avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legea sindicatelor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legea sindicatelor

Dupa ce am aflat pe propria-mi piele, din motivarea instantei care mi-a judecat cazul, ca in calitatea mea de lider de sindicat nu mi se poate aplica art.10 alin 1 din Legea sindicatelor intrucat acesta "instituie o norma de favoare si ca orice norma de favoare....bla, bla..."astazi mai aflu alta.

Curtea constitutionala (Decizia nr.1276/12.10.2010)
In numele legii

DECIDE:

Admite exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 35 alin. (1) teza finala din Legea sindicatelor nr. 54/2003, exceptie ridicata de Societatea Comerciala “A” - S.A. G in Dosarul nr. 4.587/121/2009 al Tribunalului Galati - Sectia civila, si constata ca acestea sunt neconstitutionale.

Definitiva si general obligatorie.
Pronuntata in sedinta publica din data de 12 octombrie 2010.

Intrebarea mea este :
In aceste conditii poate angajatorul sa-mi ceara in instanta toate drepturile platite integral din ultimii trei ani pentru zilele de activitati sindicale?
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 20:10, 15 Noiembrie 2010
Parerea mea:
-atata timp cat acea intelegere a fost intre parti, fara sa se faca trimitere la vreun act normativ(ex: conform legii 54/2003) nu vad de ce nu ar avea efect.
-problema este ca o asemenea clauza poate fi atacata la un moment dat
Uite am intrebat si pe celalalt subiect, o ataca patronatul? Credeti ca are castig?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010
Mitzi76, utilizator
Poate fi atacata o astfel de clauza, dar cei care o vor ataca trebuie sa fie patronatul ... sindicatul nu cred ca are interes sa faca asa ceva.
Da, logic, scuze de ameteala, ma gandeam ca se duc in instanta cu asa ceva? Adica daca ei au acceptat aceasta intelegere fara sa se refere la act normativ se trezesc dupa aia ca vor altfel si castiga?
CCM reprezinta legea partilor, iar prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Prin urmare, parerea mea este ca nu au sanse mari de izbanda.

Alte discuții în legătură

Articol neconstitutional in legea sindicatelor enco enco Prin Decizia nr.1276 din 12 oct.2010, publicata in MO 746 din 9 nov.2010, Curtea Constitutionala admite excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca deli_andra76 deli_andra76 Buna ziua! Imi spuneti, va rog, daca un angajator este obligat sa acorde zile 23 zile libere platite pentru liderul de sindicat pe anul 2012?Trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Inscriere in sindicat - abuziva bcfbmv bcfbmv Buna Ziua, Eu nu sunt in sindicatul societatii de 4 ani (m-am retras voit). La fel ca mine mai sunt inca vreo 30 persoane. Azi am primit fluturasul de ... (vezi toată discuția)