avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procedura uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procedura uzucapiune

Buna ziua!
Azi dimineata in instanta doamna judecatoare m-a pus sa fac note scrise referitoare la procedura de judecare a uzucapiunii :O
Ce parere am ca mai nou ICJC crede ca-i mai bine sa se judece uzucapiunile unde paratii sunt decedati dupa decretul lege 115/1938 si nu pe baza dispozitiilor codului civil. #-o

Nici la facultatea nu-mi cereau parerea.....:P

Voi ce pareri aveti?:-/
Cel mai recent răspuns: ContSters7627 , utilizator 00:03, 8 Martie 2009
Primo: Legea nr. 115/1938 se aplica in Transilvania din data de 12/07/1947, data Legii nr. 241 prin care s-au pus in aplicare dispozitiile priv. la cartile funciare. Inainte, intre 1943 si 1947 s-a aplicat, Codul civil, care a fost extins in Transilvania prin Legea nr. 389/21-06-1943. Inainte de 1943 la Deva s-a aplicat Codul civil austriac. Data inceperii posesiei determina legea aplicabila uzucapiunii, in acest sens vezi art. 6 alin. 2 din Legea nr. 241/1947. Dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 115/1938 art. 1890 Cod civ. nu ar mai fi trebuit sa se aplice in Transilvania pentru ca .
Secundo: Nimic nu impiedica partea care invoca uzucapiunea sa solicite jonctiunea posesiei sale cu cea a unui posesor anterior, indiferent sub care lege a inceput prima posesie. (ar fi de discutat aici chestiunea daca posesia inceputa sub Codul civ. poate fi unita cu posesia inceputa sub regimul Legii 115/1938, respectiv daca pot fi jonctionate:-/ insa aceasta chestiune este mai complicata si din experienta stiu ca nici un judecator nu a pus-o in discutie). :P
Se poate preciza actiunea aratand ca se solicita jonctiunea posesiei cu a unui posesor anterior pana in anul 1946 astfel incat sa se aplice tot art. 1890 Cod civ.;)
succes!!!
Multumesc frumos.
Esti din zona de ai dat un raspuns atat de detaliat?...=D> Sau doar foarte bine informat...:P

Judecatoarea vrea sa stie cum dorim sa se judece....pe procedura contencioasa sau necontencioasa. #-o

Au si inceput colegii sa ma intrebe dupa ce procedura se judeca :O..de parca parerea mea a schimbat mersul lucrurilor in instanta :))
CORECT, EXISTA DECIZIA 86/2007. BUNA-REA, EA SE VA APLICA. NUMAI CA VOR FI MARI PROBLEME, PT CA RECLAMANTUL TREBUIE SA DOVEDEASCA FAPTUL DECESULUI PERSOANEI REPSPECTIVE, CEEA CE ESTE GREU IN MULTE CAZURI.
PE DE ALTA PARTE, TIN SA PRECIZEZ CA IN UNELEZONE (DE EXEMPLU, ARAD), SE FOLOSESTE PROCEDURA PRIN AFISARE LA UZUCAPIUNE. SUNT CURIOS, DUPA EMITEREA ACESTEI DECIZII, SE VA SCHIMBA OPTICA ACESTOR INSTANTE? ...
Data inceperii posesiei determina legea aplicabila uzucapiunii acelei posesii , sant cazuri in Transilvania postbelica cand posesia inceputa sub Legea austro-ungara se continua dar nu jonctioneaza cu posesia continuata dupa unificarea legislatiei decat conditionat . Exixta cauze in jurisprudenta veche care tinand cont de dreptul international privat anterior Declaratiei drept omului au solutionat altfel aceste cauze.
In Maramures ni se cere sa facem dovada ca proprietarul tabular este decedat, respectiv sa depunem certificat de deces si sa identificam mostenitorii pentru a ne judeca cu acestia. Din cate stiu eu, nu s-a modificat si Codul de procedura civila, astfel ca art 95 permite citarea prin afisare la usa instantei.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune extratabulara cdi75 cdi75 X si Y, respectiv fiu si mama, sunt proprietari tabulari in cote de 1/2 asupra casa si teren. . Mama decedeaza in 1971, avand si alti mostenitori, iar fiul ... (vezi toată discuția)
Decret 115/1938 sau codul civil bms bms Asta m-a pus instanta sa aleg.Am depus o cerere pt constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune in contradictoriu cu o matusa care si ea ar avea drept ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune pe decretul lege 115/1938 ana*maria ana*maria Buna ziua, ce conditii trebuie sa indeplinim ca sa invocam uzucapiunea pe DL. 115/1938? Aici opereaza jonctiunea posesiilor? Va rog. Multumesc (vezi toată discuția)