Buna seara. Am si eu o nelamurire.
Este adevarat ca la urmatorul concurs de admitere in Barou, va fi un numar de locuri, sau se va desfasura ca pana acum?
IASI
Rog colegii de la IASI care nu au fost admisi nici in urma contestatiilor sa ma contacteze folosind mesaj privat (scuze celorlalti participanti la forum ....este lesne de inteles...).
Dealtfel, ne-ar fi de mare ajutor si orice sfat, parere.....( in scopul de a face ceva - nu de a nu face nimic )......idee, atitudine pe care au luat-o si alti candidati umiliti de rezultatele acestui "examen" in alte barouri din tara aflati in aceeasi situatie.
ZIARUL ZIUA DE IASI 12 DECEMBRIE 2008
Jale la examenul pentru admiterea în Baroul de Avocaţi Iaşi. Din cei 101 de candidaţi care s-au înscris anul acesta la examen, au promovat doar 20. “Un procent mic faţă de anii trecuţi”, spune dezamăgit fostul decan al Baroului Iaşi, Adrian Mogoş. Matematic, promovabilitatea a fost de doar 19.8%. Doar atât reuşesc instituţiile de învăţământ superior să-i pregătească pe studenţi?
Deşi Iaşul oferă anual sute de absolvenţi de Drept fie prin forma de stat, fie prin cea particulară, audienţa pentru meseria de avocat este scăzută. Săptămâna trecută, doar 101 absolvenţi de Drept s-au încumetat să se înscrie la examenul de admitere în Barou. Dintre aceştia, doi s-au retras din motive medicale, iar alţi şase au absentat. Cei care au rămas în cursă au avut de susţinut probe scrise la drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal. De asemenea, ei au trebuit să răspundă examinatorilor la întrebări referitoare la organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, statutul profesiei şi codul deontologic al avocaţilor din Uniunea Europeană. Pentru a promova, candidaţii trebuiau să obţină măcar nota şase la fiecare disciplină, iar media finală trebuia să fie minim şapte. După susţinerea tuturor probelor, notele au demonstrat că absolvenţilor de Drept nu le-a fost suficientă doar dorinţa, ci trebuiau să şi înveţe.
Plin de note sub 2
Concret, la examen au reuşit doar 20 de candidaţi. Au fost numeroase note sub 2, cea mai mică medie fiind de 1.45, compusă din note de 1, 1.50 , 2 şi 1.30. Rezultatele slabe din acest an i-au dezamăgit pe avocaţii din comisie. “Nu este admisibil ca un absolvent să nu scrie nici un subiect din cele date”, ne-a declarat Doina Stupariu, membră a comisiei de examinare. Potrivit fostului decan al Baroului Iaşi, Adrian Mogoş, procentul de promovabilitate scade de la an la an. “ În anii trecuţi, procentul celor admişi era mai mare, de peste 50%. Vom face o analiză a rezultatelor ca să stabilim cauzele numărului mic de candidaţi admişi”, a susţinut Adrian Mogoş. Este posibil ca numărul de candidaţi admişi să crească, aşa cum s-a întâmplat şi în anii anteriori, după rezolvarea contestaţiilor.
“Ne protejăm breasla”
Se poate spune că învăţământul universitar de profil nu-i pregăteşte suficient pe studenţi pentru examenul de admitere în barou? Decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea Al. I. Cuza a ocolit un răspuns direct. “Sigur că e un procent mic, dar nu pot explica motivele care au dus la aceste rezultate, întrucât nu cunosc cum s-a desfăşurat examenul”, ne-a spus telefonic decanul. Din punctul de vedere al avocaţilor, un astfel de examen i-ar tria doar pe acei candidaţi care doresc să devină avocaţi bine pregătiţi. “Condiţiile în care se finalizează astăzi o facultate nu presupun obligatoriu o pregătire care să asigure admiterea la acest tip de examen. Am început să ne protejăm breasla şi în ultimul an, exigenţa examinatorilor a fost sporită. Acesta este singurul mod în care putem filtra candidaţii”, ne-a spus Carmen Bernic, decanul Baroului Iaşi. Cei care nu au luat note de trecere pot depune contestaţii până duminică.
