avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Am cumparat o casa cu un sediu social firma. Cum ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Am cumparat o casa cu un sediu social firma. Cum procedez ?

Buna ziua,

In primul rand sa va expun succint problematica mea. Am cumparat in noiembrie 2007 un imobil (casa batraneasca) + teren de 285 mp. in Popesti Leordeni de la o persoana juridica care , normal, are si sediul social pe respectiva adresa. La momentul respectiv familia care detine firma mi-a spus ca nu stie cum va proceda pentru ca in anul 2002 cand au mutat sediul din Bucuresti in Popesti Leordeni i-au costat o caruta de bani , ca sa nu mai vorbim de efortul birocratic ...
Ei s-au mutat in Costinesti unde si-au achizitionat casa deci ar avea posibiliatea sa mute sediul la noua adresa. In urma unei discutii de acum cateva zile cu capul familiei (care este asociat unic) am aflat ca vor sa suspende temporar pt. 3 ani activitatea si ulterior s-o lase "in parasire" ca sa ma exprim mai plastic.
Intrebarea este cum pot eu sa-i determin sa-si mute sediul legal de pe casa mea ? Exista un termen legal in care persoana juridica trebuie sa anunte ca si-a vandut sediul ? (care era trecut si in patrimoniul firmei - ei trebuind sa-mi dea si o factura fiscala pentru suma pe care le-am platit-o si care nu am vazut-o nici in ziua de astazi)
Cert este ca firma este inca activa - ei venind in fiecare luna in Bucuresti la contabila pt. a semna dosarul si pt a-l depune la Adm. Fin. a Sect. Ilfov, constat ca le este destul de frica sa nu incalce legea si ar trebui sa profit de acest lucru.
Cineva mi-a zis ca daca merg cu hartia notariala din care rezulta ca respectiva persoana juridica si-a instrainat sediul legal cei de la Registrul Comertului ii vor radia firma de la adresa mea ! Imi vine greu sa cred ca este asa de simplu sa stergi o firma de pe fata pamantului , in acest fel evaziunea fiscala ar exploda !
Functionarii de la Registru Comertului pot sa-l notifice pe administrator in acest sens ? Mai ales ca eu am toate datele necesare : copii dupa certificatul de inregistare, copie dupa statutul firmei, adresa din Costinesti la care s-au mutat, numere de telefon , copie dupa un certificat constatator / 18.05.2007 din care rezulta ca nu are alte sucursale sau sedii secundare. Singura chestiune care e subliniata ca nu-i in regula ar fi faptul ca firma nu are administratori declarati.
Astept cu interes un raspuns cat de cat edificator.

Cu stima ,

Vasile Stefanescu
Cel mai recent răspuns: orca , utilizator 07:16, 4 Aprilie 2008
Stiti, si hotararile de la RC sunt tot hotarari judecatoresti! E adevarat insa ca cererea dvs va fi numai depusa la registru, dar se va judeca la tribunal:

Legea registrului comertului (26/1990):
Art. 25 - (1) Orice persoană fizică sau juridică prejudiciată ca efect al unei înmatriculări ori printr-o menţiune în registrul comerţului are dreptul să ceară radierea înregistrării păgubitoare, în tot sau numai cu privire la anumite elemente ale acesteia, în cazul în care prin hotărâri judecătoreşti irevocabile au fost desfiinţate în tot sau în parte sau modificate actele care au stat la baza înregistrării cu privire la care se solicită radierea, dacă prin hotărârea judecătorească nu a fost dispusă menţionarea în registrul comerţului.

(2) Cererea se depune şi se menţionează în registrul comerţului la care s-a făcut înmatricularea comerciantului. În termen de 3 zile de la data depunerii oficiul registrului comerţului înaintează cererea tribunalului în a cărui rază teritorială se află sediul comerciantului, iar în cazul sucursalelor înfiinţate în alt judeţ, tribunalului din acel judeţ.

(3) Tribunalul se pronunţă asupra cererii cu citarea oficiului registrului comerţului şi a comerciantului.

