avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru tranzactiile imobiliare intre persoane ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru tranzactiile imobiliare intre persoane fizice?

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti si pe mine, daca puteti in urmatoarea situatie:
Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare imobil ce urmeaza a se construi, iar contractul de vanzare cumparare se va semna la sfarsitul anului 2008. Antecontractul e semnat intre persoane fizice pe un pret fix, dar mentionez ca persoana fizica respectiva construieste un intreg ansamblu.
Vanzatorul poate veni la semnarea contractului cu pretentia sa platim si TVA aferent pretului convenit in antecontract, conform noilor "reglementari"? Sau odata semnat antecontractul cu pret fix, nu mai sufera modificari?

Multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: Admin , administrator 17:48, 13 Februarie 2008
andreealisievici a scris:
Ar fi fost MULT mai indicat sa fi apelat la un consultant care sa va explice implicatiile fiecarei posibilitati INAINTE sa demarati proiectul.
...
Foarte bine, puteati pune pe altcineva administrator si sa fiti doar asociat. V-ati fi implicat tot atat de mult ca \\\\\\\"pe persoana fizica\\\\\\\".
...
Nu inteleg legatura. Si daca era persoana juridica tot ati fi avut nevoie de proiectant si de antreprenor general!


Toate aceste afirmatii au un punct comun : cheltuieli suplimentare ( si nu neglijabile ). Eu nu am vrut sa fac aceste cheltuieli suplimentare, iar legea nu ma obliga la vremea respectiva. Daca dvs. va permiteti sa cheltuiti in plus pentru motivul ca POATE se va schimba legea, va priveste. Asta seamana cu povestea cu drobul de sare.

Daca as fi facut un srl, apartamentele mele ar fi fost pe firma, ceea ce nu doream.
Asta e o afirmatie pe care zau daca o inteleg! Adica nu vad niciun motiv!


Platiti intretinere ? apa ? curent ? parcare ? la ce tarif, persoana fizica sau juridica ? doriti ca intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat sa va puteti vinde apartamentul PROPRIETATE PERSONALA fara sa fiti nevoita sa aplicati tva la pretul de vanzare ? Sau, poate, sa il donati copiilor dvs ? Daca da, atunci stiti de ce. Daca nu, inseamna ca nu prea sunteti la curent cu legislatia asa de bine cum lasati sa se inteleaga.

As fi putut obtine un pret mult mai bun pentru apartamentele vandute, sunt de acord, insa in acel caz nu as mai fi avut posibilitatea sa imi aleg cumparatorii - toti familii tinere, cu copii mici.
Poftim???? Pai ce, societatile comerciale sunt obligate sa vanda sau sa faca ceva? Bineinteles ca putea sa aleaga!


De asemenea, un raspuns pe langa subiect. Pentru cei care nu au inteles un adevar evident : pretul cu tva este mai mare decat pretul fara tva ( cu 19%, mai exact ). Adica este foarte posibil ca cei care isi permit sa plateasca 100,000 pentru un apartament sa nu isi permita sa plateasca 119,000. Sunt singurul caruia i se pare evident asta ?

Una peste alta, sunt convins ca vor fi multe solutii de a evita plata acestui tva, atata timp cat este, in cazul meu, o taxa dublata.
Dublata? CUm asa?


Simplu : am platit tva pe materiale si manopera, taxa pe care nu pot sa o deduc. Daca platesc tva din nou la vanzare, se cheama ca am platit de doua ori.

Stiti, ceea ce spuneti e putin aberant, pentru un motiv simplu. In cazul constructiilor si vanzarii din timpul constructiei, se face un antecontract care priveste vanzarea in viitor a unui bun, la un anumit pret. E oarecum asemanator contractelor futures de pe piata de capital. In ambele cazuri stii de la bun inceput ca pretul poate creste sau nu, din diverse motive inclusiv fiscale, pana la \"scadenta\", dar iti asumi acest risc. Daca stam sa ne gandim ce gauri au aparut in bugetele unor societati mari ca Societe Generale tocmai din cauza acestor riscuri, poate nu veti mai privi la fel situatia. Pai ce, SG are vreo vina ca in SUA e criza imobiliara? Ca au existat societati de credit in care niste oameni s-au gandit ca daca solicitantii de credit nu se califica la 7%, pot plati 10%? Sub nicio forma! Dar asta nu inseamna ca nu suporta consecintele.


