avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru tranzactiile imobiliare intre persoane ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru tranzactiile imobiliare intre persoane fizice?

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti si pe mine, daca puteti in urmatoarea situatie:
Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare imobil ce urmeaza a se construi, iar contractul de vanzare cumparare se va semna la sfarsitul anului 2008. Antecontractul e semnat intre persoane fizice pe un pret fix, dar mentionez ca persoana fizica respectiva construieste un intreg ansamblu.
Vanzatorul poate veni la semnarea contractului cu pretentia sa platim si TVA aferent pretului convenit in antecontract, conform noilor "reglementari"? Sau odata semnat antecontractul cu pret fix, nu mai sufera modificari?

Multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: Admin , administrator 17:48, 13 Februarie 2008
alexandra13 a scris:

AM fost chemati de proprietar in legatura cu TVA-ul. A spus ca nu e nimic sigur si, sa mai asteptam. Ca a vrut sa se treaca drept persoana platitoare de TVA, dar ia-u cerut diploma?Interesant. Si, mai spun, ca nu au stiu nimic? Totusi, legea a fost semnata pe 2007, in decembrie, nu?


Unde ati cumparat, la Domus ?

Pentru inscriere ca persoana fizica autorizata este necesar sa fii atestat in domeniu.


Da, am fost putin sarcastica... Dar sa spui ca modificarea impozitarii intr-o tara e forta majora... #-o Orice contract si orice lege trebuie sa ia in considerare cat mai multe date actuale; una dintre acestea este si modificarea fiscalitatii, este o chestiune actuala, se intampla, la noi legile fiscale modifica in numai 2 luni si nu in minim 6 codul fiscal... Parerea mea este ca trebuie luat in considerare. Mai nou, se doreste modificarea codului fiscal la jumatatea anului financiar... #-o:((
Nu stiu cum si de ce dv. ati facut acel imobil si nu cred ca e vina mea ca nu stiu. De fiecare data cand pun intrebari, mi se raspunde partial. Am raspuns avand in vedere ceea ce stiam.
Nu cred ca sunt intocmai corecte cele scrise in acel articol la care faceti trimitere, asta pentru ca, in primul rand, imobilele, traditional, erau scoase de sub incidenta legii comerciale din cauza valorii lor foarte mari, ceea ce nu se putea spune despre mobile...
Intre timp insa aceasta conceptie este invechita. Mai mult, codul comercial nu spune acest lucru expres, el se poate doar interpreta din cod. Avand in vedere ca actualmente insa exista in circuitul comercial mobile mult mai valoroase decat unele imobile, cat si evolutia legislatiei comerciale care admite ca unele imobile sunt parte in acte comerciale, consider ca este indicat a nu se mai considera, strict, asa ceva. Exemplu: leasing imobiliar este o fapta de comert fara doar si poate.
Exista si jurisprudenta in acest sens, un tribunal de prin ardeal a decis in acest sens acum multi ani buni...
De asemenea, daca un act este comercial sau nu se stabileste in functie de fiecare situatie in parte... Daca eu construiesc un bloc in scopul de a face profit, nu vad de ce nu m-as integra in comercial, odata ce profitul sau urmarirea lui este una dintre scopurile esentiale ale acestui domeniu.
Profesorul Carpenaru a incercat o modificare in acest sens a doctrinei si sustine cam de dupa revolutie incoace ca acest concept ce inca se desprinde din codul comercial e desuet.
Asa ca, da, poti intalni orice fel de conceptie cand ajungi in fata judecatorului, dar refuz sa cred ca, in final, nu reusesti sa arati ca o persoana fizica urmareste profit. In cazuri particulare, repet.
Nu stiu daca este cazul dv. Dar... ma intreb daca locuinta dv. din acel imobil face numai 35 000 de euro sau... o parte a iesit ca un fel de profit? Caci, daca nu faceati intreg blocul, aveati bani?
Nu judec pe nimeni si ceea ce am spus mai devreme a avut caracter general. Din modul in care mi-ati raspuns pot concluziona ca v-ati simtit vizat; nu e asa, era generic.

