avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - ...
Discuție deschisă în Cultură generală

Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - fabule

Dacă Andreea E a ajuns în manualul de istorie alternativă, de ce nu ar ajunge şi maneliştii în manualele de literatură română? Probabil asta s-a întrebat persoana care a compus următorul comentariu literar.
Este vorba despre un text care circulă pe internet. Cu speranţa că nu vom apuca ziua când vom vedea acest text într-o lucrare de bacalaureat, vă prezentăm în continuare... comentariul litarar al unei manele.

"Trei luni de senzaţii" de Florin Peşte - Comentariu literar

Încă din primele versuri, autorul plasează acţiunea într-un mediu feeric.
"Ce miracol şi ce vrajă /Stau cu gagica pe plajă"
Prin folosirea cuvintelor miracol şi vrajă, poetul ne trimite într-o lume magică, interzisă muritorilor de rând. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonişti pe plajă - trimitere directă la infinitul mării, care ar putea sugera şi iubirea nesfârşită, dar şi eternitatea. Nisipul ne duce cu gândul la scurgerea timpului, autorul reuşind astfel să îmbine prin folosirea unui singur cuvânt, atât infinitul cât şi perenul.
În următoarele două versuri, poetul doreşte să împace relativa bipolaritate dintre infinit şi peren:
"Am chef de distractie/ 3 luni de senzatie"
Conştient de clipa fermecată pe care o trăieşte, autorul îşi avertizează ascultătorul (cititorul) că iubirea nesfârşită, dragostea profundă, infinitultul, alfa şi omega, arde intens, asemeni razelor unei zile însorite de vară, comprimându-se în "3 luni de senzaţie". Necuprinsul este asfel încadrat în limite foarte bine delimitate - trei luni - iar profunzimea sentimentelor umane îmbracă forma senzaţiilor.
Iubirea magică nu are suişuri sau coborâşuri. Aşa cum spune şi poetul, cuvintele de ordine în cazul unei asemenea iubiri sunt cheful şi distracţia alături de gagiu sau gagică.
Folosirea cuvintelor nu este deloc întâmplătoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin să sugereze faptul că cel care vorbeşte este un om asemeni nouă, care însă, conform preceptului biblic, şi-a pus în valoare, talanţii, reuşind să pătrundă într-o lume de vis.
A doua strofă a cântecului descrie opulenţa de care se bucură eroul.
"Dau o cheie la Mertan Si am plecat pe litoral/Mi-am pus plinul de benzina/ Si in dreapta o blondina"
"Merţan"-ul face trimitere la stilul de viaţă al marilor padişahi. Folosirea expresiei "plinul de benzină" nu este deloc întâmplătoare. Ea ilustrează verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu operează cu jumătăţi de măsură. Totul sau nimic pare a fi deviza după care se conduce.
Noţiunea “plin” are şi un sens metaforic. Ea prezintă maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfecţiune. Acest lucru este confirmat şi de termenii cu care este descrisă marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fată oarecare. Ea este o "blondină" - simbol al frumuseţii feminine, aşezate la dreapta bărbatului. Afirmaţia este întărită în versul al doilea din cea de a treia strofă.
"Am mertanul de mult timp/ Si-o blondina prototip/ E a mea numai a mea/Si-mi petrec vara cu ea"
Hiperbola "blondină prototip" descrie în profunzime calităţile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinţă unică. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-şi descrie iubita - "prototip" - autorul ne reaminteşte că dragostea lui este asemenea ţinuturilor exotice, fascinante dar încă neexplorate în profunzime, afirmaţia fiind întărită şi de plasarea poveştii în anotimpul de vară.
Ultima strofă descrie actul de iubire dintre cei doi. În primele două versuri, ne este prezentată atmosfera care domneşte între îndrăgostiţi.
"Marea neagra e calduta/ Blonda-i sexy si finuta"
Iubirea se consumă în apa caldă a mării. Cristalinul mării descrie sentimentele celor doi iar căldura apei descrie relaţia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imună la scurgerea timpului.
"Ziua stau cu ea la soare/Noaptea o scot la plimbare"
Succesiunea zi-noapte nu poate perturba trăirile profunde alte tinerilor îndrăgostiţi, dar autorul lasă o portiţă de ieşire din această idilă aproape perfectă. Folosirea termenului "noaptea" din ultimul vers avertizează cititorul că totul poate fi perfectibil, chiar şi iubirea, iar dacă peste iubirea dintre cei doi s-ar lăsa întunericul, eroul va trece şi peste acest obstacol. Este vorba doar de trei luni de distracţie.




Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:05, 9 Mai 2017
multumesc pentru urari si la fel va doresc si dvs...
la mea e saraca dar am speranta[ link extern ]


probabilitatea sa merg sa o ajut pe mama la prasit la vie pe acest fond muzical e mai mare ca aia in care sa ma duc in ibitza sau altundeva....desigur pe fondul impus:D
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
ContSters290615, utilizator
:D In vacanta asta voi incerca ceva nou: restaurare de monumente ... Sper sa-mi iasa. Concediul va fi mai la toamna, dupa canicula :)

Sunt urzici? ;) Moricone e oriunde binevenit :)) chiar si printre sfinti :">
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
elena138, utilizator

Cand e bine sa suni pentru a stabili o intalnire de afaceri cu un roman?

Luni? Nu.
Lunea toti romanii incep munca. Sunt bulversati dupa un weekend de alergaturi prin mall-uri, la gratare sau la munte.
Daca au mai prins si o petrecere cu multe grade ai si sansa sa ii gasesti mahmuri si cu dureri de cap.
Lunea iese din discutie.

Marti? Nu.
Niciodata nu este bine sa ii suni martea. De teama celor trei ceasuri rele si a altor superstitii transmise prin viu grai tocmai din mediul elevat al mahalalelor, romanii nu pot sa gandeasca bine.
Intreaga zi le este ocupata cu identificarea celor trei ceasuri.

Miercuri? Nu.
Miercuri este prima zi de lucru a saptamanii. Prima zi in care romanul poate munci.
Pai daca tu il deranjezi atunci, cand mai poate el sa isi termine treaba?
Excludem si miercurea.

Joi? Hmm…
Se pare ca joia este o zi in care romanul ar putea sa se rupa din ritmul lui de munca (?) si sa discute si alte lucruri.
Merita incercat joi dar mare atentie: gandurile lui sunt total directionate catre ziua de vineri care este sinonima cu inceputul weekendului.
Sanse de 50%.

Vineri? Nici gand.
E ziua cea mai frumoasa a romanului aflat in campul muncii.
Programul e scurt, atmosfera de vacanta, toata lumea se gandeste cum sa isi termine treaba mai repede sau mai superficial si sa fuga cat mai repede de la munca.
Daca incerci sa suni risti sa auzi un “Hai, dom’le, nu vezi ce frumos e afara? Hai s-o lasam pe saptamana viitoare”.
Concluzie: Never on Friday!

[ link extern ] /

Premieră la Bac: Subiectele de la limba română, ilustrate pentru elevii care nu știu să citească
01 iulie 2013Dan Panaet0 comentarii

Elevii de clasa a XII-a care nu știu să citească și dau Bac-ul în această sesiune pot răsufla ușurați. Special pentru ei, Ministerul Educației a introdus subiectele ilustrate cu fotografii expresive, din care elevii pot înțelege cerința și fără să descifreze scrisul. ”Să spunem că la unul dintre subiecte pică nuvela istorică. Avem o poză cu Radu Mazăre îmbrăcat în voievod dement din Moldova secolului al XVII-lea. Elevii care s-au pregătit, însă nu știu să citească, înțeleg de aici că au de comentat nuvela Alexandru Lăpușneanu, de Costache Negruzzi”, explică Remus Pricopie, ministrul Educației.
Există și voci care spun însă că fotografiile îi vor induce în eroare pe elevi. Cunoscutul artist Puya spune că e foarte greu să ilustrezi, printr-o simplă imagine, conceptul de șmecherie. El este de părere că absolvenții de clasa a XII-a trebuie să aibă la dispoziție un videoclip sau chiar un album întreg pentru a înțelege că este vorba despre importanța tupeului și a combinațiilor în viața de cartier.
”Dacă n-ai fost acolo, e imposibil să înțelegi, degeaba le arăți o poză. Eu am văzut cu ochii mei când a venit garda și l-a luat pe Sișu. Numai băiețașii care erau și ei de față știu despre ce e vorba de fapt, m-ai înțeles? Lumea poate să spună orice despre noi, dar viața în Sălăjan e altfel și nimic n-o să schimbe asta, auzi? Grasule, lumea trebuie să știe cine ești,” ar fi declarat Puya, arătându-se astfel sceptic față de inițiativa Ministerului Educației.

