avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 30 Iunie 2024
In China sunt mai multi vorbitori de engleza decat in Statele Unite ?
In medie o persoana are peste 1460 de vise pe an ?
Delfinii dorm cu un ochi deschis ?
Hipopotamul nu poate sa inoate ?
O furnica poate sa supravietuiasca pana la doua saptamani sub apa ?
In cazinourile din Las Vegas nu sunt amplasate ceasuri ?
Cel mai puternic muschi din corpul uman este limba ?
Neil Amstrong a pasit pe luna cu piciorul stang ?
Unghiile mainilor cresc de patru ori mai repede decat cele ale picioarelor ?
In fiecare zi in lume au loc peste 120 de milioane de relatii sexuale ?
Puse cap la cap venele,arterele, si capilarele unui adult ar ajunge pentru inconjurul Pamantului de aproape patru ori ?
Orasele ocupa doar 2% din suprafata pamantului dar 75% din resurse?
In Indonezia se vorbesc peste 365 de limbi diferite?
Sunt mai mult de 20 000 de feluri de bere?
O persoana face in medie 2 500 000 de pasi pe an?
Inima unei balene albastre este la fel de mare cat o masina?
Limba unei balene albastre este lunga cat un elefant?
O persoana poate trai fara mancare pana la o luna, dar fara apa numai o saptamana?
Daca cantitatea de apa din corpul omenesc este redusa cu 1% iti va fi sete, iar daca este redusa cu 10% vei muri?
Biblia este tradusa in 2 233 de limbi?
Animalul cu cel mai mare creier in proportie cu corpul sau este furnica ?
Americanii mananca in medie peste 18 acri de pizza pe zi ?
Hitler a fost vegetarian ?
Toti copiii se nasc cu ochii albastri si dupa cateva momente acestia isi schimba culoarea ?
Fluturii percep gustul cu picioarele ?
Cravata a fost pentru prima data purtata in Croatia ?
Bufnita este una din putinele pasari care poate deosebi culoarea albastra ?
Ochiul unui strut este mai mare decat creierul sau ?
In 1386 un porc a fost executat prin spanzurarea in public pentru uciderea unui copil ?
Peste 10.000 de pasari mor anual din cauza coliziunilor cu ferestrele ?
Omul pierde o jumatate de litru de apa pe zi prin respiratie ?
Mai mult de jumatate din populatia globului a vazut cel putin un film cu James Bond?
Numele Mercedes provine de la numele unei austriece?
Sunt produse maimulte in India decat la Hollywood?
Un crocodil nu-si poate misca limba si nici mesteca?
Creierul unui adult cantareste in medie 1,375 de grame?
Peste 7000 de copii cu tatii de la 55 de ani in sus sunt nascuti in SUA in fiecare an?
In secolul al 16-lea in Anglia berea facea parte din micul dejun?
Pasarile nu transpira?
Pomii de Craciun au fost odinioara impodobiti cu spuma de sapun?
Pisicile au cate 32 de muschi in fiecare ureche ?
Alfabetul limbii chineze contine peste 40 000 de caractere ?
Thomas Edison, inventatorul becului, se temea de intuneric ?
Elefantii nu pot sari ?
...la 6 martie 1475 s-a născut Michelangelo Buonarroti Simoni, pictor, sculptor şi arhitect italian?
S-a nascut in satul Caprese si a crescut in Florenta, un centru cultural major al Renasterii. Incepe sa lucreze ca ucenic de la varsta de 13 si demonstrand un talent precoce, intra sub protectia lui Lorenzo de Medici, cunoscut pentru interesul si sprijinul acordat artelor. Incepand din 1490, pret de doi ani, Michelangelo a locuit in palatul familiei Medici, unde a fost elevul sculptorului Bertoldo di Giovanni.

