avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - ...
Discuție deschisă în Cultură generală

Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - fabule

Dacă Andreea E a ajuns în manualul de istorie alternativă, de ce nu ar ajunge şi maneliştii în manualele de literatură română? Probabil asta s-a întrebat persoana care a compus următorul comentariu literar.
Este vorba despre un text care circulă pe internet. Cu speranţa că nu vom apuca ziua când vom vedea acest text într-o lucrare de bacalaureat, vă prezentăm în continuare... comentariul litarar al unei manele.

"Trei luni de senzaţii" de Florin Peşte - Comentariu literar

Încă din primele versuri, autorul plasează acţiunea într-un mediu feeric.
"Ce miracol şi ce vrajă /Stau cu gagica pe plajă"
Prin folosirea cuvintelor miracol şi vrajă, poetul ne trimite într-o lume magică, interzisă muritorilor de rând. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonişti pe plajă - trimitere directă la infinitul mării, care ar putea sugera şi iubirea nesfârşită, dar şi eternitatea. Nisipul ne duce cu gândul la scurgerea timpului, autorul reuşind astfel să îmbine prin folosirea unui singur cuvânt, atât infinitul cât şi perenul.
În următoarele două versuri, poetul doreşte să împace relativa bipolaritate dintre infinit şi peren:
"Am chef de distractie/ 3 luni de senzatie"
Conştient de clipa fermecată pe care o trăieşte, autorul îşi avertizează ascultătorul (cititorul) că iubirea nesfârşită, dragostea profundă, infinitultul, alfa şi omega, arde intens, asemeni razelor unei zile însorite de vară, comprimându-se în "3 luni de senzaţie". Necuprinsul este asfel încadrat în limite foarte bine delimitate - trei luni - iar profunzimea sentimentelor umane îmbracă forma senzaţiilor.
Iubirea magică nu are suişuri sau coborâşuri. Aşa cum spune şi poetul, cuvintele de ordine în cazul unei asemenea iubiri sunt cheful şi distracţia alături de gagiu sau gagică.
Folosirea cuvintelor nu este deloc întâmplătoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin să sugereze faptul că cel care vorbeşte este un om asemeni nouă, care însă, conform preceptului biblic, şi-a pus în valoare, talanţii, reuşind să pătrundă într-o lume de vis.
A doua strofă a cântecului descrie opulenţa de care se bucură eroul.
"Dau o cheie la Mertan Si am plecat pe litoral/Mi-am pus plinul de benzina/ Si in dreapta o blondina"
"Merţan"-ul face trimitere la stilul de viaţă al marilor padişahi. Folosirea expresiei "plinul de benzină" nu este deloc întâmplătoare. Ea ilustrează verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu operează cu jumătăţi de măsură. Totul sau nimic pare a fi deviza după care se conduce.
Noţiunea “plin” are şi un sens metaforic. Ea prezintă maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfecţiune. Acest lucru este confirmat şi de termenii cu care este descrisă marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fată oarecare. Ea este o "blondină" - simbol al frumuseţii feminine, aşezate la dreapta bărbatului. Afirmaţia este întărită în versul al doilea din cea de a treia strofă.
"Am mertanul de mult timp/ Si-o blondina prototip/ E a mea numai a mea/Si-mi petrec vara cu ea"
Hiperbola "blondină prototip" descrie în profunzime calităţile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinţă unică. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-şi descrie iubita - "prototip" - autorul ne reaminteşte că dragostea lui este asemenea ţinuturilor exotice, fascinante dar încă neexplorate în profunzime, afirmaţia fiind întărită şi de plasarea poveştii în anotimpul de vară.
Ultima strofă descrie actul de iubire dintre cei doi. În primele două versuri, ne este prezentată atmosfera care domneşte între îndrăgostiţi.
"Marea neagra e calduta/ Blonda-i sexy si finuta"
Iubirea se consumă în apa caldă a mării. Cristalinul mării descrie sentimentele celor doi iar căldura apei descrie relaţia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imună la scurgerea timpului.
"Ziua stau cu ea la soare/Noaptea o scot la plimbare"
Succesiunea zi-noapte nu poate perturba trăirile profunde alte tinerilor îndrăgostiţi, dar autorul lasă o portiţă de ieşire din această idilă aproape perfectă. Folosirea termenului "noaptea" din ultimul vers avertizează cititorul că totul poate fi perfectibil, chiar şi iubirea, iar dacă peste iubirea dintre cei doi s-ar lăsa întunericul, eroul va trece şi peste acest obstacol. Este vorba doar de trei luni de distracţie.




Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:05, 9 Mai 2017
De ce ţi-e frică nu scapi!
Petronela VALI SLAVU

Pe aleile grădinii, se plimbau oameni fără griji. Văzând splendoarea acelui loc şi feţele fericite ale oamenilor, e uşor de înţeles că ne aflăm în Rai.
Liniştea se întrerupse atunci când poarta cea mare, de la intrare, se deschise brusc şi îşi făcu apariţia un bărbat speriat, plin de vânătăi şi de cucuie.
- Tu nu ştii să baţi? îl dojeni Sfântul Petru.
- Ba ştiu, dar nu am voie. Altfel, crezi c-aş mai fi ajuns aici? Uite, cucuiul ăsta e de la un telefon mobil, care zbura prin clasă, tocmai când am apărut eu în uşă. Normal, că doar de-aia e mobil… Iar mâna stângă… O, dar m-am luat cu vorba şi nu m-am prezentat: sunt profesorul Ghinionescu.
Sfântul Petru consemnă într-un catastif datele noului venit şi îl puse să semneze.
- Doamne, şi aici aveţi condică de prezenţă? îngână profesorul în timp ce semna. Dacă aveţi şi alte documente pe care trebuie să le completez, încep să regret că nu am ajuns la… concurenţă.
Sfântul Petru îl privi nedumerit şi, fără să-i răspundă, îl trimise la plimbare.
- Chiar pot să-mi încep activitatea, fără să semnez foaia de parcurs, regulamentul de ordine interioară, fişa postului?…
Văzând mirarea de pe chipul interlocutorului său, adăugă:
- ªtiţi, infarctul din cauza căruia am ajuns aici mi se trage de la planificări, teste iniţiale, matrice, fişe de interasistenţă, tabele cu activităţi extracurriculare, cursuri de formare continuă, lucrări pentru simpozioane şi sesiuni de comunicări, măsuri remediale, de stimulare a progresului, de asigurare a performanţei…
Bucuros că a ajuns - în sfârşit - în raiul visat, fără munţi de documente de completat, noul locatar porni la plimbare, pe una dintre alei. Auzind, în depărtare, o melodie, se îndreptă într-acolo. Găsi pe o bancă un bărbat care-i părea cunoscut, cântând la alăută. Văzându-l, acesta se opri din cântat şi îl pofti să se aşeze lângă el.
- Eşti nou venit, nu? Eu sălăşluiesc aici de peste două sute de ani. Sunt Antonie Pantoleon-Petroveanu.
- Eu sunt profesorul Ghinionescu.
- Ghini, Ionescu - zise Anton Pann, şugubăţ - dar văd că nu arăţi chiar ghini!
- Lovitura din frunte e de la oglinda unei eleve, care a zburat în capul meu, când am invitat-o la tablă. Era nervoasă că o deranjasem tocmai când se farda.
- Învăţătura dată rău se sparge în capul tău…
- Vânătaia de la ochi o am dintr-o pauză, când am încercat să despart o elevă care se bătea cu o profesoară, pentru un băiat dintr-a XII-a.
- În certuri cine se bagă, păgubi trebuie să tragă… Dar, ia spune-mi, cum mai e viaţa dascălilor? Că şi eu am fost, cândva, profesor de muzică religioasă.
- În anii electorali, ni se promitea că vom trăi mai bine. ªi chiar nu ne puteam plânge… în fiecare zi am dus-o mai bine decât în ziua următoare.
- Un nebun făgăduieşte şi-nţeleptul s-amăgeşte…
- Uneori, am încercat să ne revoltăm, dar tot degeaba. Era prea târziu.
