avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - ...
Discuție deschisă în Cultură generală

Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - fabule

Dacă Andreea E a ajuns în manualul de istorie alternativă, de ce nu ar ajunge şi maneliştii în manualele de literatură română? Probabil asta s-a întrebat persoana care a compus următorul comentariu literar.
Este vorba despre un text care circulă pe internet. Cu speranţa că nu vom apuca ziua când vom vedea acest text într-o lucrare de bacalaureat, vă prezentăm în continuare... comentariul litarar al unei manele.

"Trei luni de senzaţii" de Florin Peşte - Comentariu literar

Încă din primele versuri, autorul plasează acţiunea într-un mediu feeric.
"Ce miracol şi ce vrajă /Stau cu gagica pe plajă"
Prin folosirea cuvintelor miracol şi vrajă, poetul ne trimite într-o lume magică, interzisă muritorilor de rând. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonişti pe plajă - trimitere directă la infinitul mării, care ar putea sugera şi iubirea nesfârşită, dar şi eternitatea. Nisipul ne duce cu gândul la scurgerea timpului, autorul reuşind astfel să îmbine prin folosirea unui singur cuvânt, atât infinitul cât şi perenul.
În următoarele două versuri, poetul doreşte să împace relativa bipolaritate dintre infinit şi peren:
"Am chef de distractie/ 3 luni de senzatie"
Conştient de clipa fermecată pe care o trăieşte, autorul îşi avertizează ascultătorul (cititorul) că iubirea nesfârşită, dragostea profundă, infinitultul, alfa şi omega, arde intens, asemeni razelor unei zile însorite de vară, comprimându-se în "3 luni de senzaţie". Necuprinsul este asfel încadrat în limite foarte bine delimitate - trei luni - iar profunzimea sentimentelor umane îmbracă forma senzaţiilor.
Iubirea magică nu are suişuri sau coborâşuri. Aşa cum spune şi poetul, cuvintele de ordine în cazul unei asemenea iubiri sunt cheful şi distracţia alături de gagiu sau gagică.
Folosirea cuvintelor nu este deloc întâmplătoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin să sugereze faptul că cel care vorbeşte este un om asemeni nouă, care însă, conform preceptului biblic, şi-a pus în valoare, talanţii, reuşind să pătrundă într-o lume de vis.
A doua strofă a cântecului descrie opulenţa de care se bucură eroul.
"Dau o cheie la Mertan Si am plecat pe litoral/Mi-am pus plinul de benzina/ Si in dreapta o blondina"
"Merţan"-ul face trimitere la stilul de viaţă al marilor padişahi. Folosirea expresiei "plinul de benzină" nu este deloc întâmplătoare. Ea ilustrează verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu operează cu jumătăţi de măsură. Totul sau nimic pare a fi deviza după care se conduce.
Noţiunea “plin” are şi un sens metaforic. Ea prezintă maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfecţiune. Acest lucru este confirmat şi de termenii cu care este descrisă marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fată oarecare. Ea este o "blondină" - simbol al frumuseţii feminine, aşezate la dreapta bărbatului. Afirmaţia este întărită în versul al doilea din cea de a treia strofă.
"Am mertanul de mult timp/ Si-o blondina prototip/ E a mea numai a mea/Si-mi petrec vara cu ea"
Hiperbola "blondină prototip" descrie în profunzime calităţile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinţă unică. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-şi descrie iubita - "prototip" - autorul ne reaminteşte că dragostea lui este asemenea ţinuturilor exotice, fascinante dar încă neexplorate în profunzime, afirmaţia fiind întărită şi de plasarea poveştii în anotimpul de vară.
Ultima strofă descrie actul de iubire dintre cei doi. În primele două versuri, ne este prezentată atmosfera care domneşte între îndrăgostiţi.
"Marea neagra e calduta/ Blonda-i sexy si finuta"
Iubirea se consumă în apa caldă a mării. Cristalinul mării descrie sentimentele celor doi iar căldura apei descrie relaţia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imună la scurgerea timpului.
"Ziua stau cu ea la soare/Noaptea o scot la plimbare"
Succesiunea zi-noapte nu poate perturba trăirile profunde alte tinerilor îndrăgostiţi, dar autorul lasă o portiţă de ieşire din această idilă aproape perfectă. Folosirea termenului "noaptea" din ultimul vers avertizează cititorul că totul poate fi perfectibil, chiar şi iubirea, iar dacă peste iubirea dintre cei doi s-ar lăsa întunericul, eroul va trece şi peste acest obstacol. Este vorba doar de trei luni de distracţie.




Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:05, 9 Mai 2017
eucivilavocat… ar trebui sa “analizam” textul de mai sus sau… logica? :))


**

De la Liviu

La “Jean Monnet”, fără scandal, nici măcar sexual, de C.T.Popescu, 6 Decembrie 2011

Am fost dus la liceul "Jean Monnet" de serviciul de marketing al ziarului Gândul, ca să facem un "eveniment". Elevii aveau să citească nişte referate cu ocazia zilei mondiale a păcii, poluării sau prezervativelor, nu-mi mai amintesc exact, iar subsemnatul trebuia să le aprobe cuvântând încântat şi înţelept.
Încă din curte am fost plăcut impresionat de buna creştere a elevilor şi elevelor care palmau cuviincios ţigările de cum mă vedeau. În faţa şcolii încercasem un sentiment de dezamăgire dând cu ochii de limuzinele şi gipurile de la BMW în sus care staţionau probabil în aşteptarea copiilor. Dau un rău exemplu părinţii care îşi duc şi îşi iau odraslele de la şcoală cu astfel de vehicule. Dar am aflat imediat, cu uşurare, că mă înşelam şi eram nedrept: maşinile erau în bună parte ale copiilor, nu ale părinţilor.
Mi s-au părut foarte interesante privirile câtorva domnişoare eleve machiate cu grijă, în ochii cărora citeam dorinţa de a fi înfiate: "Ãsta-i ăla de la televizor!".
Când mă aflu în faţa unei asistenţe, încerc să o simt ca pe o singură fiinţă. Să percep spiritul adunării şi umoarea ei din acel moment. Tinerii care umpleau sala de festivităţi de la "Jean Monnet" s-au comportat ca un ecran reflectorizant; de la ei nu mi s-a întors decât imaginea mea în ochii lor: un papagal fără perucă, pe care îl aşteptau curioşi să spună cuvinte ca un om.
Începe sesiunea de comunicări. O domnişoară elevă scundă şi cu părul afro citeşte ceva în care apare mereu sintagma "filozoful Rîlea". Rîlea în sus, Rîlea în jos, zice dânsa cu hotărâre şi dicţie. După ce s-a oprit, am întrebat-o cu toată delicateţea de care sunt în stare: "Pe filozoful Rîlea îl mai cheamă şi Marian? Sau Mihail?". Începe să cotrobăie uşor iritată prin hârtii. "Staţi liniştită, voiam doar să vă spun că, dacă îl cheamă Mihail, atunci nu e vorba de magicianul Marian Rîlea, de la emisiunea Abracadabra, ci de un anume Mihail Ralea, autor al cărţii «Explicarea omului», de exemplu."
Pe măsură ce curgeau luările de cuvânt ale domnilor elevi mă cuprindea tot mai limpede halucinaţia că îi văd patinând pe o piftie îngheţată, formată din cuvintele limbii române. Părea că puteau la fel de bine să citească, cu tot atâta aderenţă la sensuri, texte în finlandeză sau urdu.
Când o altă simpatică elevă a început să profereze în duşmănie cuvântul "crochete" într-un referat de literatură română, n-am mai putut să rabd până la capăt: "Domnişoară, e vorba de croşete, trei puncte între paranteze drepte, care indică înlăturarea unui fragment de text, crochetele să le mănânci tu cu mumă-ta."
S-a îmbăţoşat pe loc şi mi-a zis-o de la obraz: "Domnule profesor, n-aveţi dreptul să mă insultaţi!". Dar nici la fraza asta n-avea lipici, parcă era un colindător de metrou intonând "Încetaţi să mă mai desconsideraţi...".
"Nu sunt profesorul dumneavoastră, domnişoară, şi ce-am zis e un citat din Caragiale". Mai era doar o întrebare de pus: "Dragi elevi, cine dintre dumneavoastră a dorit ca subsemnatul să vină aici, la "Jean Monnet"? Ãla eu, ăla eu, linişte cu chicoteli decente.
După care mi-am luat tălpăşiţa, fără scandal.
PS
Astea se întâmplau cu ceva vreme în urmă. Acum, elevii aceia au vârsta animalului cu creastă care a omorât oameni în Floreasca, cu maşina de la taticu, şi pe care Justiţia română l-a pus în libertate ca să mai poată trage un chiolhan în amintirea răposaţilor.
[ link extern ]

