avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 30 Iunie 2024
* Pisicile au peste o suta de corzi vocale, pe cand cainii au doar in jur de zece.=D>=D>=D>Ochii nostri au intotdeauna aceeasi marime de la nastere, dar nasul si urechile noastre nu se opresc niciodata din crestere.=D>=D>=D>=D>Inima femeii bate mai repede decat cea a barbatului.=D>=D>=D>=D>Durata de viata a unei papile gustative este de 10 zile.=D>=D>=D>=D>Pentru a inghiti sunt necesari 25 de muschi;=D>=D>
...prima tentativa de creare a unui calculator portabil a apartinut companiei Xerox si a avut loc la inceputul anilor `70? Xerox PARC (Palo Alto Research Center), o divizie a corporatiei Xerox care a propus conceptul Dynabook – calculatorul portabil, este, totodata, si inventatorul printarii laser sau tehnologiei ethernet.

primul laptop din istorie este Xerox NoteTaker? Acesta a fost produs de Xerox in 1976, prin Xerox PARC, si continea o tehnologie foarte avansata pentru acele timpuri: 128 kB RAM si un procesor de 1 MHz. Costurile mari de productie, estimate acum la aproximativ 50.000 $, au facut ca acest model sa ramana un prototip produs in doar cateva exemplare.

primul laptop comercial (oferit pentru cumparare) a fost Osborne1, produs in 1981? Acesta costa 1795 $ dar oferea un pachet software de 2000 $, pe langa configuratia hardware destul de avansata pentru acele timpuri: 64 kB RAM, procesor Z80 de 4 MHz si doua unitati floppy. Principalul avantaj al acestui notebook era, pe langa raportul pret-beneficii, faptul ca putea fi transportat usor cu ajutorul avioanelor comerciale, incapand sub scaunul pasagerilor. Principalul dezavantaj era dimensiunea foarte mica a ecranului: doar 5 inch.

desi a beneficiat de un succes urias si nesperat in urma lansarii Osborne 1, compania producatoare, Osborne Computer Corporation, si-a declarat insolventa la 3 ani dupa infiintare, in 1983? Se spune ca problemele financiare au inceput pentru corporatie in momentul in care s-au facut publice planurile de viitor care prevedeau aparitia unor laptop-uri mai performante decat Osborne 1, lucru care a dus la scaderea drastica a cererii pentru actualul model.

Intel incearca, prin Common Building Block, sa introduca un set de norme si standarde in industria notebook-urilor? Acest set de standarde face referire la trei dintre componentele principale ale unui latop: display-ul (14.1-inch, 15-inch, 15.4-inch); unitatile optice (9.5mm and 12.7mm) si hard-disk (2.5-inch), dar este criticat pentru lipsa mentionarii unor standarde si pentru componentele grafice. CBB este adptat cu greutate de catre producatori.


exista si o categorie speciala de notebook-uri, denumite Netbooks, care contine produse destinate in special utilizarii pentru navigarea pe internet? Termenul Netbook a fost introdus recent pe piata de catre Intel iar unul din primele laptop-uri din aceasta categorie este Asus Eee PC, prezent si in Romania.

subnotebook-urile, notebook-uri de dimensiuni mai mici decat laptop-urile obisnuite, au fost lansate incepand cu 1989, prin Compaq LTE, si au inceput sa castige o cota importanta de piata odata cu lansarea Asus Eee PC, in 2007 ?

cea mai cunoscuta gama de subnotebook-uri din lume este Sony Vaio? Alte serii larg cunoscute de catre consumatori sunt Lifebook de la Fujitsu sau Libretto de la Toshiba

Zapada
...zapada reflecta peste 90% dintre razele UV inapoi in atmosfera? Din acest motiv, persoanele expuse o perioada indelungata la lumina reflectata de zapada manifesta un disconfort la nivelul ochilor (mancarimi, lacrimare intensa etc) denumit oftalmie (orbirea zapezii).