- Cască ochii la tocmeală, iar nu după ce te-nşală!
- Ne închideau gura imediat, când porneam câte un protest.
- De te latră un câine, astupă-i gura cu pâine…
- Cu cornuri, mai exact. Dar nu gura noastră, ci a elevilor care primesc lapte şi corn. Noi am tot sperat să le dea şi promisa miere, doar-doar ar fi curs în învăţământ numai lapte şi miere…
- Omul trăieşte cu ce bagă în gură…
- ªi piere cu ce scoate din gură. Trebuia să am mare grijă ce vorbesc…
- De multe ori limba taie mai mult decât sabia. Dar copiii cum mai sunt? Pe vremea mea erau tare respectuoşi.
- Cei de acum sunt respectaţi şi se respectă. Nu mai pot fi nici măcar certaţi, ca să nu fie lezaţi moral…
- Copilul nepedepsit rămâne neprocopsit… Am auzit că a fost mare scandal, astă-vară, cu un examen…
- Examenul de bacalaureat, aşa se numeşte. Lasă, că nu l-au luat nici alţii şi au ajuns acum să facă pe lupii moralişti!
- Vezi bârna din ochiul tău şi nu vorbi p-alt de rău! Dar şi profesorii am auzit că nu s-au lăsat mai prejos la examenele lor.
- La examenele de titularizare, vrei să spui? Păi dacă acum ies profesori pe bandă rulantă… Nu tu ore de asistenţă, nu tu practică pedagogică… ªi ne mai mirăm ce elevi formează?
- Cu ce dascăl lăcuieşti, aşa carte-alcătuieşti.
- Iar dascălii cu vocaţie sunt prea ocupaţi ca să mai fie… preocupaţi. Au avut grijă cei de sus să-i îngroape în hârtii, să nu aibă mintea odihnită. Aleargă după puncte pentru dosar, mai ceva ca soldatul acela grec, la Marathon. Cândva se spunea că şcoala e cetatea ştiinţei…
- ªtiinţele sunt uşi, iar cheile lor sunt cercetările.
- Uşile astea scârţâie rău, de o vreme, dar nu se aude scârţâitul până unde trebuie.
- Omul vrednic se face luntre şi punte.
- M-am făcut şi eu luntre şi punte. Să pot supravieţui, mi-am mai luat un job.
- Nevoia învaţă pe om…
- Am lucrat ca ajutor de ospătar, într-un club de noapte, unde se pregăteau elevii de liceu pentru şcoala… vieţii. Nu era bine, dar trebuia să strâng bani de încălzire.
- Nici unele nu sunt rele, dacă te deprinzi cu ele…
- Dacă ştiam că mor de infarct, nu mă mai temeam că voi muri de frig, la iarnă. Alţi colegi mai norocoşi au găsit elevi pe care să-i mediteze, contra cost. Norocul meu că n-am fost niciodată norocos, că ar fi trebuit să plătesc un impozit… ªi când te gândeşti că este unul, la Hamangia, căruia nu i-a mai cerut nimeni impozit. ªi meditează de câteva mii de ani…
Luându-se cu vorba, domnul Ghinionescu nici nu băgă de seamă că Anton Pann dispăruse. Abia când auzi pe cineva strigându-l, observă că nu mai era pe aleea străjuită de salcâmi. Privi în jur şi bănui că este pe patul unui spital. Glasul asistentei medicale îi confirmă bănuiala:
- A fost o operaţie grea, dar a reuşit. Aveţi un vizitator.
Uşa se deschise şi apăru, în salon, şeful său de catedră:
- Păi, bine, colega, noi nu ne mai vedem capul de treabă şi tu ţi-ai luat concediu medical? Să te întremezi repede, că ai de centralizat rezultatele testelor iniţiale!

