avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Problema garantie ("consumabile")
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Problema garantie ("consumabile")

Am o problema legata de garantie. Este vorba despre o imprimanta cumparata acum citeva luni la care s-a defectat unul dintre cartusele cu cerneala (imprimanta nu mai recunoaste acel cartus). Cartusele sint ceva mai evoluate, in sensul ca contin un "chip" de identificare etc. Problema este ca vinzatorul sustine ca acest cartus este un "consumabil" si ca nu este aplicabila garantia si asupra lui.

Mai mult, atit vinzatorul cit si importatorul sustin ca nici daca as cumpara un cartus nou nu voi beneficia de vreo garantie. Precizez ca un cartus nou costa in jur de 100 RON iar imprimanta a costat aproximativ 450 RON. Asadar, in viziuea lor pot risca sa cumpar oricite cartuse fara a avea vreo garantie ca vor functiona macar 5 minute.

Exista vreo mentiune (articol de lege sau in normele de aplicare) despre existenta si definitia acestor "consumabile" care NU beneficiaza de garantie?

Va multumesc anticipat pentru orice sugestie.
Cel mai recent răspuns: IonutAnghel , utilizator 14:39, 18 Mai 2009
5 cartuse? Nu 4? Ma rog...

Conteaza exact care e modelul de imprimanta, caci declaratiile de conformitate nu sunt aceleasi pentru toate modelele... De exemplu sunt modele la care se garanteaza numar de pagini mai mic, la altele mai mare, la altele deloc... E foarte important.

Eu nu incerc sa motivez, eu motivez sau nu. Aici, pe forum, mai dau si cu ghicitul, caci nu am toate datele problemelor... Nu stiu ce inseamna BTW, intre noi imi poti trimite mesaje private, nu publice... :) Nu stiu, referitor la intrebarea ta despre motivare, nu stiu daca tu ai cumparat acel cartus de imprimanta. Adica, juridic daca l-ai cumparat. Am incercat sa aflu, am intrebat de contract, de factura... Nu ai precizat... astfel ca nu pot sa-ti dau un raspuns si, prin urmare, nu pot merge mai departe cu aceasta sustinere.
Am spus ca, daca e trecut in contract etc. e usor, ti-am dat solutie de incercat si daca nu e.
Cartusul cumparat separat are garantie. Intri pe declaratiile de conformitate si vezi.

Eu nu sunt impotriva ta, asta e stilul meu de a vedea tot ce poate partea adversa sa-mi invoce; fac asta si cu proprii clienti, inainte de a intra in dosare etc. E o modalitate de a fi mereu un pas in fata adversarului, caci te gandesti la toate variantele posibile, ai deja un scenariu pentru fiecare si foarte rar te poate lua ceva prin surprindere. Daca te deranjeaza modul in care pun eu problema, caci asa mi se pare, regret. Nu este intentia mea sa supar pe nimeni. Din pacate, este stilul meu sa par mereu impotriva tuturor. :( Si sincer, as renunta la asta, daca n-ar functiona atat de bine in negocieri si litigii. :P

Daca vii cu amanuntele solicitate, o sa ma pozitionez mai la obiect, in functie de ele. Important e cum era reclama la imprimanta cu cartus, cum apare in acte etc.
Hei, cum adica sa ma supar pe tine?!.. dupa toate sfaturile care mi le-ai dat? Imi pare bine ca mergi pe ideea negarii adevarului (prezumtia de vinovatie?!) pentru ca intr-adevar este o metoda foarte buna de a-ti observa eventualele greseli.
Sa incerc niste raspunsuri punctuale, ca la posta redactiei: ;)

1. Imprimanta chiar are 5 cartuse (unul pentru imprimare A/N - cel care s-a defectat, trei pentru cele 3 culori si inca unul (negru) folosit la imprimarea color).

2. Am factura, am certificat de garantie etc.. nu stiu la ce te referi prin "certificat de conformitate". Pe scurt, am cumparat imprimanta de la Metro dar service-ul il asigura Tornado Computers (B)! Eu nefiind din B..
BTW (by the way!), cred ca trebuie sa ma "rafuiesc" cu vinzatorul, nu cu cel care asigura garantia.. nu??

3. Imprimanta vine inclusiv cu cartuse si cu o procedura detaliata de montare a acestora in interiorul capului de scriere (suna ciudat, mai bine printhead!).. aaa, si partea cea mai deranjanta: imprimanta nu functioneaza daca nu sint toate cartusele functionale, deci chiar daca as vrea sa tiparesc ceva color (cartusele color fiind OK) nu pot s-o fac.. nu este asta o lipsa clara de conformitate?? Mai mult, neputind tipari, se poate usca cerneala in printhead(!) si se poate compromite inclusiv acesta.. nu ti se pare ca imprimanta a fost proiectata intr-o maniera foarte tendentioasa?!

