avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... FURT CORA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

FURT CORA

Salut!
Va scriu ceea ce s-a intamplat, urmand sa va rog sa-mi spuneti-mi ce va urma.

Am iesit cu un odorizant fara cod de bare din Cora. S-au prins si am mers la verificari, le-au gasit. Mi-au luat datele (spuse de mine, nu din buletin, dar reale... fara CNP ci numai numele, adresa si data nasterii) si m-au intrebat dupa ceva timp daca am cu ce plati. L-am platit si mi-au spus ca sunt liber!
Urmeaza ceva? Imi este teama de tot ce e mai rau. Daca mi-au luat datele ce fac cu ele? Cu toate ca daca era de rau, imi inchipui ca ar fi chemat politia si urma proces verbal etc.

Va multumesc foarte mult.

PS: Intreband pe alt forum, cineva a scris ca momentan nu se poate intampla nimic, INSA ca pot face plangere la politie. Este posibil sa faca aceasta plangere? Nu mi-au zis nimic de acest lucru, nu m-au pus sa semnez nimic, au spus numai "esti liber". Produsul a fost 4 RON.

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2007
danyss, utilizator
Domnule iustnian, in primul rand imi cer scuze fata de dv. pentru ca tonul meu categoric v-a determinat sa credeti ca as fi suparata.
Imi cer scuze pentru aceasta impresie, nu sunt suparata nici pe dv. si nici pe altcineva, am incercat doar sa arat cat mai clar de ce consider eu ca e furt.
Cat despre plangerea lor, asa cum v-am spus, de regula nu se mai face plangere la recuperarea prejudiciului... Iar daca intr-adevar se face, avet sanse mari sa scapati cu o amenda si aceea administrativa, pericolul social nefiind foarte mare (asta cred eu, desi nu fac penal si nu cunosc practica actuala). Prejudiciul a fost reparat prin plata produselor, v-ati aasumat vina, ati recunoscut fapta, cred ca e timpul sa dormiti mai bine noaptea, ma indoiesc sa dea vreun procuror inceperea urmaririi penale chiar daca s-ar face plangere.