zapada este foarte benefica in agricultura? Stratul de omat protejeaza culturile de temperaturile scazute ale iernii iar topirea acestuia la inceputul primaverii asigura un nivel optim de apa.

cel mai mare Palat de Gheata din lume este construit anual in Kemi, Finlanda? Acesta are un hotel, o capela, restaurant precum si spatii de joaca pentru copii. Temperatura medie din hotel este de –5 grade Celsius iar turistii dorm in saci de dormit speciali, din lana.

uneori zapada poate fi rosie, portocalie sau galbena? Aceste fenomene sunt foarte rare si sunt cauzate de contaminarea zapezii cu praf, nisip sau alte reziduuri. In 2007, in Siberia, din cauza unei furtuni de nisip in Kazahstan, s-au observat precipitatii importante de zapda portocalie.


igloo defineste, in limba de provenienta, orice tip de casa, indiferent de materialul folosit pentru contructia ei? Termenul provine din limba inuita si el a fost preluat de majoritatea populatiei cu sensul de “casa din zapada/gheata”.

temperatura din interiorul unui igloo poate atinge si 16 grade Celsius doar folosind caldura degajata de corpurile locuitorilor lui? Un igloo ii proteja pe inuiti de temperaturi care coborau constant chiar si pana la –45 grade Celsius.

tunurile de zapada care creeaza zapada artificiala au fost inventate in 1950 si au inceput sa fie utilizate pe scara larga in anii 70? Consumul mare de electricitate si pretul echipamentelor limiteaza folosirea lor pe scara larga desi din ce in ce mai multe statiuni montane se bazeaza pe aceste utilaje pentru a-si multumi clientii si a prelungi sezonul de iarna.

sunt necesari 190 de metri cubi de apa pentru a acoperi o suprafata de 1.000 de metri patrati cu un strat de zapada avand o grosime de 0.30 metri? Aceasta este cantitatea de apa pe care un tun de zapada artificiala.
;)
Toxiinfectii alimentare

ªtiaţi că...

»» Alimentele nespălate pot fi o sursă de infectare cu bacterii, care odată ajunse în intestinele omului, pot provoca diverse boli, unele foarte grave.

»» Salmoneloza este provocată de bacteria Salmonella aflată în carnea de vită. Fierberea ori prăjirea cărnii duce, de regulă, la uciderea bacteriei.

»» Botulismul este o boală cu efect mortal, produsă de toxina bacilului botulinic. Această bacterie contaminează alimentele şi produce rapid - 12-24 de ore - boala caracterizată prin leziuni ale sistemului nervos şi ale nervilor oculari. Tratamentul se face numai cu ser antibotulinic.

»» Dizenteria este provocată de bacilul Shiga-Kruse şi alţi bacili înrudiţi. Aceşti microbi se înmulţesc în intestinul gros al omului, secretând nişte toxine care duc la declanşarea diareei. Dizenteria apare mai ales vara, vehiculul pentru transportul bacililor fiind muştele.

»» Holera este o boală infecţioasă teribilă, produsă de vibrionul specific. În mod normal, la omul sănătos vibrionul holeric este distrus de acidul stomacal. În cazul unei alimentaţii bogate acesta poate supravieţui în interiorul bolului alimentar şi ajunge în intestin unde, producând unele toxine, distruge mucoasa intestinală şi ajunge în sânge. Boala - care se declanşează la 2-3 zile după infectare - se caracterizează prin vărsături, diaree, convulsii, deshidratare severă, hipotermie, deces...

»» Febra tifoidă şi paratifoidă este provocată de bacilul tific şi are drept cauză principală igiena precară.

»» Stafilococii sunt bacterii rezistente, foarte răspândite, ale căror toxine sunt termostabile. Infectarea cu aceştia are loc rapid, de exemplu de la un panariţiu la un deget al celui care prepară mâncarea.



