Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →
Ar trebui sa se aplice art.59 CCMUNN si sa se ia in calcul toate veniturile ,inclusiv cele provenite din orele suplimentare.CCMUNN este legea partilor , o lege speciala raportata la Codul Muncii.Dar in practica , indemnizatia se calculeaza conform art.145 (2) Codul Muncii.
freeelis a scris:
Se calculeaza potrivit art.145 alin.1 C.mun. ...chiar in alin.2 este prevazut acest lucru .
Este discutabil daca sporul pentru ore sulimentare este un spor cu caracter permanent sau nu ....
1)-de ce trebuie sa ne intoarcem la Codul muncii daca niste "parti" (recunoscute ca fiind reprezentative), plecand de la clauzele lui minime, au negociat CCMUNN.
2)-alineatul 2 al art.59 fixeaza doar limita minima sub care nu poate trece indemnizatia de concediu ("nu poate fi mai mica"-inseamna ca mai mare poate),fara a limita si plafonul maxim al ei, el nefiind o metoda de calcul
3)-alineatul 1 spune media "veniturilor" si nu stiu de ce exista indoiala ca plata orelor suplimentare nu face parte din veniturile realizate de catre un angajat in cadrul unei luni (unde lege nu discerne nici noi nu trbuie sa discernem)
4)-in conditiile in care am aplica alineatul 2 inseamna ca alineatul 1 nu se aplica niciodata si atunci ne-am intreba care-i rostul lui in acest articol si ce a vrut legiuitorul cand l-a elaborat?
P.S.
Postarile mele pe acest subiect nu vreau sa fie interpretate ca o discutie de dragul contradictoriului si nu vreau sa polemizez cu nimeni.
Am facut parte dintr-o comisie care a elaborat si negociat un contract colectiv pe ramura si stiu ca acolo lucrurile au fost foarte bine intelese si puse la punct in ceea ce priveste art.59
Si ce propuneti?
Dupa ce am citit ce ati postat,in calitate de angajat care doreste sa i se calculeze corect indemnizatia de concediu,am deschis Codul Muncii ,am citit CCMUNN art,59 si mi-am format o parere.Dar am intrebat si la doua societati cum se calculeaza aceasta indemnizatie.Dupa aceea am postat mesajul.
Putem sa ne adresam instantei ,sau mai bine ar fi ca reprezentantii alesi in organizatiile sindicale sa o faca ,in numele angajatilor.