4. Iti multumesc inca o data pentru ajutor si-mi prezint EU scuzele de rigoare daca am lasat impresia ca as fi suparat!


In concluzie: care este legea care scuteste consumabilele de garantie?!
Interesanta imprimanta... n-am stiut de imprimante cu 5 cartuse, am crezut ca ti-a alunecat degetul din greseala...
Eu nu neg adevarul, in primul rand eu nu stiu care e adevarul juridic (singurul care ma intereseaza) pana cand dosarul la care lucrez nu are autoritate de lucru judecat. Prin urmare... n-as sti ce sa neg si ce sa accept...
Eu imi fac un scenariu, conform cu realitatea, interpretat in favoarea clientului in cel mai avantajos mod cu putinta. Apoi incerc sa caut ce-ar putea invoca partea adversa in contra sustinerilor mele si caut solutii (una sau mai mult) pentru fiecare chestiune la care ma pot gandi. Uneori adversarul chiar le invoca, alteori invoca numai o parte, alteori (din pacate :(() gaseste in plus... Dar... ma prregatesc sa le intampin cat pot de bine.

Ai factura, da' ce scrie pe ea? Vezi ca te-am intrebat acum cateva mesaje bune despre factura dar nu ai raspuns.
Da, cu vanzatorul te rafuiesti, caci el e cel care garanteaza un produs vandut!

Faptul ca imprimanta nu scrie cu 4 cartuse in loc de 5 este lipsa de conformitate numai daca in declaratia de conformitate producatorul/distribuitorul sustine contrarul. Certificatul de conformitate este o hartiuta in care producatorul/distribuitorul spune care sunt stasurile pe care le respecta produsul, cum ar trebui sa functioneze; uneori e cuprinsa in garantie o astfel de formulare, alteori e separata. In caz ca nu ai, nu conteaza, cauti pe net declaratiile de conformitate ale produsului respectiv de la distribuitorul national (distribuitorul de canon in cazul tau, special pentru cartusul cod ...) si vezi ce spune ca ar trebui sa faca acel cartus.

Imprimantele astea tendentioase sunt modele ori mai ieftine, ori mai vechi... De-aia au atatea dezavantaje, dar sunt si mai ieftine decat cele noi care au o flexibilitate mai mare. Plusuri si minusuri peste tot...

Dispozitiile legale pe care le ceri sunt cele citate de cineva mai sus, acum cateva mesaje bune... Alea sunt. Alea ti se aplica si tie.
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Imprimantele astea tendentioase sunt modele ori mai ieftine, ori mai vechi... De-aia au atatea dezavantaje, dar sunt si mai ieftine decat cele noi care au o flexibilitate mai mare.

Dimpotriva, este un model foarte nou si nici printre cele ieftine nu se numara!
Am gasit si certificatul de conformitate, dar acolo se insira doar un numar de vreo 7 standarde ISO/DIN/ANSI/etc.

In schimb, am gasit ceva interesant in certificatul de garantie: pe de o parte, scrie ca nu se acorda garantie (printre altele) consumabilelor. Citeva paragrafe mai incolo scrie ca nu este valabila garantia daca se folosesc consumabile (cerneala, toner, hirtie sau baterii) incompatibile cu imprimanta.

Asadar, apare o definitie a consumabilelor.. iar cartusul (rezervor de cerneala, cum este definit in manual) nu este inclus in aceasta lista ci doar cerneala.

Dispozitiile legale pe care le ceri sunt cele citate de cineva mai sus, acum cateva mesaje bune... Alea sunt. Alea ti se aplica si tie.

Totusi, in dispozitiile citate mai sus (L449/2003) nu apare nicaieri termenul de "consumabile" si conditiile in care acestea se exclud de la aplicarea garantiei..
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2008
lifer, utilizator
Ei bine, citeste stasurile alea... :D Ti-am spus ca e de munca...
Sau cauta, cum iti tot spun, declaratiile de conformitate pe net.
Dar sa nu-mi spui ca o imprimanta cu cerneala, de 450 de lei e o imprimanta scumpa sau noua ca model! :( Scump inseamna peste mediu, o imprimanta buna e in jur de 1000 de lei. Nu ca ma pricep, da' am o cunostinta dependenta de chestii de-astea!

Alte discuții în legătură

Imprimante, dreptul de proprietate: de ce nu pot cumpara consumabile de la care producator vreau? vulturu39 vulturu39 Eu stiu ca daca cumperi un bun, este proprietar pe acel bun in totalitate cat timp nu se specifica altceva la cumparare. Credeam ca si cu imprimantele este la ... (vezi toată discuția)
Produs incomplet - returnare contravaloare? stefanel1a stefanel1a Buna ziua. Am cumparat pe 24.10.2015 un multifunctional (imprimanta + scanner) pentru a-l face cadou unei cunostinte de ziua ei, adica pe 24.11.2015. ... (vezi toată discuția)
Returnare acumulator auto florin60 florin60 Acum trei zile am fost la un magazin de piese auto ,pentru a cumpara un acumulator auto .Am spus vinzatorului caracteristicile masinii mele (1.9 tdi ,131cp ... (vezi toată discuția)