avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Stiati ca...
Discuție deschisă în Cultură generală

Stiati ca...

…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.

…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.

…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.

…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:18, 30 Iunie 2024
in secolul XVII, din cauza foametei, icrele negre au fost cunoscute chiar si in America in randul claselor sarace, oamenii fiind nevoiti sa manance maruntaiele diverselor vietuitoare terestre sau acvatice pentru a supravietui?


Ludovic al XV-lea nu a stiut sa-l aprecieze, dar astazi, caviarul este considerat aurul negru al gastronomiei mondiale.

Cand Ludovic al XV-lea a scuipat acele "perle" de peste primite in dar de la tarul Petru cel Mare, nu stia ca refuza un aliment care, peste multi ani, va deveni unul dintre cele mai scumpe si apreciate din lume.

In acea vreme, francezii nu aveau gusturi atat de rafinate, de aceea rusii si persii sunt renumiti in toata lumea ca fiind primii negustori ai produsului, desi populatia din aceste tari nu il consuma decat ocazional.

Cele mai apreciate icre sunt cele care nu depasesc diametrul de 2-4 milimetri. Specialistii sustin ca cel mai bun caviar este cel din Astrakhan (Rusia). Calitatile sale organoleptice - uniformitate, dimensiune, culoare si parfum - il situeaza pe primul loc.

Un caviar de calitate nu trebuie sa aiba miros de peste, gust intepator si nici continut salin.

Dintre cele 24 de specii de sturion care exista in toata lumea, cel mai faimos este morunul. Procesul de extragere a icrelor este foarte delicat. Pestele nu trebuie ucis, deoarece produce o substanta amara care ii compromite savoarea. Pentru a evita acest risc, morunul este "anesteziat" cu o lovitura la cap, iar timp de zece minute se extrag pretioasele icre. Dupa aceea, este eliberat.
Morunul este un peste longeviv, traieste aproximativ 75 de ani, insa pentru a junge la maturitate are nevoie de sapte ani.

Icrele negre sunt folosite si in in industria cosmetica, pentru incetinirea procesului de imbatranire. Caviarul este deosebit de bogat in fosfolipide, fosfoproteine si aminoacizi.

"Hrana zeilor" este benefica si pentru frumusetea podoabei capilare, datorita vitaminelor si mineralelor care ajuta la stimularea procesului de regenerare a structurii celulare a firelor de par.

Costisitor si rar, Almas Beluga este vandut in cutii de aur de 24 de carate si poate ajunge la 30.000 euro/kg. Este extras doar de la sturionii care ating varsta de o suta de ani.


"Fructele anumitor cactuşi sunt comestibile

Sau nu doar comestibile, ci şi delicioase sau chiar delicatese. Deşi pe piaţa din România ele sunt destul de greu de găsit, în Occident ele sunt prezente în supermarketuri sau pe tarabele vânzătorilor de fructe, la preţuri accesibile.

Mai multe specii de cactus au fructe comestibile. Pitaya, de exemplu, este un fruct de cactus originar din China, iar datorită culorii sale roşii şi a excrescenţelor de pe fruct este numit şi fructul dragonului. Miezul fructului seamănă cu al unui kiwi, în sensul că are seminţe mici şi negre, însă pulpa este albă şi are un gust specific.

ªi alţi cactuşi fac fructe. Este cazul unui cactus originar din Mexic, Opuntia ficus indica sau chumbo, ale cărui fructe seamănă cu perele şi au diverse culori: vişinii, roşii, portocalii sau galbene. Ca să poată fi scoase la vânzare fără să aibă ţepi, fructele de cactus sunt adesea “pieptănate”, adică sunt îndepărtaţi ţepii cu ajutorul unor instrumente asemănătoare unui pieptăn. Curăţarea ţepilor este destul de migăloasă şi necesită multă grijă pentru că ţepii sunt periculoşi petru ochi.

Gustul fructelor de cactus este discret şi specific. Fructul se poate servi ca atare, curăţat sau scobit precum kiwi, în coaja proprie, sau, de ce nu, într-o salată de fructe. În zonele unde fructele de cactus se găsesc din belşug, din el se prepară sucuri sau dulceţuri, dar şi băuturi alcoolice sau măşti cosmetice.

La nivel mondial Mexicul este ţara care exportă cele mai multe fructe de cactus, ariditatea din Mexic facând ca solul nisipos şi uscat sa fie potrivit pentru cultivarea cactuşilor."

sursa: [ link extern ] /

"Mai mult de jumătate din apele minerale ale Europei se găsesc în România

Dar cu toate ca jumătate din apele minerale ale Europei se găsesc la noi in țară, consumul mediu al românilor este doar la jumătate din media europeană, de 50 de litri pe an pe cap de locuitor.

Relieful montan al ţării precum şi modul de formare al lui favorizează existenţa a numeroase resurse de ape minerale. În ceea ce priveşte originea acestora, părerile cercetătorilor sunt împărţite. Unii spun ca originea lor este meteoritică. Acum mii de ani, când meteoriţii loveau frecvent Pământul, apa de pe suprafaţa acestora s-a infiltrat în scoarţa terestră, iar apoi a ieşit la suprafaţă. Alţii susţin că apa minerală s-a format în interiorul scoarţei terestre.

Pe lângă diversele compoziţii chimice, apa minerală poate fi plată, carbogazoasă sau carbogazificată.
(...)"