[ link extern ]

Cameleonul social
Mecanisme greu de înțeles pentru mine se pun în mișcare atunci când omul își schimbă statutul socio-profesional. Dacă până la momentul în cauză persoana este încadrată în limite normale de către apropiații săi, imediat ce ajunge pe un scaun cu oareșce putere de decizie începe să se schimbe. Devine brusc mai prețios, mai important și mai sforăitor. Tonul normal al dialogului, privirea în ochi a amicului și compasiunea devin brusc de neacceptat de omul nou.
În primele zile, de familiarizare cu noile sale competențe, parvenitul, pentru că despre asta discutăm, se preface că discută, că e interesat, uneori chiar interesant. Se așează comod în fotoliu, privește lung către interlocutor și pare că e frământat de găsirea soluțiilor la problemele care se discută. Poate că și este așa. Dar numai în primele zile. Când rămâne singur în birou își pipăie scaunul - unii cred că odată ajunși acolo au și extras de carte funciară pe el - iși așează costumul, își drege vocea și lucrează la o nouă imagine. De acum este altul, nu mai este cel pe care l-au cunoscut prietenii și apropiații, colegii lui de la fostul loc de muncă. Ba, uneori, pare să nu mai fie nici cel pe care l-a cunoscut familia lui. Omul a devenit brusc important, el este cineva. Ajunge repede în faza a treia a puterii când nu se mai consultă cu nimeni, edictează soluții axiomatice și nimeni nu are voie să crâcnească vreun cuvânt cum că nu ar fi bine. Bate cu pumnul în masă dacă e nevoie și face ordine în ograda pe care o traversează.
Pot înțelege, dar nu accepta, ca o asemenea atitudine să o aibă respectivul în relația cu necunoscuții, care-l enervează. Dar ce motiv îl determină să se îndepărteze de cei care i-au fost aproape înainte de a parveni!? E greu. Una dintre explicații este că atunci când te cocoți pe scara socială, că profesională de cele mai multe ori nu este cazul, are în vedere riscurile reproșurilor fundamentate pe care oamenii care-l cunosc pe individ le poate face. Cine te poate trage de mânecă mai bine decât cel cu care ai împărțit până deunăzi mămăliga!? Ei, asta nu e ușor de acceptat și prezintă riscul ca un cunoscut să dea cu mucii-n fasole când ți-e lumea mai dragă. Atunci, dă-i naibii de nenorociți!
E nenorocire mare să întâlnești un asemenea om pe stradă. Va fi foarte grăbit, se va plânge de lipsa timpului, iar dacă-i ceri ajutorul îți va spune cât de greu îi este și că este peste poate. Nu mai pierde vremea cu eventuale consolări, dă cu tine de pereți și trece mai departe.
Ei, dar ce să vezi!? Când vine vremea să plece se simte nedreptățit, este o victimă a sistemului nenorocit de care și el s-a folosit pentru a fi propulsat. Se simte umilit, crede că e pedepsit și nu înțelege de ce toate i se întâmplă numai lui.
Explicația este simplă, lipsa de valoare intrinsecă a individului, după cum spunea un amic de-al meu, determină atitudini și comportamente ușor labile din punct de vedere socio-emoțional.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Intra aici cu sufletul si esti mai acasa ca oriunde... justitiarul3 justitiarul3 Daca iubesti poezia, daca esti fascinat de frumusetea cuvantului... nu sta pe ganduri, scrie, scrie asa cum stii tu, incepe cu putin si mai ales nu-ti fie ... (vezi toată discuția)
De la mos craciun pentru toti membrii comunitatii avocatnet.ro Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR Aseara-a venit Mos Craciun, Mosul cel darnic si cel bun. Sper ca din sacul plin cu toate V-a adus Mosul multa sanatate! Petreceti sarbatorile cu ... (vezi toată discuția)