avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 30 Iunie 2024
In urma solicitarilor mai multor organizatii Academia Romana va schimba in DEX definitiile cuvintelor tigan si jidan, considerate jignitoare la adresa romilor si evreilor?
Noul tiraj al DEX-ului va contine toate modificarile solicitate.

Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna" a transmis o scrisoare deschisa Institutului "Iorgu Iordan-Al. Rosseti" prin care ii solicita sa respecte recomandarea facuta de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in ceea ce priveste rectificarea definitiei cuvantului "tigan" in DEX, care "perpetueaza promovarea unor atitudini cu caracter profund discriminator si degradant de catre cea mai inalta institutie de cultura a statului cu rol formator".

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania solicitase Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan-Al. Rosetti" din cadrul Academiei Romane sa schimbe din DEX definitia cuvantului "jidan", considerat insultator la adresa evreilor, si sa specifice clar ca este vorba de un termen peiorativ.
(sursa: e-juridic)
De-ale fizicii

În jurul anului 600 înaintea erei noastre, în Grecia Antică s-a descoperit că anumite răşine de conifere, dacă sunt frecate de ţeşuturi de haină, capătă proprietatea să atragă obiecte foarte mici. Aceste răşine poartă denumirea de chihlimbar, iar în limba greacă antică se numeau "electron". Acum înţelegem că prin frecare de fapt chihlimbarul se electriza, prin pierderea sau primirea de electroni.
Din 11 inventii patentate de Nikolai Tesla, pentru industria hidroenergetica, azi sunt in folosinta 9 dintre ele, neschimbate.
Nicolaus Copernic, astronom polonez, preot şi prelat catolic, născut în 1473, este autorul teoriei heliocentrice a sistemului solar? (Soarele se află în centrul sistemului nostru planetar). Înainte de asta se credea că Soarele se învârte în jurul Pământului.
Un kilogram de uraniu are energie cat sase milioane de kilograme de carbune.

Cutremure Stiati ca...?

Cel mai mare cutremur din Romania, care a putut fi inregistrat, a avut loc in 1940, pe 10 noiembrie? Magnitudinea acestuia a fost de 7.3 grade, cu 0.1 grade mai mult decat mai cunoscutul seism din 4 martie 1977 insa cu 500 de victime mai putin decat acesta din urma: 1000 in 1944 si 1500 in 1977. Faptul ca aceste doua cutremure mari din Romania au fost precedate de catre un altul de 7.1 grade in 1908, a alimentat teoria conform careia la fiecare aproximativ 30 de ani tara noastra este lovita de un cutremur major. Insa cutremure de peste 7 grade au avut loc si in 1894 (7.1 magnitudine) si in 1986 (tot 7.1 grade magnitudine), asadar “regula” de 30 de ani nu este foarte corecta.

cel mai mare cutremur, ca magnitudine, inregistrat vreodata a avut loc in 1960 in Chile? Cutremurul a avut magnitudinea de 9.5 grade si este urmat in acest top de catre cutremurul care a avut loc in 2004, in vestul coastei de nord a Sumatrei, cu 9.3 grade magnitudine. Ambele cutremure au fost urmate de cate un tsunami devastator.

cutremure exista nu doar pe Pamant ci se pe Luna, Soare, alte planete si chiar stele? Se presupune de catre specialisti ca activitata seisimica pe planeta Marte a fost foarte intensa de-a lungul istoriei sale insa in prezent cutremurele inregistrate aici sunt de mica magnitudine.

exista 3 scale/norme de raportare sub care sunt prezentate, in general, intensitatea sau magnitudinea unui cutremur? Pentru masurarea intensitatii se foloseste scala Mercalli, numele complet fiind Scara Mercalli Modificata, in timp ce pentru masurarea magnitudinii se folosesc scalele Richter (din 1935) si Moment Magnitude-MM (din 1979).

scara Mercalli masoara intensitatea unui cutremur asa cum a fost el perceput de catre oameni sau din perspectiva distrugerilor cauzate asupra cladirilor si infrastructurii si nu magnitudinea acestuia? Astfel, doua cutremure cu aceeasi magnitudine (masurate in Richter sau MM) pot avea valori diferite pe scara Mercalli din cauza tipului de teren, straturilor solului distanta fata de epicentru etc.

