…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.
…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.
…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.
…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
50 de lucruri neobisnuite pe care nu le stiai despre tine
* Persoanele care fumeaza un pachet de tigari pe zi beau, practic, o ceasca de gudron pe an.
* Oamenii sunt singurele animale capabile sa traseze o linie dreapta.
* ADN-ul unui om contine 80.000 de gene.
* Asa cum amprentele digitale sunt unice, amprenta limbii fiecarei persoane este diferita fata de celelalte.
* Un adult are mai putine oase in organism decat un copil. Ne incepem viata cu 350 de oase dar, pentru ca anumite oase se unesc in timpul cresterii, la maturitate mai avem doar 206.
* Chiar daca nu este la fel de sensibil precum cel al unui caine, nasul uman poate percepe pana la 50.000 de mirosuri diferite.
* Acizii digestivi prezenti in stomacul uman sunt atat de puternici incat pot dizolva zincul si coroda otelul. Din fericire pentru noi, celulele din mucoasa gastrica a stomacului se innoiesc la maxim 3-4 zile, nelasand timp acizilor sa le dizolve.
* Un plaman uman contine peste 300.000 de milioane de vase capilare. Daca aceasta ar fi puse cap la cap, s-ar intinde pe o distanta de 2400 de kilometri.
* Testiculele unui barbat produc 10 milioane de spermatozoizi in fiecare zi – suficient pentru ca acesta sa poata repopula planeta in doar sase luni.
* Oasele umane sunt le fel de rezistente precum granitul. Un os de marimea unei cutii de chibrituri poate suporta presiunea unui bloc de 9 tone – de patru ori mai mult decat poate suporta betonul.
* Cel mai mare organ al corpului uman este pielea. Ea poate acoperi, in cazul unui adult, o suprafata de 1,9 metri patrati. De asemenea, in timpul vietii unui om, acesta pierde pana la 18 kilograme de piele moarta.
* Cand doarme, un om creste in medie cu 8 milimetri, pentru ca dimineata sa revina la inaltimea initiala. Motivul este simplu… forta gravitationala care actioneaza asupra cartilagiilor.
* Un om consuma, in medie, 50 de tone de mancare si bea circa 50.000 de litri de lichide de-a lungul vietii.
* Muschii unui ochi se misca de circa 100.000 de ori pe zi. Pentru a ne imagina ce inseamna acest lucru, ganditi-va ca echivalentul unui asemenea efort pentru muschii picioarelor inseamna un traseu de 80 de kilometri in fiecare zi.
* In 30 de minute, corpul uman degaja suficienta caldura incat sa poate fierbe 3,5 litri de apa.
* O picatura de sange are nevoie de numai 30 de secunde pentru a face un circuit complet al corpului uman.
* Ochiul uman percepe doar 90% dintre informatiile pe care le primeste.
* Ovarele contin aproximativ jumatate de milion de ovule. Cu toate acestea, doar 400 dintre ele vor avea ocazia de a da nastere unei noi vieti.
* Fiecare centimetru patrat de piele contine cel putin 32 de milioane de bacterii. Din fericire, cele mai multe dintre ele sunt inofensive.
* Numai picioarele contin peste 500.000 de glande sudoripare, glande care pot elimina pana la jumatate de litru de transpiratie pe zi.
* Viteza cu care aerul este eliminat in timpul unui stranut este de cel putin 160 de kilometri pe ora.
* In timpul unei vieti, un om poate produce pana la 24.000 de litri de saliva, suficient cat pentru a umple doua piscine olimpice.
* Un om poate rezista pana la 40 de zile fara mancare, 6 zile fara apa si 6 minute fara aer. De asemenea, el nu poate rezista, in mod normal, fara sa doarma mai mult de 11 zile.
* Capul unui copil cantareste cat un sfert din greutatea corpului acestuia. La maturitate, capul reprezinta doar a opta parte din greutatea trupului.
* Unghiile de la degetele mainilor cresc, in medie, de sase ori mai repede decat cele ale picioarelor.
* Aproximativ 50.000 de celule din corpul tau au murit si au fost inlocuite chiar in timp ce citesti acest articol. Scheletul tau este unul nou la fiecare trei luni si ai o piele noua in fiecare luna.
* Fiecare centimetru patrat din pielea ta contine 6 metri de vase de sange, 3,5 metri de nervi, 1300 de celule nervoase, 100 de glande sudoripare si 3 milioane de celule.
* Pentru a te incrunta, esti nevoit sa folosesti 43 de muschi ai fetei. Pentru a zambi nu ai nevoie decat de 17.
* Din cele 206 oase ale corpului uman, mai mult de jumatate din ele se afla in maini si picioare.