100 de curiozitati despre lumea in care traim

1. Furnicile nu dorm niciodata. Cu toate acestea, in zorii zilei, furnicile se intind asemenea oamenilor pentru a se dezmorti.

2. Aproximativ 90% din populatia intregii planete locuieste in emisfera nordica.

3. Cimpanzeii si cotofenele sunt singurele animale care isi pot recunoaste imaginea intr-o oglinda.

4. Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca sa reziste pentru cel putin 2.000 de ani. Cimentul folosit la ridicarea impresionantei constructii nu se va intari complet decat peste 500 de ani.

5. In ciuda aparentelor, doua treimi din suprafata intregului continent african se afla in emisfera nordica.

6. Daca tii un caras auriu intr-o incapere lipsita de lumina, acesta va deveni, in cele din urma, alb.

7. Irlanda este singura tara europeana in care nu exista serpi.

8. In provincia Alberta din Canada au fost ucisi absolut toti soarecii. In prezent, este singura provincie din lume in care nu exista asemenea rozatoare.

9. Ochiul unui strut este mai mare decat creierul acestei pasari.

10. Pentru fiecare om de pe Terra exista circa 200 de milioane de insecte. Numai termitele ne depasesc intr-un raport de 10 la 1.

11. Balena albastra este animalul care produce cele mai puternice sunete (pana la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apa la o distanta de pana la 850 de kilometri.

12. Te-ai gandit cata benzina ti-ar trebui ca sa poti inconjura planeta cu propriul automobil? Ei bine, in rezervorul unui avion Boeing poate incapea suficient combustibil incat sa poti face acest lucru de patru ori.

13. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de Coca-Cola din lume? Daca ati raspuns islandezii, ati dat raspunsul corect...

14. Stiti care este apetitul unui furnicar sud-american? Ei bine, acesta poate ingera pana la 30.000 de furnici... pe zi.

15. Cei mai tineri parinti din istorie ( doi copii cu varste de 8, respectiv 9 ani) au trait in China. Copilul lor s-a nascut in anul 1910.

16. Vreti sa stiti care este regiunea cu cea mai scazuta criminalitate? Incercati Quebec, Canada. Rata criminalitatii in aceasta zona este similara cu cea inregistrata intr-un parc Disney World, aproape 0.

17. Se estimeaza ca in lume exista circa 1 miliard de vite. 200 de milioane dintre ele traiesc numai in India, acolo unde sunt considerate animale sfinte.

18. In urma cu 5 ani, 60% dintre cumparatorii din supermarketurile lumii plateau cu bani gheata. Astazi, procentul este de doar 50%. Se estimeaza ca in anul 2011, doar 39% dintre cumparatori vor mai plati cu bani gheata in detrimentul cardurilor.

19. Pe suprafata unui corp uman traiesc mai multe vietati decat oameni pe intreaga planeta.

20. Bufnitele sunt singurele pasari care pot distinge culoarea albastra.

21. Mamiferele sunt singurele specii vii care prezinta lobi ai urechilor.

22. Prefixul telefonic pentru Antarctica este 672.

23. Desi nu pare, Chicago este mult mai aproape de Moscova decat este de Rio de Janeiro.

24. Lungimea unui elefant este egala, aproximativ, cu lungimea limbii unei balene albastre. De asemenea, limba unei balene este mai grea decat un elefant adult.

25. Limba unui crocodil este imobila. Ea este atasata de cerul gurii acestui animal.

26. Un om uita, in medie, circa 80% din tot ceea ce a invatat intr-o zi.

27. Durata care ii ia unui fulg de zapada ca sa ajunga de la nori pana pe suprafata pamantului? Cel putin o ora...

28. Cei mai mari iubitori ai carnii de porc sunt danezii. In Danemarca exista de doua ori mai multi porci decat intreaga populatie umana a acestei tari.

