei care o vorbesc oficial in Statele Unite (peste 300 de milioane).
59. Oasele membrelor inferioare ale unui liliac sunt atat de subtiri incat niciun liliac nu se poate folosi doar de ele pentru a se deplasa.
60. Cea mai spectaculoasa evolutie a preturilor pe piata imobiliara s-a inregistrat in Irak. Daca inaintea razboiului o casa din Bagdad nu se vindea cu mai mult de 15.000 de dolari, astazi pretul a urcat pana la 150.000 de dolari.
61. Numai in SUA exista aproximativ 7.000 de tigri tinuti ca animale de casa.
62. In anul 2004, un studiu arata ca una din sase fetite intra in perioada de pubertate la varsta de 8 ani. In urma cu un secol, doar o fetita din 100 atingea pubertatea la aceeasi varsta.
63. Pana in prezent, Congresul american a alocat o suma de 152.600.000.000 de dolari pentru razboiul din Irak. Suma ar fi fost suficienta pentru a ridica 17.500 de scoli.
64. Media zilnica a produselor care sunt oferite spre vanzare pe Ebay este de 18 milioane.
65. Doar 5% din suprafata acoperita de oceane pe Terra a fost cartografiata atat de detaliat pe cat a fost suprafata planetei Marte.
66. Va ganditi sa jucati la loterie? Atunci ar trebui sa stiti ca exista mult mai multe sanse sa muriti in drum spre o reprezentanta a loteriei decat sa castigati marele premiu la oricare dintre loteriile lumii.
67. Adezivul de pe timbrele din Israel a fost tratat astfel incat sa fie considerat "kusher".
68. Daca vorbiti la telefonul mobil timp de o ora, numarul bacteriilor din urechea voastra va creste de cel putin 700 de ori.
69. Anvergura aripilor unui Boeing 747 este mai mare decat distanta parcursa de fratii Wright in primul lor zbor.
70. Circa 12 copii sunt oferiti zilnic, in maternitati, altor mame decat cele naturale. Aceasta statistica include toate tarile lumii.
71. O femela de dihor poate muri daca, odata intrata in calduri, nu isi va gasi un partener mascul.
72. Absolut toti copiii se nasc fara rotule. Ele se formeaza complet in intervalul de varsta de 2-6 ani.
73. O persoana are in medie 1.460 de vise in fiecare an.
74. Un om, consuma, in medie, de-a lungul vietii, o cantitate de hrana egala cu greutatea a sase elefanti maturi.
75. In spatiu, astronautii nu pot plange. In lipsa gravitatiei, lacrimile nu pot curge (nici flatulenta nu este posibila in stare de imponderabilitate).
76. Aproximativ 6.000 de fulgere lovesc Pamantul in fiecare minut.
77. In Bangladesh exista o lege care permite autoritatilor sa aresteze elevii cu varste mai mari de 15 ani care copiaza la examene.
78. Cel mai intalnit nume barbatesc de pe planeta este Mohammed.
79. Pana in anul 1796, in SUA a existat un stat pe nume Franklin. Astazi, el este cunoscut sub numele de Tennessee.
80. Ati considerat vreodata ca proiectul romanesc "laptele si cornul" are prea multe hibe? Intr-o scoala din Virginia, SUA, elevii cu varste intre 7 si 10 ani au fost serviti, in cadrul unui proiect asemanator, cu cockteiluri margaritas. In urma scandalului de proportii care s-a iscat, a reiesit ca distribuitorii produselor confundasera limonada cu celebrele cockteiluri.
81. In Anglia este interzis prin lege ca vanzatoarele din magazine sa isi serveasca topless clientii. Exceptie fac doar magazinele de pesti exotici din Liverpool.
82. Doar o singura persoana din 2 miliarde va atinge varsta de 116 ani.
83. Februarie 1865 este singura luna din istorie in care nu a fost inregistrata luna plina.
84. In fiecare an, mai multi oameni sunt ucisi de magari decat in accidente aviatice.
85. Numele original al Bancii Americii a fost Banca Italiei.
86. Cea mai mare piata de desfacere pentru limuzinele BMW 760Li este China. Pretul unei astfel de masini poate urca pana la 200.000 de dolari, mai mult decat castiga majoritatea cetatenilor chinezi intr-o viata.
87. In fiecare an, 60 de milioane de litri de petrol si ulei sunt deversate in rauri si fluvii pana in oceane. Cantitatea o depaseseste pe cea pierduta de petrolierul Exxon Valdez in anul 1989 (unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie). Statistica se refera numai la Statele Unite ale Americii.
88. Michael Jordan, celebrul baschetbalist american, castiga anual din reclamele pentru compania Nike mai mult decat toti muncitorii din fabricile Nike, luati la un loc, din Malaezia.
89. Cele mai mari nave transoceanice platesc cate 250.000 de dolari de fiecare data cand strabat Canalul Panama. Trebuie spus ca o treime din economia acestui stat este sustinuta de acest canal.
