avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - ...
Discuție deschisă în Cultură generală

Comentarii literare - satire - parodii - pamflete - fabule

Dacă Andreea E a ajuns în manualul de istorie alternativă, de ce nu ar ajunge şi maneliştii în manualele de literatură română? Probabil asta s-a întrebat persoana care a compus următorul comentariu literar.
Este vorba despre un text care circulă pe internet. Cu speranţa că nu vom apuca ziua când vom vedea acest text într-o lucrare de bacalaureat, vă prezentăm în continuare... comentariul litarar al unei manele.

"Trei luni de senzaţii" de Florin Peşte - Comentariu literar

Încă din primele versuri, autorul plasează acţiunea într-un mediu feeric.
"Ce miracol şi ce vrajă /Stau cu gagica pe plajă"
Prin folosirea cuvintelor miracol şi vrajă, poetul ne trimite într-o lume magică, interzisă muritorilor de rând. Efectul este completat de plasarea celor doi protagonişti pe plajă - trimitere directă la infinitul mării, care ar putea sugera şi iubirea nesfârşită, dar şi eternitatea. Nisipul ne duce cu gândul la scurgerea timpului, autorul reuşind astfel să îmbine prin folosirea unui singur cuvânt, atât infinitul cât şi perenul.
În următoarele două versuri, poetul doreşte să împace relativa bipolaritate dintre infinit şi peren:
"Am chef de distractie/ 3 luni de senzatie"
Conştient de clipa fermecată pe care o trăieşte, autorul îşi avertizează ascultătorul (cititorul) că iubirea nesfârşită, dragostea profundă, infinitultul, alfa şi omega, arde intens, asemeni razelor unei zile însorite de vară, comprimându-se în "3 luni de senzaţie". Necuprinsul este asfel încadrat în limite foarte bine delimitate - trei luni - iar profunzimea sentimentelor umane îmbracă forma senzaţiilor.
Iubirea magică nu are suişuri sau coborâşuri. Aşa cum spune şi poetul, cuvintele de ordine în cazul unei asemenea iubiri sunt cheful şi distracţia alături de gagiu sau gagică.
Folosirea cuvintelor nu este deloc întâmplătoare. Elementele de argou: gagiul, gagica vin să sugereze faptul că cel care vorbeşte este un om asemeni nouă, care însă, conform preceptului biblic, şi-a pus în valoare, talanţii, reuşind să pătrundă într-o lume de vis.
A doua strofă a cântecului descrie opulenţa de care se bucură eroul.
"Dau o cheie la Mertan Si am plecat pe litoral/Mi-am pus plinul de benzina/ Si in dreapta o blondina"
"Merţan"-ul face trimitere la stilul de viaţă al marilor padişahi. Folosirea expresiei "plinul de benzină" nu este deloc întâmplătoare. Ea ilustrează verticalitatea convingerilor personajului principal. El nu operează cu jumătăţi de măsură. Totul sau nimic pare a fi deviza după care se conduce.
Noţiunea “plin” are şi un sens metaforic. Ea prezintă maturitatea dragostei dintre cei doi, care tind spre perfecţiune. Acest lucru este confirmat şi de termenii cu care este descrisă marea iubirea a personajului nostru. Fata cu care se iubeste eroul principal nu este o fată oarecare. Ea este o "blondină" - simbol al frumuseţii feminine, aşezate la dreapta bărbatului. Afirmaţia este întărită în versul al doilea din cea de a treia strofă.
"Am mertanul de mult timp/ Si-o blondina prototip/ E a mea numai a mea/Si-mi petrec vara cu ea"
Hiperbola "blondină prototip" descrie în profunzime calităţile greu de egalat ale iubitei, ea fiind o fiinţă unică. Prin folosirea unui termen tehnic pentru a-şi descrie iubita - "prototip" - autorul ne reaminteşte că dragostea lui este asemenea ţinuturilor exotice, fascinante dar încă neexplorate în profunzime, afirmaţia fiind întărită şi de plasarea poveştii în anotimpul de vară.
Ultima strofă descrie actul de iubire dintre cei doi. În primele două versuri, ne este prezentată atmosfera care domneşte între îndrăgostiţi.
"Marea neagra e calduta/ Blonda-i sexy si finuta"
Iubirea se consumă în apa caldă a mării. Cristalinul mării descrie sentimentele celor doi iar căldura apei descrie relaţia dintre ei. Dragostea dintre cei doi este imună la scurgerea timpului.
"Ziua stau cu ea la soare/Noaptea o scot la plimbare"
Succesiunea zi-noapte nu poate perturba trăirile profunde alte tinerilor îndrăgostiţi, dar autorul lasă o portiţă de ieşire din această idilă aproape perfectă. Folosirea termenului "noaptea" din ultimul vers avertizează cititorul că totul poate fi perfectibil, chiar şi iubirea, iar dacă peste iubirea dintre cei doi s-ar lăsa întunericul, eroul va trece şi peste acest obstacol. Este vorba doar de trei luni de distracţie.




Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:05, 9 Mai 2017
un avocat suparat:)


Momentele când îţi vine să te laşi de avocatură şi să te faci zugrav
Publicat în data de 12 July, 2013 de Redacţia

Nu-s multe momente de aiestea. Doar vreo câteva în fiecare săptămână. Te apucă aşa, pe neaşteptate, o depresie severă după care îţi trece. Dar rămâi cu sechele ca după 29 de zile în arest represiv. Da, am scris bine.


