Si ce? Eu am uzucapiuni in care s-au trezit partile adverse ca vor terenul, ca e bun un teren in mijloc de Bucuresti... ce daca parintii "l-au vandut" si astia acum vor sa uzucapeze?
Ei bine, nicio problema... Nu ma deranjeaza cu nimic, eu arat ca indeplinesc toate conditiile uzucapiunii si nu am nicio grija...
E ceva diferit in D-L 115?
Referitor la disparut, vedeti Decretul 32/1954, este acolo si procedura si tot. Doar ca dureaza ceva. Si sa incepi procedura declararii mortii inseamna sa fi terminat deja cu procedura disparitiei, sunt 2 chestiuni diferite...
Decret-lege: Procedura privitoare la înscrierea drepturilor
dobândite prin uzucapiune
Art. 130. - Cererea de înscrierea se va îndrepta judecătoriei în circumscripţiunea căreia este aşezat imobilul.
Judecătoria, prin încheiere, va emite o somaţiune care se va afişa la judecătorie, la primăria comunei unde se află aşezat imobilul şi se va publica într-unul din ziarele mai răspândite din Capitală.
Publicarea în ziar va fi înlocuită pentru fondurile rurale mai mici de 5 ha, prin bătăi de tobă, făcute în 2 duminici succesive.
Îndeplinirea acestor formalităţi se va constata prin proces-verbal întocmit, în cazul prevăzut la al. 2, de către grefier, iar în cazul prevăzut la al. 3, de către primar. Procesul-verbal se va înainta fără întârziere judecătoriei.
Prin somaţiune cei interesaţi vor fi invitaţi să facă opoziţiune, cunoscând că în termen de 1 lună de la cea din urmă din aceste publicaţiuni, judecătoria va păşi la judecarea pricinii.
Dacă nu s-a făcut opoziţiune, judecătoria se va pronunţa printr-o încheiere, în cazul contrar opoziţiunea se va judeca de către instanţa competentă, după dreptul comun. Dacă această instanţa ar fi tribunalul, judecătoria îi va trimite din oficiu dosarul pricinii.
În ambele cazuri, instanţa va cerceta dacă sunt îndeplinite cerinţele art. 28.
Reclamantul va putea cere înscrierea provizorie a dreptului ce a uzucapat în temeiul hotărârii judecătoreşti, de prima instanţă sau a încheierii prin care s-a admis cererea.
Justificarea se va face prin hotărâre judecătorească desăvârşită.
Instanţa de carte funciară nu va putea, în temeiul uzucapiunii, dispune înscrierea dreptului, dacă acesta a fost intabulat sau înscris provizoriu, în folosul unei alte persoane, chiar după împlinirea termenului de uzucapiune; în cazul când s-ar fi făcut numai o notare, instanţa va dispune înscrierea dreptului, fără ca înscrierea să fie opozabilă celui care a cerut notarea.
Art. a mai fost modificat, dar nu esential.
Referitor la termenul de 20 de ani, acesta se calculeaza de la decesul proprietarului inscris in CF sau de la incepututl posesiei? Ca nu inetleg, exact... Art. meu e redactat asa: Art. 28. - Cel ce a posedat un bun nemişcător în condiţiunile legii, timp de 20 ani, după moartea proprietarului înscris în cartea funciară, va putea cere înscrierea dreptului uzucapat.
Atunci, intrepretat, nu-ti dai seama de cand curge termenul...
Practica spune ca de la deces?
Interesanta discutia, ma scuzati daca ma bag ca musca-n lapte si va-ncurc... Mersi.