buna ziua! am terminat facultatea in iunie 2010, dar datorita starii de sanatate din timpul sarcinii nu m-am putut prezenta in sesiune de restante 22-29 iunie si nici la examenul de licenta. datorita celor 3 restante am fost exmatriculata si dupa plata unei taxe reinmatriculata in anul 3, ultimul an de studiu. am nascut in data de 18 iulie. as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului. va multumesc.
Ordinul nr.1474 din 06.05.2011prevede :
situatie : Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
solutie: Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
1. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC poate solicita oricand CCC si indemnizatia aferenta.
- Dar nu poate cumula salariul cu indemnizatia pentru CCC.
2. - In schimb tatal copillui poate solicita stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
3. - Pentru ca mama copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) tatal poate beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului, in conditiile aratate mai sus de colegul meu de forum.
- Pentru aceasta trebuie sa luati de a Primarie lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie acte pe care le depuneti apoi tot la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati stimulentul de insertie.
Buna ziua.
Am revenit cu alta intrebare. Acum ma aflu intr-o situatie total noua. Trebuie sa nasc zilele astea si sunt bulversata tare. Nu mai lucrez cu carte de munca din noiembrie 2013 dar am fost masteranda din 2012 pana in vara asta. Sunt in ultimul an, trebuia sa termin dar din cauza unei restante nu am reusit si din punctul de vedere a celor de la facultate eu sunt absolventa iar anul universitar pentru mine s.a incheiat la sfarsitul lunii iunie chiar daca am restanta si nu am dat dizertatia. Ca sa nu pierd anul m.am reinmatriculat, iar ca sa pot beneficia de indemnizatie si sa am continuitate la sfarsitul lunii august m.am angajat iar la angajare s.au luat in calcul si cele 60 de zile. Dar intrebarea mea acum este urmatoarea: beneficiez de cele 60 de zile daca eu in toamna asta m.am reinmatriculat sau totul a fost in zadar si nu pot aplica nici acum pentru indemnizatie ? (daca nu ma reinmatriculam beneficiam de cele 60 de zile chiar daca eu am restanta si nu am dat dizertatia asa cum au zis cei de la facultate? ) A da si inca o alta intrebare eu nu sunt din Bucuresti iar in buletin inca am domiciliul din orasul natal Galati. Pot sa aplic aici sau trebuie sa merg acasa?
1. - Daca de la facultate vi s-a spus ca sunteti absolventa sa ca dea adeverinta ca sunteti absolventa si de la ce data.
- Dar la Agentia de Somaj trebuia sa va inregistrati in termen de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.
- Va puteti inregistra si la Agentia de Somaj de sector, din Bucuresti, daca aveti resedinta acolo (viza de flotant).
2. Dar v-am dat si varianta cu tatal copilului (in cazul in care nu veti putea beneficia dvs. de CCC).
Nu inteleg un lucru pentru ce sa ma inregistrez la agentia de somaj? Stiu ca am timp 60 de zile dupa absolvire sa imi gasesc de munca sau sa imi depun actele de somaj, iar eu m.am angajat in timpul celor 60 de zile. Mai trebuia sa ma inregistrez si la agentia de somaj sau cum?