* Inima unui om bate de aproximativ 3 miliarde de ori in timpul vietii acestuia.
* Aorta este cel mai mare vas sanguin din corpul uman. In cazul unui om adult, ea are diametrul unui furtun de gradina. La polul opus se afla capilarele. Acestea sunt atat de subtiri, incat este nevoie de 10 astfel de vase, puse unul langa altul, pentru a egala grosimea unui fir de par.
* Orice persoana pierde, in medie, 100 de fire de par pe zi si peste 10 miliarde de particule de piele moarta.
* Ochiul uman este capabil sa distinga aproximativ 1 milion de culori diferite si sa obtina mai multe informatii decat cel mai performant telescop construit vreodata.
* Atunci cand atingi un obiect, semnalul circula prin corp, prin intermediul nervilor, cu peste 200 de kilometri pe ora.
* Un om inspira si expira de circa 23.000 de ori pe zi.
* Locul in care parul uman creste cel mai repede este barba. Daca nu ar fi taiata periodic, o barba ar putea atinge pana la 10 metri lungime.
* In prima luna de viata, un copil invata atat de multe lucruri, incat sinapsele din creierul sau cresc de la 50 de trilioane la 1 quadrilion. Daca si corpul sau s-ar dezvolta cu aceeasi viteza, copilul ar cantari 77 de kilograme dupa numai o luna de viata.
* Stomacul unui adult poate cuprinde pana la 1,5 litri de hrana.
* Unghiile si parul sunt alcatuite din aceeasi substanta: cheratina.
* Degetele mari de la picioare sunt unele dintre cele mai importante structuri ale corpului nostru. Datorita acestor degete, un om isi poate pastra pozitia verticala si isi poate mentine echilibrul.
* Barbatii mai scunzi de 1,28 metri si femeile mai scunde de 1,18 centimetri sunt considerati pitici.
* Fiecare om isi indoaie degetele de 25 de milioane de ori intr-o viata.
* Marimea inimii unui om este egala cea cea a propriului sau pumn.
* Creierul uman genereaza intr-o zi mai multe impulsuri electrice decat toate telefoanele mobile din lume la un loc.
* In corpul fiecaruia dintre noi traiesc bacterii a caror greutate insumata ar atinge cifra de 2 kilograme.
* Plamanul drept retine, intotdeauna, mai mult aer decat cel din partea stanga.
* Numai in gura, un om are pana la 40.000 bacterii.
… particulele focurilor de artificii care ajung in aer pot dauna grav sanatatii?
Pentru a produce lumini de diferite culori multe focuri de artificii contin saruri ale unor metale; de pilda, pentru obtinerea culorii rosii se foloseste strontiu, iar pentru culoarea verde, bariu. O echipa de cercetatori austrieci au testat cateva mostre de zapada inainte si dupa spectacolul cu artificii de Anul Nou. Concluzia? Dupa Anul Nou zapada continea de aproximativ 500 de ori mai mult bariu decat inainte. Intrucat intoxicatia cu bariu cauzeaza obstructia cailor respiratorii, cercetatorii avertizeaza ca inhalarea fumului de la focurile de artificii poate agrava afectiunile respiratorii, cum e astmul.
… Agentia Internationala de Cercetari asupra Cancerului a modificat clasificarea echipamentelor de bronzat pe baza de ultraviolete din "probabil cancerigene pentru om" in "cancerigene pentru om"? (The Lancet Oncology, U.K)
**
… cravata a fost purtata la inceput ca semn distinctiv de un regiment de cavalerie (alcatuit numai din croati) al regelui Ludovic al XIV-lea? De fapt era un fel de panglica pe care francezii au denumit-o "croate" – cu timpul a devenit cravata.
… denumirea de "parfum" provine din latinescul "per fumum" (prin fum)?
In lumea antica afumarea era un mijloc de transmitere a aromei, dar meritul de a distila "apa de trandafir" din trandafirul cu o suta de petale, "Rosa centifolia", ii e atribuit medicului si filosofului persan Avicenna (980-1037).
Persoanele care nu prea se inghesuie sa munceasca si care au oroare de exercitiile fizice banuiau de multa vreme acest lucru, dar acum a fost confirmat de oamenii de stiinta : lenea prelungeste viata.
Doi cercetatori germani, dr. Peter Axt si fiica sa, dr. Michaela
Axt-Gadermann, au publicat o carte ("Bucuria Lenii : Cum s-o lasi mai moale si sa traiesti mai mult") in care explica pe larg faptul ca toti oamenii poseda o cantitate limitata de "energie vitala" si ca viteza cu care este consumata, determina precis speranta de viata a fiecarei persoane.
