avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procedura uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procedura uzucapiune

Buna ziua!
Azi dimineata in instanta doamna judecatoare m-a pus sa fac note scrise referitoare la procedura de judecare a uzucapiunii :O
Ce parere am ca mai nou ICJC crede ca-i mai bine sa se judece uzucapiunile unde paratii sunt decedati dupa decretul lege 115/1938 si nu pe baza dispozitiilor codului civil. #-o

Nici la facultatea nu-mi cereau parerea.....:P

Voi ce pareri aveti?:-/
Cel mai recent răspuns: ContSters7627 , utilizator 00:03, 8 Martie 2009
Si ce? Eu am uzucapiuni in care s-au trezit partile adverse ca vor terenul, ca e bun un teren in mijloc de Bucuresti... ce daca parintii "l-au vandut" si astia acum vor sa uzucapeze?
Ei bine, nicio problema... Nu ma deranjeaza cu nimic, eu arat ca indeplinesc toate conditiile uzucapiunii si nu am nicio grija...
E ceva diferit in D-L 115?

Referitor la disparut, vedeti Decretul 32/1954, este acolo si procedura si tot. Doar ca dureaza ceva. Si sa incepi procedura declararii mortii inseamna sa fi terminat deja cu procedura disparitiei, sunt 2 chestiuni diferite...
Legea mea 115/1938 se termina pe la art. 114. Nu am gasit art. 130!
u.b.i.k. a scris:

Da, crilodeea, sunt din judetul Arad.
Procedura uzucapiunii dupa Decretul-Lege nr. 115/1938 este una necontencioasa. In acest sens art. 130 din textul legal aratat dispune ca in situatia in care nu se face opozitie in termenul legal de 30 de zile cauza sa se solutioneze printr-o incheiere (nu hotarare), ceea ce corespunde cu prev. art. 331 si urm C.p.c. Procedura devine contencioasa daca si numai daca se face opozitie in termenul legal de 30 de zile prev. de art. 130 din D-L. 115/1938 ("legea", in cele ce urmeaza) in care situatie cauza se va judeca dupa procedura comuna.
Conditiile pentru invocarea uzucapiunii sunt insa diferite fata de prev. Cod. civ. in sensul ca art. 28 din lege impune indeplinirea cumulativa a doua conditii:
a) proprietarul tabular sa fie decedat
b) posesia sa se fi exercitat cel putin 20 de ani dupa moartea proprietarului tabular
Citarea prin publicitate conf. art. 95 C.p.c. nu este admisibila intrucat se citeaza astfel numai persoanele care au capacitate de folosinta, iar pers. decedate au pierdut aceasta capacitate:O la data decesului.
Daca nu exista certificat de deces (ceea ce in zona in care muncesc eu se intampla in 3 din 10 cauze, proprietarii tabulari fiind intabulati uneori inainte de 1900 - recordul fiind un act de deces al unei persoane nascute in anul 1815 intabulate in 1863 si decedate in 1869), sunt doua variante: a) sa se jonctioneze posesia pana inainte de iulie 1947 daca proprietarul tabular a fost inscris in CF inainte de aceasta data; b) sa se inceapa procedura de declarare judecatoreasca a mortii, dupa care se va invoca uzucapiunea.
Raman de discutat unele probleme interesante: ESTE ADMISIBILA UZUCAPIUNEA CONF. ART 28 IMPOTRIVA PERS. JURIDICE DESFIINTATE DE MAI MULT DE 20 DE ANI ( care evident ca nu mor ci eventual se desfiinteaza)? SUNT CONSTITUTIONALE PREV. ART. 28 DIN LEGE IN CONDITIILE IN CARE ESTE EVIDENT CA UZUCAPIUNEA NU POATE FI INVOCATA IMPOTRIVA PERSOANELOR JURIDICE CARE DESI NU MAI FOLOSESC IMOBILELE DE ZECI DE ANI NU SUNT DESFIINTATE? ESTE IN INTERESUL SOCIETATII CA ACEASTA SITUATIE, IN CARE POSESORUL DE ZECI DE ANI AL IMOBILULUI SA NU POATA DOBANDI PROPRIETATEA, SA SE EXTINDA SINE DIE?. ESTE CONSTITUTIONALA ACEASTA NORMA IN CONDITIILE IN CARE EXCLUDE DE PLANO POSIBILITATEA INVOCARII UZUCAPIUNII IMPOTRIVA STATULUI ORI A UNITATILOR ADMIN.- TERITORIALE?


