…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.
…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.
…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.
…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Thomas Edison are mai mult de 1.300 de inventii brevetate in SUA si in alte tari. El si-a stabilit o "fabrica de inventii", un laborator industrial de inventii, in care si-a propus sa produca cate o inventie la interval de 10 zile. Intr-o perioada de 4 ani el a obtinut 300 de brevete, ceea ce inseamna o inventie la 5 zile!
Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului, era instructor al copiilor surzi. El a inventat telefonul ca sa-si ajute sotia surda si mama sa auda.
Alfred Nobel din Stockholm, Suedia, a brevetat dinamita in 1867.
Cand primul serviciu de telefonie comerciala a fost introdus, o convorbire intre New York si Londra costa 75 de dolari.
Englezii au inventat primul "Tank" in timpul primului Razboi Mondial. Cuvantul "Tank" a fost folosit pentru ca nu inseamna nimic si nu dadea nemtilor nici o idee despre ceea ce insemna masinaria respectiva.
Designer-ul Gabrielle "Coco" Chanel a introdus primul ei parfum in 1921. Ea i-a dat numele ei "Chanel No. 5." Dupa cum a explicat, ea a sarit direct la numarul 5 pentru ca asta era numarul ei norocos. Ca mirosul sa aiba succes, l-a introdus pe piata la data de 5 mai. Chanel No. 5 a devenit cel mai bine vandut parfum din lume.
Johann Gutenburg a inventat tiparul in 1450 si prima carte tiparita a fost Biblia in limba latina.
Lipiciul dateaza din timpuri stravechi. Artistii combinau culorile cu oua crude, sange uscat si seva de plante pentru a face vopseluri lipicioase pentru picturile murale. Mai tarziu, egiptenii si altii au invatat sa faca lipiciuri mai puternice fierband oase de animale si piei.
Numerotarea caselor a fost intalnita prima oara in Paris in anul 1463. In Anglia, numerotarile nu au aparut pana in 1708, cand sistemul de numerotare a fost folosit pe o strada in London's Whitechapel.
In 1656, un inventator olandez numit Christian Huygens, lucrand independent, a construit primul ceas cu pendul. Ceasurile cu pendul au ramas cele mai exacte mecanisme pentru masurarea timpului pana in secolul 20.
Cand Eleanor Abbott din San Diego s-a insanatosit de poliomielita in 1940, ea a inceput sa fabrice jocuri si activitati pentru tinerii bolnavi. Una din inventiile ei s-a numit "Candy Land". Prietenilor ei tineri le-a placut jocul atat de mult incat ea a s-a angajat imediat la Milton Bradley Company unde a fost imediat acceptata. De atunci "Candy Land" a fost international acceptat ca fiind primul joc pentru copii.
In 1914, firma lui W.C. Coleman a introdus lanterna care a schimbat viata rurala americana si l-a facut pe Coleman celebru. Lanterna cu arc Coleman, cu o putere de 300 de lumanari, putea lumina la 300 de metri. Fermierii americani au putut sa lucreze pana tarziu in noapte, marind productia de mancare si haine in al doilea Razboi Mondial.
Primul pantof din lemn provine din Olanda. In Olanda este foarte multa apa, asa ca oamenii au avut nevoie de pantofi care sa le tina picioarele uscate in timpul muncii in aer liber. Pantofii au fost numiti "klompen" si au fost taiati dintr-o singura bucata de lemn. Azi, "klompen" sunt suvenirul preferat al turistilor care viziteaza Olanda.
Din 11 inventii patentate de Nikolai Tesla, pentru industria hidroenergetica, azi sunt in folosinta 9 dintre ele, neschimbate.
Jocul de carti a fost inventat de chinezi in 1120.
Clipsul sau "clema" de hartie a fost inventata de norvegianul Johan Vaaler in 1899. Din cauza ca norvegienii nu au avut legea patentului la acea vreme, el a trebuit sa calatoreasca in Germania unde a primit patentul in 1900. Americanii i l-au acordat in 1901.
Rusii cumpara skateboard-uri din Statele Unite - dar nu pentru distractie. Ei vad in asta un raspuns la nevoile de transport in tara, din cauza ca skateboard-ul este mai ieftin decat bicicleta, si ocupa spatiu mai mic. Primul skateboard a aparut la instructorii de scoala, pentru ca acestia sa-i poata invata pe copii cum sa le foloseasca.
