AVLIL a scris:
Sunt de acord ca e o creanta si ca ar trebui sa poata fi executata... Dar la fel ca si GabrielaA, nu inteleg de ce se poate totusi, caci intretinerea nu e o chestie pe care s-o pui la pastrare si s-o ceri dupa cateva luni, ca se presupune ca tu trebuia sa mananci din ea lunile alea, aveai o nevoie constanta si de-aia ti se platea (sau trebuia sa ti se plateasca) intretinere.
Or, prin faptul ca 1 an, 3 ani sau 5 ani nu ai cerut-o silit, nu e o dovada ca tu nu aveai nevoie de ea pentru intretinerea ta? Privind catre finalitatea legii... ma intreb... :-/
Adaug faptul ca depinde si cum e trecuta pensia in act... caci daca e trecuta in procente, nu e o creanta certa, lichida si exigibila. Cert cere sa fie suma fixa, or nu e o suma ci un procent si nu se poate executa. Trebuie dosar in instanta pentru stabilirea sumei certe.
Instantele inca mai stabilesc procentual iar firmele primesc de la instante aceste procente, asa ca departamentele contabile calculeaza sumele, desi nu e corect. Poprirea se face pe suma certa, procentul nu e suma certa. Dar oamenii se gandesc la faptul ca e tot aia si sa nu se impotriveasca unei hotarari, asa ca merg mai departe.
Am intalnit insa si refuzuri pe aceste motive, am intalnit si instante care fixeaza suma exacta, o calculeaza ele procentual, tocmai ca sa fie executabila.
Cred ca divagatiile filosofico-juridice nu fac decat sa incurce justitiabilii care chiar au probleme si cer sfaturi aici. Nu credeti ca in speta de fata intretinerea copilului a asigurat-o mama, doar mama, in tot acest timp, desi ii incumba obligatia de intretinere si tatalui, care nu si-a indeplinit-o? Copilul a avut nevoie de intretinere insa numai mama a prestat-o-- asta nu inseamna ca cineva poate sa refuze executarea tatalui pentru obligatia neindeplinita.Si daca executorul isi permite sa te trimita la plimbare poate fi tras la raspundere pentru asta in conditiile legii.
Referitor la opinia privind creanta certa, te vor lamuri pe deplin dispozitiile Codului de Procedura Civila, pentru ca faci o confuzie, legea e mai elastica decat crezi:
Art. 379 - Nici o urmărire asupra bunurilor mobile sau imobile nu poate avea loc decât pentru o creanţă certă, lichidă şi exigibilă.
Dacă datoria consistă în suma nelămurită, urmările se vor amâna până mai întâi se va face lichidarea.
Creanţa certă este aceea a cărei existenţă rezultă din însuşi actul de creanţă sau şi din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dânsul.
Creanţa este lichidă atunci când
câtimea ei este determinată prin însuşi actul de creanţă sau când este determinabilă cu ajutorul actului de creanţă sau şi a altor acte neautentice, fie emanând de la debitor, fie recunoscute de dânsul, fie opozabile lui în baza unei dispoziţii legale sau a stipulaţiilor conţinute în actul de creanţă, chiar dacă prin această determinare ar fi nevoie de o osebită socoteală.