[ link extern ]
elena138,
Mai conteaza?! rezuma in numai doua cuvinte ”adevarul filosofic” (si nu numai) ca mediocritatea face realitatea – si cata cerneala a curs pentru tema aceasta a ”teoriei mediocritatii”!!

Andreea-Ionescu a scris:
ªi când te gândeşti că este unul, la Hamangia, căruia nu i-a mai cerut nimeni impozit. ªi meditează de câteva mii de ani…

:)) Sa nu le dam idei ”conducatorilor iubiti”, ca tot romanii platesc.

***

Ce mai spun oamenii despre si / sau pentru oameni…

Ce spune Tracey Cox despre barbati. Tracey Cox este licentiata in psihologie, a scris editoriale in mai multe reviste "cu renume", este cunoscuta ca... experta in sexologie. Prima sa carte, "Hot sex" a fost un mare succes si a urmat "Hot Relationships, supersex and superflirt" - tot un succes.
Barfa: probabil ca de experta ce este o fi singura - cam asa am constatat ca patesc "expertii" - ii pun pe altii in inferioritate
In fine… Iata "traduceri" de-ale ei (despre barbati) :
1. Isi atinge fatza. Oamenii au tendinta sa-si atinga nasul sau sa-si acopere gura atunci cand mint - zice ea. Zic eu: oamenii isi mai ating nasul cand ii "mananca" - si se poate nimeri o "mancarime" reala intr-un moment "cheie" (diversele alergii "dau mancarimi" ); oamenii isi mai astupa gura (si) atunci cand au probleme cu dantura, sau nu vor sa fie "mirositi" ca au consumat "o gura" de alcool.
Ce mai zice Cox: Vrei sa-ti dai seama daca un tip e singur sau nu? Daca lasa ochii in jos atunci cand te uiti la el, isi atinge nasul cu mana si mai e si foarte agitat e clar ca indruga numai minciuni. Ce zic eu: daca un tip face toate aceste chestii e posibil sa fie excesiv de timid – unul care e "pus pe inselat partenera de viata" stie sa-si controleze "gestica".
Zice Cox: Altii incearca sa-ti abata atentia prin anumite atitudini – exact in acel moment o sa inceapa sa isi netezeasca niste cute de pe camasa. Zic eu: daca e timid sau daca tocmai s-a lasat de fumat, ca exemple?
Zice Cox: Daca sta cu palmele in sus si, prin urmare, cu incheieturile expuse, inseamna ca nu-ti ascunde nimic. Zic eu: cine ar sta prea mult timp langa unul care-si expune palmele, de parca ar cersi?! Sigur, chestiune de interpretare
2. Are caine. Inseamna ca e obisnuit sa puna pe primul loc nevoile celor din jur si sa curete excremente de catel si smocuri de par, asa ca nu poate fi un maniac al curateniei (un defect care-ti taie pofta de amor). Zic eu: nu trebuie sa aiba caine pentru a-ti da seama ca-i un maniac al curateniei; sunt semne mai clare: are grija sa curete scaunul chiar si intr-un restaurant de lux, verifica furculita intre dinti si, eventual, o sterge cu servetul – dupa ce verifica si curatenia servetului, alege pentru plimbare numai locuri "aerisite" s.a. E suficient sa-ti imaginezi cum un tip ca asta te baga sub dus dupa fiecare atingere si-ti trece cheful de amor; daca-si scoate hainele si le aliniaza "frumos" inainte de a se lasa cuprins de pasiune poti sa iei somn de voie sau… calcaiele la spinare.