:rolleyes:
eucivilavocat a scris:

[ link extern ]

:rolleyes:


Foarte frumoasa melodia. ;)


Testamentul pensionarului risipitor - dupa Tudor Arghezi

Nu-ţi voi lăsa drept bunuri, după moarte,
decât o casă, fiule, o-mparte
cu fraţii tăi, aşa cum socotiţi,
căci altă casă n-o să mai primiţi!

La anii mei (destui!), eu nu am ştire
ca-n "epoca de tristă amintire",
hulită ieri, dar astăzi regretată,
să-şi fi făcut atâtea griji un tată
că, după ce va trece-n nefiinţă,
copiii n-or să aibă locuinţă.

Tu, vezi de pune banul peste ban,
balconul să-l închizi cu termopan,
să-l faci o locuinţă potrivită
pentru Getuţa, dacă se mărită,
Gigel, cu-ai lui copii, câţi or să fie,
să locuiască în bucătărie,
sufrageria, de-i compartimentată,
s-o foloseşti tu cu Mioara, tată,
iar dormitorul, de-l închiriaţi,
aveţi şi nişte bani asiguraţi.

Ca să pot, azi, acest apartament
să vi-l asigur printr-un testament,
am fost cu stăpânirea în prigoană
şi-am mers din garnizoană-n garnizoană,
am locuit în câte-o chichineaţă
şi ceaiul mi-am făcut la o zăgneaţă,
sudoarea muncii zecilor de ani
am pus-o-n casa asta, nu în bani,
gândind că voi avea, la bătrâneţe,
un loc în care să îmi daţi bineţe,
când veţi veni la mine, oarecând,
în jur nepoţii să îi văd râzând
şi să dau huţa-huţa pe genunchi
vlăstarele din prea bătrânu-mi trunchi.

Nu crede în programul "Prima casă",
că asta-i, tată, vorbă mincinoasă
cu care vor, desigur, guvernanţii
să îşi atragă, cât mai mulţi, votanţii
şi nici în Nuţi Udrea să nu rişti
să te încrezi, că vin specialişti,
nu zece, dar niciunul pe la sate,
nici de le-ar face dânsa chiar palate!

Durerea strânsă, surdă şi amară,
au pus-o-n geamantan, plecând din ţară,
s-ajungă "căpşunari" prin Danemarca,
văzând c-aicea se scufundă barca.

Să revenim, eu zic, la testament!
La bancă ţi-am trecut, prin virament,
în contul tău deschis acum doi ani,
la sfatul mamei tale, nişte bani.

E suma ce a fost agonisită
din pensia aceasta nesimţită
pe care Boc şi doamna cea bălaie
se dau de ceasul morţii să mi-o taie.

Cu banii ăştia ştii tu ce-o să faci,
sunt bani pentru colivă şi colaci
şi, s-ar putea, din ei să-ţi mai rămâie
şi pentru două boabe de tămâie.

Cu astea, eu închei acest legat
pe care, astăzi, iată, l-am semnat...