exista X niveluri pe scara Mercalli originala si XII pe scara Mercalii Modificata (cea folosita in prezent)? Astfel, nivelul I arata ca evenimentul seismic nu a fost resimtit in timp ce nivelul XII indica distrugerea totala (unul din cele mai spectaculoase si socante efecte vizuale care se pot intampla in timpul unui cutremur cu intensitatea XII Mercalli este miscarea solului in valuri). De asemenea, numerotarea pe scara Mercalli, a intensitatii, se face folosind cifre romane in timp ce pentru scarile care masoara magnitudinea, Richer si MM, se folosesc cifre arabe.

Scara Richter se foloseste pentru masurarea si raportarea cutremurelor de magnitudine medie in timp ce pentru cutremurele mari se foloseste Scara Moment Magnitude? De regula, cutremurele cu magnitudinea mai mica de 3 se masoara folosind scari mai putin cunoscute, pentru cele cu magnitudinea intre 3 si 7 se foloseste Scara Richter iar pentru cele peste 7 grade se foloseste Scara Moment Magnitude.

pe glob sunt folosite in mod uzual nu mai putin de 5 scari care masoara intensitatea, in functie de regiunea si tara la care ne referim? In USA se foloseste Scara Mercalli Modificata, in Europa se utilizeaza Scara Macroseismica Europeana, in Japonia Scara Shindo iar in India, Israel, Rusia si statele CIS se foloseste Scara MSK-64.

prima scara care masura intensitatea unui cutremur a fost Scara Rossi-Forel, introdusa spre sfarsitul secolului XIX? Ea a fost inlocuita in 1902 de Scara Mercalli, in prima ei forma, insa unele tari, cum este Filipine, inca mai folosesc Scara Rossi-Forel.

s-a calculat statistic ca, in medie, pe an, se produc la nivel planetar 17 cutremure mari (magnitudine intre 7 si 7.9) si un singur cutremur foarte mare (magnitudine peste 8)? Numarul cutremurelor de magnitudine foarte mica si mica (intre 2 si 3.9 grade) este de aproximativ 1.430.000, dintre care nu mai putin de 1.300.000 sunt mai mici de 2.9 grade.

in ultimii 10 ani, din 2000 pana in 2009, anul 2007 a cunoscut nu mai putin de 4 cutremure de peste 8 grade in timp ce 2002 si in 2008 nu s-a inregistrat nici unul? In ordine cronologia, acestea au fost: Insulele Kurile – 13 ianuarie – 8.1 grade, Insulele Solomon – 1 aprilie – 8.1 grade, Coasta Centrala a statului Peru – 15 august – 8 grade si Sudul Sumatrei, Indonezia – 12 septembrie – 8.5 grade.

cel mai catastrofal cutremur, ca numar de victime, a avut loc pe 23 ianuarie 1556 in Shaanxi, China? Victimele estimate ale acestui cutremur sunt in numar de 830.000. Mai recent, pe 28 iulie1976, cutremurul al doilea cel mai catastrofal care a avut loc tot in China, insa de data aceasta in Tangshan, are un numar estimat de 655.000 de victime, de aproximativ de 3 ori mai mare decat cele 255.000 de victime raportate oficial.
a fost descoperita cea mai veche carte de bancuri?

Un academician de la Cambridge a descoperit ceea ce se pare ca este cea mai veche carte de bancuri din lume

Cartea, ce dateaza de pe vremea Imperiului Roman, este scrisa in greaca si se numeste "Philogelos", care se traduce "Indragostitul de rasete".
Profesor Mary Beard spune ca descoperirea distruge mitul conform caruia romanii erau "pomposi, purtatori de toga si constructori de poduri".
Beard, care a dat peste carte in timp ce se documenta pentru o lucrare despre umorul antic, spune ca glumele erau puse pe categorii cum ar fi "profetul sarlatan".
"Una dintre glumele mele preferate si probabil si cea mai lunga este despre un barbier, un profesor si un om chel", a spus Beard.
(ziare.com)

& % $ %
Daca in ziare.ro era publicata si gluma preferata a lui Beard o postam si eu, aici :)
“expertii” de la Organizatia Mondiala a Sanatatii au constata ca dragostea este o maladie, de care te poti vindeca in 4 ani?
Au de gand s-o inscrie pe lista… maladiilor.

