avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea pe cale de exceptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea pe cale de exceptie

Am introdus o actiune in revendicare, si paratul locuieste de peste 30 de ani pe terenul meu.
Exista posibilitatea sa invoce in aparare uzucapiunea pe cale de exceptie ?
Mai exista o problema: cel care a locuit acolo de peste 30 de ani, a donat anul trecut terenul si casa catre altcineva pastrand doar un drept de uzufruct.
El inca nu a invocat uzucapiunea, dar ma astept sa o faca. In prima faza am introdus eu o cerere de revendicare, pentru ca nu pot intra pe teren, iar el la intampinare a depus o cerere de interes in nume propriu.
Din ceea ce vad are sanse de 100% sa castige prin uzucapiune de 30 indiferent de faptul ca a instrainat proprietatea sau ca eu o detin de mai putin de 30 de ani si am fost cumparator de buna credinta.
Interesanta lege, nu am ce spune....
Nu a spus nimeni ca are sanse 100 % sa castige el.
Si dvs. va puteti apara dar singur nu cred ca va puteti descurca.
Ceea ce va pot spune este doar ca procesul este foarte dificil pentru dvs...dar si el va avea batai de cap mari daca merge fara avocat la proces.De asemenea, chiar daca merge cu avocat la proces dar nu se apara bine sau il prindeti cu ceva poate sa piarda si el.
Se va administra in fata instantei si un probatoriu complex si daca el nu va dovedi uzucapiunea va pierde...
Si daca el pierde procesul castigati dvs.
Cert este ca, procesul este cu batai de cap si chiar daca el are sanse mai mari...pana nu se administreaza probatoriul nu se poate stii.
Apararile trebuie facute si pe lege in ceea ce va priveste.Dvs. aveti avantajul ca aveti un act de proprietate.Deci, dvs. va dovediti sustinerea, astfel ca, probatoriul greu de administrat ii revine paratului.

avocat Claudiu Lascoschi
guest1001 a scris:

Eu sunt proprietar de o perioada mai scurta de 30 de ani si cand am cumparat nu stiam situatia respectiva, asa ca acum sunt nevoit sa revendic.
Poate sa invoce totusi uzucapiunea in conditiile in care eu am fost cumparator de buna credinta?

In acest caz, eu cred ca a intervenit intreruperea cursului prescriptiei achizitive prin actul de dispozitie (vanzare-cumparare) facut de fostul proprietar catre dumneavoastra, daca actul s-a facut cu respectarea formei autentice ceruta de lege si cu indeplinirea formalitatilor de publicitate. Din acel moment a inceput sa curga un nou termen de prescriptie care se va implini in 30 de ani. Bineinteles, in conditiile in care posesorul actual are si un just titlu, poate invoca uzucapiunea scurta, de 10 la 20 de ani. Faptul ca a instrainat proprietatea nu intrerupe cursul termenului de uzucapiune, noul dobanditor poate continua posesia utila a celui de la care a dobandit. Buna dvs. credinta nu poate fi retinuta decat in ceea ce priveste calitatea de proprietar a celui care v-a vandut. Daca dupa cumparare ati fi intrat de facto in stapanirea bunului ati fi sesizat ca cineva stapaneste fara drept, situatie in care aveati la dispozitie la momentul respectiv fie o actiune in garantia pentru evictiune impotriva vanzatorului fie una in revendicare impotriva posesorului uzurpator. Daca nu ati intreprins nimic in toti acesti ani, nu ati facut decat sa lasati sa se implineasca termenul legal al uzucapiunii.
Sunt sigur ca avocatul pe care l-ati angajat va descoperi unul sau mai multe elemente care sa poata fi retinute ca acte facute de dvs. in calitate de proprietar si care sa intrerupa prescriptia achizitiva, ori sa dovedeasca posesia viciata a uzurpatorului. Succes!
Vanzarea nu afecteaza cu nimic drepturile celui ce va invoca uzucapiunea.
Nu intrerupe termenul...
Trebuie sa mai caute aparari...

avocat Claudiu Lascoschi
guest1001 a scris:

cel care a locuit acolo de peste 30 de ani, a donat anul trecut terenul si casa catre altcineva pastrand doar un drept de uzufruct.


Donatiile se fac prin act autentic.
La momentul autentificarii unui astfel de act notarul trebuie sa fi avut sub ochi... un titlu de proprietate, un extras CF pentru autentificare ... (si nu doar simpla impresie a donatarului ca ...era si el pe acolo de vreo 30 de ani).
O avea oare nevoie cineva sa invoce uzucapiunea? Exista deja un titlu? (care provine ...de la cine? de la aceeasi persoana care v-a vandut si dvs.?) Ce acte au stat la baza acestei donatii?

Ma intreb si eu, caci nu pot pricepe cum s-a incheiat actul de donatie. :-/ si nu prea reusesc sa "citesc" in frunzele de ceai de dimineata.:) Avocatul are nevoie de inscrisuri. Pe baza lor se poate dumiri el mai intai si abia apoi poate sa treaca la lamurirea altuia.
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Ce reprezinta just titlu teodosie113 teodosie113 Sub definitia termrnului de just titlu ce fel de acte se inteleg si care sunt acestea nu sunt jurust de aceea doresc o definitie mai elaborata Si daca nu ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune liamic43 liamic43 Proprietar teren moare in 1973.Mosteneste terenul sotia. care moare in 1981.Se face succesiunea si se imparte la 3 mostenitori.Primul,vinde partea lui,si mai ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea scurta ContSters126925 ContSters126925 pot fi reclamant in uzucapiunea scurta tinand cont de data legilor proprietatii, mai putin fond funciar? (vezi toată discuția)