Dupa ce familia Medici a fost alungata din Florenta in 1494, Michelangelo a calatorit la Bologna si la Roma, unde a realizat mai multe lucrari, cea mai importanta fiind Pieta (1498), o tema deja clasica, dar realizata exceptional de artist, dintr-un singur bloc de marmura. Succesul a fost pe masura, iar Michelangelo a primit o noua comanda, o sculptura infatisandu-l pe David pentru catedrala din Florenta. Lucrarea impresionanta, realizata in maniera clasica, demonstra nu doar talentul sculptorului, ci si interesul acestuia pentru anatomie si realism. Cand termina aceasta sculptura, in 1504, Michelangelo era deja considerat un maestru. In acelasi an accepta o noua comanda pentru primaria din Florenta : o ampla compozitie murala, pentru a completa picturile realizate de Leonardo da Vinci, unul dintre artistii care il influentasera decisiv. Aceste picturi murale, cu scene militare, au fost distruse in timp. In 1505 Michelangelo incepe un nou proiect ambitios, 12 sculpturi in marmura infatisandu-i pe apostoli, grup statuar destinat catedralei din Florenta. Renunta insa la acest proiect si incepe lucrul la mormantul Papei Julius II, in Basilica San Pietro din Roma. Acest mormant impresionant ar fi trebuit decorat de 40 de sculpturi, potrivit planurilor artistului, dar cum banii s-au terminat prea repede Michelangelo a renuntat si a plecat din Roma.

Va reveni aici in 1508, pentru a picta tavanul Capelei Sixtine, lucrare ce va fi capodopera sa. Proiectul va dura mai multi ani, pana in 1512, cand Michelangelo reia lucrul la mormantul Papei Julius II. Va termina doar trei dintre statuile proiectate, acestea fiind asezate in biserica San Pietro din Vincoli. Cea mai importanta dintre acestea este Moise, statuie realizata dintr-un singur bloc de marmura foarte dura.

Dupa ce schimbase pentru totdeauna sculptura si pictura europeana, Michelangelo incepe sa fie interesat de arhitectura, primul sau proiect major fiind capela Medici din Biserica San Lorenzo din Florenta, un exemplu de inovatie arhitectura, avand la baza modele clasice. Va construi ca anexa a bisericii si Biblioteca Laurentiana, primul exemplu de manierism ca stil arhitectural.

In 1534 Michelangelo pleaca pentru ultima oara din Florenta si ajunge la Roma, unde va ramane pentru tot restul vietii. In ultimele trei decenii de viata Michelangelo se va implica in diverse proiecte din Roma, de la cladiri la monumente, pe masura ce papa si conducatorii orasului incercau sa readuca acestuia gloria si frumusetea trecutului.Artistul avea sa lucreze pana la moartea sa, pe 18 februarie 1564, si in afara proiectelor sale importante, a realizat si numeroase fresce, sculpturi, proiecte arhitecturale si desene, multe ramase neterminate, o buna parte pierdute ulterior. S-a dovedit si un talentat poet, si s-au pastrat peste 300 dintre poemele sale.

sursa: [ link extern ]
Histria este cel mai vechi oras atestat pe actualul teritoriu al Romaniei si aici au fost batute primele monede de pe actualul teritoriu al Romaniei (monede de argint)?

E situata pe malul lacului Sinoe (in antichitate un golf al M. Negre), la o distanta de cca 65 km Nord de Constanta; ruinele cetatii grecesti se afla in comuna Istria si este cea mai mare rezervatie arheologica din tara.
Numele (Istria, in limba greaca) e dat de numele fluviului Istros, cum numeau grecii Dunarea.
Cetatea a fost fondata in 657 i.e.n. de colonisti greci veniti din Milet (cetate situata pe coasta de Est a Asiei Mici, in Turcia de azi) sau la sfarsitul sec al VII-lea i.e.n.
In secolele VII-VI i.e.n. avea stranse legaturi comerciale cu Milet, Rhodos, Samos, Corinth si Atena.
Bastinasii ofereau miere, rasina, grane, peste sarat si piei de animale, iar negustorii aduceau in schimb mirodenii, obiecte de podoaba, ulei de masline si vinuri.
In sec I i.e.n. apar armatele romane, care in 72 i.e.n. sub comanda Lui Terentius Lucullus Varro, supun Histria; sunt mai multe conflicte greco-romane dar, in final, castiga regele geto-dac, Burebista, si care ia sub stapanirea sa cetatea. Dupa moartea acestuia, Histria trece sub stapanire romana.
In 248 cetatea trece prin focul navalirilor galilor, care au ars-o din temelii. Reconstructia s-a efectuat in graba, dar loviturile au continuat pana in 587, cand avarii au pradat si incendiat totul. Histria nu s-a mai putut reface; a fost parasita dupa 630-640 (isi incheie cele aproape treisprezece secole de existenta).
Azi putem vedea la Histria (pe malul lacului Sinoe) resturile zidurilor ridicate de greci in secolele II-II i.e.n.; zidul de incinta din epoca romana-bizantina (lung de 200 m), construit la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea e.n. Se mai vede poarta mare a cetatii (care se inchidea pe verticala; turnul mare, folosit si ca inchisoare pentru prizonierii de razboi; ruinele unor bazilici romane; termele romane (800 mp), construite in secolul al III-lea, in timpul imparatilor din dinastia Severilor; cartierul aristocratic (domus); o serie de strazi pavate si bazilica episcopala, scoasa la iveala in 1969. Bazilica Episcopala este una dintre cele mai mari din Peninsula Balcanica.