90. Un singur avion Boeing 767 este format din nu mai putin de 3.100.000 de piese diferite.
91. Durerea are si ea o unitate de masura. Aceasta se numeste "dol" iar instrumentul menit sa masoare durerea se numeste dolorimetru.
92. Se estimeaza ca in Rusia exista mai multe bancnote de 100 de dolari decat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
93. V-ati intrebat ce a fost mai intai, oul sau gaina? Biblia a raspuns deja la aceasta intrebare. Conform Genezei 1:20-22, gaina a aparut inaintea oului.
94. In absolut toate tarile lumii, indiferent de cultura, religie sau zona geografica, soldatii executa salutul numai cu mana dreapta.
95. Intr-un studiu cu privire la relatiile interfamiliale, 80% dintre barbatii casatoriti au declarat ca si-ar lega destinele de aceeasi femeie daca ar putea da timpul inapoi. Doar 50% dintre femei au declarat acelasi lucru.
96. 90% dintre speciile de pasari sunt monogame. Doar 3% dintre mamifere au aceleasi preferinte.
97. De fiecare data cand linge un timbru, un om consuma 1/10 dintr-o calorie.
98. Un sfert dintre oasele unui organism uman se afla numai in picioare.
99. In urma cu 3.000 de ani, majoritatea egiptenilor antici nu traiau mai mult de 30 de ani.
100. Unghiile de la degetele mainilor unui om cresc de patru ori mai repede decat cele de la picioare.
… ca sarutul este unanim recunoscut ca fiind un mod de a exprima sentimentului de dragoste? Evident ca stiti, dar stiti si mai departe?
Istoriceste discutand, se pare ca sarutul nu dateaza de cand este omenirea el fiind "inventat" in urma cu "numai" cateva mii de ani cand, de la caz la caz, a simbolizat fie o dovada de respect fie o dovada de prietenie. Cert este ca nu se stie exact cand a aparut primul "sarut de iubire".
Pentru antici sarutul era un semn de prietenie, in timp ce englezii, cu 500 de ani mai tarziu, chiar daca se cunosteau sau nu se sarutau pe obraz. Secolul al XVII-lea si marea ciuma aveau sa inlocuiasca obiceiul sarutului cu ridicarea respectuosa a palariei. Intr-un dictionar din secolul al XVIII-lea apare o definitie nostima a sarutului: "sarutare (sau lins pe bot, sau plescait de buze) fiind o izbire sau unire inflacarata provenita din iubire in care gura unuia apasa atat de tare pe gura celuilalt incat la dezlipirea buzelor se aude un zgomot de placere".
In evul mediu o sotie care ar fi sarutat alt barbat decat sotul ar fi fost supusa oprobiului public, desi se cunosc multe cazuri din secolul al XIII-lea in care atunci cand un barbat pleca in calatorie femeia nu-l saruta la despartire numai pe sotul ei ci si pe insotitorul acestuia.
Fapt divers:
Un tribunal englez din secolul al XVI-lea a condamnat un sot care-si batea nevasta la a o… saruta de doua ori pe zi; in caz de nerspectare a sentintei respectivul urma sa execute o pedeapsa intr-o tabara de munca. Ghiciti? Barbatul a ales munca!
In "Guiness" se pomeneste un "pupic" de 185 de secunde dintr-un film facut la Hollywood, precum si despre P.P.Hobson (1870-1937), fost ofiter de marina americana, care la Chicago a fost sarutat de 10 mii de femei in timpul paradei care omagia curajul lui in razboiul americano-spaniol.
Definitii ale sarutului:
Sarutul e:
- punctul pe “I” din “a iubi” ((Edmond Rostand);
- actul de nastere al idilei (Balzac);
- graiul fara cuvinte al inimii (Shakespeare);
- picatura ce umple cupa iubirii (Tolstoi);
- inceputul si sfarsitul dragostei (Goethe);
- inima adusa pe buze (Gorki);
- scanteia ce aprinde focul amorului (Musset);
- rendez-vous-ul a doua perechi de buze (Tristan Bernard);
- maruntisul cu care dragostea isi face platile (B. Show)
… fermele eoline sunt campuri ale mortii pentru lilieci?
In provincia Alberta (Canada) se gasesc mereu lilieci morti la baza turbinelor eoliene – semnaleaza revista "Scientific American". Acest fapt i-a nedumeit pe cercetatori intrucat se stie ca liliecii sunt zburatori abili, fiind dotati cu un sonar remarcabil. S-a descoperit insa ca 92% dintre "victime" murisera din cauza unei hemoragii interne. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca delicatul aparat respirator al liliecilor nu a facut fatza scaderii bruste a presiunii atmosferice generate de palele turbinelor. La capete, palele se rotesc cu o viteza de pana la 200 km/ora. Cei mai afectati sunt lilecii insectivori migratori. Specialistii se tem ca nu cumva fermele eoliene sa aiba un efect destabilizator asupra ecosistemelor de pe continent.