Zice Cox: sa fii atenta la ce fel de caine are! Daca are un Rotweiller sau alta rasa masiva si destul de periculoasa inseamna ca admira calitatile acestuia, adica e preocupat de parada masculinitatii lui (de altfel e cunoscut sindromul omul mic sau al organului infim – ca si in cazul masinilor mari si puternice). Chiar si din cea mai amabila interpretare tot ar rezulta ca e tipul grabit – nu chiar recomandat pentru un preludiu lent si senzual. Zic eu: poate omul a primit cainele in dar, poate l-a adoptat pentru ca l-a gasit pe strada sau adapostit in curtea lui, poate a fost al unui prieten care a plecat in strainatate sau caruia i-a nascut nevasta… Poate, poate… Poate e un caine foarte bine educat – ceea ce ar schimba datele "problemei"… "Chiar si din cea mai amabila interpretare" imi dau seama ca Tracey Cox nu pare sa fi cunoscut un tip care sa aiba un caine puternic.
Zice Cox: Daca are un pudel spilcuit ar putea fi la cealalta extrema: latura feminina cam prea dezvolatata. Zic eu: si ce ar fi asa rau sa aiba latura feminina mai dezvoltata? Se zvonea ca femeile cauta tandretea, intelegerea etc din partea partenerului… Zice Cox: cel mai indicat tip: cel care cocoloseste un maidanez simpatic. Aceasta inseamna ca arata o sanatoasa lipsa de respect pentru aparente, dar pretuieste carisma (da, si cainii pot avea carisma) ceea ce inseamna ca e capabil sa vada dincolo de aparente. Zic eu: maidanez sau caine de rasa, caine mare sau caine mic atitudinea tipului fatza de animal spune mai mult decat orice alta interpretare.
3. Nu e Brad Pitt. Zice Cox, gandindu-se, probabil, la stereotipul frumusetii masculine, dupa mintea ei si a celor cateva mii care l-au votat pe Pitt intr-o revista, ignorand astfel gusturile a milioane de femei. Zic eu: cine naiba il vede "frumusete" pe Pitt? Nu pare… efeminat? (stop: gusturile nu se discuta). Zice Cox: Daca nu e nemaipomenit de aratos (dupa care standarde? intreb eu) inseamna ca nu e asaltat de femei care doresc sa-si preseze trupul de al lui asa ca e foarte probabil ca el isi va folosi timpul si energia pentru a le face fericite pe cele care il vor. Zic eu: asta da compliment! Cine isi doreste un… incolor pe care sa nu-l admire si alte femei? Puterea lui adevarata, caracterul, sentimentele pentru cea langa care este vor fi dovedite prin… rezistenta la ispita.
4. Miroase… dumnezeieste, zice Cox si intreb: cum miroase dumnezeirea? Miroase a smirna, a mirt, a busuioc sau a Denim, Axe, si multe alte… esente pe baza de mosc si sau ambra si sau santal? Zice Cox: mirosul este unul dintre indicatorii atractiei dintre persoane si cu cat ti se pare ca miroase mai seducator cu atat mai complementari ati putea fi din punct de vedere genetic. Zic eu: Uau! Da, mirosul, dar cel natural, nu acoperit cu esente produse in laborator! Si apoi: poate-mi place mie mirosul lui, dar daca lui nu-i place mirosul meu… Ei?
5. Este amuzant. Oricine poate rade de propria-i persoana. In afara patului are constiinta de sine dezvoltata. Umorul lui autodepreciativ indica clar faptul ca nu se ia foarte in serios si ca nu e egocentric – zice Cox. Zic eu: sa aud despre un tip care se amuza cand "da rateuri in pat"! Atunci chiar as zice ca are simtul umorului! Si mai zic: doar asta intelege Cox prin "este amuzant" : un tip care "face misto" de el? Nasol! In ce lume trista cred ca traieste…