29. Girafa este singurul animal care isi poate introduce limba in ureche. Limba unei girafe adulte masoara peste 50 de centimetri.

30. Biblioteca Universitatii din Indiana, SUA, se scufunda in fiecare an cu circa 2,5 centimetri. Acest fenomen se datoreaza unei erori a constructorilor care au omis sa calculeze si greutatea cartilor care vor fi depozitate in uriasa cladire.

31. Cele mai numeroase vietati de pe Terra sunt artropodele. Ca un exemplu, pana in prezent au fost descoperite circa 70.000 de mii de specii... de paianjeni.

32. De peste 4.000 de ani, nicio specie animala nu a mai fost domesticita.

33. In prezent, pentru prima data in istoria planetei, numarul persoanelor cu varste de peste 60 de ani il depaseste pe cel al copiilor cu varsta sub 5 ani.

34. Credeti ca Romania este o tara saraca? Ganditi-va ca una din cinci persoane de pe Terra traieste cu mai putin de 1$ pe zi.

35. In Santa Fe, New Mexico, legea impune ca animalele de casa sa poarte centura de siguranta in masina.

36. O singura vaca poate produce intr-un an mai mult lapte decat poate consuma un singur om... circa 200.000 de pahare pline cu lapte.

37. Plajele de nudisti pot fi periculoase pentru navele care circula in apropierea lor. Recent, un iaht cu 60 de persoane la bord s-a rasturnat pe tarmul texan al Golfului Mexic dupa ce toti pasagerii s-au ingramadit pe aceeasi parte a navei pentru a vedea nudistii de pe o plaja din apropiere.

38. Stiti cate emailuri se trimit zilnic in toata lumea? Peste 35 de miliarde...

39. Pentru fiecare tona de peste prinsa in oceanele lumii, oamenii arunca trei tone de gunoi in aceleasi ape.

40. Cea mai mare caracatita descoperita vreodata cantarea 4 tone. A fost vanata in anul 1878, in nordul Oceanului Atlantic.

41. Cea mai mare meduza observata vreodata avea un diametru de 2,3 metri. Tentaculele sale se intindeau pana la 36 de metri.

42. In statul american, Dakota de Nord, nu s-a inregistrat niciodata un cutremur.

43. Hawaii se apropie de Japonia cu aproximativ 10 centimetri in fiecare an.

44. Rechinii sunt singurele animale despre care se stie ca nu se pot imbolnavi de cancer.

45. La Paz, Bolivia, este orasul cel mai sigur din punct de vedere al prevenirii incendiilor. Data fiind altitudinea ridicata la care se afla (peste 3.000 de metri), cantitatea de oxigen din aer de abia poate sustine un foc.



46. Tot in La Paz, temperatura medie este de doar 10 grade Celsius. Si cu toate acestea, niciodata nu s-a inregistrat o temperatura de 0 grade. Situatia este identica si in Punta Arenas, Chile sau Stanley, Insulele Falkland.

47. Absolut toti crevetii se nasc masculi. Unii dintre ei devin femele la maturitate.

48. Daca vreti sa fiti in siguranta in fata unor nisipuri miscatoare, intotdeauna sa calariti un catar. Daca magarii sau caii se scufunda in nisipurile miscatoare, un catar nu o va face niciodata.

49. Chiar si astazi, 90% din teritoriul Statelor Unite ale Americii este format din terenuri neamenajate sau ferme.

50. Numai marea piramida a lui Keops contine suficienta piatra incat sa poate fi construit un zid inalt de 50 de centimetri care sa inconjoare planeta la Ecuator.

51. Cel mai mare sarpe veninos din lume este Cobra Regala. Aceasta poate atinge lungimi de pana la 5,5 metri.

52. O gaina poate depune, in medie, pana la 19 oua pe an.

53. Cel mai mare restaurant McDonalds se afla in... Beijing, China. Acesta se intinde pe o suprafata de 2,6 kilometri patrati si are nu mai putin de 29 de case de marcat.

