avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicare apartament

Acum zece ani, tatal meu a cumparat un apartament iar in contractul de cumparare-vanzare m'a trecut pe mine ca proprietar. Relatia dintre mine si tatal meu s'a deteriorat, astfel incat la ora actuala ma constrange sa fac un act de donatie al imobilului pe numele surori mele. In caz contral, ma ameninza cu un proces pentru apartament, argumentul lui fiind ca in aceea perioada eu nu am cum sa fac dovada ca detineam resurse proprii pentru a achizitiona apartamentul. Intrebarea mea este daca se poate deschide un astfel de proces si care sunt sansele de reusita ale tatalui meu ?
Cel mai recent răspuns: Lorena Chirila , Avocat 15:46, 22 Februarie 2008
Eu nu consider ca e o donatie deghizata, contractul de vanzare-cumparare nefiind intre tata si fiu, ci intre fostul proprietar si fiu. Exista o donatie, reala, respectiv suma de bani pe care tatal i-a dat-o fiului pentru cumpararea apartamentului, donatie facuta probabil sub forma darului manual (adica nu exista un inscris care sa ateste exact ce suma i-a fost avansata). Donatiile sunt irevocabile, cu exceptiile limitativ prevazute de lege. Dupa decesul tatului, sub conditia dovedirii sumei exacte care a facut obiectul donatiei, sora va putea cere raportul donatiei si reductiunea acesteia, daca se incalca rezerva succesorala; in acest caz, la masa succesorala se va aduce suma reactualizata, iar nu bunul care a fost cumparat cu banii respectivi.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2008
Lorena Chirila, Avocat
lory10 a scris:
in acest caz, la masa succesorala se va aduce suma reactualizata, iar nu bunul care a fost cumparat cu banii respectivi.

Daca cere raportul, sora ar putea obtine chiar bunul. Numai daca donatia e scutita de raport eventuala reductiune se face prin echivalent.
Dar in tot cazul, aceste probleme vor fi dispute legale intre dvs si sora dvs, dupa moartea tatalui si nu inainte.

Tatal dvs nu are dupa lege un mijloc a va constrange sa treceti proprietatea sorei, tot ce-i ramane este sa incerce a va convinge.
Sora nu va obtine bunul, pentru ca donatia nu a constat in acel apartament, nici macar nu s-ar putea dovedi ca banii i-au fost dati cu scopul cumpararii unui apartament..... donatia a constat intr-o suma de bani, raportul in acest caz efectuandu-se in natura, adica in bani.....
Nu poti sa stii asta. daca azi tata transfera o suma de bani in contul persoanei de la care eu cumpar, tot azi eventual, un apartament, suma egala cu pretul trecut in actul apartamentului???
Se poate dovedi, in functie de situatia de fapt, scopul darului manual...

Nu stiu daca se poate dovedi o donatie simulata, insa ma indoiesc de faptul ca un act incheiat intre mine si vanzator poate ascunde donatia apartamentului din partea tatalui catre mine.
Dar... daca ar fi asa, desi nu cred, sora ar fi tert fata de act si l-ar putea demonstra cu orice mijloc de proba... :D
E cam ciudat sa arati insa o donatie diin partea unui tert fata de actul incheiat... #-o

Cum s-a platit apartamentul? transfer bancar, credit...

Alte discuții în legătură

Transmiterea mostenirii catre unul din copii Pavelescu Mircea Pavelescu Mircea Buna ziua. Mama mea ar dori sa/mi transmita mie intreaga avere dupa moartea dansei: aprox 150 Ha teren agricol si un apartament cu 2 camere. O parte din bunuri ... (vezi toată discuția)
Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala apoi contract vanzare ovidiumol ovidiumol Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie. Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul ... (vezi toată discuția)