[ link extern ] /
"Bucurestenii erau pretentiosi cu linistea strazilor lor

Intorcandu-ne in timp, mai exact in preajma anilor 1900, iata o poveste reala din Bucuresti, la vremea aceea un oras in plina dezvoltare urbanistica ce avea sa-i aduca si renumele de “Micul Paris”. Locuitorii erau si ei in plin proces de emancipare culturala si sociala si incepusera si ei sa se obisnuiasca cu noile realitati istorice: bulevarde, promenade, tramvaie, automobile.

In 1895 insa Primaria Capitalei a achizitionat un vehicul mai altfel. Departe de a fi o curiozitate, era doar un camion cu abur marca “Gardner Serpolet” pentru tractarea carutelor cu gunoaie de la rampele din oras la gropile de gunoi de la marginea Bucurestiului. Masina facea insa un zgomot infernal din cauza motorului sau cu aburi, fapt ce i-a tulburat teribil pe locuitorii Bucurestiului si speriind copiii, animalele si gastele care ii ieseau in cale.

Revoltati, oamenii au depus sute de plangeri la administratia locala pentru a se renunta la acest vehicul. Coplesiti de cereri, oamenii Primariei au decis intr-un final sa il scoata din uz. Masina mai exista inca si daca sunteti curiosi sa o vedeti, o puteti gasi la Muzeul National Tehnic “Prof. ing. Dimitrie Leonida” de langa parcul Carol I, adresa exacta a sa fiind str. Candiano Popescu nr. 2, in sectorul 4.

Atentie, evenimentul Noaptea Muzeelor se desfasoara chiar astazi, iata deci chiar o oportunitate de a vedea vehiculul si chiar muzeul intreg, avand accesul gratuit."

[ link extern ] /

Super-aspirina, medicamentul care ar putea vindeca 11 feluri de cancer.



Faptul ca aspirina este un medicament care previne foare multe afectiuni se stia de multa vreme. Exista chiar si recomandarea ca persoanele ajunse la varsta a treia sa ia medicamentul zilnic, pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

In ceea ce priveste medicamentul creat recent in Statele Unite, el ar fi si mai eficient decat aspirina normala.

“Super-aspirina” are capacitatea de a face ca 11 tipuri de tumori canceroase sa se micsoreze, noteaza Daily Mail.

Pentru ca actiunea ei este mai puternica, se recomanda sa fie administrata in doze mai mici.

Noul medicament nu are nici potentialele efectele secundare ale pastilei clasice, cum ar fi hemoragiile, ulcerul si problemele cauzate la nivelul rinichilor.

Medicamentul obtinut de specialistii de la City College, din New York, actioneaza asupra a 11 tipuri de tumori canceroase, cum ar fi cele de colon, pancreas, prostata, san si in caz de leucemie, fara a face rau celulelor sanatoase, mai scrie Daily Mail.

“Super-aspirina” a fost testata doar pe animale, deocamdata.

Soarecilor bolnavi de cancer de colon li s-a administrat noul medicament, cunoscut ca aspirina NOSH, observandu-se ca tumoarea s-a micsorat cu 85%, autodistrugandu-se.

Ea ar putea fi folosita in combinatie cu alte medicamente si la oameni, evitandu-se astfel chimioterapia.


[ link extern ]
=D>
Muresan Felicia a scris:


Super-aspirina, medicamentul care ar putea vindeca 11 feluri de cancer.

[ link extern ]



=D>

Cu condiţia să nu fiţi alergici la aspirină - vorbesc în cunoştinţă de cauză :)


Alfabetul codului Morse


Literele:
A . - (punct linie)
B - ... (linie punct punct punct)
C - . - . (linie punct linie punct)
D - . . (linie punct punct)
E . (punct)
F . . - . (punct punct linie punct)
G - - . (linie linie punct)
H . . . . (punct punct punct punct)
I . . (punct punct)
J . - - - (punct linie linie linie)
K - . - (linie punct linie)
L . - . . (punct linie punct punct)
M - - (linie linie)
N - . (linie punct)
O - - - (linie linie linie)
P . - - . (punct linie linie punct)
Q - - . - (linie linie punct linie)
R . - . (punct linie punct)
S . . . (punct punct punct)
T - (linie)
U . . - (punct punct linie)
V . . . - (punct punct punct linie)
W . - - (punct linie linie)
X - . . - (linie punct punct linie)
Y - . - - (linie punct linie linie)
Z - - . . (linie linie punct punct)

Cifrele:
1 . - - - - (punct linie linie linie linie)
2 . . - - - (punct punct linie linie linie)
3 . . . - - (punct punct punct linie linie)
4 . . . . - (punct punct punct punct linie)
5 . . . . . (punct punct punct punct punct)
6 - . . . . (linie punct punct punct punct)
7 - - . . . (linie linie punct punct punct)
8 - - - . . (linie linie linie punct punct)
9 - - - - . (linie linie linie linie punct)
0 - - - - - (linie linie linie linie linie)

Semne de punctuaţie:
. Punct . - . - . - (punct linie punct linie punct linie)
, Virgulă - - . . - - (linie linie punct punct linie linie)
? Semnul întrebării . . - - . . (punct punct linie linie punct punct)
/ Slash - . . - . (linie punct punct linie punct)
@ Arond . - - . - . (punct linie linie punct linie punct)

O linie durează de trei ori mai mult decât un punct.

sursa: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Craciun fericit!!!! Doina Elena Doina Elena Sper sa imi permita domnii administratori sa postez un mesaj de Sfintele Sarbatori. Cred ca fiecare simte nevoia sa transmita un gand bun celorlalti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război VasiLiescu VasiLiescu Bună ziua. Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și ... (vezi toată discuția)