Cei doi mai spun ca activitatile care sunt mari consumatoare de energie, precum "trasul de fiare" intr-o sala de forta, accelereaza imbatranirea si fac organismul mai susceptibil la imbolnavire. "Un stil de viata mai relaxat este important pentru sanatate...
Daca ai o viata stresanta si faci exercitii fizice in exces, organismul produce hormoni care determina instalarea hipertensiunii", afirma Axt-Gadermann.
Ea a adaugat ca una dintre diferentele-cheie intre oamenii mai lenesi si cei hiperactivi este ca organismele mai active produc mai multi "radicali liberi" molecule instabile de oxigen despre care se crede ca ar accelera imbatranirea.
Mai mult, "lenea este, de asemenea, importanta pentru un sistem imunitar sanatos pentru ca celulele specializate in apararea organismului sunt mai puternice in conditii de relaxare decat in situatii de stres". Iar in timpul relaxarii si metabolismul este mai lent, producandu-se mai putini radicali liberi.
Atat Axt-Gadermann, 34 de ani, cat si tatal sau, in varsta de 65 de ani, au fost alergatori de cursa lunga, ceea ce le permite sa sustina ca vorbesc in cunostinta de cauza.
Totodata, ei afirma ca râsul este o alternativa mai sanatoasa decat alergarea sau exercitiile fizice.
In carte, cei doi cercetatori mai spun ca lenea este foarte buna si pentru creier. Asta pentru ca exercitiile fizice sau stresul duc la producerea unui excedent de cortisol, un hormon care vatama neuronii si provoaca pierderi de memorie si senilitate prematura.
Nota Bene : Bâtrânii nostrii spuneau despre o persoana lenesa : Asta traieste 100 de ani si uite... s-a dovedit ca aveau dreptate.
.....
Cel mai lung cuvant care poate fi scris de la tastatura folosind doar mana stanga:
RASCRACARASERA (14 litere), EXTRATERESTR(A, E), CERCETASEASCA, DESFERECASERA, EXTRAVAZASERA, RECERCETASERA (13 litere)
Cel mai lung cuvant care poate fi scris de la tastatura folosind doar mana dreapta:
KILOJOULULUI (12 litere, cu tastatura standard)
POLUNOSNITA (11 litere, cu tastatura romaneasca)
Cel mai lung cuvant scris de la tastatura cu literele din randul de sus:
PERIURETERITEI (14 litere)
Cel mai lung cuvant scris de la tastatura cu literele din randul de mijloc:
GALFADA (7 litere)
Cel mai lung cuvant scris cu taste adiacente:
REDRESASE (9 litere)
Cuvinte SMS:
Cel mai lung cuvant ce poate fi scris apasand doar o data pe tastele unui celular:
ADAPTATA (8 litere)
Cele mai lungi cuvinte ce pot fi scrise apasand exact de 2 ori pe tastele unui celular:
BEHEHE, BUHUHU si NEBUNE (6 litere)
Cel mai lung cuvant ce paote fi scris apasand exact de 3 ori pe tastele unui celular:
COROLIFLORILOR (14 litere)
Cele mai lungi cuvinte cu litere din prima jumatate a alfabetului (A-L):
LICHEFIABILELE, CALIFICABILELE (14 litere)
Cel mai lung cuvant cu litere din a doua jumatate a alfabetului (M-Z):
PRONOSPORT (10 litere)
Cea mai lunga repetitie consecutiva de litere cu punct (i, j):
pojijii
Cel mai lung cuvant (10 litere) care contine doar consoane nazale (m si n):
AMENOMANIE
Cel mai lung cuvant scris cu litere scurte (a, c, e, m, n, o, r, s, u, v, x, z):
rascracaraseram (15 litere)
Cele mai lungi cuvinte scrise cu litere lungi (b, d, f, g, h, i, j, k, l, p, t, y):
digitifid (9 litere)
bididiii, ififliii (8 litere)
CINCI este singurul numar cu atatea litere cate reprezinta
Cele mai lungi cuvinte scrise cu litere care sunt si cifre romane (C, D, I, L, M, V, X):
IDILICII, CICLICII (8 litere)
CIVICII, CIMILII, MICIMII (7 litere)
Cel mai lung cuvant alcatuit numai din note muzicale:
SIMILARE (8 litere)
Cel mai lung cuvant format din litere care sunt si simboluri chimice (B, C, F, H, I, K, N, O, P, S, U, V, Y):
CUVIINCIOSII (12 litere)
Cel mai lung cuvant format din indicative auto:
TRISILAB (8 litere - TR, IS, IL, AB)
Cuvinte care au cele 5 vocale (a, e, i, o, u) in ordine alfabetica:
AMETITORUL, ANTERIORUL, CAVERNICOLUL
Cuvinte care au cele 5 vocale (a, e, i, o, u) in ordine inversa:
BUCOVINEAN, BUTONIERA
Cele mai lungi cuvinte din primele 7 litere (A, B, C, D, E, F, G):
BAGEACA, DECADEA, DEGEABA, FAGACEE (7 litere)
Cele mai lungi cuvinte cu litere simetrice vertical (A, H, I, M, O, T, U, V, W, X, Y):
IMITATIVII, IHTIOTOMII (10 litere)
Cele mai lungi cuvinte cu litere simetrice orizontal (B, C, D, E, H, I, K, O, X):
COCCIDIEI (9 litere)
Literele H, I, N, O, S, X, Z prezinta simetrie de rotatie la 180 de grade. Acest lucru inseamna ca, intorcand foaia pe care sunt scrise cu susul in jos, literele raman neschimbate. Cele mai lungi cuvinte care contin litere cu simetrie rotationala sunt:
INNOISI, SOSONII, ZOIOSII (7 litere)
Cuvantul SOIOS prezinta simetrie rotationala. Intors cu 180 de grade ramane neschimbat.
