avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire in casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire in casatorie

Doua persoane care au fiecare cate un copil major se casatoresc. Ea are la acea data un apartament cu 2 camere proprietate. Mai tarziu(5 ani), fac un schimb de locuinta cu ap.4 camere ( ap. 2 cam +numerar ca diferenta=1/2 din pretul ap.cu 2 camere) pe care-l trec pe numele amandorora..
Problema: ce se-ntampla cu mostenirea daca unul din ei decedeaza?
Cum se-nparte ?
Poate unul din soti sa fie scos din casa de vre-un mostenitor(mai precis ea care avea acea locuinta la casatorie)?
Cei doi copii au drepturi egale sau se tine cont de aportul fiecarui parinte?
Se poate face un testament prin care unul din soti sa lase mostenirea celuilalt sot in totalitate?
Multumesc celor care vor avea bunavointa de a-mi acorda aceasta consultanta.
Daca nu ,cui ne putem adresa?- unui notar sau unui avocat?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:21, 9 Ianuarie 2008
Facand abstractie de calcule si cote, daca lasati lucrurile sa curga firesc (fara testamente) la moartea unuia din soti, sotul supravietuitor sa va afla in indiviziune cu copilul sotului decedat. "Soarta" sotului supravietuitor depinde de partaj. In cadrul partajului casa poate fi atribuita sotului supravietuitor sau copilului in raport de anumite criterii (marimea cotei parti, faptul ca locuieste acolo si nu mai are o alta locuinta etc, etc...).
Daca sotii lasa testamente unul altuia... e cam acelasi lucru (partaj) cu deosebirea ca se mareste cota sotului supravietuitor si se micsoreaza cea a copilului (deci se maresc sansele sotului supravietuitor de a obtine bunul la partaj, dar nu-l scuteste de balciul partajului).

Dar exista si varianta punerii lucrurilor intr-o oarecare ordine din timpul vietii. Spre pilda, alegeti sa faceti un contract de intretinere unuia dintre copii care va deveni nud proprietar de la momentul actului si va intra in posesia de fapt dupa moartea ultimului dintre soti.
Tot nu s-ar rezolva definitiv problema, caci in functie de alte bunuri etc. se poate considera o donatie de catre celalalt mostenitor, acesta putand ataca acest contract la moartea celui pe care l-ar mosteni.

Adica, pentru mai mare siguranta, ar insemna sa se faca acest contract de intretinere care sa transfere proprietatea bunului tocmai acelui mostenitor de care sotii se tem ca le-ar face probleme. Nu ar fi corect fata de urmasul celuilalt sot, care ar ramane fara nimic din apartament. Si care s-ar putea simti jignit de asa o lipsa de apreciere si reactiona... atacand el contractul! :((Si atunci e aceeasi situatie: s-ar putea anula contractul si face impartirea legala. #-o
Daca se face contractul de intretinere pe ambii urmasi, iar ar putea aparea probleme.
Tocmai de aceea era important de vazut care sunt cotele exact si facute acte astfel incat sotii sa-si recunoasca expres ori implicit cotele, ca sa nu se mai certe urmasii macar pe cotele sotilor! Apoi, se poate vedea cum se face pe mai departe: dreptul de abitatiune al sotului supravietuitor, impartirea prin testament etc., totul depinde, spun eu, de cote.
Tocmai de aceea era important de vazut care sunt cotele exact si facute acte astfel incat sotii sa-si recunoasca expres ori implicit cotele, ca sa nu se mai certe urmasii macar pe cotele sotilor!

Ce acte se pot face pentru aceasta situatie?
inti a scris:

la schimb a fost declarata valoarea noului imobil care a fost compensata astfel 2/3 si ceva ap. sotiei + 1/3 diferenta numerar din venituri comune.


Nu ati scris dvs asta ? Pai, inteleg ca s-a stabilit deja. Iar o luam de la capat?
Cota succesorala a sotului supravietuitor in concurs cu descendentii (in cazul dvs: una bucata copil al sotului care va ...pleca primul) este de 1/4.
Acest 1/4 se aplica asupra masei succesorale ramasa de la defunct,
buna ziua.am sa va fac cunoscut cazul meu si sper ca dumneavoastra sa ma lamuriti in ceea ce priveste problema mea.
este vorba de o casa primita mostenire si la care au dreptul 4 mostenitori.in momentul in care s-a facut partajarea s-au trecut in acte numai numele mostenitorilor de drept nu si a sotiilor(sotilor) acestora.unul dintre mostenitoi e si tatal meu care a facut act de vanzare-cumparere cu sora lui(una din cele 4 mostenitoare) cu conditia sa fie ingrijit pana la moarte.mentionez ca parintii mei sunt separati fara acte de 3 ani iar tatal meu a locuit doar el cu sora lui in casa respectiva.
intrebarea mea e daca tatal meu putea sa-si vanda partea de casa surorii lui fara semnatura mamei mele.deci ei sunt casatoriti de mai bine de 25 ani,doar ca acum 3 ani s-au separat.
de curand tatal meu a decedat si vreau sa stiu daca sora lui a facut totul legal,mentionez ca tatal meu a semnat actul in prezenta unui notar in momentul in care se afla in spital si tocmai fusese diagnosticat cu cancer.
va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.

Alte discuții în legătură

Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)
Cota mostenire freeanifer freeanifer Atit eu cit si sotia suntem mostenitorii unici ai cite unui apartament. Ce cota din apartament mostenim fiecare , din apartamentele descries , avind in vedere ... (vezi toată discuția)
Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia ... filipconstantin filipconstantin Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia a primit 63% iar eu 37% din singurul bun un apartament) acum singurul frate al tatalui vrea sa ... (vezi toată discuția)