Romanii au inventat felicitarea (vederea). Cateva exemple au fost gasite in sapaturile arheologice langa zidul lui Adrian, in Anglia. Una a fost o invitatie la o zi de nastere, alta a fost o cerere pentru ca cineva din Roma sa trimita soldatilor mai multi ciorapi si lenjerie in Anglia!
Umbrela a fost inventata de mai mult de 4000 de ani. Au fost dovezi ale existentei umbrelei in arta straveche in Asiria, Grecia, Egipt si China. Europenii de mai tarziu au facut umbrele din lemn sau oase de balena si acoperite cu vopsea in ulei.
Ideea de examen de conducere a fost inventata in Franta. In 1893, soferii trebuiau sa dea un test de abilitate in conducerea si reparatia masinii.
:)
- Pont des Arts, unul dintre podurile de pe Sena, a fost primul pod de fier construit in Paris in anul 1803.
- Turnul Eiffel din Paris a fost construit in 1889 de catre inginerul francez Gustave Eiffel din peste 6.300 de tone de fier de cea mai buna calitate.
- Catedrala in stil gotic Notre Dame din Paris a fost inceputa in 1163 si terminata in cea mai mare parte in 1250.
- Piramida de sticla din fata intrarii in muzeul Luvru (terminata in 1989) a fost proiectata de catre arhitectul american nascut in China, I. M. Pei.
- Big Ben, faimosul turn cu ceas din Londra, cantareste 13,5 tone si isi trage numele ori de la Sir Benjamin Hall ori de la un faimos boxeur al vremii Benjamin Caunt.
- Tower Bridge din Londra a fost singurul pod care se putea ridica de pe Tamisa in momentul cand a fost terminat (1894). Sir Horace Jones a proiectat podul si Sir John Wolfe Barry l-a construit.
- Buckingham Palace in Westminster este resedinta oficiala londoneza a familiei regale. Interiorul palatului este deschis publicului numai in lunile august si septembrie cand regina este in vacanta. Fondurile stranse in aceasta perioada se folosesc pentru reconstruirea Castelului Windsor, afectat in 1992 de un puternic incendiu.
- Muzeul de stiinte naturale din Londra a fost proiectat de catre Alfred Waterhouse si deschis in 1881.
- Turnul inclinat din Pisa face parte dintr-un grup de trei constructii deosebite, printre care si o catedrala, construite intre anii 1053-1272.
- Numele real al faimosului Coloseum din Roma este Flavian Amphiteathre. Coloseumul era folosit in antichitate, printre altele, si pentru luptele intre lei si crestini. Acum este una dintre cele mai faimoase piese de arhitectura din lume.
- Arcul lui Constantin din Roma a fost construit intre anii 312-315 pentru a comemora marea victorie asupra lui Maxentius. In prezent arcul este format din trei arce si patru coloane, avand si sculpturi elaborate pentru ornament.
- Piata Sf. Petru din Vatican a fost creata de Gian Lorenzo Bernini in 1600. Piata se afla in fata bazilicii Sf. Petru din Vatican, stat situat complet in interiorul Romei.
- Palatul Kremlin din Moscova a fost terminat in 1849. El a fost construit sub regimul lui Nicholas I si este cea mai impresionanta cladire dintre zidurile Kremlin-ului.
- Teatrul Bolshoi din Moscova a fost construit pe locul unui teatru mai vechi care a ars in 1853. La intrarea in teatru elementele care te impresioneaza sunt opt coloane masive si carul de lupta al lui Apolo, element de arhitectura care facea parte si din vechiul teatru.
- Resedinta imparatului japonez din Tokio este la Palatul Imperial. Publicul este invitat la palat de doua ori pe an: pe 2 ianuarie si de ziua imparatului.
- Templul budist Rakanji din Tokio atrage milioane de credinciosi si turisti in fiecare an.
- Templul Meiji Shrine din Tokio a fost construit in memoria imparatuluui Meiji care a condus Japonia intre anii 1867-1912.