(4) Hotărârea judecătorească de soluţionare a cererii poate fi atacată numai cu recurs, iar termenul de recurs curge de la pronunţare, pentru părţile prezente, şi de la comunicare, pentru părţile lipsă.

(5) Oficiul registrului comerţului va efectua radierea şi va publica hotărârea judecătorească irevocabilă în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala părţii care a introdus cererea. În acest scop, instanţa va comunica oficiului registrului comerţului hotărârea judecătorească, în copie legalizată, cu menţiunea rămânerii irevocabile.
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2008
ContSters20980, utilizator
Am sunat si eu, de curiozitate, la Reg Com Ilfov si am primit acelasi raspuns, ca trebuie sa dau firma in judecata... dar ca, totusi, daca s-ar intampla ca noul proprietar sa vrea sa-si infiinteze o firma proprie cu acelasi sediu, se poate.
Am sunat apoi la Reg Com Iasi... aici mi s-a spus sa fac o cerere de retragere accept sediu, la care sa atasez copia contractului de vanzare-cumparare, sa depun cererea prin registratura si ... se rezolva.
Trageti ce concluzie vreti de-aici.
Eu sunt mereu surprinsa de faptul ca o problema se rezolva in mod diferit de la un judet la altul in cadrul aceleiasi institutii publice.
Aha , f interesant , o sa ma intorc la ei si o sa insist sa-mi primeasca o astfel de cerere. Eventual daca functionara zice din nou ca nu are cunostinta de asa ceva o sa cer sa cheme un consilier juridic care in mod sigur ar trebui sa cunosca legea de functionare a Reg. Comertului.

Pt. lory10: si mie mi se pare anormala situatia ca legea sa fie interpretata diferit de la o institutie la alta sau de la un judet la altul. Se pare ca doar in Bucuresti trebuie sa alergi mai mult ca sa rezolvi ceva ... am uitat sa intreb de posibilitatea infiintarii unei a 2 a firme in aceiasi locatie , dar daca au spun ca e posibil atunci nu mai e asa deranjanta prezenta sediului acele - probabil ca in cativa ani daca se da un termen limita pt schimbarea caen-ului sau dc se va mari capitalul social minim firma se va autodizolva.
Clark, utilizator
Functionara de la registratura e obligata sa-ti primeasca cererea; intocmeste-o in doua exemplare, sa-ti dea numar de inregistrare si pe exemplarul tau. Pana la a te judeca, ma gandesc ca merita sa incerci si varianta asta.
lory10 a scris:

Practic firma figureaza in evidentele Reg. Com. cu acelasi sediu, dar apare si mentiunea de retragere accept sediu.

As vrea sa stiu si eu ce efect are o astfel de mentiune, care nu e o radiere? Poti in aceste conditii sa infintezi acolo sediul unei alte firme? (fara sa fie aplicabila vreuna din situatiile de exceptie prev de art 17din legea soc com)

Pentru @Clark: Daca doriti sa infiintati in acea casa o firma in care dvs. (sau si dvs) sunteti asociat nu va impiedica cu nimic prezenta acelui sediu deja declarat si nu trebuie mai sa faceti nici un demers. (se pare, din ultimul mesaj pe care l-ati scris, ca acesta ar fi interesul dvs).
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Sediu social icapopa2011@yahoo.com icapopa2011@yahoo.com Buna dimineata, Va rog sa ma sfatuiti, cum poate fi obligata o firma care a avut un sediu social la o adresa inchiriata, sa scoata acel sediu social de la ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract si sediu social mikyangel mikyangel Am un spatiu pe care l-am inchiriat unei firme ,care in baza contractului de inchiriere si-au stabilit sediu social in spatiu meu. Contractul a fost reziliat ... (vezi toată discuția)
Sediu social expirat mihaela495 mihaela495 In calitate de proprietar am inchiriat unei firme un spatiu pentru stabilirea sediului social. Acel contract de inchiriere a expirat, la ORC firma apare ca ... (vezi toată discuția)