… descoperirile de specii sunt la ordinea zilei?
Biologii identifica circa 50 de specii pe zi. Doar in 2006 au fost identificate aproximativ 17 mii de noi specii de plante si animale, cam 1% din cele 1,8 milioane de specii cunoscute deja (Time, SUA)
… unele specii de libelule pot plana timp de 30 de secunde fara sa piarda prea mult din inaltime?
Aripa ultrasubtire a libelulei prezinta un fel de pliuri care impiedica indoirea ei. Oamenii de stiinta au mai descoperit ca pliurile maresc portanta libelulei in timpul planarii. "Aceasta se datoreaza faptului ca aerul circula prin spatiile dintre pliuri creand zone de minima rezistenta la inaintare si sporind totodata portanta" – se precizeaza in revista "New Scientist".
Dupa ce au studiat aripa libelulei, inginerul aeronautic Abel Vargas si colegii lui au ajuns la concluzia ca "aripile inspirate din natura sunt foarte utile in proiectarea microaparatelor de zbor". Prevazuti cu videocamere si / sau alte echipamente, acesti roboti zburatori de marimea palmei au o multitudine de intrebuintari: de la obtinerea informatiilor din zone calamitate la monitorizarea nivelului de poluare intr-o anumita regiune…
Microaparatul de zbor ce imita forma libelulei cantareste 1,2 frame, are o inaltime de 6 cm si e prevazut cu aripi de siliciu extrem de subtiri, actionate electric.
… scoica-brici foreaza cu o asemenea viteza chiar si in cel mai tasat nisip incat a fost poreclita "Ferrari-ul sapatorilor subacvatici" ?
Scoica-brici scormoneste in nisip creand o mica groapa ce se umple foarte repede cu apa si nisip. Molusca isi misca apoi tot corpul in sus si in jos, in timp ce-si deschide si isi inchide valvele. Astfel, in jurul ei se formeaza un amestec de apa si nisip in care ea poate inainta cu usurinta. Scoica poate sapa intr-un strat de cca 70 cm de nisip cu o viteza de un cm pe secunda. Odata afundata, vietatea e greu de scos. De fapt, sub aspectul fortei sale de ancorare si al cantitatii de energie folosite pentru a se adanci in nisip, scoica-brici e de 10 ori mai eficienta decat cele mai bune ancore concepute de om.
Avand ca sursa de inspiratie aceasta scoica, inginerii au realizat o prima ancora "inteligenta", cum o numesc ei, care se deschide si se inchide si se misca in sus si in jos asemenea unei scoici adevarate – afirma Anette Hosoi, conferentiar la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. O astfel de ancora puternica, dar cu un consum mic (si de dimensiuni mici), ar putea intra in dotarea navelor de cercetari subacvatice, a platformelor de foraj marin si a dispozitivelor de detonare a minelor submerse.
… stejarul poate trai peste o mie de ani, poate atinge 40 m inaltime si poate avea o circumferinta de peste 12 m?
Exista aproximativ 450 de specii de stejar. Stejatul adaposteste cea mai mare varietate de vietuitoare: multe specii de insecte, care atrag o sumedenie de pasari si de paienjeni. Sub scoarta groasa si crapata misuna gandaci. Bufnitele si coloniile de lilieci se adapostesc in scorburile din trunchi. Printre radacini isi fac culcusul animale mici: soareci, iepuri, bursuci, vulpi.
Stejarul are agentii sai de salubritate. In fiecare an dintr-un stejar cad un sfert de milion de frunze. Ciupercile si bacteriile descompun frunzele moarte si recicleaza substantele nutritive, care ajung din nou in sol. Ani la rand copacul produce cca 50 mii de ghinde – majoritatea adunate sau mancate si de animale. Acarienii si gandacii inlatura lemnul mort, iar ciupercile se hranesc cu scoarta.
Lemnul de stejar este de esenta tare, rezistent – flota britanica a fost stapana marilor vreme indelungata (si) datorita corabiilor solide din stejar. Azi, lemnul de stejar constituie materialul preferat pentru construirea caselor si pentru realizarea mobilei de calitate; e ideal pentru confectionarea butoaielor in care se matureaza berea si vinul.
Si totul incepe cu o ghinda micuta care seamana cu un ou in miniatura asezat intr-o cupa si care se desprinde de copac, cade pe pamant si e ingropata de o veverita sprintena. Uitata acolo, samanta incolteste si dupa ani de zile…
… multa vreme Oceanul Arctic a fost acoperit pe intinderi vaste cu un strat de gheata de 80 m?
Fapt ingrijorator: aceasta "gheata multianuala… s-a topit aproape complet, ceea ce va duce la deschiderea rutelor maritime arctice" (Reuters News Service, Canada)
… Intre anii 2000 si 2007 Kilimanjaro, cel mai inalt munte al Africii, "a pierdut 26% din gheata care-l acoperea" (Daily Nation, Kenya)