Ma scuzati, dar daca cineva afirma aberatii pe langa subiect, dvs. sunteti aceea. Raspunsurile pe care le-ati dat nu par foarte gandite. Si nu faceti afirmatii cu privire la piata americana : lucrez cu "options" si "futures" din 1999, si, credeti-ma, nu stiti nimic daca afirmati ca un antecontract este similar cu o optiune. Iar pentru cei care fac comparatia cu USA, exista un raspuns simplu : credeti ca vreuna din firmele de acolo ar putea macar sa IA IN CONSIDERARE posibilitatea ca codul fiscal american sa se schimbe de la o zi la alta ? Si mai mult, sa afecteze contracte retroactiv ? Asta este un fenomen specific in Romania.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2008
ContSters52366, utilizator
AVLIL a scris:

Nu stiu daca ati judecat bine sau nu, fiecare are motivele sale, doar cred ca, juridic si economic, ar fi fost mult mai avantajos in alt mod.
Va doresc o viata frumoasa!


Si pentru informare : am avut un consultant. Care a spus, citez : "este imposibil sa te pregatesti pentru orice eventualitate".

Va rog anuntati-ma cand va veti construi casa proprietate personala ca firma. Vreau sa vad si eu cum veti iesi mai ieftin. 16% impozit pe profit, 10% pe dividende...

Va doresc succes !
>Acum, nu vreau neaparat sa fiu rea, insa asta se intampla in orice tara in dezvoltare... Daca
>persoanele fizice nu ar fi incercat sa faca profit ocolind legea fiscala, atunci legea asta fiscala nu i-ar
>cauta sa-i impoziteze si in gaura de sarpe.

În legătură cu acesta, Adam Smith sublinia, în urmă cu circa 230 de ani, în celebra sa lucrare „Avuţia naţiunilor” că „fiecare om, atât timp cât nu încalcă legile, are dreptul deplin de a se ocupa de propriile sale profituri în maniera personală care îi convine”. Această remarcă, devenită o adevărată maximă, un adevăr axiomatic, este însuşită, ulterior, de judecătorii englezi şi americani - „fiecare cetăţean are dreptul să-şi aranjeze în aşa fel lucrurile încât să-şi minimizeze obligaţiile fiscale. Nimeni nu trebuie să îşi planifice veniturile şi cheltuielile înfuncţie de exigenţele maxime ale Ministerului de Finanţe; nici un cetăţean nu are datoria patriotică de a plăti maximum de taxe”
Imi place ca ati subliniat numai ultima parte, e clar ca prima nu va convenea... Ceea ce in continuare va scapa este faptul ca un contract este guvernat de legea aplicabila la momentul incheierii sale. Niciodata o lege, fie ea fiscala, nu va afecta contractele incheiate anterior. Problema aici este ca singurul contract care conteaza dpdv al TVA este cel de vanzare-cumparare, si nu antecontractul. Avand in vedere ca acest contract de vanzare cumparare se incheie sub imperiul unei legi care impune TVA, taxa se datoreaza, chiar daca la incheierea natecontractului situatia era alta.
Bine dra Andreea, se vede foarte clar punctul dvs obiectiv. Dar puneti-va in piela cumparatorului care a dat un avans anu trecut de 25% si care stia ca acum va trebui sa plateasca restul de 75 %. Doar ca este anuntat de vanzator ca s-a introdus TVA-ul si trebuie sa-l plateasca si pe asta (cazul meu, vreo 18.000 euro in plus). De unde, cum? Spargem banci, furam de la parlamentari? Doamne ferste!!!
Ar trebui macar sa ne lase pe noi sa platim suma stabilita si sa inceapa cu restul.
La naiba!
Ma scuzati.

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%) zoe1704 zoe1704 In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)