avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procedura uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procedura uzucapiune

Buna ziua!
Azi dimineata in instanta doamna judecatoare m-a pus sa fac note scrise referitoare la procedura de judecare a uzucapiunii :O
Ce parere am ca mai nou ICJC crede ca-i mai bine sa se judece uzucapiunile unde paratii sunt decedati dupa decretul lege 115/1938 si nu pe baza dispozitiilor codului civil. #-o

Nici la facultatea nu-mi cereau parerea.....:P

Voi ce pareri aveti?:-/
Cel mai recent răspuns: ContSters7627 , utilizator 00:03, 8 Martie 2009
Am citti asta mai inainte, chestia e ca nu stiu cum se interpreteaza de se ajunge la asta... Ca textul meu e defectuos redactat, are virgula si inainte si dupa termenul de 20 de ani si nu-ti poti da seama...
De-aia am intrebat de interpretare, ca nu inteleg de unde vine ea.
UBIK, stii la ce se refera logo-ul tau?
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
AVLIL: nu numai ca nu incurci, dar ne-ai mai si scutit pe noi ardelenii de sarcina de a reproduce art. 130 din D-L 115/1938. Trebuie sa ai in vedere imprejurarea ca proiectul noului cod civ. #-o prevede norme asemanatoare pentru uzucapiune. Astfel ca daca :-/ acesta va intra in vigoare in viitor esti in tema.
Termenul se calculeaza numai de la moartea proprietarului tabular inscris in CF. Daca sunt mai multi proprietari termenul curge de moartea celui din urma. Ratiunea acestei norme sta in imprejurarea ca proprietatea fiind publica prin cartea funciara, orice posesie, oricat de indelungata ar fi, este considerata ca nefiind apta sa conduca la uzucapiune cat timp proprietarul tabular este in viata.
Acest drept de proprietate facut public prin CF poate fi desfiintat si prin inscrierea altui drept de proprietate in acelasi CF, timp de zece ani, insotit de o posesie de buna credinta in aceeasi perioada, daca inscrierea s-a facut fara temei, si aduce celui inscris ulterior dreptul de proprietate prin cealalta forma de uzucapiune prev. de D-L 115/1938.
Alexandru Radu Popescu a scris:

UBIK, stii la ce se refera logo-ul tau?

Namaste! Alex
logoul este silaba OM cu care incep si se termina toate mantrele. Silaba OM poate fi considerata ca fiind cea mai corecta aproximare a formei universului si o inchinare catre Cel Vesnic.
Daca-i consideri satanisti pe toti cei care sunt de alta religie decat tine e problema ta, insa te rog sa ai in vedere faptul ca daca Ali se roaga lui Allah, Isac lui Adonai (IHVH) iar Vishvanathan lui Brahma sau Shiva ai mai multe variante la alegere:
1. Toti trei se roaga catre ceva inexistent, unor zei falsi;
2. Toti trei sunt satanisti si sub diferite denumiri se inchina intunericului si raului;
3. Toti trei se roaga aceluiasi Dumnezeu caruia te rogi si tu insa intrucat Cel Necuprins nu incape in mintea noastra mica, noi oamenii i-am dat diferite nume. HARTA NU ESTE TERITORIUL ALEX!
Eu personal sunt convins ca varianta 3 este corecta. Tu poti sa alegi.
P.S. Namaste insemna - traducere libera - Salut scanteia de divinitate din tine omule!
O seara buna
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Namaste UBIK !
Daca vei ajunge sa citesti acest raspuns as fi onorat daca mi-ai oferi posibilitatea sa te contactez personal ...
Sunt interesat si eu de acest subiect, cu aplicare in BANAT, zona Faget.
Intrebarea la care as dori un raspuns de la tine sau de la cei care citesc pe FORUM este :
prevederile Legii 58/1974 care a scos din circuitul civil terenurile sustin ca singura forma translativa a titlului de proprietate este mostenirea ; in aceste conditii intre 1974 - 1989 mai opereaza dreptul la uzucapiune ?
Precizez ca proprietarul a decedat in 1951, detinatorul X, dintre 1953 - 1978 cumparandu-l de la vaduva proprietarului printr-un Antecontract cu martori , fara sa se poata autentifica acest act intrucat vaduva nu si-a facut succesiunea dupa sotul decedat.
Din 1960 pana in 1989 terenul a intrat in patrimoniul CAP si atat cel care l-a cumparat cu Antecontract cat si urmatorul detinator Y, care a cumparat in 1978 doar casa de locuit (sub imperiul Legii 58/1974) au utilizat acest teren cu titlul de LOT IN FOLOSINTA si cu obligatia de plata a unor debite catre CAP.
In 1991 , in baza evidentelor din Registrul Agricol de la data infiintarii CAP, detinatorul X, dintre 1953 - 1978, care a cumparat cu Antecontract, revendica terenul la L 18/1991 si obtine in baza unei Hotarari a Comisie Judetene de Fond Funciar din 1991 , Titlul de proprietate asupra terenului in cauza.
In 2008 detinatorul Y, dintre 1978 - 1991, proprietar actual al casei de locuit, invoca uzucapiunea.
Recunoasterea dreptului detinatorului Y ar insemna anularea Titlului de proprietate la Legea 18/1991 al detinatorului X ?
Multumesc si...nu raman dator !

Alte discuții în legătură

Uzucapiune 20 ani - decret-lege 115 ValerieT ValerieT Buna ziua, În cazul uzucapiunii de 20 de ani reglementata de art. 28 al decretului 115/1938, perioada de 20 de ani se calculeaza începând de la moartea ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune extratabulara cdi75 cdi75 X si Y, respectiv fiu si mama, sunt proprietari tabulari in cote de 1/2 asupra casa si teren. . Mama decedeaza in 1971, avand si alti mostenitori, iar fiul ... (vezi toată discuția)
Decret 115/1938 sau codul civil bms bms Asta m-a pus instanta sa aleg.Am depus o cerere pt constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune in contradictoriu cu o matusa care si ea ar avea drept ... (vezi toată discuția)