La un calculator de buzunar tastati urmatorul numar: 31907018. Acum intoarceti calculatorul cu susul in jos. Apare cuvantul BIOLOGIE ! Numerele 71819173, 31907039 si 31907017818 dau nastere prin aceeasi metoda cuvintelor ELIGIBIL, GEOLOGIE si BIBLIOLOGIE.
Cuvinte care contin toate literele cu semne diacritice din alfabetul roman (a, a, i, s, t):
infatisand, imbratisand
Cele mai vechi atestari ale unor cuvinte romanesti apar in unele texte slavone:
abia (cca 863-867), cumatra (cca 869-885), agust (943)
Exista unele cuvinte iesite din uz, care in prezent se mai folosesc doar in unele locutiuni sau expresii. Printre acestea se numara:
ghes - a da ghes
ghiotura - cu ghiotura
iama - a da iama (prin)
izbeliste - de izbeliste
vileag - a da in vileag
Numele unor obiecte sau fiinte pot apare in unele expresii ca determinant pe langa un adjectiv:
racit cobza
indragostit lulea
beat turta
prost bata
destept foc
sanatos tun
adormit bustean
gol pusca
plin ochi
singur cuc
Care cuvant este scris INCORECT in toate dictionarele limbii romane?
Este cuvantul... "INCORECT" !
Care cuvant din limba romana are 3 silabe si 31 de litere?
Este cuvantul... "ALFABET" !
In cursul unei vieti de 70 de ani, un om rosteste peste un miliard de cuvinte.
In DEX'98 si in editiile precedente lipsesc unele cuvinte destul de cunoscute, cum ar fi:
barja, bonus, ciao, cotatie, discheta, ecograf, fax, incresta, langos, maceta, pusi, raton, retardat, suzeta, unghera, zelot.
Urmatorul enunt este adevarat:
ACEASTA PROPOZITIE E ALCATUITA DIN TREISPREZECE CUVINTE SI SAPTEZECI SI CINCI DE LITERE.
Gravate in pamant pe campiile Nazca din Peru, sunt simboluri gigantice alcatuite din linii trasate perfect drept, unele din ele lungi de 100m. Ele par a fi trasate de o mana de gigant acum 2000 de ani. Cel mai ciudat lucru este ca ele pot fi vazute doar din aer si doar de la o anumita distanta.
Intrebarea evidenta este: cum le-au trasat vechii nazcacieni? Cercetatorii au venit cu diferite teorii. Unii zic ca ele au putut fi trasate cu ajutorul unor baloane cu aer cald sau cu ajutorul unor zmee de zbor. Experimente au fost facute si s-a demonstrat ca, intr-adevar, nazcacienii ar fi putut construi un balon la vremea aceea.
Simbolurile reprezinta animale si plante, altele insa sunt doar linii lungi fara nici o semnificatie. Un cercetator, pe numele lui Erich Von Daniken, a emis teoria conform careia acele linii ar reprezenta benzi de aterizare pentru navele extraterestre si ca extraterestrii le-ar fi trasat. Astronomul Maria Riche crede ca aceste linii ar putea fi folosite ca un calendar sau pentru a tine evidenta stelelor si planetelor.
Exista un desen, reprezentand o maimuta cu coada rasucita, care se aseamana destul de mult cu liniile orbitale ale sistemului nostru solar. Alte teorii spun ca acum 2000 de ani pe platoul din Nazca ar fi trait giganti, insa adevarul este inca in mister.