ZIARUL ZIUA DE IASI.18 DECEMBRIE
Ieri au fost afişate rezultatele la contestaţiile depuse de candidaţii respinşi la examenul de admitere în Barou. Din 61 de contestaţii au fost admise 21. Dacă iniţial au fost admişi doar 20 de candidaţi, în urma contestaţiilor, numărul celor admişi s-a dublat. Astfel, Baroul Iaşi s-a îmbogăţit cu 41 de avocaţi.
Articolul publicat de ziarul nostru sâmbătă, 13 decembrie, a stârnit foarte multe controverse. Mulţi dintre cititorii noştri şi-au exprimat nemulţumirile pe site-ul nostru. Comentariile exprimate sub protecţia unor pseudonime sunt legate atât de membrii comisiei de examinare pe care îi acuză că ar fi ”oameni extrem de influenţabili”, cât şi faţă de modul de desfăşurare a examenului.
Reacţiile candidaţilor pe site-ul ziarului
Diana trage prima un semnal de alarmă ”De ce nu observă nimeni prezenţa redusă la examen, pentru că oamenii s-au săturat de lucrurile mizere, s-au scârbit de modul de corectură şi de admitere la Barou ... persoane cu 10 pe linie au luat note neaşteptate la Drept Penal, parcă făcut intenţionat de comisie, care au făcut sa nu intre decât persoanele "privilegiate"... financiar, sau în funcţie de gradul de rudenie.”
Un alt comentariu, al lui Ionel, acuză direct oranizatorii. ”Sunt şi eu candidat. Am scris destul de mult la fiecare probă. Peste 12 pagini la fiecare subiect şi cu toate astea am fost picat. Am luat note mai mari decât cele menţionate în ziar, însă nu vreau să fac contestaţie, pentru că nu am pile. Cei care au pile au intrat, cei care nu ... nu. Tot după contestaţii vor intra şi cei care mai pot face rost de o relaţie două între timp şi să ajungă la cine trebuie”.
Comentariile sunt continuate de cei care dezaprobă modul de organizare a examenului. ”Ar mai fi de adăugat că modalitatea de susţinere a examenului a fost extrem de obositoare pentru candidaţi, adică nicio zi de pauză între probe, ritm infernal, dar mulţi dintre noi s-au descurcat si aşa, în fond, asta este, trebuie să faci faţă”, a scris Xulescu. El este susţinut de Liber Cugetătorul . ”Am susţinut şi eu examenul anul acesta. A fost infernal să înveţi mii de pagini şi să dai timp de 5 zile probe, zi după zi, de examinare la materii diferite”.
Mogoş: „Mulţi dintre ei sunt agramaţi”
Membrii din Consiliul Baroului Iaşi au reacţionat dur la aceste comentarii . “În fiecare an e aceeaşi poveste. Adevărul este că lucrările sunt foarte slabe. Au fost foarte multe note de doi şi trei la toate disciplinele. Mulţi dintre ei sunt agramaţi”, a firmat Adrian Mogoş, prodecanul baroului Iaşi. El este susţinut de avocata Doina Stupariu, membră a comisiei de examinare, care spune că mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să-şi însuşească limbajul juridic corespunzător meseriei. ”Lucrările au rămas şi pot fi verificate oricând”, continuă avocata Stupariu. Controversa rămâne deschisă. ”Să vină cineva să spună că a dat bani!”, conchide avocatul Mogoş.
PS. NU SUNT EU ACEA DIANA LA CARE FACE REFERIRE ARTICOLUL.
SIMPLA COINCIDENTA...SINCER...EU AM CAUTAT ZIARUL ABIA DUPA CE UN COLEG MI-A SPUS CA SUNT CITATA IN ZIARUL DE ASTAZI.
in asteptarea rezolvarii contestatiilor! cei care veti constata ca ati asteptat inutil dreptatea, cei care ati fost neindreptatiti, va rog contactati-ma prin mesaj privat! La Bucuresti, a fost incalcat Regulamentul cadru de organizare a examenului de primirein profesia de avocat!
Nu dormiti! Pana acum nimeni nu a facut scandal,nu isi imagineaza ca ne putem cere dreptatea! Anul acesta interesele au fost insa altele!
Daca vreti dreptate, trebuie sa luptam! Avem sanse! Nu-i ascultati pe cai care va spun: e o lupta cu morile de vant"!