avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pensia Alimentara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pensia Alimentara

Sunt divortata de 3 luni si am 2 minori care conform sentintei civile trebuie sa primeasca pensia alimentara, doar ca tatal lor nu isi respecta angajamentul fata de ei.Unde ma pot adresa , am nevoie de un avocat sau doar de o plingere la tribunalul care a emis sentinta civila?Va multumesc.
GabrielaA a scris:

Eu asta n-am mai vazut. Executare silita pentru pensie de intretinere pe ultimii 3 ani.

E inca vreme sa vezi. Opereaza prescriptia ca in cazul oricarei creante. Obligatia de plata pentru pensia datorata de mai mult de 3 ani devine imperfecta si nu poate fi executata silit.
:D Nu m-am referit la faptul ca nu opereaza prescriptia.
M-am referit la faptul ca tu crezi se poate cere pensia pe ultimii 3 ani.
In opinia mea, faptul ca n-ai cerut pensia cu 3 luni in urma (sa zicem) inseamna ca n-ai avut nevoie de ea.
Ai avut sau n-ai avut nevoie, ai dreptul la ea, si asta conteaza.
Daca o vrei poti sa faci plangere penala.
In civil, executorul o sa te trimita la plimbare.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2008
Gabriela Mihai, Avocat
Sunt de acord ca e o creanta si ca ar trebui sa poata fi executata... Dar la fel ca si GabrielaA, nu inteleg de ce se poate totusi, caci intretinerea nu e o chestie pe care s-o pui la pastrare si s-o ceri dupa cateva luni, ca se presupune ca tu trebuia sa mananci din ea lunile alea, aveai o nevoie constanta si de-aia ti se platea (sau trebuia sa ti se plateasca) intretinere.
Or, prin faptul ca 1 an, 3 ani sau 5 ani nu ai cerut-o silit, nu e o dovada ca tu nu aveai nevoie de ea pentru intretinerea ta? Privind catre finalitatea legii... ma intreb... :-/

Adaug faptul ca depinde si cum e trecuta pensia in act... caci daca e trecuta in procente, nu e o creanta certa, lichida si exigibila. Cert cere sa fie suma fixa, or nu e o suma ci un procent si nu se poate executa. Trebuie dosar in instanta pentru stabilirea sumei certe.
Instantele inca mai stabilesc procentual iar firmele primesc de la instante aceste procente, asa ca departamentele contabile calculeaza sumele, desi nu e corect. Poprirea se face pe suma certa, procentul nu e suma certa. Dar oamenii se gandesc la faptul ca e tot aia si sa nu se impotriveasca unei hotarari, asa ca merg mai departe.
Am intalnit insa si refuzuri pe aceste motive, am intalnit si instante care fixeaza suma exacta, o calculeaza ele procentual, tocmai ca sa fie executabila.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Rog sfat janina drula janina drula Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un minor acum in varsta de 18 ani.. In momentul de fata copilul poarta numele mamei (va fac precizarea ca aceasta ... (vezi toată discuția)
decadere din drepturile parintesti ce altceva pot face? L.Sorina L.Sorina Buna seara ! Am un baiat de 8 ani ,tatal biologic este plecat in America de cativa ani .in sentinta de la divort scrie ca are obligatia sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi parintesti pilbak tunde pilbak tunde BUNA! AS DORI SA STIU DACA TATAL POATE FI DECAZUT DIN DREPTURI PARINTESTI PENTRU NEPLATA PENSIEI DE INTRETINERE. MENTIONEZ CA NU ISI VIZITEAZA COPILUL DELOC. ... (vezi toată discuția)