Tatăl risipitor
Metode de a cuceri un barbat…
Vrei partenerul potrivit?! Tine cont de sfaturile de mai jos! Sau, mai bine, nu… :D


Metode de a cuceri un bărbat se pare că sunt foarte multe şi, oricum, acestea depind de inventivitatea şi isteţimea feminină. Există milioane de femei pe mapamond care se plâng din cauza faptului că nu reuşesc să-şi găsească partenerul potrivit. Pentru a nu face parte dintre ele, ţineţi cont de următoarele sfaturi oferite de revista "Woman World":
- Când ajungi într-o societate şi vrei să flirtezi, ai nevoie doar de 10 secunde ca să arunci o privire. Dintr-un foc, ai ales.
Comentariu personal: si n-ai cea mai vaga idee daca tipul are sau ba consoarta.

- Caută să atragi atenţia printr-un zgomot (ciocnind un pahar, râzând ceva mai tare). Scopul este, bineînţeles, să fii remarcată de "victima" pe care ai pus ochii.
Comentariu: mai bine atrage atentia turnand cafea fierbinte in poala celui care e mai aproape de tine - sigur nu te va uita.

- Îl fixezi şi rămâi cu privirea asupra lui. Figura se poate repeta de mai multe ori. Acest semn s-ar putea traduce prin: "Fii atent la mine!"
Comentariu personal: sau se poate traduce prin: “ai slitul desfacut”

- După ce i-ai atras atenţia, cobori încet pleoapele şi-ţi mângâi îndelung părul.
Comentariu: mangai parul indelung daca e destul de lung, altfel iti mangai - de nebuna - teasta si pare ca ai tic nervos.

- Îl priveşi din nou, te întorci, îţi dai părul pe spate, apoi zâmbeşti. Dacă te găseşte simpatică, el vine spre tine şi conversaţia începe.
Comentariu: se pare ca sfaturile sunt pentru despletite, nu pentru cele cu sarmalute.

- În timp ce bărbatul vorbeşte, tu îl priveşti drept în ochi şi aprobi discret, dând din cap.
Comentariu: da, sa aprobi, chiar daca-ti vorbeste despre filmul vizionat cu o seara in urma.

- Bărbatul atinge uşor, ca din întâmplare, braţul tău. Cobori capul şi nu zici ceva.
Comentariu: sa ai grija unde iti tii bratele, sa le poata atinge ca din intamplare.

- Te sprijini uşor de el. "Am încredere în tine!" îi comunici, în acelaşi limbaj secret.
Comentariu: ai grija sa nu creada ca esti cam ametita…

- Atingi cu mâna dreaptă umărul bărbatului, în timp ce buzele aproape că ating obrazul acestuia. Aceasta înseamnă "doresc să fiu cât mai aproape de tine".
Comentariu: categoric in acest mod gasesti un partener potrivit! Pentru o ora…

- Te îndepărtezi puţin de el şi priveşti cu timiditate spre podea, semnificaţia gestului fiind "accept".
Comentariu: ce naiba sa accepti? Sa pleci cu cel care-ti va fi partener potrivit timp de o ora, in cel mai fericit caz?

- Zâmbeşti dulce, iar el îţi îmbrăţişează umerii. Aceasta înseamnă "suntem de acord".
Comentariu: cum arata un zambet dulce n-am idee, dar ce faci daca el nu-ti imbratiseaza umerii? Ti se rupe filmul sau sari etapa?

- Acum, nu mai este nevoie să faci ceva. Vă sărutaţi. Restul depinde de acest sărut.
Comentariu: da, chimia intra in functiune…

- La prima întâlnire, nu vorbi mai mult decât este necesar, lasă-l pe el să-şi descarce sufletul.
Comentariu: ………………………

- Nu-i telefona tu prima şi în nici un caz de două ori în aceeaşi zi. Conversaţia nu trebuie să dureze mai mult de 10-15 minute.
Comentariu: desigur, mai ales ca el ii va spune: nu ma suna, te sun eu. Si, daca suna, trebuie sa-i inchizi telefonul dupa un sfert de ora? Poate omu’ abia s-a incalzit.