- Orasul celor morti din Cairo este o zona de cimintire care asigura locuitorilor saraci o casa.
- Moschea lui Muhammad Ali construita intre anii 1830-1857 este cea mai mare si mai impozanta moschee din Citadela din Cairo.
- Altarul Raiului din Beijing face parte din complexul Templul Raiului sau "Tian Tan" si a fost construit in timpul dinastiei Ming. Altarul este localizat in Orasul Vechi din Beijing, in parcul Tian Tan.
- Teatrul chinezesc Grauman de pe bulevardul Hollywood din Los Angeles este unul dintre cele mai faimoase cinematografe din oras si de cand a fost construit in 1927 a fost locul unor premiere cinematografice deosebite ale Hollywood-ului.
- Palatul Palacio Real din Madrid a fost construit intre anii 1737-1764 si in interiorul curtii se afla Gradinile Sabatini.
- Musulmanii cred ca Domul Pietrei din Ierusalim a fost ridicat peste piatra de unde Mohamed s-a ridicat in rai. Domul Pietrei este cea mai sfanta moschee din oras.
- Zidul Plangerii din Ierusalim este considerat de arheologii biblici ca fiind singura ramasita a celui de al Doilea Templu, distrus in anul 70 inainte de Hristos.
...orasul Iasi este al doilea din Romania ca numar de locuitori, dupa Bucuresti?
prima carte tiparita in provincia istorica Moldova a aparut in Iasi la 1643?
Iasiul a fost incendiat de trei ori? Prima data, in 1513, au fost de vina tatarii, apoi otomanii in 1538 si apoi rusii in 1686.
surse istorice sustin ca orasul a fost afectat de o epidemie de ciuma in 1734? Descoperiri arheologice recente sustin aceasta ipoteza.
aici a fost capitala Moldovei timp de aproape 300 de ani (1565-1859)?
cazarea la hotelurile din Iasi poate fi cu pana la 30% mai ieftina daca va rezervati online camera?
in 1930, numarul evreiilor ieseni reprezenta jumatate din numarul populatiei de origine romana? Erau atunci: 63.168 romani, 34.662 evrei, 980 germani, 918 rusi restul pana la totalul de 102.872 locuitori fiind reprezentat de maghiari, armeni etc.
dupa Unirea Principatelor, cand capitala fost mutata la Bucuresti (1861), Guvernul Roman a stabilit plata unei compensatii banesti in valoare de 148.150 lei (nu a fost achitata insa)?
in timpul ocupatiei Puterilor Centrale a Bucurestiului (decembrie 1916), Iasiul a redevenit pentru doi ani capitala Romaniei?
in 14 decembrie 1989 mai multi ieseni au fost arestati de Securitate pentru ca planuiau organizarea unei manifestatii anticomuniste? Aceasta informatie sta la baza propunerii orasului Iasi ca oras initiator al Revolutiei din 1989.
cele 7 coline care dau renumele orasului se numesc: Sorogari, Repedea, Breazu, Cetatuia, Bucium-Paun, Galata si Copou-Aurora?
temperatura maxima inregistrata vreodata la Iasi este 40 grade Celsius, in 27 iulie 1909? Minima termitica este data de valoarea de -36.3 grade Celsius (1 februarie 1937).
una din cele mai triste si sangeroase amintiri din istoria recenta a orasului o reprezinta Progromul din 27 iunie 1941? Pe durata a 3 zile, nu mai putin de 13.266 de evrei au fost ucisi de autoritatile de atunci.
intre 1956 si 1977, populatia orasului s-a dublat? De la 112.977 pana la 265.002. Insa, intre 1992 si 2005 populatia a scazut de la 344.425 pana la 320.888.
astazi, singura comunitate minoritara mai importanta este cea a tiganilor (rromilor): 1.2%?
religia mozaica (caracteristica evreilor) aproape a disparut din pesiajul spiritual iesean? Foarte bine reprezentata in 1930, 34,47% din ieseni, ea a scazut dramatic in zilele noastre (mult sub 1%).
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (1860) este cea mai veche institutie de acest gen din Romania?
orasul este infratit cu peste 20 de alte localitati din alte tari? Cele mai importante sunt: Atlanta, Quebec, Chisinau sau Ierihon
:)
… zgomotul strazii dauneaza memoriei?