Uneori îmi vine să mă duc şi să mă .. în balanţa justiţiei. Aia cu j mic. Mută şi oarbă; senilă şi rece. ªi apoi îmi trece. Mă scol din pat şi mă duc să-mi torturez iar neuronii, încercând să port discuţii inteligente cu capete de lemn.

Ziua începe cu un telefon. Întotdeauna. Un client nevinovat te contactează să-l aperi de iminenţa arestului preventiv. Te vezi cu el înainte ca el să se vadă cu procurorul şi realizezi că-ţi vinde suficient de multe gogoşi presărate cu zahăr încât să te bage în diabet cronic. Îţi vine să-l izbeşti cu capul de masa din sala de consiliu, dar realizezi că nu ţi-ai permis una din lemn masiv şi există riscul să cedeze… masa.

Vorba aia – o avea ăsta cap de lemn, dar nu-mi doresc ca masa mea s-ajungă surcele.

Treci peste gogoşi, treci peste tot… şi decizi să angajezi cauza. Că doar toţi merită o apărare adecvată în faţa unui sistem erodat, nu? O laie. Toţi merită un şut în cur, iar tu o vacanţă în Dubai. Dar cum în viaţă nu e după cum şi-o merită fiecare, se semnează contractul pe un onorariu de căcat în comparaţie cu orele ce urmează a fi pierdute şi pe urmă treci la pasul doi.

Pasul doi e pasul grăbit înspre tovarăşul procuror. Nu cumva să te aştepte prea mult, ca doar el este obişnuit să plece acasă înainte ca tu să te gândeşti la pauza de masă. Păşeşti în birou şi începe teatrul absurd. Eşti ameninţat cu amenzi judiciare de fiecare dată când îţi deschizi gura, clientul vorbeşte când te-ai înţeles cu el să tacă ori viceversa. Toate numa bune să te facă să-ţi zbori creierii în biroul procurorului.

După o scurtă audiere în care cel care întreabă şi răspunde şi tot el şi consemnează, se merge la instanţă. Cică o apărut din neant nu ştiu ce pericol concret pentru ordinea publică. Cu alte cuvinte, clientul tău – de multe ori ştiutor de carte -, reprezintă un pericol pentru siguranţa agramaţilor şi retardaţilor din societate care habar nu au ce a făcut clientul tău, nu îi interesează şi chiar dacă i-ar interesa… ar uita că îi interesează în aproximativ două zile.

Când instanţa îţi ia cauza, îţi dai seama din privirile juzilor că deja s-a deliberat. Parcă şi-a luat instanţa tricou cu “admite propunerea”. Atât este de evident. Pe urmă, urmează recursul. Dar ăsta e deja din alt film.

Filmul aiesta, se gată aici.

Ciobane, dă share!

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2013
ContSters290615, utilizator


Autoanaliza mea este de fapt lucrul cel mai important de care dispun în prezent şi ea promite să capete pentru mine cea mai înaltă valoare, dacă e dusă la bun sfârşit... Nu e deloc un lucru uşor. Sinceritatea absolută cu tine însuţi e un bun exerciţiu. O singură idee cu valoare generală mi-a venit în minte. Am descoperit, chiar şi în cazul meu, (fenomenul) îndrăgostirii de propria mea mamă şi al geloziei faţă de propriul meu tată, iar acum îl consider un eveniment universal petrecut în prima copilărie, chiar dacă nu atât de devreme la copiii deveniţi isterici. - Asemănător inventării obârşiilor (legendele de familie) în paranoia - eroi, întemeietori de religii. Dacă-i aşa, putem înţelege puterea pe care o are asupra noastră Oedipus Rex, în pofida tuturor obiecţiilor pe care raţiunea le ridică împotriva presupoziţiilor destinului; şi putem înţelege de ce "drama destinului" era sortită să eşueze atât de lamentabil.

Sigmund Freud în scrisoare către Fliess (15 octombrie 1897)





[ link extern ]
ohhh..oyy..oy
am facut bataturi la palma ....
am vazut mai sus ca si ileana a prins mobilitate la incheierea mainii de la pensula cu care zugraveste cruci

eu di la sapa
Nu zugravesc cruci, curat picturile/frescele si fac tot ce pot ca sa se apropie de scenele pictate initial. E superb ca operatiune, dar necesita rabdare, si cand zic "rabdare", ma refer la ani. Un proces de restaurare poate dura 3-4 ani, depinde de complexitatea operatiunilor de tratament. Un monument intrat in programul de restaurare e ca un om bolnav care urmeaza tratament indelungat, reconstructiv, pana la insanatosire.
P.S. Bataturi am si eu, de la radiera si de la bisturiu :)
Vara frumoasa, ContSters .... ;)
cum distingi intre ceea ce stergi cu radiera si original?
ai ochelari?

Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Intra aici cu sufletul si esti mai acasa ca oriunde... justitiarul3 justitiarul3 Daca iubesti poezia, daca esti fascinat de frumusetea cuvantului... nu sta pe ganduri, scrie, scrie asa cum stii tu, incepe cu putin si mai ales nu-ti fie ... (vezi toată discuția)
De la mos craciun pentru toti membrii comunitatii avocatnet.ro Valeriu TUDOR Valeriu TUDOR Aseara-a venit Mos Craciun, Mosul cel darnic si cel bun. Sper ca din sacul plin cu toate V-a adus Mosul multa sanatate! Petreceti sarbatorile cu ... (vezi toată discuția)