avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicare apartament

Acum zece ani, tatal meu a cumparat un apartament iar in contractul de cumparare-vanzare m'a trecut pe mine ca proprietar. Relatia dintre mine si tatal meu s'a deteriorat, astfel incat la ora actuala ma constrange sa fac un act de donatie al imobilului pe numele surori mele. In caz contral, ma ameninza cu un proces pentru apartament, argumentul lui fiind ca in aceea perioada eu nu am cum sa fac dovada ca detineam resurse proprii pentru a achizitiona apartamentul. Intrebarea mea este daca se poate deschide un astfel de proces si care sunt sansele de reusita ale tatalui meu ?
Cel mai recent răspuns: Lorena Chirila , Avocat 15:46, 22 Februarie 2008
AVLIL a scris:

Nu poti sa stii asta. daca azi tata transfera o suma de bani in contul persoanei de la care eu cumpar, tot azi eventual, un apartament, suma egala cu pretul trecut in actul apartamentului???
Se poate dovedi, in functie de situatia de fapt, scopul darului manual...

Cum s-a platit apartamentul? transfer bancar, credit...


Acum 10 ani nu prea se faceau plati intre persoane fizice prin virament bancar... iar in lipsa unui contract de donatie e foarte greu sa dovedesti scopul darului manual, imprejurarea ca ar exista coincidenta intre suma primita de la tata si suma platita vanzatorului apartamentului fiind in fapt lipsita de relevanta (lucrul e totusi putin probabil, avand in vedere ca pe vremea aceea inca nu se stabilisera valorile minime ale imobilelor in functie de care sa se calculeze taxele de timbru, asa ca sumele declarate in contract erau cat mai mici...); mai mult, chiar facandu-se aceasta dovada, tot nu vad simulatia... tatal i-a donat o suma de bani, nu un apartament...
Dincolo de toate aceste discutii, in locul actualului proprietar al apartamentului nu mi-as face foarte multe griji....
Daca tot e o mica disputa aici ... nu pot sa lipsesc;)

In cazul finantarii cumpararii unui bun obiectul donatiei este suma de bani si nu bunul.
Tatal nefiind vreodata proprietar nu avea cum sa doneze imobilul (vandut de un tert, deci proprietatea tertului).
romascanu a scris:

Daca tot e o mica disputa aici ... nu pot sa lipsesc;)

In cazul finantarii cumpararii unui bun obiectul donatiei este suma de bani si nu bunul.
Tatal nefiind vreodata proprietar nu avea cum sa doneze imobilul (vandut de un tert, deci proprietatea tertului).

:) in sfarsit cineva e de acord cu mine.....
Si eu sunt in principiu de acord cu tine, n-am sustinut contrariul. AVLIL a scris:

Nu stiu daca se poate dovedi o donatie simulata, insa ma indoiesc de faptul ca un act incheiat intre mine si vanzator poate ascunde donatia apartamentului din partea tatalui catre mine.

Doar ca ai spus ca nu se poate demonstra scopul, aici nu sunt de acord; asta se poate arata si cu martori, e foarte usor...
Nu sunt de acord nici cu chestiunea cu transfer si, oricum, presupunerea e moartea avocatului... Am card de la 18 ani, cu mai mult de 10 ani in urma. La fel si ai mei... si nu sunt dintr-un oras mare, dar fac viramente bancare la aproape orice tranzactie.
La o banca, pentru scoaterea unei sume, te si intreaba: sigur vreti sa plecati cu suma asta de aici asa, in geanta? Si nu sunt sume musai mari, totusi nu e obisnuit sa platesti apartament cu plasa de plastic. Parerea mea.
Va multumesc pentru raspunsuri !
Revin cu o precizare: tata a platit apartamentul cash, iar oricum suma din contract este derizorie.

Alte discuții în legătură

Transmiterea mostenirii catre unul din copii Pavelescu Mircea Pavelescu Mircea Buna ziua. Mama mea ar dori sa/mi transmita mie intreaga avere dupa moartea dansei: aprox 150 Ha teren agricol si un apartament cu 2 camere. O parte din bunuri ... (vezi toată discuția)
Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala apoi contract vanzare ovidiumol ovidiumol Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie. Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul ... (vezi toată discuția)