Buna ziua!
Azi dimineata in instanta doamna judecatoare m-a pus sa fac note scrise referitoare la procedura de judecare a uzucapiunii :O
Ce parere am ca mai nou ICJC crede ca-i mai bine sa se judece uzucapiunile unde paratii sunt decedati dupa decretul lege 115/1938 si nu pe baza dispozitiilor codului civil. #-o
Da, crilodeea, sunt din judetul Arad.
Procedura uzucapiunii dupa Decretul-Lege nr. 115/1938 este una necontencioasa. In acest sens art. 130 din textul legal aratat dispune ca in situatia in care nu se face opozitie in termenul legal de 30 de zile cauza sa se solutioneze printr-o incheiere (nu hotarare), ceea ce corespunde cu prev. art. 331 si urm C.p.c. Procedura devine contencioasa daca si numai daca se face opozitie in termenul legal de 30 de zile prev. de art. 130 din D-L. 115/1938 ("legea", in cele ce urmeaza) in care situatie cauza se va judeca dupa procedura comuna.
Conditiile pentru invocarea uzucapiunii sunt insa diferite fata de prev. Cod. civ. in sensul ca art. 28 din lege impune indeplinirea cumulativa a doua conditii: a) proprietarul tabular sa fie decedat
b) posesia sa se fi exercitat cel putin 20 de ani dupa moartea proprietarului tabular
Citarea prin publicitate conf. art. 95 C.p.c. nu este admisibila intrucat se citeaza astfel numai persoanele care au capacitate de folosinta, iar pers. decedate au pierdut aceasta capacitate:O la data decesului.
Daca nu exista certificat de deces (ceea ce in zona in care muncesc eu se intampla in 3 din 10 cauze, proprietarii tabulari fiind intabulati uneori inainte de 1900 - recordul fiind un act de deces al unei persoane nascute in anul 1815 intabulate in 1863 si decedate in 1869), sunt doua variante: a) sa se jonctioneze posesia pana inainte de iulie 1947 daca proprietarul tabular a fost inscris in CF inainte de aceasta data; b) sa se inceapa procedura de declarare judecatoreasca a mortii, dupa care se va invoca uzucapiunea.
Raman de discutat unele probleme interesante: ESTE ADMISIBILA UZUCAPIUNEA CONF. ART 28 IMPOTRIVA PERS. JURIDICE DESFIINTATE DE MAI MULT DE 20 DE ANI ( care evident ca nu mor ci eventual se desfiinteaza)? SUNT CONSTITUTIONALE PREV. ART. 28 DIN LEGE IN CONDITIILE IN CARE ESTE EVIDENT CA UZUCAPIUNEA NU POATE FI INVOCATA IMPOTRIVA PERSOANELOR JURIDICE CARE DESI NU MAI FOLOSESC IMOBILELE DE ZECI DE ANI NU SUNT DESFIINTATE? ESTE IN INTERESUL SOCIETATII CA ACEASTA SITUATIE, IN CARE POSESORUL DE ZECI DE ANI AL IMOBILULUI SA NU POATA DOBANDI PROPRIETATEA, SA SE EXTINDA SINE DIE?. ESTE CONSTITUTIONALA ACEASTA NORMA IN CONDITIILE IN CARE EXCLUDE DE PLANO POSIBILITATEA INVOCARII UZUCAPIUNII IMPOTRIVA STATULUI ORI A UNITATILOR ADMIN.- TERITORIALE?
=D> "sa se inceapa procedura de declarare judecatoreasca a morti " asta presupunand anterior declararea disparitiei ,#-o astfel ca neavand nici un text de lege care sa defineasca disparutul si CEEA CE INSEAMNA EL :P (ultimul a fost abrogat prin intrarea in vigoare a Decret 31/1954 iar acesta nu defineste ci doar face referire la notiune :P) vei reusi sa invoci uzucapiunea fie la calendele grecesti fie in cel mai fericit caz la pastele cailor.
Asta vi se pare constitutional?
Se citeaza mostenitorii proprietarului tabular decedat. Normal ca nu ne judecam cu mortii. In cazul in care nu are mostenitori, Statul Roman, iar daca proprietarul tabular este evreu, potrivit unei legi speciale, mostenitoare este Comunitatea Evreiasca din Romania, dar astia se trezesc sa-si revendice imobilele daca "indraznesti" sa-i citezi, cel putin in Maramures.