avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit pragul de trecere de la microintreprindere la platitor ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

pragul de trecere de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit

Pragul de trecere de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit e tot de 100 de mii de euro? Sau s-a modificat ceva?
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 07:53, 28 August 2009
maccount a scris:

Norme metodologice cod fiscal :

Art. 104

5. În sensul alin. (4) şi (6) ale art. 104 din Codul fiscal, ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor se efectuează începând cu anul următor celui în care nu se mai îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la art. 103 din Codul fiscal sau prin opţiune.

7. În înţelesul art. 104 alin. (4), dacă pe parcursul anului fiscal una dintre condiţiile impuse la art. 103 din Codul fiscal nu mai este îndeplinită, contribuabilul este obligat ca începând cu anul fiscal următor să nu mai aplice impozitul pe venit chiar dacă ulterior îndeplineşte criteriile prevăzute la art. 103 lit. b) şi c).

Cum asa? Pai nu s-a schimbat codul fiscal anul asta? Si esti obligat sa treci imediat ce ai depasit pragul de 100.000 si in plus platesti si impozit 16% pe tot anul?????
A aparut o exceptie....art 109 parca.
Eu pana pe 25 (maine) trebuie sa depun declaratiile de impozit si din microintreprindere ma trec pe 16%....:((

Oricum , mi se pare o aberatie sa te puna sa platesti 16% pe tot anul, fiindca eu fiind microintreprindere nu am avut cheltuieli foarte mari si nu am procedat ca cei care platesc impozit pe profit si care baga cheltuieli sa scada profitul. Si ne-am trezit acum in ultimul moment :((
DACA....

Daca conditia cu veniturile nu mai este indeplinita in timpul anului, trecerea are loc odata cu depasirea plafonului, adica in cursul anului fiscal.

Daca numarul de salariati este depasit pe parcursul anului fiscal, trecerea la impozitul pe profit are loc in anul urmator, adica cu 1 ianuarie .

Daca conditia privind angajarea unui numar de 1-9 salariati nu este indeplinita in 60 zile de la data eliberarii certificatului de inmatriculare, societatea este platitoare de impozit pe profit si nu de impozit micro. asa cum a optat la infiintare.
NOUL COD FISCAL 2008:

Impunerea microintreprinderilor care realizeaza venituri
mai mari de 100.000 euro
Art. 1071. - Prin exceptie de la prevederile art. 109 alin. (2) si (3), daca in cursul unui an fiscal
o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din
consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit
luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai
beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile prezentului titlu. Calculul si plata impozitului pe profit
se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute in acest articol, fara a
se datora majorari de intarziere. La determinarea impozitului pe profit datorat se scad platile
reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal.
Mai am o singura sansa.
Sa platesc o factura/mai multe facturi pe luna septembrie ca sa fac repede niste cheltuieli si sa scad profitul. Stiind ca sunt microintreprindere am facut cheltuieli putine.
La ce fel de cheltuieli pot sa ma mai gandesc? (ca sa nu se amortizeze...etc)
Prestari servicii....m-am gandit...Ce altceva as putea inventa repede asa?
Multumesc
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Depasire plafon 100.000 euro venituri microintreprindere anca.miron anca.miron Buna ziua ! In trim.IV 2011 o microintreprindere a depasit plafonul de 100.000 euro prevazut de Codul fiscal pentru incadrarea la microintreprinderi. Cum se ... (vezi toată discuția)
Mai indeplinesc conditiile pt micro ? ContSters109653 ContSters109653 Am avut calitatea de micro ( imp.3% ) pana la data de 31.07.2009 , data la care am depus 010 vector fiscal , pentru scoatere din evidenta salarii . ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon microintreprindere adrianabresug adrianabresug daca o microintreprindere depaseste plafonul de 65.000 euro la 31.10.2014 incepand cu care trimestru devine platitoare de 16 %?Firma a inceput activitatea pe ... (vezi toată discuția)