[ link extern ] /
trope_doi a scris:

“expertii” de la Organizatia Mondiala a Sanatatii au constata ca dragostea este o maladie, de care te poti vindeca in 4 ani?
Au de gand s-o inscrie pe lista… maladiilor.

[ link extern ] /


Buna asta! =D>:))

Nimicul. 10 lucruri despre...nimic

V-aţi gândit vreodată la “nimic”? E o întrebare destul de ciudată, dar ce este “nimicul”? Nu poate fi ceva pentru că nu este, dar în acelaşi timp există. Destul cu filozofia. Să urmărim câteva date despre “nimic” şi poate reuşim apoi să îl explicăm.

1. În Univers există mai mult „nimic” decât „ceva” : 74% din Univers este „nimic” sau energie întunecată, 22% este materie întunecată şi doar 4% este materie, ceea ce am putea numi „ceva”. Cel puţin asta afirmă cercetătorii. Existenţa energiei întunecate este dovedită doar teoretic, termenul fiind introdus în 1998 de Michael Turner. ªi materia întunecată reprezintă încă un mister pentru noi.

2. Putem spune că nu există solid, lichid sau gaz şi că totul este doar o convenţie de-a noastră. Ce vedem noi sunt atomii şi legăturile dintre ei. Dacă atomii şi moleculele vor fi compact împachetate, atunci vor forma ceva solid. Dacă distanţa dintre molecule este mare, atunci vorbim despre gaz, iar lichidul este o combinaţie dintre solid şi gaz.

3. În fiecare secundă apare tot mai mult „nimic”! În 1998, astronomii au măsurat expansiunea Universului, determinând că energia întunecată stă la baza acestuia.

4. Paradox! Deşi materia întunecată este, deocamdată, imposibil de detectat, deci am putea-o include la categoria „nimic”, totuşi acest nimic are o anumită masă. În spaţiu, într-un cub cu latura de aproximativ 400,000 de km, există materie întunecată ce ajunge la 0,45 kg. Cel puţin asta au spus fizicienii.

5. De ce e linişte în spaţiul cosmic? Pe Pământ, sunetul se aude deoarece unda sonoră se propagă prin ceva, aer sau apă. În schimb, în spaţiu este vid: unda sonoră nu are prin ce se propaga, deci e linişte deplină.


6. Credeţi în expresia „nimic nu e imposibil”? Atunci să-mi explice şi mie careva cât e „0 x ∞”! Ce iese dacă înmulţeşti nimicul, adică 0, cu infinitul, adică ∞ ?

7. Deşi erau civilizaţii înfloritoare, nici grecii antici, nici romanii nu cunoşteau existenţa lui „0” ca cifră. Se presupune că cifra 0 a apărut, ca şi concept matematic, în India.

8. Care este opusul „nimicului”? Găurile negre! Ele sunt concentraţii de masă foarte dense şi cu o gravitaţie atât de mare, încât nimic nu poate ieşi din interiorul acestor suprafeţe, odată ce depăşeşte „graniţa” invizibilă a acesteia, numită orizontul evenimentului. Nici măcar lumina nu reuşeşte să scape.

9. Unii cercetători nu sunt de acord cu „nimicul”. Ei afirmă că spaţiul gol este, de fapt, plin de particule şi anti-particule. Ele se formează rapid şi tot la fel de rapid se anihilează reciproc. Acest fenomen îi dă dreptate lui Aristotel, care nega existenţa vidului sau a spaţiului gol.

10. În religiile şi miturile străvechi se credea că lumea a fost creată din „nimic”. Oare câtă dreptate au aceste poveşti?

Sursa: [ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)