AlexBal a scris:
Infractiune deviata? Serios? Asta te asigur ca este o parere unica in doctrina... scrie o monografie! Tu ai idee ce inseamna infractiunea deviata?
infracțiunea deviata are două modalități de săvârșire:
aberatio ictus - făptuitorul acționează asupra cuiva sau asupra unui lucru iar din cauza defectuozității actelor de executare sau a unui eveniment neprevăzut se ajunge la un alt rezultat de acceași natură
eror in rem sau eror in personam - când infracțiunea se săvârșește prin îndreptarea acțiunii, din eroare, asupra altei persoane sau asupra altui lucru decât cel urmărit de făptuitor.
Dacă nu asta e infracțiunea deviată, ce e infracțiunea deviată?
eu mă refeream că în cazul în care făptuitorul nu urmărește să ucidă pe un nou născut (nici măcar cu intenție indirectă) ci pe altcineva și din cauza îndreptării acțiunii,
din eroare, asupra noului născut normal că nu va fii vorba de omor calificat lit. d,
la fel cum nici în cazul în care făptuitorul săvârșește fapta asupra unei rude apropiate poate să nu fie încadrată la omor calificat lit. c.
Așa că dacă gândim așa niciuna din variante nu ar fi corectă.
Întradevăr e nevoie pt lit. d e nevoie de a profita de starea de neputință a victimei, ...nu zic nu..., dar dacă intenționezi sa omori un nou-născut, acesta fiind în neputință de a se apară, nu se profită de asta?
Tot ce-am zis e ca e discutabilă întrebarea datorită formulării ei și ambele părți au oarecum dreptate, dacă în loc de
este era
poate fi erau clar bune ambele variante, dar asa...rămâne loc de discuții...