avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Intoarcerea executarii
Discuție deschisă în Executare silită

Intoarcerea executarii

Executare silita imobiliara efectuata de creditoare, finalizata cu emiterea actului de adjudecare.
Debitorul formuleaza contestatie la executare in contradictoriu cu banca (contestatie la titlu executoriu),
instanta admite contestatia, constata nulitatea absoluta a titlului executoriu in baza caruia a fost efectuata executarea, si dispune pe cale de consecinta si anularea actului de adjudecare pe baza caruia adjudecatarul si-a intabulat dreptul de proprietate in cartea funciara.
Avand in vedere considerentele expuse, este admisibila o cerere prin care debitorul, in contradictoriu de aceasta data cu adjudecatarul si cu banca, solicita intoarcerea executarii si restabilirea situatiei anterioare in sensul restituirii imobilului ce a facut obiectul executarii?
In eventualitatea ca aceasta cerere va fi admisa de instanta, poate obtine debitorul rectificarea cartii funciare in sensul radierii dreptului de proprietate inscris de debitor in baza actului de adjudecare?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:54, 18 Martie 2008
In concluzie, actul de adjudecare este act de executare, corect?
So, instanta a admis contestatia la executare si a constat nulitatea titlului executoriu (contract in care adjudecatarul nu a fost parte) in baza caruia a fost efectuata executarea silita.
Rezulta, fara echivoc, ca inclusiv actul de adjudecare este desfiintat de drept (art. 379 ind. 1) si adjudecatarul chiar daca invoca, in cadrul actiunii avand ca obiect intoarcerea executarii, inopozabilitatea hotararii prin care a fost solutionata contestatia nu va avea castig de cauza intrucat contestatia la executare a avut ca obiect principal constatarea nulitatii titlului, act juridic incheiat intre creditor si debitor.
#-o
bttb63 a scris:

In concluzie, actul de adjudecare este act de executare, corect?

Eu ti-am mai spus parerea mea vis-a-vis de actul de adjudecare.
Este un act incheiat si emis in cadrul executarii silite, nu un act de executare. Dar nu voi repeta ce am mai sustinut, nu are sens!
Trebuie sa inteleg ca ajudecatarul a invocat DEJA inopozabilitatea hotararii prin care a fost solutionata contestatia la executare (care a anulat actele de executare), in cadrul actiunii avand ca obiect intoarcerea executarii silite ? Vorbim despre actiunea in care te judeci deja in recurs?
Cererea prin care am solicitat intoarcerea executarii si restabilirea situatiei anterioare in sensul restituirii imobilului ce a facut obiectul executarii silite, am formulat-o in contradictoriu numai cu banca.

Banca nu si-a trimis reprezentant in instanta si nici nu a depus intampinare.

Cererea a fost admisa de instanta, banca a declarat recurs, inca nu mi-au fost comunicate citatia si cererea de recurs.

Are sens sa astept solutionarea recursului, in contextul in care adjudecatarul nu este parte in proces?
Cred ca ar fi corect sa reformulez cererea privind intoarcerea executarii, in contradictoriu de aceasta data si cu adjudecatarul, corect? Si inainte de a se jueca recursul. #-o
Da, promoveaza mai repede aceasta noua actiune!
Este admisibila!

Ti-am spus si mai sus: adjudecatarul trebuia chemat sau introdus in cauza...in actiunea avand ca obiect intoarcerea executarii silite si restabilirea situatiei anterioare!

Totusi....gandeste-te la formularea acelei plangeri penale. Te va ajuta in aceste contestatii!!!
Poate la o eventuala suspendare a recursului...nu stiu! Cert este ca avem clar o infractiune si...trebuie actionat! Te ajuta!:)

Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2008
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii
Care este taxa de timbru pentru actiunea avand ca obiect intoarcerea executarii silite si restabilirea situatiei anterioare?
8 lei -art. 13, 194 lei - art 2 (2), sau se calculeaza la valoarea imobilului?

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare admisa dupa adjudecare ContSters241638 ContSters241638 Sunt interesat de un apartament scos la licitatie in data de 18.04.2013, am sunat executorul si mi-a explicat pasii ce trebuiesc urmati si de asemenea ca nu ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea executarii Gabriel Trifu Gabriel Trifu Creditorul (banca) executa un debitor pt. neplata ratelor, executare finalizata cu vanzare la licitatie publica a imobilului.(imobil +teren). Adjutecatarul ... (vezi toată discuția)
întoarcerea executãrii silite prin anularea titlului...bun imobil adjudecat...ºanse de câºtig Octavian Ganea Octavian Ganea Vă salut! Sunt avocat şi mă confrunt cu următoarea speţă în legătură cu care aştept părerile dvs.: În anul 2003 are loc o cesiune de părţi ... (vezi toată discuția)