avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire in casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire in casatorie

Doua persoane care au fiecare cate un copil major se casatoresc. Ea are la acea data un apartament cu 2 camere proprietate. Mai tarziu(5 ani), fac un schimb de locuinta cu ap.4 camere ( ap. 2 cam +numerar ca diferenta=1/2 din pretul ap.cu 2 camere) pe care-l trec pe numele amandorora..
Problema: ce se-ntampla cu mostenirea daca unul din ei decedeaza?
Cum se-nparte ?
Poate unul din soti sa fie scos din casa de vre-un mostenitor(mai precis ea care avea acea locuinta la casatorie)?
Cei doi copii au drepturi egale sau se tine cont de aportul fiecarui parinte?
Se poate face un testament prin care unul din soti sa lase mostenirea celuilalt sot in totalitate?
Multumesc celor care vor avea bunavointa de a-mi acorda aceasta consultanta.
Daca nu ,cui ne putem adresa?- unui notar sau unui avocat?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:21, 9 Ianuarie 2008
2/3 si 1/3 si 3/4 cu 1/4...ok, am gresit, dar asa per ansamblu a fost ok? esti avocat si te apreciez, eu sunt doar o studenta si eram sigura ca spun bine, imi zici pls daca am mai gresit si la altceva ?
Multumesc d-ra(d-na) avocat. Fiti sigura ca va faceti inteleasa f.bine(greseala facuta de dorothyh privitor la cote nu are importanta- daca am prevederea legala calculele le fac singura.) Da ,exista alte bonuri dobandite in timpul casniciei care stiam ca vor fi mostenite ca-n cazurile normale, problema era acest apartament.
Exista si alte aspecte pe care nu am cum sa le trec aici, dar sper sa fie totul bine si sa reusesc cand ajung in Bucuresti sa vin la o consultatie life.
De fapt nu cred ca a fost greseala de calcul deoarece la schimb a fost declarata valoarea noului imobil care a fost compensata astfel 2/3 si ceva ap. sotiei + 1/3 diferenta numerar din venituri comune. Rezulta ca cele 2/3 trebuie date deoparte si se discuta pe 1/3 + restul bunurilor dobandite in timpul casatoriei.
Pai spuneai ca s-a facut schimbul cu ap sotiei = cu 1/2 din noul apartament cu 4 camere... Acum se schimba datele p[roblemei?
Nu e totul sa ai prevederea legala, important e sa stii ce urmaresti ca sa tragi spuza pe turta ta... Ca daca sunt si alte bunuri, avand o cota majoritara din apartament, sotia poate cere atribuirea in natura a bunului... si atribuirea catre celalalt/ceilalti mostenitor a celorlalte bunuri...
Apoi, suma de bani care a completat apartamentul poate provenea exclusiv de le sot... sau nu...

Clarificati.
in primul mesaj am spus ca diferenta la schimb apartamente = 1/2 din pret ap. cu 2 camere.
Ideea era de fapt: ce poate face sotul supravetuitor(indiferent care) pentru a nu avea probleme cu mostenitorii atat timp cat este in viata. Precizarea cu apartamentul era facuta pentru ca "din aceasta parte"
( urmasului sotului )ar putea aparea probleme, cazul de deces al sotiei nu ceeaza probleme sotului supravetuitor din partea urmasului ei atat timp cat sotul este in viata.

Alte discuții în legătură

Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)
Cota mostenire freeanifer freeanifer Atit eu cit si sotia suntem mostenitorii unici ai cite unui apartament. Ce cota din apartament mostenim fiecare , din apartamentele descries , avind in vedere ... (vezi toată discuția)
Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia ... filipconstantin filipconstantin Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia a primit 63% iar eu 37% din singurul bun un apartament) acum singurul frate al tatalui vrea sa ... (vezi toată discuția)