avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit pragul de trecere de la microintreprindere la platitor ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

pragul de trecere de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit

Pragul de trecere de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit e tot de 100 de mii de euro? Sau s-a modificat ceva?
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 07:53, 28 August 2009
Platitor de impozit pe cifra de afaceri se aplica in 2008 un procent de 2.5% si din 2009 de 3% la total venituri obtinute
Impozit pe profit = (Venituri - cheltuieli)*16%
Conditii sunt ca sa fii platitor pe venit deoarece acolo fiind o societate nou infiintata va trebui sa angajezi pe cineva in maxim 60 de zile de la infiintare si da poate fi un contract part time.
Ce activitate vei desfasura? Ca in functie de asta iti poti da seama si cum e mai bine sa fii impozitat.
Dar tu cum ai optat la infiintarea societatii? Pentru ca acolo se face optiunea prima oara
Daca iti mai pot da lamuriri cu mare placere.
demeter a scris:

Am si eu o mica intrebare, daca ma poate ajuta cineva.
Mi-am infiintat o firma luna trecuta.
Contabilul mi-a spus ca trebuie sa optez pentru a fi platitor de impozit pe cifra de afaceri (3%) sau platitor de impozit pe profit (16%).
Care ar fi conditiile pentru a fi platitor de impozit pe profit?
Sunt obligat sa am un angajat?
Daca da, acesta poate fi angajat si part time?

Va multumesc

Optiunea s-a facut odata cu infiintarea soc. Vedeti actele de la ORC.
demeter a scris:

Am si eu o mica intrebare, daca ma poate ajuta cineva.
Mi-am infiintat o firma luna trecuta.
Contabilul mi-a spus ca trebuie sa optez pentru a fi platitor de impozit pe cifra de afaceri (3%) sau platitor de impozit pe profit (16%).
Care ar fi conditiile pentru a fi platitor de impozit pe profit?
Sunt obligat sa am un angajat?
Daca da, acesta poate fi angajat si part time?

Va multumesc

Asa cum a raspuns cineva mai sus, optiunea s-a facut la Registrul Comertului, in momentul infiintarii firmei, dar in ceea ce priveste relatia cu Administratia Financiara, trebuie sa parcurgi urmatorii pasi:
Trebuie sa mergi sa te interesezi ce fel de date referitoare la firma au fost transmise administratiei de catre Registrul Comertului.
Daca la administratie firma apare ca microintreprindere platitoare de impozit pe venit si tu vrei ca firma sa fie platitoare de impozit pe profit, ai posibilitatea ca in termen de 30 de zile de la data inmatricularii sa completezi si sa depui declaratia 010 in care soliciti luarea in evidenta ca platitor de impozit pe profit incepand cu data inmatricularii la Registrul Comertului.
Daca la administratie firma apare ca platitoare de impozit pe profit si tu vrei ca aceasta sa fie microintreprindere, completezi de asemenea declaratia 010 in care soliciti sa fie luata in evidenta ca platitoare de impozit pe venit incepand cu data infiintarii. In acest caz, esti obligat ca in termen de 60 de zile de la infiintare sa faci cel putin o angajare. Dupa incheierea contractului de angajare, in termen de 30 de zile, depui un nou 010 in care soliciti sa fii luat in evidenta ca platitor de impozit pe salarii, CAS, CASS, somaj etc.
Si intr-un caz si in celalalt, esti obligat sa depui aceasta declaratie 010, la administratie in termen de 30 de zile de la infiintarea firmei pentru a fi luat in evidenta ca platitor de impozit (pe profit sau pe venit).

In ceea ce priveste optiunea platitor de impozit pe profit sau platitor de impozit pe venit, parerea mea este ca:
- daca firma va desfasura o activitate de prestari servicii cu un volum minim de cheltuieli (de exemplu tehnoredactare computerizata), recomandabil este sa optezi pentru impozit pe venit (2,5% aplicat asupra veniturilor - procent valabil pentru 2008);
- daca firma va desfasura o activitate de comert (in special en gross), recomandabil este sa optezi pentru impozit pe profit, pentru a putea beneficia de deductibilitatea cheltuielilor cu marfurile (16% aplicat asupra diferentei dintre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile).

O zi buna si bafta!
Am inteles urmatoarele:

eu am depasit in luna iulie 2008 incasari de peste 100.000 EUR si urmeaza sa platesc 16% impozit pe profit.

Va trebui sa platesc impozit de 16% si la incasarile din perioada ianuarie - iunie 2008?
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2008
heruvim, utilizator
Probabil ca ati depasit 100.000 euro cifra de afaceri, nu incasari.

Da, impozitul pe profit de 16% se calculeaza de la data de 1 ianuarie 2008!

TEMEI LEGAL

ART. 107 prim COD FISCAL

Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 100.000 euro

Prin excepţie de la prevederile art. 109 alin. (2) şi (3), dacă, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro (...), aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal, fără posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu.

Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre limitele prevăzute în acest articol, fără a se datora majorări de întârziere.

La determinarea impozitului pe profit datorat se scad plăţile reprezentând impozitul pe veniturile microîntreprinderilor efectuate în cursul anului fiscal.

Alte discuții în legătură

Depasire plafon 100.000 euro venituri microintreprindere anca.miron anca.miron Buna ziua ! In trim.IV 2011 o microintreprindere a depasit plafonul de 100.000 euro prevazut de Codul fiscal pentru incadrarea la microintreprinderi. Cum se ... (vezi toată discuția)
Mai indeplinesc conditiile pt micro ? ContSters109653 ContSters109653 Am avut calitatea de micro ( imp.3% ) pana la data de 31.07.2009 , data la care am depus 010 vector fiscal , pentru scoatere din evidenta salarii . ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon microintreprindere adrianabresug adrianabresug daca o microintreprindere depaseste plafonul de 65.000 euro la 31.10.2014 incepand cu care trimestru devine platitoare de 16 %?Firma a inceput activitatea pe ... (vezi toată discuția)