54. Vreti sa stiti in ce tara se acorda cele mai lungi concedii? Ei bine, in Franta statul asigura angajatilor 5 saptamani de concediu pe an. Cei mai multi francezi primesc, insa, doua luni de concediu anual.

55. Un cal adult poate consuma intr-un an o cantitate de hrana ce depaseste de 7 ori propria sa greutate.

56. Stiti care sunt cei mai mari consumatori de fast-food de pe planeta? Raspunsul corect este... chinezii. 41% dintre chinezi mananca, cel putin o data pe saptamana la un restaurant fast-food. Doar 35% dintre americani fac acest lucru.

57. In randul elefantilor africani, atat masculii, cat si femelele, poseda fildesi, in vreme ce la elefantii asiatici doar masculii se pot lauda cu fildesi.

58. Exista mai multi oameni care invata limba engleza in China decat cei care o vorbesc oficial in Statele Unite (peste 300 de milioane).

59. Oasele membrelor inferioare ale unui liliac sunt atat de subtiri incat niciun liliac nu se poate folosi doar de ele pentru a se deplasa.

60. Cea mai spectaculoasa evolutie a preturilor pe piata imobiliara s-a inregistrat in Irak. Daca inaintea razboiului o casa din Bagdad nu se vindea cu mai mult de 15.000 de dolari, astazi pretul a urcat pana la 150.000 de dolari.

61. Numai in SUA exista aproximativ 7.000 de tigri tinuti ca animale de casa.

62. In anul 2004, un studiu arata ca una din sase fetite intra in perioada de pubertate la varsta de 8 ani. In urma cu un secol, doar o fetita din 100 atingea pubertatea la aceeasi varsta.

63. Pana in prezent, Congresul american a alocat o suma de 152.600.000.000 de dolari pentru razboiul din Irak. Suma ar fi fost suficienta pentru a ridica 17.500 de scoli.

64. Media zilnica a produselor care sunt oferite spre vanzare pe Ebay este de 18 milioane.

65. Doar 5% din suprafata acoperita de oceane pe Terra a fost cartografiata atat de detaliat pe cat a fost suprafata planetei Marte.



66. Va ganditi sa jucati la loterie? Atunci ar trebui sa stiti ca exista mult mai multe sanse sa muriti in drum spre o reprezentanta a loteriei decat sa castigati marele premiu la oricare dintre loteriile lumii.

67. Adezivul de pe timbrele din Israel a fost tratat astfel incat sa fie considerat "kusher".

68. Daca vorbiti la telefonul mobil timp de o ora, numarul bacteriilor din urechea voastra va creste de cel putin 700 de ori.

69. Anvergura aripilor unui Boeing 747 este mai mare decat distanta parcursa de fratii Wright in primul lor zbor.

70. Circa 12 copii sunt oferiti zilnic, in maternitati, altor mame decat cele naturale. Aceasta statistica include toate tarile lumii.

71. O femela de dihor poate muri daca, odata intrata in calduri, nu isi va gasi un partener mascul.

72. Absolut toti copiii se nasc fara rotule. Ele se formeaza complet in intervalul de varsta de 2-6 ani.

73. O persoana are in medie 1.460 de vise in fiecare an.

74. Un om, consuma, in medie, de-a lungul vietii, o cantitate de hrana egala cu greutatea a sase elefanti maturi.

75. In spatiu, astronautii nu pot plange. In lipsa gravitatiei, lacrimile nu pot curge (nici flatulenta nu este posibila in stare de imponderabilitate).



76. Aproximativ 6.000 de fulgere lovesc Pamantul in fiecare minut.

77. In Bangladesh exista o lege care permite autoritatilor sa aresteze elevii cu varste mai mari de 15 ani care copiaza la examene.