Cat dspre faptul ca v-au facut poza si copie dupa actul de identitate, acest lucru nu cunosc daca este in puterea lor, pentru ca nu stiu regulamentul intern al institutiei respective.
Daca acolo se arata clar cum se procedeaza in cazuri de gen si li se da acest drept, atunci e ok.
Cand intrati intr-o proprietate privata se presupune ca aveti cunostinta si sunteti de acord cu respectarea regulilor interne. Asa incat, in functie de ce scrie in ele, au procedat corect sau nu acei paznici.
Alta data puteti intreba pentru fiecare lucru care vi se cere in ce baza va este solicitat. Aveti acest drept legal.
Dar, de preferat, fara a fi cu musca pe caciula.
buna,
multumesc pentru lamuriri.
Pentru Gabriela, initial eu nu am stiut ca acei magneti sunt considertati furt acum dupa ca am mai studiat legea si am primit lamuriri sunt considerati furt. Motivul pentru care am vrut sa ii dau in judecata era faptul ca mi-au cerut actele fara sa aiba drept(numai politia si jandarmeria au dreptul) si mi-au facut poza si copie dupa buletin fara sa aiba drept. de fapt cred ca mai mult sunt revoltat pe mine ca am permis acest lucru deoarece mi-am dat seama de penibila situatie si am vrut sa evit scandal si alte chestii.Bineinteles ca din moment ce si-au recuperat asa-zisa paguba nu aveau drept sa mai fac a poza sau copie dupa CI. Cum mi-a mai explicat cineva a fost un caz putin asemenator erau pahare de cola la promotie daca cumperi 2 sticle, acesta a avut ghinionul sa ridice un bax(2sticle si un pahar lipit de ele) in momentul cand vroia sa il puna in carucior s-a desprins banda de plastic care nu era fixata si baxul a cazut paharul s-a spart la fel si o sticla.Ei ce credeti ca s-a intamplat?L-au pus sa plateasca si baxul de sticle si curatenia din moment ce nu s-a gandit sa opreasca cativa cumparatori ca martori nu a avut cu ce sa confrunte, bineinteles el nu le-a dat buletinul si nu i-a lasat sa ii fac poza iar politia nu a venit pentru atata in final s-a hotart sa le plateasca ptr ca nu avea de gand sa stea toata ziua acolo pentru 6roni(curatenia nu a mai platit-o).
inca odata multumesc si sa auzim numai de lucruri bune.
Tu faci marea greseala de a crede ca drepturile se exclud reciproc... ce spui tu sunt aberatii...
de ex. "Motivul pentru care am vrut sa ii dau in judecata era faptul ca mi-au cerut actele fara sa aiba drept(numai politia si jandarmeria au dreptul) si mi-au facut poza si copie dupa buletin fara sa aiba drept." (in cazul infractiunilor flagrante orice persoana te poate retine si, cu atat mai mult, iti poate retine doar datele si sa-ti dea drumul in baza principiului cine poate mai mult poate si mai putin)...
"Bineinteles ca din moment ce si-au recuperat asa-zisa paguba nu aveau drept sa mai fac a poza sau copie dupa CI." (nu vad ce legatura are recuperarea prejudiciului, care e cel mult o atenuanta in caz de infractiune, cu legitimarea sau dreptul de a face poze)...
"din moment ce eu nu am stiut ca acei magneti sunt considerati furt " (exista un principiu in drept nemo legem ignorare censetur, adica nimeni nu poate invoca necunoasterea legii... si legea spune ca "Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamântul acestuia, în scopul de a si-l însusi pe nedrept" este furt fara a distinge intre bunurile mobile care fac obiectul acestei infractiuni nici dupa valoare -- indiferent daca este vorba de 1 miliard de euro sau de un ac cu gamalie -- , nici dupa dimensiuni etc. si se mai aplica un alt principiu ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus, adica unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem)
"am ajuns sa fiu catalogat ca un infractor din cauza ca nu imi cunosc drepturile." (nu cred ca scrie nicaieri ca ai dreptul sa furi!)
"alti fura miliarde pe fata si nu patesc nimic iar tu daca zmulgi o pana dintr-o gaina o patesti." (barfa comuna la noi dar nu e asa... e de vina mass-media cu exagerarile ei... cum am zis si mai sus nu conteaza cat furi ci faptul ca furi, la paguba mica si recuperata scapi cu 18 ind. 1 c.p. dar nu iti poate aplica aceasta iertare la infinit si tot te condamna la un moment dat si in presa automat apar titluri gen "2 ani puscarie ptr. o pana de gaina" uitand ca respectivul e la poate a 15-a fapta de furt si reversul medaliei "a furat 4 mil. euro si a luat 4 luni cu suspendare" la fel presa uitand ca e totusi prima fapta de natura penala savarsita...)
"Daca eu stiiam car imi sunt drepturile nu se ajungea aici" (puteati sa le stiti... a nu fura este o obligatie nu un drept)
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2009
Attila-Arpad Dombi, Avocat
Eu cred ca s-a exagerat prea mult raportat la paguba concreta care a fost de altfel si recuperata prin achitarea prejudiciului.
Mai cred ca cei care au procedat asa au avut o atitudine abuziva intrucat interventia trebuie sa fie raportata la situatia concreta existenta.Cum ar fi fost sa sara pe el si sa-l incatuseze la punandu-l la pamant.
Nu stiu in ce masura parchetul ar fi considerat furt luarea acelor magneti.Nu ma refer la actiunea de luare, ci la faptul ca el nu stia ca ar comite o fapta ilicita, mai ales ca acei magneti nu aveau nici valoare economica..
In opinia mea pot fi dati in judecata pentru atitudine abuziva daca interventia depaseste notiunea de legitim prin raportarea la situatia de fapt concreta.
In Romania insa nu prea deschide nimeni astfel de procese.

avocat Claudiu Lascoschi
Claudiu, esti foarte tare! =D>
Adica aia dau la promotie chestii fara valoare... pe care n-au investit bani sa le produca, cumpere sau lipeasca... le-or fi gasit pe jos si le-or fi lipit pe produse... Doamne, mare e gradina ta! :dance:
Parca un act de identitate ar avea vreo valoare economica, dar "luarea" lui e tot furt parca...
Cat despre ideea cu necunoasterea legii, poate ar trebui sa recitesti interventia lui othellox, ca spune destul de clar ca nu ne intereseaza necunoasterea legii...
Ca si cum as omori un om si m-as ruga de parchet sa-mi dea drumu', ca pe parola mea daca stiam ca asta e ilegal! :dance3:
Super tare! Super idei!

Alte discuții în legătură

Furt calificat olivia_dyana@yahoo.com olivia_dyana@yahoo.com am si eu o intrebare acum 1 saptamana am furat un after-shave in valoare de 26 lei.cred ca mi s-a facut dosar penal pt ca directorul si paznicul care m-a ... (vezi toată discuția)
Ajutoooooooor adriant adriant Buna ziua, un prieten al meu a fost prins ca a vrut sa fure sdintr-un supermarket produse in valoare de 2500 RON. Acestia au fost filmati de catre camerele de ... (vezi toată discuția)
Mandat 29 zile clucerescu clucerescu buna ziua. O functionara de la real hypermarket serviciu clienti i a spus prietenului meu ca si a uitat cheia de la masina.Acesta crezand ca este a lui s a ... (vezi toată discuția)