Prin O.G. nr. 43 din 30 Ianuarie 2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national, Histria a fost inscrisa prima pe lista celor 5 zone de interes arheologic prioritar.
In data de 13 Februarie 2007 Cetatea Histria a fost inscrisa oficial pe Lista Patrimoniului European.

Fapt divers:
Traseul e simplu: din Mamaia mergi spre nord, pe drumul de langa mare: Navodari, Corbu, Sacele, apoi dreapta catre Histria. Drum alternativ: Constanta, Ovidiu, si apoi dreapta spre Sacele-Histria, dupa circa 20 de km de la Constanta

Sursa? O brosura de promovare, adaptata... :)
Din punct de vedere fizic o femeie poate naste pana la treizeci si cinci de copii de-a lungul vietii.Pe la 1600 - 1700, femeia nastea in medie 13 copii.

In limba romana niciun cuvant nu rimeaza cu ''codru''.

Acum stiu de ce stra-bunicul a trait 105 ani!!! :stunned:

VINUL Distruge celulele maligne si 12 tipuri de cancer

Vinul si cancerul, aceasta este ultima noutate in medicina, efectiv contra cancerului!!!
Binefacerile VINULUI !!!!! Vinul este un produs miraculos in a omori celulele canceroase. El este de 10.000 de ori mai puternic decat chimioterapia.

De ce nu suntem noi la curent cu asta? Pentru ca exista laboratoare interesate in fabricarea unei versiuni sintetice care le-ar aduce imense beneficii. Gustul său este agreabil si nu produce efectele oribile ale chimioterapiei. Dacă aveţi posibilitatea, plantaţi o viţă de vie în gradina voastră!!! Cate persoane mor în timp ce acest secret este păstrat pentru a nu putea fi atinse beneficiile multimilionare ale marilor corporaţii?

Puteti sa consumati fructele in maniere diferite: puteţi să mancaţi pulpa, sa faceti suc,sa faceti bauturi, serbet ,patiserii,etc. I se atribuie multe virtuti dar cea mai interesanta este efectul produs asupra chisturilor si tumorilor. Aceasta este un remediu probat contra cancerului de toate tipurile. Unii afirma ca este de mare utilitate in toate variantele de cancer . Se considera de asemenea ca un agent antimicrobian cu larg spectru care controleaza infectiile bacteriene si cu ciuperci, eficace contra parazitilor interni si a viermilor, regularizeaza tensiunea arteriala foarte inalta, este antidepresiv, combate tensiunea si bolile nervoase.

In Elvetia soselele supraterane au fost inlocuite cu drumuri subterane, iar terenurile au fost date in circuitele agricole special numal pentru cultivarea vitei de vie. Elvetia care este tara farmaceuticelor a constatat ca-i mai bine pentru elvetieni sa consume in mod moderat vin,nu medicamente ucigatoare.*Sursa acestei informatii este fascinanta; ea provine de la unul din cei mai mari fabricanti de medicamente din lume, care afirma ca dupa mai mult de 20 de incercari efectuate in laborator dupa 1970, extrasele au relevat ca el distruge celulele maligne din 12 tipuri de cancer, intelegand aici cel de colon, de san, de prostata, de plaman, de pancreas...

Componentele acestei plante au demonstrat ca actioneaza de 10.000 de ori mai bine decat produsul Adriamycin, un drog chimioterapeutic utilizat normal in lume, pentru incetinirea cresterii celulelor canceroase si ce este inca foarte uimitor este ca acest tip de terapie si cu extract de lamaie distruge nu numai celulele maligne canceroase, dar nu afecteaza celulele sanatoase!

Institutul de Stiinte in Sanatate, Les Breuleux, Suisse
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)