avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legea sindicatelor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legea sindicatelor

Dupa ce am aflat pe propria-mi piele, din motivarea instantei care mi-a judecat cazul, ca in calitatea mea de lider de sindicat nu mi se poate aplica art.10 alin 1 din Legea sindicatelor intrucat acesta "instituie o norma de favoare si ca orice norma de favoare....bla, bla..."astazi mai aflu alta.

Curtea constitutionala (Decizia nr.1276/12.10.2010)
In numele legii

DECIDE:

Admite exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 35 alin. (1) teza finala din Legea sindicatelor nr. 54/2003, exceptie ridicata de Societatea Comerciala “A” - S.A. G in Dosarul nr. 4.587/121/2009 al Tribunalului Galati - Sectia civila, si constata ca acestea sunt neconstitutionale.

Definitiva si general obligatorie.
Pronuntata in sedinta publica din data de 12 octombrie 2010.

Intrebarea mea este :
In aceste conditii poate angajatorul sa-mi ceara in instanta toate drepturile platite integral din ultimii trei ani pentru zilele de activitati sindicale?
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 20:10, 15 Noiembrie 2010
Da,dar CC a ignorat faptul ca un angajat poate avea un orar flexibil! De exemplu,in invatamant.Aici norma de predare este de 18 ore,iar activitatea, potrivit normei didactice ,nu presupune prezenta salariatului in fiecare zi la scoala
Decizia se refera la liderii de sindicat care indeplinesc cele 40 de ore pe saptamana pentru angajator?Acesta decizie nu mareste nr.de ore legale pe care un angajat este obligat sa le efectueze potrivit legii ?
Fiind declarat neconstitutional , cred ? ca pentru cele 3-5 zile veti primi numai indemnizatia de la sindicat nu si salariu.

Si atunci ce faci cu prevederile CCM ? Redau mai jos cateva articole dintr-un CCM la nivel de grup de unitati:

Art.l.
(1) Părţile contractante recunosc şi acceptă pe deplin că sunt egale şi libere în negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi - .... -şi se obligă să respecte în totalitate prevederile acestuia.
.......................................................................................
Art.8.
...................................................................
(3) Părţile se obligă ca, în perioada de aplicare a prezentului contract colectiv de muncă, să nu susţină proiecte de acte normative a căror adoptare ar conduce la diminuarea drepturilor ce decurg din contractele colective de muncă, oricare ar fi nivelul la care acestea au fost încheiate.
....................................................................
Art.71.
(1) Liderii de sindicat sau înlocuitorii acestora care lucrează nemijlocit în calitate de salariaţi, au dreptul la reducerea programului normal de lucru cu 40 de ore lunar pentru activităţi sindicale, acordate cumulat sau fracţionat, fără a li se diminua drepturile salariale ce li s-ar fi cuvenit în condiţiile prezenţei la lucru în unitate, pe baza unor documente justificative .
.............................................................................
Art.78.
(1) Drepturile prevăzute în prezentul contract sunt considerate minime, de la nivelul cărora începe negocierea contractelor colective de muncă la nivel de unitate. Limitele salariale, minime şi maxime, prevăzute în anexele prezentului contract pot fi majorate de comun acord, prin negociere între comisiile paritare la nivel de unitate în funcţie de bugetele aprobate.
(2) Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părţi.
Eu consider, totusi ca CCM se aplica pe toata durata valabilitatii lui, daca nici una dintre parti nu il denunta. Sau cel putin asa ar fi normal.
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
enco, utilizator
Curtea a decis pentru toate situatiile...dar cat poate valora acesta decizie daca in instanta demonstrezi ca ai lucrat 40 de ore pe saptamna si ai fost platit doar pentru 32?
La ce va referiti cand spuneti toate situatiile? Eu vad ca se refera la articol din lege si nu la CCM, unde am acordul partilor. In CCM acele zile platite nu sunt acordate cu trimitere expresa la articol de lege...

Alte discuții în legătură

Articol neconstitutional in legea sindicatelor enco enco Prin Decizia nr.1276 din 12 oct.2010, publicata in MO 746 din 9 nov.2010, Curtea Constitutionala admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca deli_andra76 deli_andra76 Buna ziua! Imi spuneti, va rog, daca un angajator este obligat sa acorde zile 23 zile libere platite pentru liderul de sindicat pe anul 2012?Trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Inscriere in sindicat - abuziva bcfbmv bcfbmv Buna Ziua, Eu nu sunt in sindicatul societatii de 4 ani (m-am retras voit). La fel ca mine mai sunt inca vreo 30 persoane. Azi am primit fluturasul de ... (vezi toată discuția)