avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum pot concedia un angajat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum pot concedia un angajat?

buna ziua.am un angajat care are ff multe abateri dar pana acum nu i-am atras atentia decat verbal.ultima data insa i-am facut un avertisment scris pe care nu a vrut sa il semneze,am discutat cu seful meu mai departe iar acesta a hotarat concedierea ei.cum ar trebui sa sune formularul de concediere si o pot concedia fara preaviz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:12, 6 Decembrie 2010
pt.ca angajatul mi-a spus ca ea v-a veni la program normal ca nu a semnat instiintarea si din cauza aceasta presupune ea ca nu are cum sa fie concediata.inca o intreabare-pot sa ii trimit instiintarea pe mail sa am o dovada ca a luat la cunostinta si sa ii trimit o recomandata?:D
Legea nr.455/2001 conţine în art.6 o dispoziţie, sub aspectul forţei probante, cu cea prevăzută în art.1176 C.civ. . Potrivit art.6, înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelaşi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile. Deci, indiferent de faptul că semnătura electronică este bazată sau nu pe un certificat calificat, din momentul în care apartenenţa acesteia este stabilită, prezumţia autenticităţii înscrisului în formă electronică nu mai poate fi contestată .
Având în vedere că principiul asimilării priveşte şi efectele înscrisului, înseamnă că sunt aplicabile şi dispoziţiile dreptului comun privind înscrisurile sub semnătură privată, art.1176-1178 şi 1182 C.civ., precum şi dispoziţiile art.172 – 178 alin.1 C.proc.civ. relative la administrarea probei prin înscrisuri. Însă asimilarea legală are caracter temporar, deoarece ea încetează ope legis la încetarea valabilităţii certificatului calificat, cu efecte faţă de terţi de la data înscrierilor în registrul de evidenţă a certificatelor. Ca urmare, persoana căreia i s-a transmis un înscris electronic, trebuie să facă uz de darea de dată certă pentru a se proteja împotriva repudierii mesajului, în condiţiile conflictului în timp între primirea înscrisului electronic, încetarea asimilării legale a acestuia şi invocarea sa în probaţiune.
Legea română consacră asimilarea deplină a înscrisului electronic cu înscrisul sub semnătură privată, atunci când încheierea actului juridic este cerută ad validitatem sau ad probationem.
Tradus, email-urile au forta probanta a unui inscris sub semnatura privata, de exemplu al unei scrisori sau alt inscris care emana de la dvs. (in cazul formei electronice cu o anumita certificare, pe care personal nu o consider esentiala in cazul de fata)
va trebui sa demonstrati ca acel mail l-a si primit!!!

p.s. si cu scrisoarea recomandata este o problema: in general se trimite fara foaie de inventar si chiar nescrisa :))
si pana la urma ce ma sfatuiti?multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 15 Noiembrie 2010
amelia20100, utilizator
comunicati decizia de concediere atat pe e-mail ( daca acesta apare in vreun inscris dat de salariat ) cat si prin posta cu confirmare de primire si cu foaie de inventar sau personal celui in cauza in ziua cand este la munca iar in caz ca refuza faceti un proces verbal in care sa semneze cateva din persoanele prezente. B-)
adresa de mail o am din cv-ul angajatului,de inventar ele nu raspund ci doar eu.camerele de filmat din firma au vreo valoare:giggle:ca doar este filmat momentul cand i-am dat instiintarea:D:D.multumesc pt.raspunsurile prompte:thumbup:

Alte discuții în legătură

Convocare disciplinara nebunika86 nebunika86 buna ziua!!! am o problema foarte urgenta asa ca trec direct la subiect: acum 6 luni am fost convocata la o ancheta disciplinara la care ulterior eu m-am ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract munca disciplinar gabyteo gabyteo Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cat mai axact. Dl Popovici a depus demisia de la locul de munca in data de 13 ian 2009. A trimis aceasta demisie prin posta ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)