78. Cel mai intalnit nume barbatesc de pe planeta este Mohammed.

79. Pana in anul 1796, in SUA a existat un stat pe nume Franklin. Astazi, el este cunoscut sub numele de Tennessee.

80. Ati considerat vreodata ca proiectul romanesc "laptele si cornul" are prea multe hibe? Intr-o scoala din Virginia, SUA, elevii cu varste intre 7 si 10 ani au fost serviti, in cadrul unui proiect asemanator, cu cockteiluri margaritas. In urma scandalului de proportii care s-a iscat, a reiesit ca distribuitorii produselor confundasera limonada cu celebrele cockteiluri.

81. In Anglia este interzis prin lege ca vanzatoarele din magazine sa isi serveasca topless clientii. Exceptie fac doar magazinele de pesti exotici din Liverpool.

82. Doar o singura persoana din 2 miliarde va atinge varsta de 116 ani.

83. Februarie 1865 este singura luna din istorie in care nu a fost inregistrata luna plina.

84. In fiecare an, mai multi oameni sunt ucisi de magari decat in accidente aviatice.

85. Numele original al Bancii Americii a fost Banca Italiei

86. Cea mai mare piata de desfacere pentru limuzinele BMW 760Li este China. Pretul unei astfel de masini poate urca pana la 200.000 de dolari, mai mult decat castiga majoritatea cetatenilor chinezi intr-o viata.

87. In fiecare an, 60 de milioane de litri de petrol si ulei sunt deversate in rauri si fluvii pana in oceane. Cantitatea o depaseseste pe cea pierduta de petrolierul Exxon Valdez in anul 1989 (unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie). Statistica se refera numai la Statele Unite ale Americii.

88. Michael Jordan, celebrul baschetbalist american, castiga anual din reclamele pentru compania Nike mai mult decat toti muncitorii din fabricile Nike, luati la un loc, din Malaezia.

89. Cele mai mari nave transoceanice platesc cate 250.000 de dolari de fiecare data cand strabat Canalul Panama. Trebuie spus ca o treime din economia acestui stat este sustinuta de acest canal.

90. Un singur avion Boeing 767 este format din nu mai putin de 3.100.000 de piese diferite.

91. Durerea are si ea o unitate de masura. Aceasta se numeste "dol" iar instrumentul menit sa masoare durerea se numeste dolorimetru.

92. Se estimeaza ca in Rusia exista mai multe bancnote de 100 de dolari decat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

93. V-ati intrebat ce a fost mai intai, oul sau gaina? Biblia a raspuns deja la aceasta intrebare. Conform Genezei 1:20-22, gaina a aparut inaintea oului.

94. In absolut toate tarile lumii, indiferent de cultura, religie sau zona geografica, soldatii executa salutul numai cu mana dreapta.

95. Intr-un studiu cu privire la relatiile interfamiliale, 80% dintre barbatii casatoriti au declarat ca si-ar lega destinele de aceeasi femeie daca ar putea da timpul inapoi. Doar 50% dintre femei au declarat acelasi lucru.



96. 90% dintre speciile de pasari sunt monogame. Doar 3% dintre mamifere au aceleasi preferinte.

97. De fiecare data cand linge un timbru, un om consuma 1/10 dintr-o calorie.

98. Un sfert dintre oasele unui organism uman se afla numai in picioare.

99. In urma cu 3.000 de ani, majoritatea egiptenilor antici nu traiau mai mult de 30 de ani.

100. Unghiile de la degetele mainilor unui om cresc de patru ori mai repede decat cele de la picioare
;)
China are pe întreg teritoriul o singură oră oficială (GMT +8), deşi se desfăşoară pe aproximativ 60° de longitudine estică şi ar trebui să fie divizată în 5 fusuri orare distincte?

..În Londra, într-o zi lucrătoare, circulă mai mulţi oameni cu autobuzul decât în toată România, cu toate mijloacele de transport? (6.000.000 vs. 5.800.000)

..

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)