- Sfârşitul primei întâlniri trebuie să fie din iniţiativa ta
Comentariu: Bine.




(sursa: un site oarecare unde se citeaza din revista Woman World )
FABULA TURISMULUI

Chelise Leul-rege dar coama şi-o păstrase

ªi tot avea succesuri când se plimba pe strasse,

Era bătrân şi totuşi, cu ochii lui saşii,

Vedea să-i mai plesnească cu coada pe copii,

Avea şi laba tare, de-aceea, cucerită,

O vulpe se-aciuase în marea lui suită .

ªi cum era-nzestrată cu-o fire pudibondă,

ªtiind cât de sensibil e Leul la o blondă,

Ea s-a vopsit degrabă-n culoarea de-acest ton,

Apoi, luând poşeta de super-lux, Vuitton,

S-a dus la el cu nurii, sperând să fie-aleasă,

În noua guvernare pe-un post de ministreasă.

(Fuseseră alegeri în toamna-acelui an

ªi-acum se dădea lupta pe marele ciolan).

Deşi cam găinară, cum unii, cu cinism,

O criticau în presă, ajunse la... turism.

ªi cu tupeu ceru să i se-aloce banii

Cât alte ministere nu au primit cu anii,

Voia s-aducă păsări şi ouă de-mprumut,

Că-n criza asta mare, nici jungla n-a avut,

Dorea ea să impună unbrandmiraculos:

The land of choise-jungla, să-i fie de folos

Ca, atrăgând turiştii cu minte de copii,

Ea să câştige bani tot din găinării.

- Stăpâne Leu,strigă masivul elefant,

Mă văd chiar obligat să nu fiu elegant,

Această blondă sexy, chiar vrea să te prostească?

Turismul cu asfalt doar poate să-nflorească,

Eu ca ministru pus, în junglă, la transporturi

Am chiar pentru turism o mie de-alte ponturi!

Dar blonda ministreasă cu zâmbetu-i perfid,

Îşi apără bugetul, intervenind rapid:

- Turiştii, spuse vulpea, când n-ai infrastructură,

Vor pe la noi să vadă doar oul cum se fură!

Autostrăzi, şosele găsesc în alte părţi,

Dar cum se fură-n junglă, nu scrie nici în cărţi!

Doar asta-i va atrage şi-un... farmec fecioresc,

Al meu, dacă le-arăt cum ştiu să călăresc!

ªi ca să demonstreze cât este de cochetă,

Ea-ncălecă un cal, apoi o bicicletă,

Încât şi elefantul, sedus de călărit,

L-a aprobat pe rege care-a decis grăbit,

Nălţându-şi de pe tron statura lui ilustră,

Cu ochii îndreptaţi spre scurta vulpii fustă:

- Decât să mai dăm banii pe-asfalturi la străini,

Mai bine-i investim în ouă şi găini!

Astfel primi vulpiţa vopsită auriu,

O sumă foarte mare... topită, cum? Nu ştiu!

Căci nici găini, nici ouă în junglă n-a adus,

Ci numai un... cocoş pe post de... soţ supus.

MORALA mi se pare pierdută-n veşnicie:

Turismul pentru-o "vulpe" e tot găinărie!

Eu zic ca sfaturile de mai sus nu tin in fata acestui spectaculos exemplu...:D


Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Intra aici cu sufletul si esti mai acasa ca oriunde... justitiarul3 justitiarul3 Daca iubesti poezia, daca esti fascinat de frumusetea cuvantului... nu sta pe ganduri, scrie, scrie asa cum stii tu, incepe cu putin si mai ales nu-ti fie ... (vezi toată discuția)
De la mos craciun pentru toti membrii comunitatii avocatnet.ro Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR Aseara-a venit Mos Craciun, Mosul cel darnic si cel bun. Sper ca din sacul plin cu toate V-a adus Mosul multa sanatate! Petreceti sarbatorile cu ... (vezi toată discuția)