Conform art. 2 din Protocolul aditional nr. 7 la Conventia pt apararea drepturilor omului de la Strasbourg are dreptul la doua grade de jurisdictie penala.
Vedeti Protocolul nr. 7 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a Libertăţilor fundamentale
Strasbourg, 22. XI.1984
Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentului Protocol, Hotărâte să ia noi măsuri de natură să asigure garantarea colectivă a anumitor drepturi şi libertăţi prin Convenţia pentru Apărarea drepturilor omului şi a Libertăţilor fundamentale, semnată la Roma la 4 noiembrie 1950 (denumită în continuare "Convenţia"), Au convenit asupra celor ce urmează :
Articolul 2 . Dreptul la două grade de jurisdicţie în materie penală
1. Orice persoană declarată vinovată de o infracţiune de către un tribunal are dreptul să ceară examinarea declaraţiei de vinovăţie sau a condamnării de către o jurisdicţie superioară. Exercitarea acestui drept, inclusiv motivele pentru care acesta poate fi exercitat, sunt reglementate de lege.
CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 20
(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.
(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.
In plangerea catre CEDO mergeti strict pe incalcarea drepturilor omului stabilita prin conventia pt apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului de la Geneva si a protocoalelor sale aditionale ulterioare.
In cazul de fata, nu este declarat vinovat dar va invoca inutilitatea masurilor luate in tara. O sa revin cu precizarea articolului. :D
A se vedea pt. 7 si 9
[ link extern ]