avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit pragul de trecere de la microintreprindere la platitor ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

pragul de trecere de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit

Pragul de trecere de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit e tot de 100 de mii de euro? Sau s-a modificat ceva?
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 07:53, 28 August 2009
NICIODATA, absolut niciodata nu poti trece de la PROFIT la MICRO.
Numai invers se poate. Desi legea spune ca tb sa indeplinim cumulativ cele 2 conditii (cifra de afaceri > 100.000 euro + nr de salariati > 9), daca s-a depasit una dintre ele, suntem obligati sa facem trecerea de la Micro la Profit. Aceasta trecere se face in anul fiscal urmator. Exemplu: in mai 2008 am 10 salariati si continuu sa calculez si sa platesc impozit pe venit micro pana la finele anului 2008. Incepand cu 01.01.2009 devin platitor de impozit pe profit.
De cele mai multe ori, insa, se depaseste Cifra de Afaceri, nu neaparat numarul de salariati.
La infiintarea unei societati trebuie sa alegem sistemul optim de impozitare pentru activitatea pe care o va presta firma respectiva. pentru unele firme este avantajos sa fie micro, pt altele nu este.
Codul fiscal spune asa:
"Optiunea de a plati impozit pe veniturile microintreprinderii
Art. 104 - (1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.

(2) Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 103 si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor. "Deci eu zic ca nu isi are rost fraza: "NICIODATA, absolut niciodata nu poti trece de la PROFIT la MICRO."
"Desi legea spune ca tb sa indeplinim cumulativ cele 2 conditii (cifra de afaceri > 100.000 euro + nr de salariati > 9), daca s-a depasit una dintre ele, suntem obligati sa facem trecerea de la Micro la Profit. " - este normal acest lucru deoarece daca una din conditii nu mai este indeplinita atunci nu se mai respecta "Art. 103. - În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii,..."

andreeaw a scris:

NICIODATA, absolut niciodata nu poti trece de la PROFIT la MICRO.
Numai invers se poate. Desi legea spune ca tb sa indeplinim cumulativ cele 2 conditii (cifra de afaceri > 100.000 euro + nr de salariati > 9), daca s-a depasit una dintre ele, suntem obligati sa facem trecerea de la Micro la Profit. Aceasta trecere se face in anul fiscal urmator. Exemplu: in mai 2008 am 10 salariati si continuu sa calculez si sa platesc impozit pe venit micro pana la finele anului 2008. Incepand cu 01.01.2009 devin platitor de impozit pe profit.
De cele mai multe ori, insa, se depaseste Cifra de Afaceri, nu neaparat numarul de salariati.
La infiintarea unei societati trebuie sa alegem sistemul optim de impozitare pentru activitatea pe care o va presta firma respectiva. pentru unele firme este avantajos sa fie micro, pt altele nu este.

Total gresit Andreeaw
Contecs a redat prevederile art. 104 din Codul fiscal cu explicatiile de rigoare.
Referitor la trecerea de le micro la platitor de impozit pe profit adaug:
În situatia în care, în cursul anului fiscal, o întreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 de euro (sau nu mai indeplineste una din conditiile prevazute de lege), aceasta datoreaza impozit pe profit începând cu trimestrul în care limita a fost depasita, (sau una din conditii nu a mai fost indeplinita) se iau în calcul veniturile si cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2008
ContSters42967, utilizator
"Art. 1071. - Prin excepţie de la prevederile art. 109 alin. (2) şi (3), dacă
în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de
100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în
veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit
luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului
fiscal, fără posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada următoare de
prevederile prezentului titlu. Calculul şi plata impozitului pe profit se
efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre limitele
prevăzute în acest articol, fără a se datora majorări de întârziere. La
determinarea impozitului pe profit datorat se scad plăţile reprezentând
impozitul pe veniturile microîntreprinderilor efectuate în cursul anului fiscal. "

Acesta este si articolul care reglementeaza situatia in care in timpul anului depasesti CA de 100000 eur. Si atunci trebui sa depui declaratia 010 in 30 de zile. Articolul care spunea: "Art. 109.(2) Persoanele juridice care se înfiinţează în cursul unui an fiscal înscriu opţiunea în cererea de înregistrare la registrul comerţului. Opţiunea este
definitivă pentru anul fiscal respectiv.
(3) În cazul în care, în cursul anului fiscal, una dintre condiţiile impuse nu mai este îndeplinită, microîntreprinderea are obligaţia de a păstra pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare pentru care a optat, fără posibilitatea de a beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu, chiar dacă ulterior îndeplineşte condiţiile revăzute la art. 103.", este in vigoare dar 1071 este o exceptie de la aceste 2 aliniate.
Am si eu o mica intrebare, daca ma poate ajuta cineva.
Mi-am infiintat o firma luna trecuta.
Contabilul mi-a spus ca trebuie sa optez pentru a fi platitor de impozit pe cifra de afaceri (3%) sau platitor de impozit pe profit (16%).
Care ar fi conditiile pentru a fi platitor de impozit pe profit?
Sunt obligat sa am un angajat?
Daca da, acesta poate fi angajat si part time?

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Depasire plafon 100.000 euro venituri microintreprindere anca.miron anca.miron Buna ziua ! In trim.IV 2011 o microintreprindere a depasit plafonul de 100.000 euro prevazut de Codul fiscal pentru incadrarea la microintreprinderi. Cum se ... (vezi toată discuția)
Mai indeplinesc conditiile pt micro ? ContSters109653 ContSters109653 Am avut calitatea de micro ( imp.3% ) pana la data de 31.07.2009 , data la care am depus 010 vector fiscal , pentru scoatere din evidenta salarii . ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon microintreprindere adrianabresug adrianabresug daca o microintreprindere depaseste plafonul de 65.000 euro la 31.10.2014 incepand cu care trimestru devine platitoare de 16 %?Firma a inceput activitatea pe ... (vezi toată discuția)