avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pensia Alimentara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pensia Alimentara

Sunt divortata de 3 luni si am 2 minori care conform sentintei civile trebuie sa primeasca pensia alimentara, doar ca tatal lor nu isi respecta angajamentul fata de ei.Unde ma pot adresa , am nevoie de un avocat sau doar de o plingere la tribunalul care a emis sentinta civila?Va multumesc.
AVLIL a scris:

Sunt de acord ca e o creanta si ca ar trebui sa poata fi executata... Dar la fel ca si GabrielaA, nu inteleg de ce se poate totusi, caci intretinerea nu e o chestie pe care s-o pui la pastrare si s-o ceri dupa cateva luni, ca se presupune ca tu trebuia sa mananci din ea lunile alea, aveai o nevoie constanta si de-aia ti se platea (sau trebuia sa ti se plateasca) intretinere.
Or, prin faptul ca 1 an, 3 ani sau 5 ani nu ai cerut-o silit, nu e o dovada ca tu nu aveai nevoie de ea pentru intretinerea ta? Privind catre finalitatea legii... ma intreb... :-/

Adaug faptul ca depinde si cum e trecuta pensia in act... caci daca e trecuta in procente, nu e o creanta certa, lichida si exigibila. Cert cere sa fie suma fixa, or nu e o suma ci un procent si nu se poate executa. Trebuie dosar in instanta pentru stabilirea sumei certe.
Instantele inca mai stabilesc procentual iar firmele primesc de la instante aceste procente, asa ca departamentele contabile calculeaza sumele, desi nu e corect. Poprirea se face pe suma certa, procentul nu e suma certa. Dar oamenii se gandesc la faptul ca e tot aia si sa nu se impotriveasca unei hotarari, asa ca merg mai departe.
Am intalnit insa si refuzuri pe aceste motive, am intalnit si instante care fixeaza suma exacta, o calculeaza ele procentual, tocmai ca sa fie executabila.

Cred ca divagatiile filosofico-juridice nu fac decat sa incurce justitiabilii care chiar au probleme si cer sfaturi aici. Nu credeti ca in speta de fata intretinerea copilului a asigurat-o mama, doar mama, in tot acest timp, desi ii incumba obligatia de intretinere si tatalui, care nu si-a indeplinit-o? Copilul a avut nevoie de intretinere insa numai mama a prestat-o-- asta nu inseamna ca cineva poate sa refuze executarea tatalui pentru obligatia neindeplinita.Si daca executorul isi permite sa te trimita la plimbare poate fi tras la raspundere pentru asta in conditiile legii.

Referitor la opinia privind creanta certa, te vor lamuri pe deplin dispozitiile Codului de Procedura Civila, pentru ca faci o confuzie, legea e mai elastica decat crezi:
Art. 379 - Nici o urmărire asupra bunurilor mobile sau imobile nu poate avea loc decât pentru o creanţă certă, lichidă şi exigibilă.

Dacă datoria consistă în suma nelămurită, urmările se vor amâna până mai întâi se va face lichidarea.

Creanţa certă este aceea a cărei existenţă rezultă din însuşi actul de creanţă sau şi din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dânsul.

Creanţa este lichidă atunci când câtimea ei este determinată prin însuşi actul de creanţă sau când este determinabilă cu ajutorul actului de creanţă sau şi a altor acte neautentice, fie emanând de la debitor, fie recunoscute de dânsul, fie opozabile lui în baza unei dispoziţii legale sau a stipulaţiilor conţinute în actul de creanţă, chiar dacă prin această determinare ar fi nevoie de o osebită socoteală.
:offtopic:
Cred ca este cazul sa incheiati discutiile in afara topicului .... si nu este cazul sa ne lamurim unii pe altii in ceea ce priveste dispozitiile unui act normativ in vigoare.
:hm: Si fata de faptul ca pensia de intretinere are un caracter periodic si se plateste lunar, crezi ca se poate transforma intr-o suma globala?

Mie mi se pare ca este de lamurit chestiunea in cauza.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2008
Gabriela Mihai, Avocat
Da, perfect adevarat... Doar ca la prevederile privind poprirea este vorba despre sume, nu despre procente.
Chiar am intalnit situatii in care tertul poprit a trimis adrese la instanta de clarificare a sumelor...

Nu stiu in ce masura tertul poprit este cel care poate calcula, iar sa-ti trebuiasca executor mereu numai ca sa-ti calculeze sumele... la asta ma refeream, strict. Caci asta trebuie facut strict de executor, caci este ca o actualizare a sumei, or cu toate datele existente in titlul executoriu, acest lucru il face executorul, nu tertul, nu?

Ai dreptate cu lichida si exigibila... mea culpa. :">

Referitor la filosofie, imi pare rau ca a parut asa... faceam sau incercam sa fac numai o discutie strict juridica referitoare la scopul unor izvoare de drept, la finalitatea urmarita de ele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog sfat janina drula janina drula Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un minor acum in varsta de 18 ani.. In momentul de fata copilul poarta numele mamei (va fac precizarea ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi parintesti pilbak tunde pilbak tunde BUNA! AS DORI SA STIU DACA TATAL POATE FI DECAZUT DIN DREPTURI PARINTESTI PENTRU NEPLATA PENSIEI DE INTRETINERE. MENTIONEZ CA NU ISI VIZITEAZA COPILUL DELOC. ... (vezi toată discuția)
decadere din drepturile parintesti ce altceva pot face? L.Sorina L.Sorina Buna seara ! Am un baiat de 8 ani ,tatal biologic este plecat in America de cativa ani .in sentinta de la divort scrie ca are obligatia sa plateasca ... (vezi toată discuția)