avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... am dreptul la concediu de odihna anul acesta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

am dreptul la concediu de odihna anul acesta

sunt angajata din 17 martie am dreptul la concediu de odihna.in contrctul de munca e prevazut ca am dreptul la concediul de odihna 21 de zile .daca am dreptul la concediul anul acesta cate zile de concediu mi se cuvin.si un salariu pe cartea de munca de 600 lei.cite zile si cati bani mi se cuvin pe anul acesta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:23, 27 Octombrie 2010
Iulia-ana a scris:

Ar trebui sa se aplice art.59 CCMUNN si sa se ia in calcul toate veniturile ,inclusiv cele provenite din orele suplimentare.CCMUNN este legea partilor , o lege speciala raportata la Codul Muncii.Dar in practica , indemnizatia se calculeaza conform art.145 (2) Codul Muncii.


Vedeti cum suntem noi romanii !?
Avem CCMUNN dar aplicam Codul muncii; ba nu-l aplicam nici pe acesta ca daca-l aplicam, acesta ne trimitea la CCM aplicabil (art.40(2) lit.c si banuiesc ca CCMUNN este "cel mai" aplicabil.

In practica mancam prost, ne imbracam prost, ne purtam prost in societate,ne.............etc prost si uite asa am ajuns la concluzia ca anormalul este normal (nu ma refer la toata lumea ci doar la o parte care din pacate reprezinta majoritatea).
"Normal"; ca doar nu suntem nemti (si nu numai)!!

Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Si ce propuneti?

Dupa ce am citit ce ati postat,in calitate de angajat care doreste sa i se calculeze corect indemnizatia de concediu,am deschis Codul Muncii ,am citit CCMUNN art,59 si mi-am format o parere.Dar am intrebat si la doua societati cum se calculeaza aceasta indemnizatie.Dupa aceea am postat mesajul.

Putem sa ne adresam instantei ,sau mai bine ar fi ca reprezentantii alesi in organizatiile sindicale sa o faca ,in numele angajatilor.
rosu gheorghe a scris:

freeelis a scris:

Se calculeaza potrivit art.145 alin.1 C.mun. ...chiar in alin.2 este prevazut acest lucru .

Este discutabil daca sporul pentru ore sulimentare este un spor cu caracter permanent sau nu ....


1)-de ce trebuie sa ne intoarcem la Codul muncii daca niste "parti" (recunoscute ca fiind reprezentative), plecand de la clauzele lui minime, au negociat CCMUNN.
2)-alineatul 2 al art.59 fixeaza doar limita minima sub care nu poate trece indemnizatia de concediu ("nu poate fi mai mica"-inseamna ca mai mare poate),fara a limita si plafonul maxim al ei, el nefiind o metoda de calcul
3)-alineatul 1 spune media "veniturilor" si nu stiu de ce exista indoiala ca plata orelor suplimentare nu face parte din veniturile realizate de catre un angajat in cadrul unei luni (unde lege nu discerne nici noi nu trbuie sa discernem)
4)-in conditiile in care am aplica alineatul 2 inseamna ca alineatul 1 nu se aplica niciodata si atunci ne-am intreba care-i rostul lui in acest articol si ce a vrut legiuitorul cand l-a elaborat?

P.S.
Postarile mele pe acest subiect nu vreau sa fie interpretate ca o discutie de dragul contradictoriului si nu vreau sa polemizez cu nimeni.
Am facut parte dintr-o comisie care a elaborat si negociat un contract colectiv pe ramura si stiu ca acolo lucrurile au fost foarte bine intelese si puse la punct in ceea ce priveste art.59



Cred ca raspunsul dat nu prea are legatura cu ceea ce am scris .. lasati-ma cu CCMN ... acest CCMN nu este aplicabil in totalitate tuturor salaritilor din tara ...
In CCMN nici nu vorbeste de sporul acordat pentru munca suplimentara ... art.59 alin.2 din CCMN este mai putin avantajos decat prevederile din Codul muncii.

art.59 alin.2 CCMN : Indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporul de vechime si indemnizatia pentru functia de conducere, luate împreuna, corespunzator numarului de zile de concediu.

art.145 alin.1 C.mun. : Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă , prevăzute în contractul individual de muncă.
Fantastic; iar am deranjat si zau ca n-as fi vrut mai ales ca nu am nimic de etalat aici ci discutam de niste principii generale!
1).-cand vorbim de CCMNN vorbim doar pentru unde este aplicabil.
2).-nu pot sa cred ca CCMNN poate fi mai putin avantajos decat Codul muncii
3).-CCMUNN da inpresia ca ofera mai putin tocmai pentru faptul ca este acoperitor la art. 59 alin.(1)
4).-alin.2 al art.59 nu arata modul de calcul al indemnizatiei de co ci limita inferioara a valorii ei el neputand fi aplicat de sine statator, caci alin.1 nu s-ar aplica niciodata
5)-CCMUNN se refera la total venit realizat (tocmai aici este avantajul negocierii lui fata de Codul muncii), inclusiv spor pentru munca suplimentara
6).-expresia "reprezinta media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni" nu lasa niciun moment impresia ca ar limita la o anumita categorie de venit
7).-am vazut de atate ori postat pe acest forum expresia "unde lege nu discerne nici noi nu trebuie sa discernem" si nu inteleg de ce nu mai este valabila si in cazul asta
e
t
c
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Iulia-ana a scris:

Si ce propuneti?

Dupa ce am citit ce ati postat,in calitate de angajat care doreste sa i se calculeze corect indemnizatia de concediu,am deschis Codul Muncii ,am citit CCMUNN art,59 si mi-am format o parere.Dar am intrebat si la doua societati cum se calculeaza aceasta indemnizatie.Dupa aceea am postat mesajul.

Putem sa ne adresam instantei ,sau mai bine ar fi ca reprezentantii alesi in organizatiile sindicale sa o faca ,in numele angajatilor.



=D> Felicitari @ Iulia - Ana , asa vad si normal. Fiecare trebuie sa se informeze, sa-si cunoasca drepturile si obligatiile.
Ar fi total gresit sa ne bazam numai pe..liderii sindicali ( si ei sunt oameni ,si pot interpreta cum inteleg ei ) .

Alte discuții în legătură

Baza de calcul concediu odihna kadett kadett Avand in vedere art.145 din CM si 59 din CCMUNN intrebarea este ce se intelege prin veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este efectuat ... (vezi toată discuția)
Sporuri cu caracter permanent - art 145 din codul muncii alcibiade alcibiade Cum se interpreteaza din punct de vedere juridic aceasta exprimare a legiuitorului - '' sporuri cu caracter permanent '' in momentul efectuarii calculului ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei de concediu samir69 samir69 In CCM colectiv avem cuprins la capitolul salarizare urmatorul articol;Salariul cuprinde -salariul de baza ,sporuri(Spor de ore de noapte,spor de sambata ... (vezi toată discuția)