Prin urmare... ramane la latitudinea fiecaruia ce masuri de prevedere isi ia. Dar... daca nu a fost nimic facut la negru cred ca ieseati mult mai bine daca infiintati un SRL cu obiect de activitate constructia acelui bloc, asa incat puteati deduce multe cheltuieli, cred ca aveati si un profit frumusel. Termen limitat, firma isi incheia existenta la data darii in folosinta, sau vanzarii etc. Dupa scopul urmarit de dv. Daca doreati sa nu va fie taxat prea mult profitul, puteati inchide firma la momentul ridicarii blocului... Apoi il vindeati ca bun propriu... :D Trebuie analizat in amanunt sa vedem cat si cum mergea...
>Nu stiu daca este cazul dv. Dar... ma intreb daca locuinta dv. din acel imobil face numai 35 000 de euro
>sau... o parte a iesit ca un fel de profit? Caci, daca nu faceati intreg blocul, aveati bani?

Acum 4 ani cand am cumparat terenul intentia a fost sa fac o casa. Intre timp din ratiuni financiare acest lucru nu a mai fost posibil. Solutia a fost sa fac un imobil suficient de mare cat sa acopere, din vanzare, costul constructiei, in asa fel incat sa imi ramana doua apartamente. Acele doua apartamente valoreaza pe piata mai putin decat valoarea terenului ( chiar si decat cea din tabelele notariale ), asa ca din orice punct de vedere as privi, exercitiul financiar a rezultat intr-o pierdere.

Nu a fost gandita ca o investitie. Si daca ar fi fost, probabil ca tot pe persoana fizica as fi facut totul, din moment ce la data respectiva legislatia nu ma obliga sa fiu societate comerciala pentru asta. Este suficienta birocratie si asa; nu am nevoie ( si nici timp ) de administrarea unei firme. Pe de alta parte, experienta mea in constructii era zero, asa ca am preferat sa angajez, in calitate de persoana fizica, un antreprenor general care sa se ocupe de tot. In acest fel am reusit si sa imi pastrez serviciul actual.

>Prin urmare... ramane la latitudinea fiecaruia ce masuri de prevedere isi ia. Dar... daca nu a fost nimic
>facut la negru cred ca ieseati mult mai bine daca infiintati un SRL cu obiect de activitate constructia
>acelui bloc, asa incat puteati deduce multe cheltuieli, cred ca aveati si un profit frumusel.

Daca as fi facut un srl, apartamentele mele ar fi fost pe firma, ceea ce nu doream. As fi putut obtine un pret mult mai bun pentru apartamentele vandute, sunt de acord, insa in acel caz nu as mai fi avut posibilitatea sa imi aleg cumparatorii - toti familii tinere, cu copii mici. Am vandut apartamentele la preturi mai mici decat in blocurile comuniste de vizavi, dar cati se pot lauda cu posibilitatea de a-si alege vecinii ? :)

Una peste alta, sunt convins ca vor fi multe solutii de a evita plata acestui tva, atata timp cat este, in cazul meu, o taxa dublata. Nu sunt absolut nici un moment de acord cu ideea ca ar trebui sa il impun cumparatorilor; nici ei nu au nici o vina pentru haosul care exista la nivelul ministerului de finante.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2008
ContSters52366, utilizator
vladalx a scris:
Nu a fost gandita ca o investitie. Si daca ar fi fost, probabil ca tot pe persoana fizica as fi facut totul, din moment ce la data respectiva legislatia nu ma obliga sa fiu societate comerciala pentru asta.


Nici acum nu va obliga nimeni la nimic. Posibilitatile de a costrui sunt multe, insa nu toate la fel de profitabile. Ar fi fost MULT mai indicat sa fi apelat la un consultant care sa va explice implicatiile fiecarei posibilitati INAINTE sa demarati proiectul.

Este suficienta birocratie si asa; nu am nevoie ( si nici timp ) de administrarea unei firme.

Foarte bine, puteati pune pe altcineva administrator si sa fiti doar asociat. V-ati fi implicat tot atat de mult ca "pe persoana fizica".

