avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru tranzactiile imobiliare intre persoane ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru tranzactiile imobiliare intre persoane fizice?

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti si pe mine, daca puteti in urmatoarea situatie:
Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare imobil ce urmeaza a se construi, iar contractul de vanzare cumparare se va semna la sfarsitul anului 2008. Antecontractul e semnat intre persoane fizice pe un pret fix, dar mentionez ca persoana fizica respectiva construieste un intreg ansamblu.
Vanzatorul poate veni la semnarea contractului cu pretentia sa platim si TVA aferent pretului convenit in antecontract, conform noilor "reglementari"? Sau odata semnat antecontractul cu pret fix, nu mai sufera modificari?

Multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: Admin , administrator 17:48, 13 Februarie 2008
Foarte bine ca v-ati enervat. Dar, vedeti dvs noi ne enervam si tot noi trebuie sa platim, caci altora nu le pasa decat de interesele lor. POate ar trebui facuta o petitie ca si la taxa de prima inmatriculare. NU suntem singurii in aceasta situatie. Ati semnat ceva inainte, in 2007? Noi avem un precontract.
Buna ziua

Am inceput constructia unui imobil in anul 2007 ( investitia am inceput-o in anul 2004 cu cumpararea terenului ). Imobilul va avea 8 apartamente, dintre care doua raman in proprietatea mea, pentru restul avand deja antecontracte cu mai multi clienti ( incheiate in 2007 ). Pe aceste antecontracte este trecuta suma fara tva. Dupa noul cod fiscal, ar trebui adaugat si tva-ul. Am vorbit la ministerul de finante, insa sunt toti nelamuriti; ei ar vrea sa aplic tva-ul si la sumele primite in 2007, si de asemenea sa il platesc fara sa am posibilitatea sa il deduc ( mai precis, ei ar vrea sa fiu persoana impozabila la articolul 127, dar nu si la 135 ). Pentru mare parte din investitie am facturi emise pe persoana fizica, dar pentru aproape un sfert am doar bonuri de casa. Avocatii mi-au spus ca clientii trebui sa plateasca tva-ul; eu nu sunt de acord pentru ca nu mi se pare normal sa ma duc sa le cer mai multi bani. Insa nici eu nu imi permit aceasta suma. In ultima instanta, am inteles ca contractele pot fi anulate pe motiv de forta majora, fara nici un fel de penalitati. As vrea sa aflu daca cineva de aici stie mai multe despre cum se va aplica aceasta lege, mai ales in cazurile ( ca al meu ) in care este necesar sa se aplice retroactiv.

Va multumesc
Vlad Alexandru
...pentru ca sa colectez tva trebuie sa fiu inregistrat la finante...cod fiscal...facturi...chitante...e, sa vad io persoana fizica ce merge lipa lipa sa se inregistreze...nu merge, atunci va fi inregistrata automat...si de aici o serie de procese...ca acolo zice ca sa fac activitate cu caracter de continuitate...pai frate, io azi fac un bloc si gata...am vindut 7 apartamente...unde e caracteru de continuitate?...poate in capu lor ala sec...o tara ce traieste 100% din biruri...nu produce nik...si atunci ce zice...ia sa mai luam noi niste bani de la beneficiaru final...adica tot de la persoanele fizice marunte...protectie socioala?...ha...da io nu cred ca se va intimpla nimic...ca e an electoral...si mai mult...daca astia ce construiesc cer tva atunci sa-mi dea factura...
Acum, nu vreau neaparat sa fiu rea, insa asta se intampla in orice tara in dezvoltare... Daca persoanele fizice nu ar fi incercat sa faca profit ocolind legea fiscala, atunci legea asta fiscala nu i-ar cauta sa-i impoziteze si in gaura de sarpe.
Nu sunt de acord, spun doar ca e un proces normal, un joc de-a soarecele si pisica... Ne place tuturor 16%, era clar ca asta insemna compensarea cu altceva... :D tot de la noi...
In ceea ce-l priveste pe vladalx, sunt convinsa ca domnul si-a angajat, pe parcurs, un contabil care sa-l invete ce si cum, cum sa reduca niste cheltuieli, cum sa mai pastreze niste banisori...
Referitor la forta majora, spuneti-le acelor avocati ca nu e tocmai imprevizibil ca legile fiscale ale unei tari sa se modicice... care e exact motivarea lor? Forta majora e un eveniment care nu putea fi prevazut la momentul incheierii actului... credeati atunci ca legea fiscala va fi, etern, aceeasi? Ca pana acum se schimba de 2-3 ori pe an, da' de-acu' va ramane asta?
Nu prea merge forta majora, parerea mea.
Mai cereti o parere.
Sub nicio forma forta majora! Poate caz fortuit, asta e altceva, si nu functioneaza la fel in ceea ce priveste exonerarea de raspundere.

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%) zoe1704 zoe1704 In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)