Buna u.b.i.k., bune remarci,
si atunci cum se poate invoca uzucapiunea impotriva statului sau a unitatilor admin-teritoriale? ca nu este proprietar mort in cauza de la moartea caruia se aduna cei 20 ani?
Decret-lege: Procedura privitoare la înscrierea drepturilor
dobândite prin uzucapiune

Art. 130. - Cererea de înscrierea se va îndrepta judecătoriei în circumscripţiunea căreia este aşezat imobilul.
Judecătoria, prin încheiere, va emite o somaţiune care se va afişa la judecătorie, la primăria comunei unde se află aşezat imobilul şi se va publica într-unul din ziarele mai răspândite din Capitală.
Publicarea în ziar va fi înlocuită pentru fondurile rurale mai mici de 5 ha, prin bătăi de tobă, făcute în 2 duminici succesive.
Îndeplinirea acestor formalităţi se va constata prin proces-verbal întocmit, în cazul prevăzut la al. 2, de către grefier, iar în cazul prevăzut la al. 3, de către primar. Procesul-verbal se va înainta fără întârziere judecătoriei.
Prin somaţiune cei interesaţi vor fi invitaţi să facă opoziţiune, cunoscând că în termen de 1 lună de la cea din urmă din aceste publicaţiuni, judecătoria va păşi la judecarea pricinii.
Dacă nu s-a făcut opoziţiune, judecătoria se va pronunţa printr-o încheiere, în cazul contrar opoziţiunea se va judeca de către instanţa competentă, după dreptul comun. Dacă această instanţa ar fi tribunalul, judecătoria îi va trimite din oficiu dosarul pricinii.
În ambele cazuri, instanţa va cerceta dacă sunt îndeplinite cerinţele art. 28.
Reclamantul va putea cere înscrierea provizorie a dreptului ce a uzucapat în temeiul hotărârii judecătoreşti, de prima instanţă sau a încheierii prin care s-a admis cererea.
Justificarea se va face prin hotărâre judecătorească desăvârşită.
Instanţa de carte funciară nu va putea, în temeiul uzucapiunii, dispune înscrierea dreptului, dacă acesta a fost intabulat sau înscris provizoriu, în folosul unei alte persoane, chiar după împlinirea termenului de uzucapiune; în cazul când s-ar fi făcut numai o notare, instanţa va dispune înscrierea dreptului, fără ca înscrierea să fie opozabilă celui care a cerut notarea.

Art. a mai fost modificat, dar nu esential.

Referitor la termenul de 20 de ani, acesta se calculeaza de la decesul proprietarului inscris in CF sau de la incepututl posesiei? Ca nu inetleg, exact... Art. meu e redactat asa: Art. 28. - Cel ce a posedat un bun nemişcător în condiţiunile legii, timp de 20 ani, după moartea proprietarului înscris în cartea funciară, va putea cere înscrierea dreptului uzucapat.
Atunci, intrepretat, nu-ti dai seama de cand curge termenul...
Practica spune ca de la deces?
Interesanta discutia, ma scuzati daca ma bag ca musca-n lapte si va-ncurc... Mersi.
art. 28 din D-Lege 115/1938 se refera la 20 de ani de la moartea proprietarului, insa legea aplicabila se aplica din momentul inceperii posesiei uzucapantului.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune extratabulara cdi75 cdi75 X si Y, respectiv fiu si mama, sunt proprietari tabulari in cote de 1/2 asupra casa si teren. . Mama decedeaza in 1971, avand si alti mostenitori, iar fiul ... (vezi toată discuția)
Decret 115/1938 sau codul civil bms bms Asta m-a pus instanta sa aleg.Am depus o cerere pt constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune in contradictoriu cu o matusa care si ea ar avea drept ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune pe decretul lege 115/1938 ana*maria ana*maria Buna ziua, ce conditii trebuie sa indeplinim ca sa invocam uzucapiunea pe DL. 115/1938? Aici opereaza jonctiunea posesiilor? Va rog. Multumesc (vezi toată discuția)