avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire in casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire in casatorie

Doua persoane care au fiecare cate un copil major se casatoresc. Ea are la acea data un apartament cu 2 camere proprietate. Mai tarziu(5 ani), fac un schimb de locuinta cu ap.4 camere ( ap. 2 cam +numerar ca diferenta=1/2 din pretul ap.cu 2 camere) pe care-l trec pe numele amandorora..
Problema: ce se-ntampla cu mostenirea daca unul din ei decedeaza?
Cum se-nparte ?
Poate unul din soti sa fie scos din casa de vre-un mostenitor(mai precis ea care avea acea locuinta la casatorie)?
Cei doi copii au drepturi egale sau se tine cont de aportul fiecarui parinte?
Se poate face un testament prin care unul din soti sa lase mostenirea celuilalt sot in totalitate?
Multumesc celor care vor avea bunavointa de a-mi acorda aceasta consultanta.
Daca nu ,cui ne putem adresa?- unui notar sau unui avocat?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:21, 9 Ianuarie 2008
Pe scurt, nevestele n-au nici o treaba cu mostenirile primite de soti lor de la parinti (banuiesc). Ca atare, e si firesc sa nu fie semnatare ale actului de partaj. Bunurile primite ca mostenire sunt bunuri proprii ale sotului mostenitor (indiferent de cat timp dureaza casatoria). Prin urmare tatal putea sa vanda fara semnatura mamei bunul lui propriu.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2008
romascanu, moderator
Cu privire la inti: a scris si ce-ai zis tu, Nicoleta, dar a mai scris o alta varianta
inti a scris:
Ea are la acea data un apartament cu 2 camere proprietate. Mai tarziu(5 ani), fac un schimb de locuinta cu ap.4 camere ( ap. 2 cam +numerar ca diferenta=1/2 din pretul ap.cu 2 camere) pe care-l trec pe numele amandorora..

Asa ca... cine stie...
Calculul ce vi s-a facut mai sus poate fi folosit ... orientativ, desi pleaca de la o premisa gresita... pai nu avem 2/3 si 1/3 ci 3/4 cu 1/4... (e cam altceva) pentru ca jumatate din bun e propriu si jumatate e comun. Pentru sotie avem o data 1/2 + jumatate di celalata jumatate... (asta pur teoretic, pentru ca , nimic nu impiedica sa se faca dovada ca si la cea de a doua jumatate s-a contribuit diferit si nu egal in functie de veniturile sotilor)---De fapt sotia are 2/3+ 1/2 din cealalta jumatate, am spus clar de la inceput.

La acest paragraf m-am referit cand am spus ca nu s-a inteles bine participarea. Oricum nu are importanta, ideea nu era de a pacali pe cineva! Dupa ce am citit tot ce am gasit despre mosteniri, am sperat ca poate exista vre-o lege (si nu am vazut-o eu) care sa te ajute sa ramai cu bunurile tale cat esti in viata iar cand nici unul dintre soti nu mai este sa se imparta si egal, copilul meu nu e asa de ranchiunos!
Multumesc tuturor pentru implicare si inteleg ca de fapt nu exista o asa posibilitate stipulata de lege. Succese in profesia actuala sau viitoare.
multumesc frumos pentru raspuns,banuiam, dar aveam nevoie si de sfatul unui specialist.
Imi pare rau Lucia, dar nu era un raspuns pentru tine(nu mi-as permite sa ma joc cu problemele celorlalti!). Era un raspuns pentru d-na avocatRromascanu si toti cellalti care au fost prompti si au cautat solutii pentru problema mea. Bafta!

Alte discuții în legătură

Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)
Cota mostenire freeanifer freeanifer Atit eu cit si sotia suntem mostenitorii unici ai cite unui apartament. Ce cota din apartament mostenim fiecare , din apartamentele descries , avind in vedere ... (vezi toată discuția)
Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia ... filipconstantin filipconstantin Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia a primit 63% iar eu 37% din singurul bun un apartament) acum singurul frate al tatalui vrea sa ... (vezi toată discuția)