Pe de alta parte, experienta mea in constructii era zero, asa ca am preferat sa angajez, in calitate de persoana fizica, un antreprenor general care sa se ocupe de tot. In acest fel am reusit si sa imi pastrez serviciul actual.

Nu inteleg legatura. Si daca era persoana juridica tot ati fi avut nevoie de proiectant si de antreprenor general!

Daca as fi facut un srl, apartamentele mele ar fi fost pe firma, ceea ce nu doream.

Asta e o afirmatie pe care zau daca o inteleg! Adica nu vad niciun motiv!

As fi putut obtine un pret mult mai bun pentru apartamentele vandute, sunt de acord, insa in acel caz nu as mai fi avut posibilitatea sa imi aleg cumparatorii - toti familii tinere, cu copii mici.

Poftim???? Pai ce, societatile comerciale sunt obligate sa vanda sau sa faca ceva? Bineinteles ca putea sa aleaga!

Am vandut apartamentele la preturi mai mici decat in blocurile comuniste de vizavi, dar cati se pot lauda cu posibilitatea de a-si alege vecinii ? :)

Orice proprietar care vrea asta! Indiferent daca e persoana fizica sau juridica!

Una peste alta, sunt convins ca vor fi multe solutii de a evita plata acestui tva, atata timp cat este, in cazul meu, o taxa dublata.

Dublata? CUm asa? In plus, cum sa-l eviti daca legea il impune expres? Nu e ca impozitul pe venit, ca sa il eviti prin minimizarea bazei de impunere!

Nu sunt absolut nici un moment de acord cu ideea ca ar trebui sa il impun cumparatorilor; nici ei nu au nici o vina pentru haosul care exista la nivelul ministerului de finante.

Foarte bine, dvs veti suporta consecintele.

Stiti, ceea ce spuneti e putin aberant, pentru un motiv simplu. In cazul constructiilor si vanzarii din timpul constructiei, se face un antecontract care priveste vanzarea in viitor a unui bun, la un anumit pret. E oarecum asemanator contractelor futures de pe piata de capital. In ambele cazuri stii de la bun inceput ca pretul poate creste sau nu, din diverse motive inclusiv fiscale, pana la "scadenta", dar iti asumi acest risc. Daca stam sa ne gandim ce gauri au aparut in bugetele unor societati mari ca Societe Generale tocmai din cauza acestor riscuri, poate nu veti mai privi la fel situatia. Pai ce, SG are vreo vina ca in SUA e criza imobiliara? Ca au existat societati de credit in care niste oameni s-au gandit ca daca solicitantii de credit nu se califica la 7%, pot plati 10%? Sub nicio forma! Dar asta nu inseamna ca nu suporta consecintele.
De acord cu colega. Taxa dublata nu este. TVA se plateste de catre utilizatorul final. Dv. vreti sa fiti, in diferite situatii, diferite lucruri, dupa cum va avantajeaza. Adica utilizatorul final al materialelor de constructie, adica dv., trebuie sa plateasca TVA. Este problema dv. ca nu v-ati ales o forma de a va deduce TVA. Da, nu era obligatoriu conform legii sa va faceti SC, doar ca eu consider ca era mai avantajos.
Acum, utilizatorul final este cumparatorul locuintei noi, ddeci el trebuie sa plateasca pretul plus TVA. Astfel, sunt impozitate doua persoane diferite.
Mai mult, dv. ca si vanzator veti garanta bunul vandut, de exemplu impotriva viciilor ascunse. Adica, daca unui om incepe sa-i ploua in casa, dv. trebuie sa reparati. Asa ca, in angajarea oricarui antreprenor, ati fi fost avantajat de incheierea unor contracte comerciale... in instanta se judeca mai repede etc. Nu ati fi riscat sa va judecati 2 ani, intre timp omul cere daune, sau ii platiti reparatiile in avans...
Nu stiu daca ati judecat bine sau nu, fiecare are motivele sale, doar cred ca, juridic si economic, ar fi fost mult mai avantajos in alt mod.
Va doresc o viata frumoasa!

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%) zoe1704 zoe1704 In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)