Aplauze pentru publicarea celor 25 de reguli ale dezinformarii! =D>
www.avocatnet.ro/content/for...
***
milicadamian a scris:
eu, acum daca sunt asa mare pe cine tre' sa bag in seama :D
Pe cine vreti (sau pe nimeni), cat timp sunteti strain de ipocrizie.
E o alta caracterizare a lui Dinu Paturica, personajul central al romanului
Ciocoii vechi si noi, de Nicolae Filimon.
Un om ”de valoare” nu priveste pe nimeni cu superioritate - indiferent care-i este pozitia sociala - si nici nu-si va nega trecutul.
Ca tot am adus vorba... ;) Dinu Paturica stia el de ce se insoara din interes...
Explicaţie despre motivele pentru care căsătoria este justificată economic:
Căsătoria poate fi privită ca un contract în care cei doi soţi împart veniturile, locuinţa, abilităţile productive şi bineînţeles favorurile sexuale, într-un mod în care ambii profită.
Din această perspectivă apar multe
avantaje de productivitate, de exemplu:
- e mai uşor să găteşti o masă pentru doi, decât două pentru o persoană,
- într-o locuinţă pot sta două persoane la aproape acelaşi cost ca şi o persoană,
- la fel se pot împărţi costurile la folosirea în comun a altor diverse bunuri, de la pat, la televizor şi la autoturism,
- se împart şi diverse cheltuieli, de la cheltuieli gospodăreşti, la excursii şi până la cele privind creşterea copilului.
Se aplică
diviziunea muncii, probabil că soţia se va pricepe mai bine la gătit faţă de soţ, iar acesta ar putea să se descurce mai bine la meşterit prin casă.
1.În familie există un avantaj chiar în comparaţie cu un prestator de servicii, pentru că se elimină costurile intermediare şi timpul necesar pentru a negocia şi efectua serviciul respectiv, mai ales dacă este unul minor.
2.Al doilea avantaj este supra-specializarea; de exemplu, oricât de bun este un bucătar de la restaurant, el nu are cum să ştie exact gusturile mele şi ale soţiei, în timp ce în cadrul familiei acestea deja sunt cunoscute.
Un aspect important al căsătoriei este că e un
contract pe termen lung, iar motivul economic este acela că se formează un aşa numit monopol bilateral între cei doi soţi. În cuvinte simple, fiecare a petrecut un timp pentru a se adapta la preferinţele celuilalt şi a i se accepta preferinţele sale până a ajuns la o normalitate. Este foarte greu să renunţi la toate beneficiile normalităţii şi să pierzi poate o parte din prieteni, locuinţa sau alte bunuri comune, contactul cu copilul sau copii, aşa că este un stimulent puternic să rămâi căsătorit.
Totuşi în monopolul bilateral apare o
mare putere de negociere a fiecărui soţ, respectiv fiecare poate fi tentat să profite de faptul că celălalt nu va renunţa la relaţie, pentru a-şi impune punctul de vedere şi asta uneori duce tocmai la divorţ.
Căsătoriile din dragoste au şi ele un efect economic benefic pentru că ajută în procesul de negociere discutat la punctul anterior. Soţul care îşi iubeşte soţia va fi mai puţin tentat să exercite toată puterea de negociere reală pentru că asta va duce la supărarea soţiei şi prin urmare propria lui nefericire. Astfel căsătoria lor va dura mai mult şi va beneficia mai mult de avantaje.
Un fel de concluzie:
Căutarea partenerului/partenerei perfect(e) are un preţ, probabil n-ar trebui să vă aruncaţi înainte cu ochii închişi dar vă costă să amânaţi. O altă concluzie oarecum interesantă este că e avantajos ca partenerii să aibă ocupaţii diferite, astfel îşi maximizează beneficiile căsătoriei. În ultimul rând, căsătoriile din dragoste au şanse cel puţin egale cu cele din interes, dar o probabilitate mai mare să reziste pe termen lung.
(David D. Friedman)
[ link extern ] /