"Se pare ca celor care au dormitorul in apropierea unei autostrazi, a unei cai ferate ori a unui aeroport le este mai greu sa-si aminteasca informatii vechi si sa invete lucruri noi, desi cu tot zgomotul de afara, reusesc sa doarma". Aceasta e concluzia neurologului Ysbrand van der Werf de la Institutul de Neurologie din Olanda. Memoria si capacitatea de invatare ne sunt afectate nu doar cand nu dormim suficient, ci si cand "somnul profund ne este usor perturbat, desi nu ne trezim"- se precizeaza in articolul aparut in ziarul olandez "de Volkskrant". Pentru a functiona corect, hipocampul, zona cerebrala responsabila cu memoria, are nevoie de un somn profund, care sa nu fie tulburat de "factori externi precum zgomotul sau lumina".
… citindu-le copiilor inainte de culcare parintii nu doar ii pregatesc sa adoarma?
Cercetatorii sunt de parere ca aceasta activitate le imbunatateste copiilor capacitatile lingvistice, ii ajuta sa-si dezvolte capacitatile motorii, ei invatand sa prinda si sa intoarca o pagina, si chiar le imbunatateste memoria. "Cititul cu voce tare are un si mai mare avantaj: parintele si copilul isi acorda reciproc atentie si isi impartasesc sentimentele" – se arata in ziarul "The Guardian". "Acest lucru face din citit o activitate foarte placuta". In opinia profesorului Barry Zuckerman, care a condus studiul, "copiii vor ajunge sa indrageasca, in cele din urma, cartile pentru ca (le) <<citesc>> impreuna cu cineva drag".
… bebelusii, inca din a doua zi de viata, plang in tonalitatea limbii materne? Asa sustin cercetatorii de la Universitatea Wurzburg din Germania. Specialistii au inregistrat plansetul a 60 de nou-nascuti, 30 francezi si 30 germani, studiind frecventa, linia melodica si registrul sunetelor emise de ei. S-a constatat ca bebelusii francezi plangeau pe un ton ascendent, pe cand bebelusii germani, pe un ton descendent, ambele grupuri de copii reproducand muzicalitatea limbii materne. In urma studiului, s-a ajuns la concluzia ca dezvoltarea limbajului uman incepe inca din uter si ca primele plansete ale copilului sunt in realitate cele dintai incercari ale lui de a comunica.
… cea mai neobisnuita surpriza a avut-o Barbara Kaulins din Ohio, care a aflat ca e insarcinata doar cu 20 de zile inainte de a aduce pe lume o fetita de 3 kg?
… depresia este… pretul individualismului?
Potrivit cercetatorilor, societatea britanica "este cea mai individualista societate din lume, punand individul mai presus de grup" – se precizeaza in ziarul londonez The Daily Telegraph. In urma unui studiu s-a descoperit ca numarul cazurilor de depresie si anxietate este cel mai ridicat in randul britanicilor. Unii specialisti sunt de parere ca exista o stransa legatura intre individualism si depresie. Pe parcursul altor studii au fost comparate societati din lumea occidentala cu societati de genul celor din China si Taiwan. Acestea din urma pun mai mare pret pe armonia sociala decat pe binele individului, ceea ce pare sa ocroteasca sanatatea mintala a oamenilor.
Care a fost concluzia studiilor? "Egoismul societatii alimenteaza depresia" – se afirma in articol.
… in India, guvernul a decis sa puna in circulatie trenuri destinate exclusiv femeilor?
Femeile din India care calatoresc cu trenurile de navetisti supraaglomerate sunt insultate, pipaite, ciupite si privite cu insistenta, pe scurt: hartuite de barbatii care calatoresc in aceleasi trenuri. Intrucat plangerile au devenit tot mai numeroase guvernul a decis sa nu mai permita deloc accesul barbatilor in anumite treburi – se afirma in ziarul "The Telegraph" din Calcutta. Drept urmare, cele patru mari orase ale Indiei – New Delhi, Mumbai, Chennai si Calcutta – au rezervat cateva trenuri doar "pentru doamne". Pasagerele, se spune, sunt foarte multumite.