avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contestarea deciziei unui prim-procuror
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contestarea deciziei unui prim-procuror

Buna
Scurt si la subiect: eu, in calitate de petent fiind nemultumit de decizia organului de cercetare penala si al procurorului, am contestat rezolutia primita de la acesta la procurorul ierarhic superior in speta prim-procurorul de la Parchetul Judecatoriei.
Raspunsul e acelasi cum ca organul si procurorul de caz au luat decizia corecta. Nu intru in amanunte despre speta insa probele depuse de mine sunt temeinice. Asadar, cum contest decizia prim-procurorului? Care e procedura de atac?
Din cate stiu se actioneaza in instanta....insa nu pricep cum se procedeaza concret, in baza carei legi etc.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 20:52, 6 Noiembrie 2010
Incercati sa depuneti plangere motivata si la primul procuror al parchetului de pe langa curtea de apel, singurul abilitat sa cerceteze infractiunile savarsite de politisti, procurori, judecatori. Din punctul meu de vedere nu o sa rezolvati, nu pt ca nu aveti dreptate ci pt ca traim in aceasta tara.

Sfatul meu este sa depuneti direct plangere la CEDO pt incalcarea drepturilor dvs. de a vi se judeca un proces de catre o instanta impartiala. Aceasta pt ca in conformitate cu prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului de la Geneva, aveti dreptul la 2 grade de jurisdictie in materie penala, adica aveti posibilitatea de a avea in acelasi timp pe rol atat un proces penal in tara cat si la CEDO.
Mai intai depuneti plangerea la CEDO, apoi dupa ce aveti nr. de inregistrare pt dosar o depuneti si aici in tara. Succes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Noiembrie 2010
Krissia ., Alte profesii
la cedo,se poate depune dupa epuizarea tutror cailor de atac din tara
Doar in cazuzele civile. In cauzele penale nu esti obligat sa astepti solutionarea procesului. :D
nu stiam,in cazul de fata,imi retrag cuvintele.multumesc
Conform art. 2 din Protocolul aditional nr. 7 la Conventia pt apararea drepturilor omului de la Strasbourg are dreptul la doua grade de jurisdictie penala.

Vedeti Protocolul nr. 7 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a Libertăţilor fundamentale

Strasbourg, 22. XI.1984

Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentului Protocol, Hotărâte să ia noi măsuri de natură să asigure garantarea colectivă a anumitor drepturi şi libertăţi prin Convenţia pentru Apărarea drepturilor omului şi a Libertăţilor fundamentale, semnată la Roma la 4 noiembrie 1950 (denumită în continuare "Convenţia"), Au convenit asupra celor ce urmează :

Articolul 2 . Dreptul la două grade de jurisdicţie în materie penală

1. Orice persoană declarată vinovată de o infracţiune de către un tribunal are dreptul să ceară examinarea declaraţiei de vinovăţie sau a condamnării de către o jurisdicţie superioară. Exercitarea acestui drept, inclusiv motivele pentru care acesta poate fi exercitat, sunt reglementate de lege.

CONSTITUTIA ROMANIEI

ARTICOLUL 20
(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.

(2) Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.

In plangerea catre CEDO mergeti strict pe incalcarea drepturilor omului stabilita prin conventia pt apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului de la Geneva si a protocoalelor sale aditionale ulterioare.

In cazul de fata, nu este declarat vinovat dar va invoca inutilitatea masurilor luate in tara. O sa revin cu precizarea articolului. :D

A se vedea pt. 7 si 9

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Noiembrie 2010
Krissia ., Alte profesii

Alte discuții în legătură

Tot despre denuntul calomnios georgeandrei georgeandrei Buna ziua, Prin februarie am avut un incident cu politia din Dambovita, in sensul ca am fost retinut si condus la sediul politiei de catre un echipaj de ... (vezi toată discuția)
Condamnat fara probe ContSters136988 ContSters136988 Am fost implicat acum 5 ani ,student fiind ,intr-un "grup organizat" care se ocupau cu fraude pe internet! Eu nu am facut nimic altceva decat sa scot 200 ... (vezi toată discuția)
Cerere expertiza ramy84 ramy84 Intr-un dosar de delapidare, invinuita a fost scoasa de sub urmarire penala prin ordonanta a procurorului. Impotriva ordonantei reclamantul a facut plangere ... (vezi toată discuția)