andreealisievici a scris:
Ar fi fost MULT mai indicat sa fi apelat la un consultant care sa va explice implicatiile fiecarei posibilitati INAINTE sa demarati proiectul.
...
Foarte bine, puteati pune pe altcineva administrator si sa fiti doar asociat. V-ati fi implicat tot atat de mult ca \\\\\\\"pe persoana fizica\\\\\\\".
...
Nu inteleg legatura. Si daca era persoana juridica tot ati fi avut nevoie de proiectant si de antreprenor general!
Toate aceste afirmatii au un punct comun : cheltuieli suplimentare ( si nu neglijabile ). Eu nu am vrut sa fac aceste cheltuieli suplimentare, iar legea nu ma obliga la vremea respectiva. Daca dvs. va permiteti sa cheltuiti in plus pentru motivul ca POATE se va schimba legea, va priveste. Asta seamana cu povestea cu drobul de sare.
Daca as fi facut un srl, apartamentele mele ar fi fost pe firma, ceea ce nu doream.
Asta e o afirmatie pe care zau daca o inteleg! Adica nu vad niciun motiv!
Platiti intretinere ? apa ? curent ? parcare ? la ce tarif, persoana fizica sau juridica ? doriti ca intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat sa va puteti vinde apartamentul PROPRIETATE PERSONALA fara sa fiti nevoita sa aplicati tva la pretul de vanzare ? Sau, poate, sa il donati copiilor dvs ? Daca da, atunci stiti de ce. Daca nu, inseamna ca nu prea sunteti la curent cu legislatia asa de bine cum lasati sa se inteleaga.
As fi putut obtine un pret mult mai bun pentru apartamentele vandute, sunt de acord, insa in acel caz nu as mai fi avut posibilitatea sa imi aleg cumparatorii - toti familii tinere, cu copii mici.
Poftim???? Pai ce, societatile comerciale sunt obligate sa vanda sau sa faca ceva? Bineinteles ca putea sa aleaga!
De asemenea, un raspuns pe langa subiect. Pentru cei care nu au inteles un adevar evident : pretul cu tva este mai mare decat pretul fara tva ( cu 19%, mai exact ). Adica este foarte posibil ca cei care isi permit sa plateasca 100,000 pentru un apartament sa nu isi permita sa plateasca 119,000. Sunt singurul caruia i se pare evident asta ?
Una peste alta, sunt convins ca vor fi multe solutii de a evita plata acestui tva, atata timp cat este, in cazul meu, o taxa dublata.
Dublata? CUm asa?
Simplu : am platit tva pe materiale si manopera, taxa pe care nu pot sa o deduc. Daca platesc tva din nou la vanzare, se cheama ca am platit de doua ori.
Stiti, ceea ce spuneti e putin aberant, pentru un motiv simplu. In cazul constructiilor si vanzarii din timpul constructiei, se face un antecontract care priveste vanzarea in viitor a unui bun, la un anumit pret. E oarecum asemanator contractelor futures de pe piata de capital. In ambele cazuri stii de la bun inceput ca pretul poate creste sau nu, din diverse motive inclusiv fiscale, pana la \"scadenta\", dar iti asumi acest risc. Daca stam sa ne gandim ce gauri au aparut in bugetele unor societati mari ca Societe Generale tocmai din cauza acestor riscuri, poate nu veti mai privi la fel situatia. Pai ce, SG are vreo vina ca in SUA e criza imobiliara? Ca au existat societati de credit in care niste oameni s-au gandit ca daca solicitantii de credit nu se califica la 7%, pot plati 10%? Sub nicio forma! Dar asta nu inseamna ca nu suporta consecintele.
Ma scuzati, dar daca cineva afirma aberatii pe langa subiect, dvs. sunteti aceea. Raspunsurile pe care le-ati dat nu par foarte gandite. Si nu faceti afirmatii cu privire la piata americana : lucrez cu "options" si "futures" din 1999, si, credeti-ma, nu stiti nimic daca afirmati ca un antecontract este similar cu o optiune. Iar pentru cei care fac comparatia cu USA, exista un raspuns simplu : credeti ca vreuna din firmele de acolo ar putea macar sa IA IN CONSIDERARE posibilitatea ca codul fiscal american sa se schimbe de la o zi la alta ? Si mai mult, sa afecteze contracte retroactiv ? Asta este un fenomen specific in Romania.