Ce de texte, ce de texte… Si unii chiar iau de bune toate aberatiile debitate de oameni cu mult timp liber…

Cartile amintite aici nu le-am gasit in libraria prezentata mai sus :)
Pai daca citesti ce zice cucoana asta, chiar ca te bucuri ca te-ai nascut femeie!!!
Dar tu ai spicuit, nu-i asa? Probabil ca ea are si argumente pentru ceea ce abereaza....
Doamne, ce complicat e sa privesti omul asa cum e! Pai daca mai participa si instinctul (ca omul e si el o specie cu instincte) si omul se potriveste pe tiparul tau (fiecare are un tipar emotional al sexului opus, de aici si rateurile repetate in casnicii), atunci avem liniste si pace. Totusi, raman la parerea mea, ca influenta informatiei face viata asa de grea, ca si binevoitorii care emit judecati de valoare asupra partenerilor (vezi cea mai buna prietena, matusa etc sau cel mai bun prieten, unchi sau mama). Evident, si penetrarea mass-mediei de catre orice exchibitionist tot cam aia e :strambatura:
Umorul este apanajul omului inteligent, atat intelectual cat si emotional, or daca-i introduc si umorul in scale gradate, ce-i mai ramane nescanat? Io relationez foarte putin spre deloc cu incruntatii, indiferent de relatie (profesionala, amicala, de vecinatate, de rudenie etc).
Apoi, cui foloseste sa-si traiasca viata numai in stress? In loc sa te bucuri ca ai , te chinuiesti sa vezi "de ce" sau "daca aia/daca ailalta"?! Stupid!
Autoironia este, de asemenea, apanajul omului inteligent. Pot pricepe multi aceasta, dar restul?!:(

Zice Cox: sa fii atenta la ce fel de caine are! Daca are un Rotweiller sau alta rasa masiva si destul de periculoasa inseamna ca admira calitatile acestuia, adica e preocupat de parada masculinitatii lui (de altfel e cunoscut sindromul omul mic sau al organului infim – ca si in cazul masinilor mari si puternice).

Sa mor daca inteleg! Adica ce sa faca? Sa-si puna tocuri si sa faca parada feminitatii?!:giggle:
Zice Cox: Daca are un pudel spilcuit ar putea fi la cealalta extrema: latura feminina cam prea dezvolatata.
Mie mi-e ca si-ar cam rasfata partenera... dar mai stii? Sau cum ar trebui sa fie pudelul? Latos si cu ciulini in blana? Da' ce-i, roker?
Dar despre pisici nu zice nimic?! Sau iepuri de casa, hamsteri ori papagali... :wassat:

Nu mai zic nimic, ca si-asa eu sunt blonda...;)

Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2012
elena138, utilizator
:"> l-am postat ..dar aici e mai potrivit..constat, dupa discutia...anterioara


LOGICA MASCULINA Era odata un barbat care avea trei iubite, dar nu stia cu care sa se insoare. Asa ca a decis sa-i dea fiecareia cate 5000 de dolari ca sa vada cum ii cheltuie fiecare. Prima iese in oras si sparge toti banii. Isi ia haine noi, isi schimba coafura, isi face manichiura, pedichiura, tot tacamul si-i zice barbatului: "Am cheltuit banii ca sa fiu frumoasa pentru tine, pentru ca te iubesc asa de mult." A doua a iesit in oras si a cumparat crose noi de golf, un CD player, un televizor si o combina si i le-a dat barbatului, spunandu-i: "Am cumparat aceste cadouri pentru tine, cu banii pe care mi i-ai dat, pentru ca te iubesc asa de mult." Cea de-a treia ia cei 5000 de dolari si-i investeste in actiuni, dubleaza suma, returneaza cei 5000 de dolari barbatului si reinvesteste restul. Ea i-a zis: "Investesc restul banilor pentru viitorul nostru, pentru ca te iubesc atat de mult." SI ACUM LOGICA MASCULINA S-a gândit el mult, s-a gandit bine, apoi a decis sa se însoare cu cea care avea sanii cei mai mari!
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Intra aici cu sufletul si esti mai acasa ca oriunde... justitiarul3 justitiarul3 Daca iubesti poezia, daca esti fascinat de frumusetea cuvantului... nu sta pe ganduri, scrie, scrie asa cum stii tu, incepe cu putin si mai ales nu-ti fie ... (vezi toată discuția)
De la mos craciun pentru toti membrii comunitatii avocatnet.ro Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR Aseara-a venit Mos Craciun, Mosul cel darnic si cel bun. Sper ca din sacul plin cu toate V-a adus Mosul multa sanatate! Petreceti sarbatorile cu ... (vezi toată discuția)